Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ez végülis így még nem komplett MIG, csak az áramforrás, de aki egy ilyen szintű gépet össze tud rakni, annak már csak nem lehet gond egy gázszelep, előtoló motor vezérlése.
Én összedobnék egy kis áramkört két monostabillal, gombnyomás -> gáz indítás, inverter indítás -> előtoló indítás. Végülis a ruszki oldalon is a Maci-féle kapcsolásból indultak, abból lett végül a MIG/MAG, MMA, AC/DC TIG mikrokontrolleres cucc. Ha nekiállok építeni, majd publikálom, nekem mondjuk csak MIG kell. Az is remek lenne, ha válaszolna a Talibété a levelemre. Juteszembe, trafó tekercseléshez tipp: ebayről vettem KAPTON ragasztószalagot, kb. 2000Ft-ra jött ki egy 45mmx30m-es tekercs 25mikronos, tehát olyan 5-6kV az átütési szilárdsága. Szerintem remek szigetelés lesz a primer-szekunder közé olyan 3 rétegben.
Még Erdgab linkelte anno a samopal.su-ról, volt több cikk is mindenféle inverteres hegesztőkről, de nem kimondottan CO-s.
egy W22-es vezérlés megoldja, a magyar Co gépek 80%-ában ez van vagy 20éve, lehet 30.
Neked tökéletesen igazad van,annyi kreativitás minden villannyal működő műkedvelőben van,hogy ezt a gondot megoldja. De Temela felvetett egy olyan kérdést is, ami viszont valóban a rajz hibája, konkrétan: "MIG üzemben mi kapcsolja be a tápfeszt(310V)?"pontosabban mi hidalja át az R52 37ohmos előtöltő ellenállást?
Bár még a rajzhoz rendelt nyák rajzolatát ezzel a problémával kapcsolatosan nem néztem át, elképzelhető,hogy csak a rajzon nincs valami rajta. De ha a nyák is a rajz szerint készült,akkor valami bibi lesz az építés során. Persze,ez csak akkor derül ki,ha valaki megépíti a kapcsolást,
Keresgéltem kicsit oroszul és ezt találtam Bővebben: orosz fórum
A két 310V-os pirossal jelölt rész össze van kötve, az ellenállás melletti kapcsoló az valamelyik reléhez tartozik, mégpedig, ha jól veszem ki, ahhoz, amelyiket T2 kapcsolja.
Még nem elemeztem ki a kapcsolást, ahhoz kell pár nap.
A google tud de én nem
Ha végképp nem tudok valamilyen problémára megoldást az oroszoknál szoktam kutakodni és mindig talál az ember nálluk megoldást.
Nos nemrég elkészült az Erdgab által feltett kiegészítés a macihoz. Igaz még csak a nyák van kész, be van ültetve, most jön majd a géphez való csatlakoztatás. Remélem működni fog és nem füst meg pukk lesz a vége. Majd még írok ha beüzemeltem az új panelt.
Hello,várjuk a fejleményeket.Nekem is hamarosan elkészül a második gépem ,de annyira összezsúfoltam az alkatrészeket hogy már nem fog elférni a dobozba.Majd a harmadik gépbe elfog ,azt lehet hogy a colt alapján készítem el abba meg már eleve a rajzba benne van .
Elindult a gép, füstjelet nem adott. Nekem nagy a doboz(számítógépház), de itt is elég volt mindent a helyére kötni. Főleg a fojtóra menő vezetéket volt érdekes ráforrasztani, mert nem úgy építettem a gépet, hogy egyszer szét is kelljen bombázni. De nehezen megoldottam. Ez a meleg kikészít. Kivittem a műhelybe az asztali ventilátoromat, megy is, de így is folyik rólam a víz. A sikerre tekintettel kicsit pihenek és utána kipróbálom működés közben is a cuccot. Remélem megérte a fáradozásomat.
Nos megtörtént a próba is. Azt kell, hogy mondjam ez a kiegészítés első osztályúvá tette a gépet. Az ívgyújtás valami fantasztikus lett. Eddig elég sokszor tapadt le már gyújtáskor is, most pedig egyszer sem tapadt le ilyenkor, egyből ívet fogott. Én azt mondom, hogy nagyon is érdemes megépíteni ezt a kiegészítőt, mert még jobbá teszi az amúgy is jó gépet.
Köszönöm erdgab-nak, hogy közzé tette a rajzot és a nyáktervet és köszönöm azoknak, akik megalkották ezt az egyszerű, de nagyon hasznos kiegészítést.
Örömmel nyugtázom sikeredet. Én már anno is mondtam,de nem volt reag,csak minimális,amikor a fórumon bemutattam.A rajzot Tubi barátommal "loptuk" az orosz oldalakról fele-fele arányban.A kapcsolás szűkítve lett az eredetihez képest,mondhatni,adaptálva lett.A végső rajz is közös szülemény (már mint mi kell az eredetiből nekünk) a nyák terv viszont az én alkotásom.
Ez a kiegészítés szerintem bekerülhetne a maci rajzába is, mert így válik tökéletessé a gép. Nagyon meglepődtem, amikor első ívgyújtásnál egyből elkapta és nem ragadt le a pálca. Majd a következő után nagyon örültem a sikernek. Egy-két alkalommal jól jött volna ez a könnyed ívgyújtás, főleg, amikor kis árammal hegesztettem lemezt.
Pont a szabályozásra is kérdeztem már rá régebben, hogy melyik üzemben milyen freki, milyen fesz? - nos ilyen témába igen sovány az info még a neten is.
( a samopol oldalon megjelent kombigép mikrovezérlőjét nektek biztosan nem lenne nagy kunszt lecserélni valami egyszerű, fapados vezérlésre-- "MACI felspékelése"--tovább fejlesztésre szerintem nagy lenne az érdeklődés!
Szerintem a szkepticizmus lehet okos tanácsadó. ( a robotikus másolás sok bosszúságot szül)
"a robotikus másolás sok bosszúságot szül" Ez való igaz. De másolni csak valóságos oldalról lehet. Így az ember nem tudja,hogy a valóságot vagy a tükröt látja.
A MIG gépek inverteres változatának csak többmilliós profi kivitelével volt eddig dolgom. Most van nálam, egy kínai gép javításon, ha meggyógyult,akkor a tapasztalatokat közkinccsé teszem.
Bocsi, de nem nagyon találom, az említett kiegészítést. Kerestem már vagy egy órája, de valahogy elsiklottam felette. Nem írnád le, hogy mi is ez konkrétan! Esetleg a "hozzászólást" is linkelhetnéd! Én pont mostanában (az ősszel) szeretném megépíteni a "macit", ezért jól jönne az általad is dicsért kiegészítő.
Itt van. Bővebben: Link
Sziasztok.Én is mondtam hogy építsétek meg hozzá a kiegészítést.Én már azóta minden gépbe beleraktam hogy Gábor felrakta a kapcsolást.Írtam is hogy profibb lett a gép ettől,nem nagyon reagáltatok.Most is van két darab panelem készen,ha valakinek kellenének átadom.Nekem már nem kell mert a colt vezérlés csinálom mostanság.
Már egy ideje tervben volt, hogy megépítem, csak most jutott rá időm. De végre benne van és tényleg jól megy.
Úgy néz ki a dolog hogy én is megépítem,az első gépemben van annyi hely hogy a nyák bőven elfér.
-örülnék neki, van egy mig gépem, ha azt inverteressé lehetne tenni- az jó dolog volna!
Sziasztok
Ezt a kapcsolást szeretném meg építeni Bővebben: Link A pimer tekercs milyen feszültségre van méretezve? Gondolom működő kapcsolás ez?
Csak két képet teszek föl egy MITSUMI CO LTD nyomtató tápban találtam vlami 127 C fokon működésbelépő hőfokvédelem? :
Esetleg alkalmazható volna az inverterekben ez a megoldás persze semmit nemtudok az érzékelőkről-árukról főleg de a drága IGBT,FET védelem hasonlóan nem volna hatékonyabb?
A HQ-nál akció! 1000V 35A stabkocka 400 pénz-van FET-is!
Helló ,ezt a hőfokvédelmet a trafóknál is használják ,meg az elektromos motor tekercsei közé is rakják.De ha eléri azt a bizonyos max hőfokot amire be van állítva akkor megszakad (kuka)ki kell cserélni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |