Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Ez engem is érdekel csak még nem csináltam csak egy 25cm-set. A kivezetőszál az mivel van a membránhoz fogatva?
Sziasztok
Nekem is van 2 régi 20cm-es Tesla hangszóróm. Mindösszesen annyi baja van hogy lejött a tekercs arról a papír hurkáról. Sjanos el is volt már deformálódva az a hurja ugyhogy levágtam a mambránnál tőben. Az a kérdésem hogy lehet e ilyen csévét tekerni. Mi kell hozzá? A régi menetszám megvan, csak az eszközök nincsenek. Valamit ha sikerül is megtekerni, rá lehet e fogatni a membránra? A válaszokat kössz ![]()
Elméletilegy amit veszel membránt kéne benne lennie kis csőszegecsnek amibe bele kell forrasztani a vezetéket ha nincs akkor házilag kell kivitelezni. Először a membránt ragazd a lengőtekercshez utána a gumiszélt a membránhoz végül utóljára ragazd a gumiszélt a kávához de úgy hogy először csak egy két helyen és próbálj rá ha súrol akkor old fel a kis ragasztást(könnyebb mint az egészet) és addig próbáld még nem sikerült. Ha kész csak akkor ragazd körbe teljesen!
![]()
cimopata
20cm-s hanszórót elég nehéz megtekerni főleg a régebbieket mert még kisseb a csévetest... A csévetest mostanába vékony alulemez szokott lenni papírral bevonva. A régi hangszórókba csak papírt tettek. De legalább nem hazudtak a teljesítményével kapcsolatban ![]() Lázár Péter kössz ![]()
Oké köszz!
A cséve egyébként tényleg nem valami nagy 1 coll. Vékony alucső meg nemhiszem hogy beleférne a mégnesek közé. Hát akkor vagy a kuka vagy néznem kell valami vékony erős papírszerűséget. Arra ig gondolam hogy fogok egy 2,5 sm es csövet rátékerek valamiféle jobb minősígű papírt több rétegen (nem TESCO gazdaságos) , majd egy vékony szikszalaggal teszek rá egy tzapaszt hogy szét ne nyíljon. Utána meg feltekerem a 200 menetet és a végén hogy jól megkeményedjen befújom mondjuk lakkal. Attól szerintem jó kemény lesz a papír is, és összefogja a meneteket is. Ti mitszóltok, jóötlet lenne?
Háááát nem tudom.... A szigszalag nem jó ötlet. Szerintem fog súrólni mert túl vastag lesz a papír meg a drót együtt. Valami vékony papír kellene amit befújsz lakkal úgy hogy egy kicsit felszívja de ne nagyon és ahogy megszárad már elég kemény lesz. Szerintem egy fénymásoló papír jó lenne ehhez. Vastagabb papír nem jó mert fog súrolni így is nehéz lesz belőni hogy ne súróljon. 200 menet szerintem nem fog rámenni. Úgy kell tekercselni hogy fentről kezded aztán letkered jó szorosan az aljáig aztán egy kis lakk utána pedig elkezded felfele tekerni arra amit már egyszer lefele tekerted
![]() ![]()
Igen értem amit írsz.
Énis hasonlóra gondoltam. Fogok egy colos csövet rtekerek egy fénymásolópapírt , megraasztom egy darab papír ragasztóval (amivel az ajtókeretet védjül festéskor) lefújom lakkal enyhén. Ha megszárad akkro meg rétegesen rátekerem a vezetéket. Ha jól emlékeszem gyárilag is 3 réteg volt. Egy réteg tekercs utána lefújom megszárad és meget a tetejére a másik réteg. A máges közt kb 2mm rés van a tekercsek úgyhogy akkor szorosrakel. ![]()
Akko nem szabad vastagabb dróttal tekerni mert akko tuti fog súrólni. Három ráteg?
![]() ![]() ![]()
Üdv
Érdekene milyen tekercselőgépet építesz. Esetleg a régiről egy képet vagy annak a videónak a linkjét, ha lennél szíves. Köszi ![]()
Na a video az a Discovery-n volt lehet hogy láttad is
![]() ![]()
Háát lehet majd tudok.
CSináltam egy 120 W os mélyládaesősítőt ami egy MNC 30 cm-es etlipse 1 et hajt. És nemigazán bírja ugyhogy ha így folytatják hamarosan elhalálozik. :yes:
Igen láttam ezt a videót.
Teccik az egész felszerelés. Nem jönne rosszul egy ilyen műhely otthonra sem. Énis valami ilyesmi tekercselőgépre gondoltam+ hozátenni egy digitális fordulat számlálót ami számolná a tátekert meneteket.
Azt a menetszámlálót hogy lehetne megoldani? De azt nem szabad elfelejteni hogy a csévetest átmérője más. Tehát valami olyan kellene ami a motorra megy rá és a motornak a fordulatát számolja. Ezt hogy lehetne megoldani? Régen volt a magnókba ilyen számláló a kazettának a fordulatát számolta azt nem lehetne bele építeni? Akko lehet hogy érdekel majd a hangszóró ha elhalálozik.
A menetszámolóra van egy ötletem:
Nemrég szérszedtem egy fénymásolót és abban volt egy analóg számláló. Valamiféle kis relé engedte tekerni a fogaskereket. Az pl. úgy múködik hogy van 2 vezeték és ha adok ré mondjuk 10 V ot akkor a számolója ugrik eggyet. Belül ilyen kis tárcsék forognak körbe. Azthiszem 4 számjegyű ugyhogy max 9999 tud. Szerintem az jó lenne rászerelni a csévére és amikor körbeér akkor összeér 2 érintkező egy pillanatra vagy esetlegeg egy optokapu és akkor számol eggyet. CSak az a gond vele hogy nemlehet nullázni. Vagy még nem jöttem rá hogyan. Egyébként jókis kütyü. Lehet felteszek róla egy képet.
Az jó lenne kíváncsi vagyok rá
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Üdv!
Ittvan egy kép igaz eléggé gyenge minőség de a lényeg látszik. Jah meg elfelejtettem hogy nem is 4 hanem 6 számjegyű. A kis dobozára meg az van írva hogy 10CPS valószínüleg 10 clock/sec max számlálás. Az azért elég jó lenne. CSak lehessen nullázni ![]()
Ez jó
![]() ![]() ![]()
Attól fűgg hogy mivel vannak csinálva.
Ha nagyon gyér a panel érdemes ujból megcsinálni. Jah és ha tarnyós akkor szerinem azért melegszoik jobben mint a másik mert a munkapuntjuk nem ugyanott van
Na az lehet van rajta 2 trimmer is. A panel az nagyon bonyolult házilag szinte kivitelezhetetlen számomra. Meg nincs is meg a nyák rajza sem. Amúgy evvel kapcsolatban jobb lenne ha átjönnél az erősítő mindig és mindig topicba mert ott is írtam és részletesebben meg fenn van a kapcsolása is.
Amúgy nem rég csináltam meg egy olyan 5-6cm kis hangszórót, gumis pereme volt egy havernak kellet le volt ugorva a tekercselés szétszedtem darabokra aztán láttam csak leugross viszaragasztottam szépen és má jó is volt
![]()
ÁÁÁ
Kell valami masszív szerkezet ieiglenesen. Drótom az van aszthiszem 0,5 ös vgy 0,3 as remélem jó lesz rá. A hangszóróra az van írva hogy 15W ugyhogy nagy áramok nem szaladgálnak ![]()
Amúgy mire kell az a masszív szerkezet? Amúgy azt szerintem kb-ra lehet azé látni milyen drót volt benne. Nekem volt egy olyan 30cm-s hangszóróm amire 12,5va volt írva
![]()
Eléggé vékony drót volt, képzelj el egy colos csévét 200 menet huzallal. És ez megy bele a 2mm résbe.
Azthiszem 2 v 3 rétegben volt a tekercselés.
A 2col az mennyi?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Lenne egy kérdésem. Ha én a membránt és a szegély meg a porvédőt szeretném cserélni egy hangszórón akkor ha lehet akkor inkább haggyam fent a pillét és a lengőcsévét. Ugye?
![]() ![]() ![]()
Szia
Lényegtelen hogy fenthagyod e vagy leveszed a pillét az tuti hogy a ragasztását is felfogod oldani ha a membránt leveszed, mikor rakod össze akkor igazisd a helyére a pillét és a membránt, és ragaszd össze.
Hali. Ha a membrán sértetlen addig ahol a tápdrót becsatlakozik akkor elég a felett szabályos körben kivágni és az új membránt ehez a csonkhoz átfedéssel ráragasztani a lényeg az, hogy a porvédő legyen akkora, hogy letakarja a ragasztást ne csúfolkodjon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |