Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS modul és PIC
Nem adok semmilyen utasítást és folyamatosan a következő adatokat adja:
( ez csak egy része ) Egyszer már megtalálta a műholdakat és folyamatosan küldte az érvényes kordinátákat. Néhány perc után kikapcsoltam és azután már nem tudtam újra elérni ezt.
Ahogy elnézem legalább 30sec kell a feléledéshez alaphelyzetből.Valamint nem tudom lassítja e a takarékos vétel a műhold találást.
Nem a takarékos vételt használom. És jóval 30 másodperc után sem talál műholdat. Teljesen szabad ég alatt. (Illetve egyszer már talált);
Most próbálok valami parancsot adni, hogy feléledjen.
Akkor nem tudom.Ami nekem van,mondjuk az gépkocsira való BR XX Az alapból veszi,minden kérés nélkül.Ami eszembe jutott ,nem tudom ennek a modulnak milyen az antennája ,lehet csak át kellene fordítani ,mert leárnyékolja saját magát.(bár lehet nagy hülyeség,de egyedül találtam ki)
Saját beépített antennája van a készüléknek. Már próbáltam minden féle állásban. Az antennát nem takarja semmi. Az zavar, hogy a listában a "Mode indicator" paraméter "N", " data not valid értékű ", ami
arra utalhat, hogy nincs megfelelő módba állítva. Nem tudom hogyan lehet ezen állítani ?
Szia
nem bírtam már "ami arra utalhat, hogy nincs megfelelő módba állítva" Ezt honnan vetted? Egy GPS modul szükséges és eléséges működési feltételei: - Stabil tápfesz: 3,3V .. 5,0V - Tápfesz után reset (ezt vagy neked kell kiadnod, vagy belső kondi-ellenálás oldja meg) Ennek hiányában nincs kommunikáció, de ha van, akkor minden ok. - Antenna fesz. Aktív antennákat használnak. Ezeknek kell 2,8V / 3,3V / 5,0V. Árnyékolt rész a test, és egy szálon megy a táp, de ott jön vissza az adat a prociba. Erre vagy van belső LDO és csak át kell kötnöd, vagy egyből oda kötik. Ha beindult, semmilyen külső (befele) kommunikációra nincs szüksége. Neked nem kell állogatnod. Ha kapja a jeleket az antennán, a benne lévő ARM proci feldolgozza és küldi neked az egyik porton az NMEA adatokat (másik porton szokás binárisan is küldeni) Az adás vételét bizonyítja, ha az idő beáll a pontos időre. Ez a PDF-edben 16:34:10 A befele kommunikáció lényege, hogy a (szokásos 5) parancsokat kéred vagy nem, és milyen sűrűn. Átállíthatod a baudrate-t. Nagyjából ennyiben ki is merül. Van pár elvetemült mint ATMEL műholdvevője, amiben száz dolgot lehet állítani (pbox), de az is egyből működö állapotban ébred fel.
Szia !
Na ez mind szép és jó. Van stabil 3,7 V. A modul egy gyári antennával van ellátva. Elvileg zárt egység. Van 7 kivezetése. +/- táp, TXD - itt küldi az adatokat, RXD - itt meg fogadná ( valamit csak fogad ), Vbat - ezt nem használja + tápra kell kötni, P1PS - 1 sec-ként impulzust ad (nem használom), PSE_SEL - - tápra kötve nagyobb érzékenységű . Máshoz nem lehet hozzáférni. Hol itt a reset bemenet ? A leírások alapján más GPS modulok NMEA bemenő utasításokat is fogadnak. Ez még nem reagált egyre sem. Bekapcsolás után 5-10 másodpercre adja a jeleket. ( Igaz nem a megadott sebességgel. ) Az adatok megfelelő formátumúak, csak nem érvényesek. "A" helyett "V" kód van a status karakter helyén. Nem változnak az adatok hosszú időn keresztül. Illetve sokszori próbálkozás után két alkalommal érvényes adatokat adott. De ezt nem tudom újra megismételni. Több modulom van, mind így viselkedik. Mit tehetnék.
Szerintem egyszeru a keplet az adatok alapjan;
A modul nem lat szatelitet es ezzel te nem sokat tehetsz, szerintem hibasak ezek a modulok. Erre utal a rossz kommunikacios sebesseg is. A masik lehetoseg a tapfesz. 9V-os elemrol, regulatorral sem megy jobban? Nem rangatja valami a tapot?
Erre én is gondoltam. Adtam neki külön 5 V-os tápot.
A helyzet változatlan. Közben nem rángat be semmi. Amíg a PIC nem talál érvényes adatokat, csak a beolvasással foglalkozik. Csak az zavar, hogy már két alkalommal úgy működött ahogy kell. Ez a modul itthon forgalomban van. Nincs olyan illető, aki már használta ezt a GPS modult ?
Jo, de szerinted mi lehet a baj? En mar csak egyet tudok elkepzelni, hogy valamiert azt hiszi, hogy kulso antennaja van es arrol probal dolgozni. Esetleg foldeld le azt a pint.
Szerintem itt a cucc a hunyo. Szerk: most latom, nem is lehet hozza antennat csatolni. Akkor marad az a pontossagi lab. Azt probald meg fel- vagy lehuzni. Esetleg a tobbi lab kozul nem lebeg valamelyik? Szerintem huzd le vagy fel fixre a nem kello labakat.
Osszesen hanyat vettel? Mindegyikkel ugyanazt csinalja? Esetleg az egyiket megprobalhatnad finoman csavarni, nyomkodni, melegiteni/huteni.
Folyamatosan tudod LCD-n ellenorizni az adatokat? Mert akkor a satelitek kijelzesenel lehet latni 1secen belul, ha talal ujat...
Már négyet beüzemeltem. Mind egyforma. A bejövő adatokat PIC tárolja az EEPROM-jában. Bármikor ki tudom olvasni. Ha aktív adat érkezik a PIC azonnal hanggal jelzi. Amikor egyszer beindult, azután folyamatosan volt érvényes adat, amíg ki nem kapcsoltam.
Esetleg a TX labat a PIC-ben bemenetnek konfiguralva?
Hatha valami ilyen baja van. Ilyenkor az ember kinjaban mar mindent megprobal. Ahogy irtam, probald meg huteni/futeni/nyomkodni. Es szerintem ha a szatellitek szama no, akkor is csipogjon.
Szerintem fogj egy számítógépet kösd rá.Akkor pontosan fogod látni hogy hány holdat lát,mennyi az idő...Ha ez nincs meg akkor kuka.Ha ez összejött jöhet a pic .A piccel olvastasd ki, majd azzal a lendülettel küld tovább a jelet a PC felé.Ha ekkor nem stimmelnek az adatok a hiba az ön készülékében van.
Ami még eszembe jutott a jobb GPS vevők, ha holdat találnak megváltozik a villogásuk .Ezen esetleg nincs ilyen fukció? (ha igen akkor csak tápot adj neki) Lehet túl közel van a pic és valami kósza sugárzása elnyomja a műhold jeleit..
"Hol itt a reset bemenet ?"
Ahogy írtam, vagy van külső reset a prociknak, vagy belül oldja meg. "A leírások alapján más GPS modulok NMEA bemenő utasításokat is fogadnak." Így van, ezt írtam én is. Még a funciójukat is leírtam. De azt is, hogy a működéshez nem kellenek. "Ez még nem reagált egyre sem" Akkor a hiba a kommunikációdban van. Addig, amíg nem kommunikáltatod egy laptopról szabad ég alatt, addig nem is érdemes csesztetni a cuccot, főleg, ha te magad írtad a szoftveres UART-ot. GPS modul -> max3232 -> Soros port GPS modul -> FT232RL -> USB terminal progival látod, mit küld és tudsz neki küldeni ilyeneket:
a végén a checksum után az entereket ne feledd
Leirta, hogy mit kap vissza. Olyan kommunikacios hibat meg nem lattam, ami a koordinatakbol nullakat csinal, de az osszes keretszoveg es ertek valtozatlanul marad.
A parancsoknak itt semmi szerepuk, a cucc leiras szerint kuldi az adatokat folyamatosan, minden beavatkozas nelkul. "Leirta, hogy mit kap vissza." Igen, és? Ezzel mit szerettél volna mondani? "Olyan kommunikacios hibat meg nem lattam, ami a koordinatakbol nullakat csinal, de az osszes keretszoveg es ertek valtozatlanul marad." Láttál már GPS kommunikációt egyáltalán? Mert nem egzakt dolgokat írsz itt. Nekem van kb 15 féle GPS modulom. Mindegyik ezt csinálja. Mivel kötelező neki 1-4 másodpercenként küldeni az adatokat, ezért küldi még akkor is, ha még nincs koordináta. Ha nincs még koordináta, akkor mit írna be, ha nem 0-kat? Esetleg kihagyja és ,,, van helyette. De küldi. És ezért kapja a kollégának a nem valid jelzést. Tudatva vele, hogy ami ott szerepel az még nem jó adat. Nem azért mert még piszkálni kéne a cuccot. "A parancsoknak itt semmi szerepuk, a cucc leiras szerint kuldi az adatokat folyamatosan, minden beavatkozas nelkul." Olvasd el mit írtam, de idézem: "Ha beindult, semmilyen külső (befele) kommunikációra nincs szüksége. Neked nem kell állogatnod." Köszönet, ha figyelmesen olvasod el.
Minek.Maximum egy ellenállással fix szintre ha semmit nem küld.Ahogy többen írták ,semmi értelme birizgálni ,főleg ha nem is tudod mit állítasz.Alapból küld minden információt.
(A jelszintekre vigyázz.3V ról 12V ra ,és a változatosság kedvéért a 3V a -12V vagy esetleg 0 a 0V a *12V .Nekem egy egyszerű tranzisztoros inverterrel szokott működni teszt céllal 0-12 V tartományban,de ez soros port függő lehet.)
En is leirtam. Azt, hogy a kommunikacioban hiba nincs.
A modul belul beteg.
Azert, mert hulyesegeket csinal a modul es eppen erre probalunk rajonni. Minek kevesebb hibalehetoseget adunk a dolognak, annal jobb. Ezert javasoltam a nem hasznalt lab fix szintre huzasat. Vagy eppen lebedteteset, ki kell probalni. Olyan sok lab mar nincs...
Bocs teljesen elkeveredtem ,olvasni sem tudok.. A gps modulra gondoltam ,ott is az RX re.
Üdv mindenkinek !
A probléma úgy látszik megoldódott. Kaptam a gyártótól egy GPS Viewer nevű programot, amivel folyamatosan lehet tesztelni a SUP500F GPS modult. Csak egy RS232-TTL konvertert kellett csatlakoztatni hozzá és már lehetett is tesztelni. Egész jó ez a kis program ajánlom mindenkinek, aki GPS-el akar foglalkozni. Szóval ezzel meg lehet nézni, hogy mennyire igaz mindaz, amit leírtatok itt ezzel kapcsolatban. Lehet NMEA és bináris módban is lekérni az adatokat. Itt nem részletezem, akit érdekel meg tudja nézni. Az egészből a következők derültek ki: Igaz az, hogy az adatokat bekapcsolás után azonnal adja NMEA formátumban. Amit a készülékem nekem kijelzett, ugyan azt tapasztaltam a GPS Viewer használatával is. Nagyon soká vagy egyáltalán nem küldött érvényes adatokat. Volt úgy, hogy sokáig csak 1-2 műholdat látot, így nem tudott megfelelő adatokkal szolgálni. Többszöri hideg indítás után néha több műholdat is be tudott fogni és akkor egy darabig adott megfelelő adatokat. Ez azonban csak nagyon ritkán fordult elő. A gyártó küldött új firmware-t is, és a programmal le lehetett cserélni. ( 3 firmware-t is lecseréltem, régebbieket is ). A firmware csere szinte semmit sem jelentett. A programmal meg lehetett változtatni több paramétert. (Baudrate-t, adatküldési gyakoriságot, mérési módszert, stb. ) Ezek közül az adatküldési gyakoriság és a baudrate felgyorsítása némi javulást hozott, de csak minimálisat. Így se lett használható a modul. A gyártónak a kérésére küldtem vagy 7 percnyi tárolt bejövő NMEA adatot. Válaszoltak is rá: 1./ Kültéren kell a készüléket üzemeltetni. ( Szabad ég alatt, kültéren teszteltem.) 2./ Stabil tápegységet kell használni. ( Akkumulátorral teszteltem, más nem volt rá csatlakoztatva. ) 3./ A bejövő jelszintnek minimum 40 dB/Hz -nek kell lenni de csak 30 dB/Hz-et érzékelt a modul. ( Na erről végképp nem tehetek !!! ) Szóval a gyártó csak mellébeszélt. Közben utánna néztünk külföldi és magyar felhasználónak kis. Hasonló tapasztalataik voltak azoknak is. Kiderült az is, hogy már nem gyártják, pedig úgy hírdették, hogy ez új típus. Ez után kaptam egy régebbi gyártmányú, nagy dobozos GPS modult. Megszabadítottuk a dobozától. Így már nehezen, de belefért az én dobozomba. Közben a GPS Viewer programmal is teszteltem, és igen stabilan szinte másodpercek alatt felállt. 40 dB/Hz jelszinteket is érzékelt a modul. Ezután az én készülékemben is célnak megfelelően működött a GPS.
Egy mondatban osszefoglalva: a modul a rossz.
Koszonet, hogy leirtad a tapasztalatodat, igy hozzasegitve masokat, hogy elkeruljenek egy oltari szivast Mar en is fontolgattam, hogy veszek, de tul szep volt a menyasszony...
Ha GPS kell, szólj, van eladó a készetből, újak is.
A legkisebb 16x12x2 mm (antenna nélkül) De van olyan panel, amin van külön egy atmega324 és lehet kezelni a GPS modult. Az egész antennával együtt nagyon kicsi... (gombok és ledek is vannak rajta) CSG Na akkor amit írtam minden korrekt. Csak egyet kivéve, hogy mennie kell... gyárihibás nem megy
Koszonom, nekem antennastol kellene, nagyjabol olyan meretben es aron, mint ez a .... termek
Szoval nekem inkabb kompakt kellene. Van esetleg valami listad?
Szia Pici !
Érdekelnek a GPS modulok. Kis méretű, antennával és soros TTL kimenettel, atmega nélkül. Valami leírás, és ár is kellene. Több darabról szó lehet. Üdv. csg.
Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a PIC USART RCREG regiszterében (tehát amit fogadott), binárisan csak "1"-ek szerepeltek (vagyis az RCREG értéke 255) ? A GPS vevő kimenete RS232 szabványú, a PC-s progimmal tökéletesen kommunikál, valamint a PC is jól kommunikál a PIC-kel (USART-on).
Arra gondoltam, hogy a PC nem annyira érzékeny a baudrate hibaszázalékra, a PIC viszont igen, tehát lehet hogy nem passzol a GPS és a PIC baudrate, hiába van 4800-on mind a kettő (GPS-nél 4800 a default). Majd most azt próbálom ki, hogy addig változtatom a baudratét, amíg nem kapok valami értelmes infot. Csak gondoltam leírom, hátha járt volna már valaki így.
Még kipróbálom pollingos módszerrel (most megszakítással megy).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |