Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Ennek örülök! A PIC tuti jó, a programodban van hiba. Javaslom átugrani egy programozással foglakozó topicba és csatold be a programodat, biztosan tudunk segíteni!
Én is örülök! Már át is ugrottam egy másik topikba (PIC C programozás, C compiler), ott kérdezősködöm már Kaptam is már egy kis segítséget, módosítottam a programomat, mindjárt ki is próbálom.
Üdv!
Építettem egy PK2 klónt, de nem tudom felprogramozni a PIC18F2550-et! A WLPT Vpp mini v4-et használnám a progi betöltésére, Watt progijával. Felismeri a pic-et, de amikor a hex-fájlt betallózom, azt a hibaüzenetet kapom, hogy a fájl nem kompatibilis a kiválasztott PIC-cel. Több hex verziót is próbáltam, mindíg ugyanaz az eredmény. Mi lehet a hiba? Hibaüzenet
Csatold a hex-et!
Esetleg próbáld ezzel: A legutóbbi WPB programot használod? (oldalamról letölthető)
Nagyon szépen köszönöm, így már minden OK.
Ki bírja követni az állandó fejlesztéseidet??? Idézet: „Ki bírja követni az állandó fejlesztéseidet???” Van téma itt a hobbielektronikán, ahol a fejlesztéseit jelenti be illetve a hibajelentések mennek, valamint a holnapján mindig a legújabb verzió van.
Sziasztok!
Abból lehet a probléma égetés közben ha mondjuk a PGC láb nem csak arra az egy lábára van kötve a pic-nek ami ki van neki jelölve hanem még egy másik lábára is? Csak egy példa hogy értsétek mire gondolok. 16F628 PGC lába 12-es. Ez össze van kötve a 16-os lábával (RA7). Égetés közben ez okozhat gondot?
Tegyél a panelra jumpert ! Égetéskor az égetőre csak az icsp lábak legyenek rákötve
Nem csak égetés közben, ha elszúrod a programot. Bár elvileg égetéskor minden láb lebeg, tehát nem lehetne gond, de van az égetésnek olyan szakasza, amikor elindul a PIC, ekkor lehet baj, ha nem jó a program.
Sziasztok!
Vettem új PIC12F675-ös uC-t, ma ki is próbáltam zsír új PIC-ekkel a programomat, és ezekkel se működik!! Komolyan mondom, nekem már ötletem sincs, hogy mi lehet a gond. Ha 5V-ot kapcsolok a LED-re, akkor világít, tehát jól van bekötve a panelon. Kíváncsiságból úgy konfigoltam a uC-t, hogy a GPIO4-es lábán legyen a belső órajel, és az ott meg is jelenik. De ha annyit csinálok csak a progimban, hogy legyen az egyik láb fixen 1-es, arra már nem képes. Komolyan mondom, ez már kezd hihetetlen lenni a számomra. Van valami ötletetek?
Tudnál egy ellenőrzés utáni képernyőmentést csinálni? Jó lenne látni a konfigot is a képen és a memória tartalmat is! (Vedd ki a kép átméretezést amikor csatolod, mert kicsi lesz...)
Na, csatolom a fájlokat.
Progi is csatolva.
Amikor megmértem a lábakat, arra lettem figyelmes, hogy a MCLR és a Vdd láb közé betett ellenálláson esik feszültség (MCLR lábon 3.8V-ot mértem), pedig szerintem az csak egy felhúzó ellenállás, aminek az a feladata, hogy 5V-ot biztosítson az MCLR lábon, ha nincs égetés, így ne legyen állandó resetben a uC. Ez miért lehet?
100nF-os kondi van a pic táp lábán? Nálam volt már ilyenből probléma. Melyik lábon van a led?
Van 100nF-os kondi. A LED a GPIO2-es lábon van. A belső órajelet pedig a GPIO4-es lábra tettem ki, mérhető is.
Nem lehet hogy a progival van baj? Rakok fel egy hex-et. Nálam ezzel a hex-el gpio2-es lábon villog a led belső órajellel.
Na, kipróbáltam a progidat, és lám, villog a LED... Egyszerűen nem értem, mi lehet a gond az én progimmal. Talán a fordítómmal vannak gondok?
Azt vettem észre, hogy a te hex fájlodban csak az elején programkód, de ott jó sok. Az enyémben viszont az elején van kb. öt darab, és a végén se túl sok. Szerintem a konfig van a hexem elején, és a programomat valamiért a flash végére fordítja, és lehet, hogy a config után (a hex elején) nincs jump. Vagy rosszul működik a fordítóm (nem állítottam át semmit benne a telepítés óta). El tudnád küldeni a Te c-fájlodat, hogy nekem mit fordít belőle? MPLAB v8.70-ben használom a HI-TECH Universal ToolSuite-ból a HI-TECH ANSI C Compilert, amit az MPLAB telepítése után felajánlott, hogy használjam.
Őrülök neki. Ezek szerint nem az égetőd a rossz. Azért ilyen hosszú a hex mert én Flowcode-al (folyamat ábrából készít hex-et) csináltam. Van is topikja: Flowcode. C-hez sajnos nem értek.
En megprobalnan a leforditott kodot futtatni a SIM-ben. Vegignezni minden lepeset, esetleg meg segithet a "Disassembly Listing" kovetese. Sok turpissagra ra lehet jonni ezzel a modszerrel.
Ps: Mondjuk Te is feltehetned a C forrast.
Valami nem stimmel, mert amit legutóbb küldtél hex-et, az egyezett az enyémmel, ami működik itt nálam. A mostani pedig nem egyezik! (Az nehezíti a dolgot, hogy nem találom a korábbi hexedet, lehet nem ebben a topicba küldted?) A c viszont egyezik! Valami a fordítóddal lehet, de nem tudom mi...
Csatolom ami nekem működik! Ja nekem a GP4-en van a LED! Amit csatoltál képeket, azon a konfig bitek nem egyeznek! Ez nem jó, ettől nem működhet!
vilmosd: Feltettem a c forrást, Nulladik.hex néven a #1035570 hozzászólásomnál.
watt: Azért más a hex, mert modósítottam egy picit rajta. De az is igaz, hogy sokkal rövidebb a hex, mint a múltkor, pedig ugyanazt csinálja, mint a múltkori kódom. Vagyis kéne csinálnia. Valami nagyon nem stimmel... Amit küldtem c fájlt, lefordítanád Te is hex-re? Össze kéne vetni az enyémmel, mert ott lehet a probléma szerintem, hogy nem fordítja le jól a c fájlomat. De most már ezek után bármit el tudok képzelni... Jah, a konfig biteknél szerintem az nem probléma, mert 3 bit nem stimmel csak, pont azok, amelyeknek nincs funkciója. És a WPB program mindháromba 1-est akar írni, de 0-ásként tudod csak kiolvasni (adatlap alapján). Úgyhogy szerintem ez nem probléma. Majd kipróbálom a hex-edet, de most el kell mennem. Este találkozunk
Csatolom a te C-ből fordított hex-et. Nekem működik!
Ez olya egyszeru, mint a faek. Ezert ajanlanam a szimulaciot a "Disassembly Listing" betoltesevel, mert igy a gepi kod serint lepked vegig a szimulator, nem a C sorok szerint. Konnyebb rajonni az esetleges forditoi hibakra.
Én kipróbálnám, hogy explicite letiltom a megszakításokat.
( Tudod, a kibic )
Összehasonlítottam a két hex fájlt (amit küldtél és amit az én fordítóm generált), és marhára nem egyezik meg!! Egy-két helyen vannak hasonló dolgok benne, de sok az eltérés, ami érdekes...
Egyelőre még nem próbáltam ki a te hex fájlodat, de majd ha este hazaérek, sort kerítek rá. Kíváncsi vagyok, fog-e működni. Ha igen, akkor a fordítómmal lesz a baj. De majd este kiderül
No, helyzetjelentés Erre számítottam amúgy... na, a helyzet az, hogy a watt által fordított hex fájl továbbra se csinál semmit nálam (tettem egy LED-et a GPIO4-es lábra). Érdekes, hogy nálad működik, nálam meg nem. És most tuti, hogy jó a PIC, mert mrobi progija villogtatja a LED-emet. Azt hiszem, megnézem ezt a Disassembly Listinget, jobb ötletem nincs már. Nektek?
Megnéztem a Disassembly-t, csatolom is. Csináltam szimulációt is, ott jól működik a dolog, billeg az I/O-láb. A disassembly-ben érdekes módon nincs assembly kód a config-os parancshoz, nem tudom, ez baj-e. Sajna ezzel se lettem okosabb
Egy kis útbaigazítás kéne.
Korábban csont nélkül használtam Watt COM-os égetőjét. Egy év elteltével újra elő vettem, de nem megy az élesztés. Megnéztem Watt honlapját, hát ott egy kicsit módosított verziót találtam. Amikor még én építettem, a tápnál nem volt MC34063A (helyette 7805 ill. 7812) és nem voltak 4066 analóg kapcsolók. Most módosítsam én is a legújabbb verziónak megfelelően, vagy kezdjem a meglévő égetőm lelkivilágát kutatni? Üdv PIC18f
Nyitott kollektoros kell, mivel a PIC is kuld adatot, es ket kimenetet meg ennel sem illik osszekotni. 74xx04 nem nyitott kollektoros.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |