Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   139 / 400
(#) Pioneer válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szia!
Pár évet késtél ezzel a hozzászólással. Egy 2006-os hozzászólásra válaszoltál.
(#) deadlyroberta válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Tudom de nem igy van?
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 8, 2011 /

Valaki nem tud-e véletlenül ebbe a szörnyetegbe nagy teljesítményű tranzisztort?
(#) zoly15 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Milyen nagy teljesítményűre gondolsz? Nekem a 200W osba MJ15003 van, böszme nagy tranyó, és hangfrekis is, nagyon jó hangja van vele!
(#) Panhard válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Nekem 2SC5200 van benne, duplázva.
(#) deadlyroberta válasza Panhard hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Hogyan lehet duplázni? Párhuzamosan kötöm be? Nekem 400 wattra kellene...
(#) Panhard válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Én Alkotó kollégánk terve alapján építettem a panelokat. Olvass vissza pár oldalt, és nézd meg az én erősítőmet. Bővebben: Link
(#) pinyó39 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Mekkora impedanciára kell a 400W? Építs FET-est ekkora kakaóra, a panelek nem drágábbak, táp viszont izmos kell.
(#) BULL1988 válasza Panhard hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Nagyon jól néz ki! Van egy beag apt100 dobozom, plusz trafó (2x42 vac -> 2x58 vdc) és ezekből szeretnék egy mélynyomó erősítőt (tehát nekem csak mono kell). Hallottam olyat, hogy 300 VA-s trafó nem visz el egy 200 wattos végfokot, de ezek szerint mégis. Igazából egy nyáktervet szeretnék, amit ha megépítek, akkor a trafót bírni fogja.... Az Alkotó-féle gondolom alkalmas rá.
(#) Pioneer válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Úristen! Mi a túrónak kell 400W? Én a 2x8W-os csövesemet nem tudom max hangerőre tekerni, mert szétmegy a fejem. Vagy a mai fiatalok már halláskárosultak?
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 10, 2011 /

Fuha inkább ide irom mindenkinek: Bulira, Hídba és hídba lenne úgy hajtva hogy 8 ohmos hangszórókkal, 800 watt hidba amit el akarok érni, azaz 2x800 watt. Szerintem ehhez a kapcsoláshoz méltó lenne egy ilyet is elkészíteni. Másik meg nagyon sok erősítő nem tud annyit amennyi a papíron van írva de ez más dolog.
(#) deadlyroberta válasza Panhard hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Alkotó féle pofás kis szerkezet lett ha lesz időm visszaolvasok mert nagyon érdekel.
(#) Pioneer válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Na ezért süket már az összes fiatal.
(#) demcar hozzászólása Aug 10, 2011 /

sziasztok.

Én meg szeretném épiteni a Quad 405-öt 3 példányban és abban kellene nekem segitség hogy +-44V-ról 4ohm-ra mlyen teljesitményt tud mint zeneit mint rms teljesitményt?

És még azt nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem csatolni egy nyák rajzot hozzá beültetéssel és kapcsolási rajzzal, de olyat ami már elismert és nem lesz vele problémám.
A segitésget nagyon köszönöm előre is!
(#) Gránátalma válasza demcar hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Üdv,
30V ról kb 40W lesz a leadott teljesítmény csatornánként, 44-ről konkrétan nem próbáltam soha, de tippem szerint kb 75-80W.
Beváltnak mondható talán az összes kapcsolás Quad-ból, mert nem egy kényes fajta..
De talán próbáld ezt:
http://skory.z-net.hu/quad405/quad405.html
Van védelem, koppanásgátló is, nyákkal együtt mellékelve!

Más:
Nekem meg az lenne a kérdésem a többiekhez, hogy a két csatorna panelen érdemes-e kicserélni az elkókat tantálra, vagy nem javít annyit a hangminőségen, hogy érdemes legyen vele bíbelődni?
(Na meg nem túl bíztató az a tény sem, hogy a tantálok néha szeretnek rövidzárni...)
(#) Zsoltipapa hozzászólása Szept 10, 2011 /

Üdv mindrnkinek:Én azt szeretném kérdezni,hogy külön fázisforditó adapterrel amit elkészitettem és működik is,amit 2db qvad 405-ös erősitő elé kötve hidas üzembe ,használható-e nem-e fog hibásodni a két végfok.Válaszokat köszönöm,
(#) hangszoros válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Nem igazán praktikus, a megoldás, esetleg 15 Ohmos hangszóróhóz.
Ha jó hangot akarsz, akkor kivánatos, hogy az "A" osztájú meghajtó kb 50mA-erjéből férjen ki a a felső végtranyó kimenő árama. Ehhez guberálni kell igen jó tranyókat. Ez nem olyan egyszerű, mert ritka! Nem a tipus, hanem a darab a ritka.
(#) Zsoltipapa válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

szia,köszönöm a választ,inkább rád halgatok
(#) kiss.ferenc hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok!
Van egy Quadom, és azt szeretném hogy adjatok néhány ötletet, hogy mivel és hogyan tudnám ''tuningolni".
+- 45v-ról megy, ami eddig van benne 4darab 10000mikor farados puffer kondi, aktiv hűtés, koppanásgátló, védelem, a végfokban BD tranzisztorok vannak. Igazából el szerettem volna adni, mert nem tudtam kihasználni a kicsi teljesitménye miatt. De úgy döntöttem, hogy megtartom magamnak, mert nem tudom olyan árban eladni amenyibe belekerült a megépitése. Van egy pár házi épitésű 2utas hangfalam(250 W) amit a quadal szeretnék hajtani házibulikban. Most is szépen szól, de még többet ki szeretnék csikarni belőle, ebben kérem a segitségeteket. Szeretnék kicsit nagyobb teljesitményt kicsikarni belőle, és még teltebb erőteljesebb mélyeket. Mi a véleményetek?
(#) emersys válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Szia.
"Tuningolni" azon csak jelentősebben úgy tudsz ha megemeled a tápfeszt.
A bd-k tűrésein belül, azok sajnos nem kimondottan a legjobb hangfrekis tranyók, és a feszültség tűrésük is elég silány, egy nagyobb végfok építéshez. (ha csak nem hidalt esetről van szó, mint pl anno a régi Siva ppa800-as)
Emellett persze újra kell számolni a servonak a tápfeszét, mert az +-18V fölé nem mehet.
A kondik kapacitásán már nagyolni nem érdemes, mellesleg értelme sincs,(nagyobb teljesítmény nem fog leadni)
Erősebb feszülősebb mélyeket és magasakat, egy jól méretezett műveleti-s előfok is megoldhatja (pl NJM 2068D)
(Bár pl nekem a csöves elő fokommal sokkal határozottabb mélyek vannak).
(#) kiss.ferenc válasza emersys hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Értem. Féltem hogy ez lesz a válasz "azon csak úgy tudsz ha megemeled a tápfeszt". A trafót nem szeretném kicserélni. Gondoltam arra hogy beépitek még 2darab puffert, de ha nem fog produkálni ugy sem nagyobb mélyeket akkor nincs értelme. Fulladni igy sem fullad, igazából a mélyhangoknál szeretném hogy erőteljesebb legyen. Van egy gyári előerősitőm és azzal sem szól jelentősen szebben. Próbáltam korigálni a keverőn a mélyhiányt, de akkor halatszott, hogy egy bizonyos pont felett nem birja kinyomni a mélyeket tisztán.

Igen sajnos megvannak a quad korlátai (mint minden más erősítőnek), mind teljesítményben, mint kihasználhatóságban
A mélyeket jobban kitudná nyomni, ha párhuzamosítva lenne egymással több végtranyó is.
De ez már sok mindent vonna maga után, pl azt is, hogy eltűnne a "hifi Fillingerje" , mert több párhuzamosan kapcsolat végtranzisztor, már jelentősen befolyásolja a hangképet. Még ha kvázi komplementer is..
gyárilag +-52V ig megy szépen amúgy.
Pl tudnék ajánlani bele valami jó Sanken tranyót (2sc3858 )
Igaz drágák, de meg is van bennük az arra hivatott Chip.
Mellesleg az áramerősítésük is lényegesen jobb. :yes:
(#) kiss.ferenc válasza emersys hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Értem! Megfontolom! Köszönöm a gyors válaszokat! Mi lenne ha MJ tranyokat használnék?

A TO3 tokozású MJ15003 nagyszerű.
kirárólag -ONS- gyártmányút
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Szia! Tuning
(#) Alkotó válasza emersys hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Az itt ajánlott változat (pontosaban annak egy kezdeti változata van meg nekem) teljesítményét megmértem. itt olvashatsz róla.
De a házibuli elég tág kategória. Félek, az igazi mellkasdöngetéshez nem lesz elég sem a hangszóród, sem a Quad. Sajnos itt a dupla teljesítményt alig érzed többnek. Nálam a 6,5x5m-es télikertben nagyjából elég a modifikált QUAD, de nagyon sok múlik az igényeken. Azért nem szaporítom a membránokat (erősítőm az lenne még), mert a télikertnek nagy üvegtáblákból vannak a falai (nem akármilyen üveg ám), és bizony veszélyesen belengnek már most is.
Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor inkább duplázd a hangszórókat is, meg az erősítőt is.
(#) Ge Lee válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

A QUAD az egyik legjobb végfok amivel valaha találkoztam. A kapcsolás 100W-ra lett tervezve, ne akarj többet kivenni belőle két okból sem. Az egyik az, hogy ha ki is préselsz belőle mondjuk 150W-ot, azt a teljesítmény többletet egy buliban észre sem fogod venni. A másik hogy a végtranyó 50mA körüli meghajtó árama már így is elég necces, nagyon nagy bétájú végtranzisztor kell az optimális működéshez (ami manapság olyan mint a fehér holló). A kimenő áram növelésével ezért drasztikusan romlik a helyzet.

Halkan jegyzem meg, hogy kb. 2500-3000Ft-ból megvan egy D osztályú végfok alkatrészkészlete, ami lead 150-200W körül 8 ohmra, 4 ohmra a dupláját. Ha hidalod akkor pedig lesz egy 600-800W körüli végfokod, ami a hiedelmek ellenére elég jó hangú és hőt is alig termel, nem kell hozzá több kilónyi hűtőborda csak egy kis alu lap.
(#) deadlyroberta válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Párhuzamosítod a tranzisztorokat, a passzív alkatrészeket kicseréled 4x nagyobb teljesítményűre, felemeled 72-80 voltra a táp mind2 oldalát és átméretezed a meghajtó ic tápfeszkóját hogy csak 18 volt jusson rá. esetleg teszel rá hűtést és menni ffog akár 400 wattal is egy oldal! most ezen dolgozom iskolába még segitenek is.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Szept 15, 2011 /

Sziasztok. Szerintem azért is nem birja "döngetni" a hangfalaimat a Quadom, mert 8ohmos. Na meg nem is kap 50V ot, csak 47et ami terhelés alatt leesik 46-45re. Szerintetek ha 4ohmos hangfalakat kötök rá akkar észlelhető jelentős változás? Vagy ha 4darab 8ohmos kötök rá jelentősen megnő a hangerő?
(#) Doncso válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Szept 15, 2011 1 /

Nem, ugyanis a quad 4-8 ohmon is 100w. Többek közt ebbe is külöbözik a "hagyományos" erősítőktől.
Következő: »»   139 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem