Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ez lenne az. Az elöb valamiért nem töltődött fel.
Arra gondoltam, hogy konkrét alkalmazási példát magyarul, nem arra, hogy a protokollról nincs magyar leírás.
Biztonságosan egy típust sem...
Ameddig a "Preliminary" olvasható az adatlapon, addig ne várjatok teljes specifikációt. Ezek a típusok túl újak, az adatlap "Tájékoztató jellegű"...
Igen, egyetértünk, a kérdés, ki fogja ezt leprogramozni, ugyebár. Mert tök jól elvagyunk itt, csak lehet meddően offoljuk szét a topicot hálózati kérdésekkel!
Igen a CAN tűnik a legjobbnak.
Idézet: Nem kimondottan ethernetre gondoltunk, csak annak a kommunikációnak mintájára elkészített programról, más elektronikai megoldással, akár a 422 védve. „Az ethernet túl bonyolult”
Ezt a megoldást is érdemes megviszgálni - már csak a táplálás kérdése miatt is...
Persze értem én, csak akkor is sokkal bonyolultabb a szoftverrészt kifejleszteni, hogy biztonságosan működjön. A CAN pedig alapvetően tartalmazza mindazt, ami szükséges ehhez a projekthez. Relatíve kevesebb fejtörést okoz egy gyári CAN vezérlő alkalmazása, mint kitalálni egy teljesen új protokollt.
Mindjárt más! 130pm/°C... ennél még egy mezei TL431 is jobb (50ppm). Kár.
Szia!
Már válaszoltam rá. Sajnos a JDM fölött eljárt az idő... Miért ne építsünk JDM programozót Többször megadtuk a válszt, a kereső ebből a fórumból is több tucat találatot adott volna, mindben leírtuk, hogy a mostani gépeken majdnem biztosan nem fog működni...
UDATA direktíva után szeretnék két táblázatnak helyet lefoglalni, egy 160 bájtosat és egy 100 bájtosat. Meg utánuk még 22 bájtot csak úgy külön egyenként elnevezve, de nem tetszik az MPLAB-nak. Miért?
Ja és a 100 bájtos táblát szeretném feltölteni értékekkel szépen egymás után, mint az EEPROM-ot: Idézet: „ch_tb12 de b'00001101',h'01', h'40', h'00', h'64', d'1', ...” Lehet?
Szia!
A de az eepromba kerülő adatok megadására szolgál, a db vagy dw direktívákat lehet használni a program memóriába kerülő adatoknál. 18F -nél vigyázni, hogy egy sorban mindig páros számú byte -ot adjunk meg, a páratlan számú byte -ot tartalmazó sort kiegészíti egy 0x00 -val.
Az udata jelentése: uninitialized (iniciálizatlan) adat szekció. Ha inicializált adatterület kell akkor azt az idata direktívával lehet elérni.
Bővebben: MPASM Assembler Help/ Directives Itt mintapéldák is találhatóak!
UDATA-val nem, ugyanis az (Uninitialized DATA, azaz nem inicializalt adat)... IDATA-val elmeletileg meg lehet csinalni (Initialized DATA, azaz inicializalt adat).
Viszont az sem egyszeru eset, ugyanis ami ilyenkor tortenik, hogy az inicializalo adatokat leteszi a ROM-ba, ja jol emlekszem szekcionkent, es neked kell irnod egy inicializalo rutint amit a megfelelo idoben lefuttatsz (pl resetkor, vagy bekapcsolaskor), es az szepen kiolvassa a ROM-bol az adatokat es felhelyezi a RAM-ba. Velemenyem szerint sokkal egyszerubb sajat magad megirni az inicializalasrt es nem hasznalni az IDATA-t -- tehat van egy sajat magad altal definialt inicializalo reszed, es onnan manualisan masolod at a cuccot az UDATA-val lefoglalt teruletekre (ugyanis akkor nem kell a linker altal generalt inicializalo teruletek cimet kibogarasznod stb).
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy nyertem egy pickit 44-pin demo board-ot és mellé egy pickit3 at . Összekapcsoltam a géppel MPLAB-bal és felélesztettem. Fut rajta egy program egy egyszerű futófény gondolom ez egy ilyen alap program. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám visszanyerni belőle MPLAB-bal hogy abból tudjak programot építeni a továbbiakban. Eddig 16f877A-t programoztam ez pedig egy 18f25K20 és neki szeretnék állni ezt programozni viszont nincs egy alap sémám (törzs program) a programozáshoz assembly-ben szeretném programozni és abba szeretném visszanyerni a programot ha lehet. Segítséget előre is köszönöm. Üdv: Taki
A Microchip honlapjan van a PicKit3 oldala, annak a legaljan van egy letoltheto ZIP file, aminek az a neve, hogy "PICkit 3 Debug Express Lesson Files". Ez tartalmaz egy csomo demo alkalmazast -- C-ben megirva...
És c-ből át tudnám valahogy vinni assemblybe?
Vagy esetleg valaki tudna nekem szolgálni egy alap programmal ami csak annyi hogy egy port lábát 1-be állítja innen már megoldanám?.
Wizzarddal letrehozol egy uj projectet ahol az MPASM Suite-ot valasztod ki fejlesztesi kornyezetnek. Utana Open-nel ugye elojon a file megnyito ablak, Alul ott van, hogy 'Jump to:', ahol kivalasztod az LKR-t. Utana egy mappaval visszabb lepsz a zold felfele nyilas mappa ikonnal. Ezekutan a Template nevu mappaba, onnan Code, es az eszkozodnek megfelelo file-t megnyitod.
UI: Masold at a tartalmat a sajat file-odba ertelem szeruen!
Köszi a segítséget sikerült megnyitnom.
Elkezdtem programot írni a pdf ből másoltam ki egy példát a portc inicializálására. így néz ki a programom az előtte lefő dolgokat nem másoltam be mert azt a gép állította :
START CLRF PORTC ; Initialize PORTC by ; clearing output ; data latches CLRF LATC ; Alternate method ; to clear output ; data latches MOVLW 0X00 ; Value used to ; initialize data ; direction MOVWF TRISC ; Set RC<7:0> as outputs GOTO MAIN ;idáig a pdf-ből másoltam a többit én írtam MAIN MOVLW D'255' MOVWF PORTC NOP GOTO $-1 ; loop program counter END MPLAB SIM el simuláltam és szépen beállítja a regisztereket és tökéletesen megy a program de ha ráküldöm pickit3 al akkor nem történik semmi. Csináltam két képet amit ki ír mikor rádugom a pickit3 at nem értem mit akar a gép . Tudnál segíteni , hogy azért nem megy a programom mert valamit elrontottam a megírásnál vagy a picki3-al van gond? Segítséget előre is köszi. [b]
Azt mondja nem ugyanaz az eszkoz amit a PicKit3 -ra csatlakoztattal, mint ami a projectedben be van allitva... Ellenorizd le a pontos tipusat a Configure / Select device menunel.
Üdv!
Úgy emlékszem , hogy 18f25k20 van benne mert még adatlapot is töltöttem le hozzá. De majd még megnézem csak most nem vagyok otthon, és köszi a linkeket meg fogom nézni.
A 18F25K20 az nem 44 lábú tokban van, így ez nem lehet benne, ha 44 lábú a benne levő.
Hát a panelra 44-pin van írva akkor lehet hogy csak én olvastam félre elég halványan van ráírva. Majd megvizsgálom nagyító alatt. Köszi a segítséget.
18F45K20. PK3debug Express
|
Bejelentkezés
Hirdetés |