Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Egyetértek. A referenciának stabilnak kell lennie. A "mennyire" már egyedi probléma. A TL431-et csak azért kevertem bele, mert ezzel akartam alátámasztani a gondolatomat. Engem zavar egy kicsit, mikor valakinek gondja van, akkor panelt puciztatnak vele. Mintha lábtörésre kézmosás lenne a gyógyír.
Az már komolyabb kérdés viszont, miért van ennyi gond ezzel? Az amatőrökkel is lehet baj, mert nálam nagyjából 50db-os mennyiség készült a kijelzőből, méghozzá a legkülönfélébb alkatrészekből és paneltervekkel, de csak 1-el volt baj, és az is egészen más jellegű hibából nőtte ki magát.
Micimacko: Ok, köszönöm a választ!
Proli007: Hát, aki pontos mérést akar, annak biztos megéri, de most hogy írtad lehet én is váltok olyan IC-re. Viszont ezt most nem értem, azt írtátok, hogy a 7107 IC referencia feszültsége 100mV a 36-os lábon. a TL431 viszont minimum 2.5 voltot tud. Vagy most a tápfeszültségre gondolsz? Ja és lemostam den.szesszel a nyákot, de most se lett jó . Majd holnap még próbálok vele valamit csinálni. De legalább most nem ugrál annyira a kijelzett érték. A táplálása úgy van megoldva, hogy trafóról egyenirányítok, 1 elektrolit kondi, és 12 voltos stabIC. a + - feszt meg úgy csináltam, hogy sorba 2 db 1KOhm ellenállás, a 2 szabad végére a 12V meg 0v Így a 2 ellenállás egymással összekötött része lesz az áramkörnek a GND, a 12 volt felőli oldal a +6v a másik meg ugye a -6v. Persze eléggé eltolódik az érték, mert az egyik ágba kicsi az áram felvétel, a másikba nagy, de az első ilyen műszerem tökéletesen működik így. Szóval nem értem, hogy mi a baj a másiknál. (De kicseréltem most a rosz műszernél 5.6v zénerekre az ellenállásokat, így stabil most a feszültség.) Lehet kicserélem a kerámia kondikat , meg megmérem esik-e feszültség az ellenállásokon. Hátha azokkal van valami baj. Idézet: „a TL431 viszont minimum 2.5 voltot tud.” Le kell osztani 100mV-ra ugyan úgy, mint ahogy a tápfeszből teszi ezt egy trimmer most is az áramkörödben. Idézet: „a + - feszt meg úgy csináltam, hogy sorba 2 db 1KOhm ellenállás, a 2 szabad végére a 12V meg 0v Így a 2 ellenállás egymással összekötött része lesz az áramkörnek a GND, a 12 volt felőli oldal a +6v a másik meg ugye a -6v.” Ez így nagyon nem lesz jó, kész csoda hogy egy másik panelon működik... Kíváncsi lennék hogy néz ki az a +5V egy szkópon.
Egyet értek veled, de azért azt is nézd, hogy pl. te elég komolyan értesz az ilyen dolgokhoz, (gondolom ilyen iskolát is végeztél) Elég nagy kapcsolásokat és NYÁKokat tervezel, és nagyon sok tapasztalatod van.
Nekem meg sok másnak azért kevés tapasztalata van, éppen ezért is fordulnak elő hibák. De minden egyes áramkör építése után sok újat tanulok. Na de nem zavarok, most már akkor is meg fogom csinálni azt a rohadt panelmérőt!
Hát igen, eléggé érdekes, mert a + ágba 7-8 volt van, a - ágba meg 2-3 -.- Most hogy ma méregettem én is csodálkozok rajta, hogy eléggé stabilan megy.
De szerintem lecserélem 5,1v zénerre, amint lesz alkalmam bevásárolni. (Ha nem hiszed, teszek fel képet)
Ahogy Attila86 is írta, hihetetlen, hogy egyáltalán működött idáig. Itt találsz egy kapcsolást, amiben a szerintem legegyszerűbb, de már hibátlanul működni képes tápegység kialakítás van. Előnye, hogy csak egyetlen váltó feszültség kell neki, amiből megcsinálja a +-5V-ot.
"akárhány V-os digitális alapműszer V1 rajz.pdf"
Ennek a rajznak a táp részére gondolsz? Ha igen, akkor szerintem a hétvégén meg is rajzolom a Nyákot, és jövőhéten meg is építem. Talán úgy több sikert érek el, bár így is kellene működnie valamennyire. De majd még keresem a hibát.
Sziasztok ! Újra építettem Alkotó Úr kapcsolását, feszmérőt, de a nyákot átkopiztam a Sprintbe, mert változtatnom kellet furatnagyságon, meg X2-ezni a nyákot. Elkészítettem, többszöri ellenőrzés után a nyákot, készre szereltem, és nem működik. A stabkocka után 3,4V-ot mérek, nem is ötöt. A rajzot mellékeltem, vajon mit ronthattam el?
Nem tudom mit csináltál ott a táprésznél, de ha váltóáramot kapcsolsz az AC részre, akkor azt graetz hídra kell vezetni, azután jöhet egy pufferkondi, utána pedig a stab IC nem kifelejtve a 100 nF-os hidegítő kondenzátorokat sem!
Hát, de ugyanúgy csináltam mint Alkotó, ott a két egyenirányító ami egyenirányít, és aztán kell a stabra menni. Minden alkatrész, minden ugyanúgy van másolva az eredetiről, ami PDF-ben van meg..
Ha mindent úgy csináltál ahogyan Alkotó ajánlotta akkor jól kellene működnie. Vagy valamilyen alkatrészed hibás vagy mégis hibáztál az átdolgozott nyákon.
Hát esetleg ha valaki átnézi mi lehetne a baj, csatoltam fentebb a rajzot, amit az eredeti dokumentációról másoltam..
Ellenzem a terveim átrajzolását. Aztán ha mégis, akkor annak célszerű lenne jobbnak/szebbnek lenni mint az eredeti. Én nem néztem át a te rajzodat, de futólag ránéztem és ezt láttam.
-szörnyen csúnya és következetlen (mondjuk ez ízlés dolga) - viszont nagyon kicsi forrszemeket használsz, ami részben nehezen forraszthatóak, de sokkal nagyobb részben nem tartják meg stabilan az alkatrészt. Én ezért használok több helyen "egyedi" forrszemeket, amiket szükség szerint "meg is vágok". - Az Ic 21-es lábától felfelé káosz van. Szerintem ott elcsúszott a rajzolatod, aminek a 22-re kéne menni az a 21-re megy ezért a 25-ös láb üres maradt. - A referenciát aligha tudod beállítani egy normál trimmerrel. Nem hobbiból tettem oda helipotot. - A kondik egy részét kisebbre rajzoltad, mint azok valós mérete. Nem tűnik okos dolognak. - végül elkerülte a figyelmed egy szerintem fontos dolog. Itt a panelre megy a nyers feszültség, és a panelon lévő osztó fogja ezt csökkenteni. Csakhogy nálam a két bemenet között jelentős távolság van (ha jól emlékszem talán 2,5mm), nálad viszont nagyon kicsi, amit a "+" jel még tovább csökkent. Ha erre valóban rákötnéd mondjuk az egyenirányított hálózati feszültséget, az már simán áthúzna. Biztosan van rá pontos szabály is, de én 100V-onként minimum 0,8-1mm szigetelési távolságot javaslok hagyni.
Akkor én rontottam el, ezért újra megcsinálom. Bocsánat, ha a szerzői jogaidat ezzel megsértettem. Kérhetlek arra (tudom az eredeti eagle-t, vagy sprint filet-nem adod ki) , hogy a nyákrajzot duplázd meg és küldd el nekem pdf-ben, hogy már ne tudjak rajta szerkeszteni, mivel nekem dupla filmet kell használni, 1 fóliám maradt, drága, és csak nagyon ritkán megyek szegedre, hogy vegyek. Tudsz ebben segíteni? Ezer hála, és bocsánat a jogok megsértésért.
Üdv mindenkinek.
Megépítettem ezt a kapcsolást: Forrasztó állomás (Attila86). Maga az állomás frankón működik, csak a kijelzővel vannak gondjaim. Ugrál a kijelző. Tudnátok ehhez megfelelő hőmérő panelt linkelni? Vagy orvosolható valahogy a hiba. Előre is köszönöm a választ.
Szia
Ugrál a kijelző sok mindentől lehet Mit mondasz ugrálásnak? Az utolsó digitet nem tudod leolvasni? Vagy 3…4 értéket változik? A IC tápfeszültségei ( ICL7107) jók nem ugrálnak? A ICL 7107 nél a 30, 31 lábon ha feszültséget mérsz az ugrál? Milyen feszültség van a ICL 7107 35, 36-os lábai között? A ICL7107 nél 33, 34 ös lábánál van egy 100nF kondenzátor ezt tölti / süti ki a IC ha ez nem stabil akkor változik a leolvasott érték is. üdv
Szia!
Bocs h ilyen késve válaszolok. Szóval a 35 és 36 os lábakon 600mV-ra állítottam a helipottal a feszültséget. Az 5 voltos feszültségek megvannak. 30 és 31 lábakon nem ugrál a feszültség. A jelenség pedig a következő: Bekapcsoláskor kiír egy bizonyos értéket és elkezd egyre nőni a kijelzett érték. Lehetséges esetleg másik kijelzőt építeni, ami megfelelően működik? Vagy ez is életre kelthető valahogyan? üdv: killer
35-36 lábra 100mV-ot kell beállítani! Ez a referenciafeszültség.
Beállítottam 100mV-ot pontosan, de 666 hibakóddal elalszik a kijelző. Esetleg a te kapcsolásaid közül nem lenne jó ehhez a forrasztóállomáshoz egy kijelzőpanel?
Szia
A ICL7107 nem processzor alapú. Tehát a 666 az nem hiba kód. Az feszültség. A számeltűnése az a oszcillátor megállásának köszönhető. Nézd meg a 38,39,40 lábaknál nem maradt vezető, jók az alkatrész értékek. Sajnos többször át kell nézni. Ha javasolhatom, ezzel kísérletezz. Ha beállítottad a 100mV ot akkor a 30,31 lábat zárd rövidre a kijelzőn 000 kell hogy legyen ha nem ez van akkor a 29 lábon lévő kondenzátor nem az igazi. De itt márt működni kell, a 38,39,40 oszcillátornak. Ha rákattintasz a ICL7107 re akkor elvezet a boltba ott van a pdf fájl aminek a 6 oldalán le van írva milyen értékek lehetnek pl.: 29láb „AZ” „AUTO-ZERO CAPACITOR 0,01uF> Caz >1µF Egyébként bármelyik kijelzőhöz hozzáteheted a forrasztó állomást. Esetleg hogy a valós hőmérsékletet jelezze ki, az állomás, erősítésén kell változtatni. Jelen pillanatba, a kijelző panelon állítod ezt, a referencia feszültséggel. üdv. Idézet: „A ICL7107 nem processzor alapú. Tehát a 666 az nem hiba kód.” Dehogyisnem!
Szia
Legyen igazad, de én nem látom. És meg tudnád mondani, hogy a 666 mit kódol? Köszönöm. Azt hogy egy kondenzátort, feszültséggel arányos árammal, feltöltök majd ez egy referencia feszültséggel kisütöm és mérem az időt ami arányos a feszültséggel azt nem nevezném számítógép alapúnak, annál is inkább mert azokat lehet programozni. Lehet hogy ezekbe is van program, de az nem változtatható. Így, én nem sorolnám oda őket. üdv.
Szia!
Idézet: „azt nem nevezném számítógép alapúnak” Én sem neveztem. Idézet: „Így, én nem sorolnám oda őket.” Nem soroltam semmit sehová. Idézet: „És meg tudnád mondani, hogy a 666 mit kódol?” Már nagyon rég foglalkoztam ICL7107-el ezért pontosan nem emlékszem, de vagy az oszcilláció, vagy a referencia vagy a negatív tápfesz hiányát. Idézet: „Köszönöm.” Szívesen!
Tessék megtaláltam, az oszcillátor hibakódja.
Idézet: „Functional Problems Problem - When power is applied to the A/D converter it displays 1666 steadily and does not change. Action - This is an indication that the oscillator is not functioning. Check oscillator components and printed circuit board for leakage paths around pins 38, 39, and 40.” Bővebben: Adatlap (5. oldal)
A 666 az antikrisztust jelenti, az itteni értelmezésben: ördög bújt az IC-be.
Szia
Köszönöm a fáradozásod. Ismét, tanultam. üdv.
Khmm. A jelenések könyvében más van írva. Ott fenevadnak hívják...
Sziasztok!
A 7136 vagy a 7126 ic megtudja hajtani a sa5211 ill a SC5211 7szegmenses kijelzőt? Válaszokat előre is köszönöm.
Hello!
Nem baj, hogy az IC-k LCD-hez valók, Te pedig Led-es kijelzőt akarsz használni hozzá? :no: üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |