Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   76 / 200
(#) mythbuster válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Ez gyors volt, köszi... Esetleg egy linket tudnál dobni róla, hol kaptad meg?
(#) laszlokunstar válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

(#) karika200 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Nos, köszönöm a válaszokat mindenkinek a Mercury táppal kapcsolatban. Most kukáztam egy régebbi, 200 Wattos AT-s tápot. Ebbe a Samsung által gyártott KA7500 van. Szerintem nem oké itt valami, mert végigmértem a lábait és ezeket az értékeket kaptam:

1 - 2,5 V
2 - 2,5 V
3 - 2,5 V
4 - 0,5 V
5 - 1,5 V
6 - 3,5 V
7 - 0 V
8 - 2,5 V
9 - 0 V
10 - 5 V
11 - 5 V
12 - 5 V
13 - 27 V
14 - 2,5 V
15 - 0 V
16 - 0V

Ha jól sejtem akkor a 14-es láb lenne a referencia fesz. ami alapján stabilizálja a feszültségeket a táp. Ezt kellene lecserélnem a 12 Voltos ágra. De... itt a fórumban, pár oldalla korábban valaki írt egy bejegyzést amiben leírta az általa mért feszültségeket a KA7500-on. Az ő és az én méréseim közt elég nagy difi van... Másrészt, ha jól olvastam, ez az IC csak 5 Voltos referencia fesz.-el hajlandó dolgozni?
Lehet hülyeségeket írok, de javítsatok ki ha nem így van.

Köszi
(#) mythbuster válasza karika200 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Az IC nem a referencia feszültséggel dolgozik hanem a készenléti 5V -al... Amúgy én is elvagyok vele, csak én az ln339n -es kompatárot tanulmányozom, hogy az egyes ágain hogyan tudnak kijönni azok az értékek... Próbálok kialakítani egy biztonságos védelmet, de nem könnyű elbánni egyszerre a két IC -vel...

A vezérlő IC lábain levő értékek nem statiikus értékek, dinamikusan változnak, más a komparátor, másak az összeköttetések és a logika. Csak két azonos modellel tudnád összevetni a közös IC aktuális értékeit...

Én jelesre vizsgáztam Digitechből de ez a logikátlan logika amit a tápokba építenek nekem is sok... Talán föl kéne vennem jövő félévre a digitech 2 -őt...
(#) Inhouse válasza karika200 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A 14-es lábon 5V-nak kell lennie, ez a referencia feszültség, ezt elmérted, de több másikat is...
A 2,5V-ok az 1-2 lábakon jók, felezni szokták ellenállásosztóval, és ezeket figyelik a komparátorok.
Balról fentről le, majd jobbról alulról felfelé számoztad a lábakat? Testhez képest mértél minden lábat?
A 14-es lábet nem kell a 12V-os ágra kötnöd!
A 14-es lábról megy két egyforma ellenállás a testre, és a közepük az egyik komparátor egyik bemenetére. A figyelt feszültségről (neked ezt kell a 12V-os ágra tenni) megy szintén 2 ellenállás a testre és a közepük az adott komparátor másik bemenetére. Az ellánállos értékét ki kell számolni, úgy, hogy a kívánt feszültség esetén legyen 2,5V a közös pontjukon.

Üdv
Inhouse
(#) karika200 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Köszi a válaszokat ismét!
1000% hogy nem mértem el a feszültségeket, direkt többször is leellenőriztem, de azért majd még egyszer rámérek. Igen, a testhez képest mértem, és az adatlap szerint néztem a számozásokat.
Ok, szóval a 14-es lábon jó irányba indultam, csak nem egészen úgy, ahogy kellett volna. Ha lesz időm, kinyomozom akkor azt a 2-2 ellenállást. Ha jól rémlik, ebben a tápban is LM339-es IC van. Köszönöm a tanácsokat, bogarászom a nyákot még és jelentkezek, amint lesz időm!
(#) Inhouse válasza karika200 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A topicban van fenn egy csomó rajz tápokról, lehet, hogy a tied is benne van, de legalábbis nagyon hasonlót biztos találsz.
Nem 2 ellenállás lesz a feszfigyelés oldalon, mivel az 5 és a 12V-ot is nézi, megfelelő arányban, amikor átalakítottad a 12V figyelésére, akkor lesz 2-2. Az 5V-os ágról le kell venni és csak a 12V-os ágra rakni. Erről szól az egész topic.
Nem látok más megoldást arra, hogy rosszak az értékek, minthogy elmérted, ilyen érdekesen/részlegesen romlana el az IC?

Üdv
Inhouse
(#) erbe válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Idézet:
„... jelesre vizsgáztam Digitechből de ez a logikátlan logika amit a tápokba építenek ...”

Analóg áramköröktől ne várj digitális logikát!
(#) kipi0804 hozzászólása Aug 19, 2011 /

Üdvözlet Uraim!
Codegen 350X Atx 2.03 (400W) táp kapcsolási rajza kellene!
A segítséget előre is köszönöm!
(#) laszlokunstar válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Nemrég tettem fel a (#1036684) hozzászólásban. Bővebben: Link És a nyák.
(#) kipi0804 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szerbusz laszlokunstar!
Köszönöm a rajzot csak az a problémám, hogy azért keresem ennek a tápnak a kapcsolási rajzát, mert a kimenő feszültséget nem tudom lentebb vinni, 20v-nál. Ezt vettem alapul: SG6105 mod
(egy korábbi hozzászólásod linkje)
(#) laszlokunstar válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Ezek szerint újabb generációs tápod van.
Mit szeretnél? Változtatható feszültségű tápot, vagy fixet? Az SG6105-be agyon intergráltak mindent, emiatt a fix táp megoldható, a változtatható feszültségűt, nem állítom, hogy nem lehet, de nagyon nyűgös. Ha megnézed az SG6105 adatlapját, illetve a vele készült kapcsolásokat, látni fogod, hogy a 2,3,7es lábakon fix feszültséget figyel a 6-on viszont a negatív ágat. Azt megoldani egy változtatható kimeneti feszültségű tápnál, hogy minden láb megkapja a megfelelő feszültséget elég nehéz, illetve ezeket kell meghekkelni. A 4-es láb felel a túlfeszültségvédelemért, ezt le kell földelni, persze előtte leválasztani, hasonlóan a 6-os láb, negatív táp védelmével is ugyanezt, 5-ös lábnál hasonlóan.
Ekkor még ott van a 7-es láb problémája, ami a 12V-ot figyeli. A kimeneti feszültséged változása esetén ott 12V-nak kell lenni.
Jobban jársz ha keresel egy 494-el készült tápot.
Mellékelem egy SG6105-tel készült táp átalakítási rajzát.
Ha továbbra is kitartasz, összeszedem a SG6105-ös ATX-es táp rajzaimat és elküldöm -az összméret nagy emiatt- magánban.
(#) kipi0804 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Üdv!
Fix tápot akarok építeni, 14V és a lehető legtöbb áram ami kihozható. Működik csak nem tudom, hogy a túróba sikeredett a 20V? Esetleg van valami ötlet?
(#) mythbuster válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szerintem nagy méretű ellenállásokkal ruháztad fel. A javaslatom, hogy az IC 1. lábára menő feszültségosztó felső tagjait(itt rendszerint 2-3 ellenálláson keresztül csatlakoznak a megfigyelt feszültségek), mindenik ellenállást távololítsd el, majd rakj be egy potenciómétert(20-40k) a 12V -s ágba az ellenállás helyett. A feszültségosztó alsó tagjához ne nyúlj amelyik a földre megy! Nem tudom mire kell neked, nekem az akku töltéshez 14,5V szükségeltetik, ezt egy 17k -s ellenállással is elérheted, ebben az esetben a potencióméter helyett kösd be. Minél kisebb ellenállást teszel be, annál kisebb feszültséget kapsz, minél nagyobbat annál magasabb feszültséget kapsz, vigyázz ha akku töltésre használod kerüld a potenciómétert mert nem megbízható! Ha az IC 1.lába az éterbe kerül, a tápod maximumon fog pörögni!

Sok sikert! Írj ha valamit nem értessz...

Üdv!
(#) laszlokunstar válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

SG6105 van a tápban, nem TL494. Az IC 1-es lába itt a PSON!
(#) laszlokunstar válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Pontosan hogy csináltad?
Küldök pár SG6105-tel készült táp rajzát.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 21, 2011 /

Hello!
Van egy ATX-es tápom. Típusa: ALINE LC-8500BTX Valaki megmondaná lehet belőle kicsikarni 36v -ot ?
(#) laszlokunstar válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Milyen vezérlőic van benne? Mekkora áramra kellene? +-18V-tal tudod megoldani elvileg.
(#) Szabi1 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Úgytudom lm339N és SDC chn 7500B 80229. És +- 36v-ot akarok kicsikarni. Úgy hallottam hogy max 40v-ot lehet kiszedni a pc tápokból.
(#) laszlokunstar válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Akkor jó hírem van! A 7500B kompatibilis a TL494-el, itt a fórumon megtalálsz minden infót az átalakítással kapcsolatban. Ha mindent elolvastál, és az után is akadályba ütközöl akkor kérdezz bátran.
Jó pár alkatrészt kell majd kivenni/kicserélni nagyobb feszültségűre.
Az áramigényedről még nem írtál!
Egy 300W-os tápból kb. 2,5A-t tudsz majd maximum kivenni.

6 DB TDA 7294 ET AKAROK VELE MEGHAJTANI HÍDBAN
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

De nem tudom mennyi áram kell nekik.

A TDA7294 100W-os végfok IC, a disszipációja cca 50W, végfokonként min 150W teljesítményfelvétel, 6 végfoknál 900W. Ezek persze a maximumok, egyébként mennyit akarsz belőle kihozni?
Mindenképp nagyobb teljesítményű tápban gondolkodnék, vagy több táppal megoldani.
(#) Antal Miklós válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Sziasztok,
megtaláltam az SG 6105 adatlapját, szíves felhasználás végett. Ajánlott kapcsolás is van benne.
Sok sikert az átalakításokhoz.

SG6105.pdf

(#) Szabi1 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Az én tápomra az van irva hogy max 480w leadásra képes. De én erről csak a mély csatornát akarom hajtani, vagyis a többi 4 ic más tápról.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Erről akkor lehet 3 ic-t hajtani? 3 ic-t pedig más tápról ?
Úgy kötném a tda-kat hogy hídba és 3 csatorna lenne: sztereo és mély

A 12V-os ágat nézd meg, azzal a teljesítménnyel kalkulálhatsz.
Az erősítőnél a földekre figyelj oda.

372w a 12v nál de hogy kell átalakítani +-36v ra ?
(#) Ge Lee válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

+/- 36V-ra sehogy, ahhoz át kell tekerni a trafót. A szabályozás miatt 50% körüli kitöltéssel megy a táp, az 5V-os ágon 12V körül, a 12V-os ágon pedig 26V körüli feszültséged lesz teljes kitöltés esetén.
(#) Dániel X hozzászólása Aug 24, 2011 /

Üdv!

Visszaolvastam a kereső segítségével néhány bejegyzést de elbizonytalanodtam. A KA7500 ugyan az mint a TL494, és lábkiosztásban is egyeznek. Ez igaz akkor?
Következő: »»   76 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem