Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   225 / 564
(#) mpisti válasza kivancsi4 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Bizony, megnyitja. Nagyon köszönöm. Nekem 4.0 verzió van ezért nem tudtam vele megnyitni.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Sanyi,ebben ugyan az a rajz szerepel mint amit feljebb kivancsi4 linkelt.
(#) Baxxa hozzászólása Aug 31, 2011 /

Segítséget szeretnék kérni, van egy XENTA COMPAKT 1100+BOKSZ INVERTER készülékem 2005 ben lett vásárolva, és mostanában való hegesztés során megállt, és a hő kioldó Led világított.
A munkát abbahagyva pihentettem a készüléket és ennek ellenére, későbbi bekapcsolást követően is csak a led ég és nem megy a készülék.
Kérdésem a készülék javítható-e, ésszerű költségek között,
vagy nem érdemes megjavítatni?
Ha lehet javítani veszprém, vagy környékén ki vállalna ilyet? Hivatalos boltokban már elküldtek, hogy nem érdemes megjavítani inkább nézzem meg milyet ajánlanak helyette.... szerintem ez kicsit átverés... köszi előre is
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Tamás, beletetted a fülembe a bogarat a varratképpel, így hát ma én is kipróbáltam hogy lehet hegeszteni Co2 védőgázzal, Co huzallal és MMA áramforrással. Bevallom, -miután láttam a fotót a varratról gondolkodóba estem, miért pazarolják a mérnökök az időt a lapos karakterisztikájú gépek kitalálására,amikor eső karakterisztikás géppel ilyen szép varratot lehet csinálni.
A próba megadta a választ.
Az áramforrás egy 180A-es ipari minőségű EP System volt, a békebeli fajtából. A huzaltoló egy EVIG T4 4 görgős szerkezet, a huzal 0,8mm vastag, a munkakábel a pozitív póluson, ahogy kell. Az áramot először 80A-ra, majd 120A-ra állítottam. 80A-en a letapadásvédelem szinte folyamatosan leszabályozta a gép áramát, a huzalt nagyon lassúra kellett venni mert folyton beleragadt a hegfürdőbe. 120A-en már mehetett a huzal kb. 8m/perc sebességgel. A varrat felülete sima volt, szinte nem lehetett hallani az ív hangját. A ív hasonlóképpen égett,mint TIG hegesztésnél. Ez már gyanús volt. Ha az előtolást gyorsabbra állítottam,a huzal beleért a megolvadt fémbe. Miután kihűlt a varrat,a próbadarabot elvágtam és felpolíroztam a vágási felületet. És ekkor kaptam választ arra,hogy miért is van többféle karakterisztika. Az idegen fém a munkadarabon szétterült, a beolvadási mélysége a varrat szélességének talán a 10%-a lehetett. Lehet,hogy ha gyök vájatot csináltam volna,akkor más képet kapok,de normál lapos karakterisztikájú géppel készített varrat esetén a beolvadási mélység a legrosszabb esetben is a varrat szélességének 50-70%-a gyökvájat nélkül. Tehát az ok a beolvadási mélység. A magas üresjárási feszültség a cseppátmenetek ideje alatt akkora erőteret képez,hogy a leolvadt fémet az ív peremére kényszeríti. Emiatt a varrat széles lesz, és kevésbé olvad be. Én ezt tapasztaltam. Lehet hogy olyan géppel,amelyikben nincs semmi extra szolgáltatás(letapadásvédelem; hotstart stb...) csak árammérés, ez a probléma nem jelentkezik. Ha időm engedi, meg fogom próbálni egy multifunkciós géppel, úgy hogy az üzemmód MMA állásban marad. Az eredményről be fogok számolni.
(#) mpisti válasza Baxxa hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Lehet javítani,az üzletek célja az,hogy eladjanak. Ha rajtuk múlna a szerviztevékenység kihalna. Hogy Veszprém környékén ki javít ilyent, azt nem tudom.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Köszi már én is megnéztem! valóban ugyan az a rajz!
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

aha, jól kivesézted a témát! Amúgy én CORGON gázzal hegesztettem... Simán tudtam 80A-en is hegeszteni (vagyis 85A, mert mértem közben műszerrel) majd megnézem mi az alsó határ. De ha az általad felfedezett jelenség mindképp fennáll a gép lemezhegesztésre kiválóan alkalmas karosszériásoknak.
(#) Ge Lee válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Egyenes polaritással (amikor a test a +) nem próbáltad? Olyankor megfordul a helyzet és nem a huzalon lesz a hő 70%-a hanem a munkadarabon. Lehet hogy úgy mélyebben beolvadna és nem csak folydogálna rajta a huzal.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Corgonnal is ki fogom próbálni, elsősorban maga a lehetőség érdekelt. Mégpedig abból az apropóból, hogy érdemes-e időt és energiát fektetni egy inverteres MIG-MAG gép építésébe. Erre a választ akkor fogom minden kétséget kizáróan megkapni,miután a multifunkciós géppel az említett próbát elvégeztem. Ugyanis akkor már egzakt módon tudom mérni a különbséget a kétféle üzemmód között. Egyébként a karosszériás dolognál maradva: ki kellene próbálni, milyen mértékű a lemezdeformálódás ebben az üzemmódban. Elképzelhető hogy a szélesebb és laposabb varrat kisebb árammal kivitelezhető mint a normál Co hegesztőknél, és akkor kevesebb lesz a hőbevitel, ennek köszönhetően az ötvözők jobban benne maradhatnak az alapanyagban,és mellette kisebb lesz a szélbeégés esélye is.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Nem próbáltam, bár még nem késtem el vele,hiszen egy multifunkciós gép kipróbálása MMA és MIG üzemmódban még hátra van. Ha minden összejön, ezt a próbát még a héten megejtem., s ahogy ígértem, a fejleményekről beszámolok.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Üdv néked!

- hát ez az,amit már kérdeztem is: tudja-e valaki, hogy mi kell a különböző hegesztési eljárásokhoz, hol lehet megolvasni? ( persze nem arra gondoltam, hogy co meg argon gáz) - ugyanis hegboltban már hallottam klf. karakterisztikákról, de azért a feszültségek, frekik, jelalakok sem mindegyek és ezek tartomány szélességei- na erre írtam, hogy Ti, a nagyok ezek ismeretében a macit biztosan szupergéppé fejlesztenétek némi akarattal.
Hát lesem a fórumot...
(#) Temela válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

jul.24.-én feltettem a hozzászólásomban.(,ha kell elővadászom mégegyszer, azóta már kipróbáltam az mma részét a saját tig gyújátásval/buhera mátrix/ szuperul üzemelt míg kipróbáltam. Most nincs átalakítva- nem értem még rá a kísérletezgetésekre.
(#) Cavalier válasza Temela hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

MIG hegesztésről, ha bírod az angolt olvashatsz itt. AWI (TIG) hegesztésről is van egy jó kis könyvük.

Igazából, ha korrekt MIG/MAG gépet akarunk csinálni, a főtrafón is más menetszámok kellenének, itt nincs szükség magasabb üresjárási feszültségre.
A feszültséggel kell beállítani a fokozatot, ehhez hozzáállítani a huzalsebességet, ebből fog adódni az áram. Bevontelektródához kell kb. 50-60V üresjárási fesz, vagy akár több is, ami hegesztéskor, ha ívet fogott, visszaesik, MIG/MAG-hoz meg 15-30V között kb. de stabilan.
A fenti könyvben vannak jó képek is, ami megmutatja, hogy is történik a hegesztés, hogy olvad le a huzal, érdemes nézegetni.

Én nem vagyok híve az ilyen multifunkciós megoldásoknak. A bevontelektródás mondjuk lehet egyben AWI is, azok közelebb vannak egymáshoz, de MIG-et már nem raknék bele.
(#) Temela válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Jó, nem raknál bele, de mégis a maci alapjain nyugodva egyszerűbb és olcsóbb, megépíthetőbb lenne (nyilván a főtrafó szek. menetszám változtatással...)
(#) Cavalier válasza Temela hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Persze, a ruszki rajz alapján megcsinálva a feszültségre szabályzást már kész is van tulajdonképpen. Ha meg csak mig, akkor az antistick-et ki is lehet hagyni pl.
(#) mamba66 válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

45 e. megtudom venni.
(#) mpisti válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ezen a fórumon már korábban írtam,hogy vannak jó multifunkciós gépek, pl. Phoenix;Castolin;Miller;Rehm és még lehetne sorolni. De ezek a gépek nem hobbi kategóriába tartozó elektronikával vannak szerelve. Valamint a multifunkcionalítás az alapgépre vonatkozik, a gép csak akkor lesz multifunkciós,ha megvásárolják hozzá a huzaltoló egységet, TIG egységet, esetenként a plazmavágó adapterrel is összeépíthető egy-egy típus.
Tehát elektronikusan egy-egy üzemmód kiválasztása alapesetben a végfokozat vezérlésének a megváltoztatását jelenti, de van olyan megoldás is ahol a teljesítményfokozat soros-párhuzamos üzemét is meg lehet valósítani egy üzemmódváltás aktiválásával. Már én is agyaltam azon,hogy megoldható lenne némi idő és pénz ráfordítással a hagyományos MMA gép szekunderének a megosztása. Azaz alapesetben a két egyenirányító sorba lenne kötve, -ehhez nyilván két teljesen egyforma fojtó is kellene- MIG/MAG állásban pedig párhuzamosan működne a szekunder rész. Alapesetben az üresjárási fesz. pl. 80V, MIG/MAG állásban 40V és közel dupla áram! Kicsit fapadosnak tűnhet,de ha belegondolsz, ezeknél az egyszerű gépeknél az áram mérése a primer körben történik. Tehát párhuzamos üzemnél(MIG/MAG) a szekunder feszültségesése csak fele lenne mint soros(MMA) üzemben, ebből következik,hogy sokkal inkább hasonlítana az áramforrás egy (CV)lapos karakterisztikás géphez,mintsem egy CC) eső karakterisztikáshoz. Nem lenne valóságos a lapos karakterisztika, mert az üresjárási feszültséghez képest esne a feszültség, de közel sem annyit,mint CC üzemmódban.
CC= Constans Current - állandó áram
CV= Constans Voltage - állandó feszültség
(#) mamba66 válasza Temela hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ok' köszi megtaláltam, de igazán arra lennék kíváncsi, hogy mennyire használható gép. Tudja- e produkálni, azt ami az adattábláján szerepel. Megvennéd-e még-egyszer ezt a típusú gépet?

ezek szerint van mit még alkudnom :eek2: ...már nekem ez is egy sokat érő infó!
(#) Cavalier válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2011 / 1

Hmm, megoldható lenne így persze, de én inkább praktikus okokból nem látom értelmét.
Inverteres pálcás, kicsi, hordozható mondjuk azért kéne, hogy "elmegyek mutterhoz visszahegesztem a kapupántot". Vagy hasonló kisebb melókhoz, főleg szabadtéren. Ide ugye a védőgázas nem annyira pálya, mert kifújja a szél a gázt.
Műhelyben, szereléshez főleg CO2, jó az vékony lemezhez is, stb.

Awi elég ritkán kéne, finom acéllemez munkákhoz, vagy aluhoz, de ha valakinek ilyen kell, akkor valószínű, hogy szeretné kihasználni az extra funkciókat, mint HF gyújtás, pedállal szabályozható áram, neadjisten legyen AC/DC, hogy korrektül lehessen aluval dolgozni, ezt megint nem látom értelmét belesuvasztani kompromisszumokkal egy másik gépbe. (hozzáteszem, hogy awi-val sose dolgoztam még)

Ellenben egy hordozható pálcás hegesztő-plazmavágó kombóért megnyalnám a 10 ujjamat.
(#) mpisti válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

"Ellenben egy hordozható pálcás hegesztő-plazmavágó kombóért megnyalnám a 10 ujjamat. "

Tervbe van véve,de 3-4 kg súlyban nem lehet megépíteni.
A probléma a plazmagáz előállítása.

Amit említettem, pusztán elméleti elképzelés. Van néhány döglött inverterem, lehet hogy megpróbálom a tél folyamán. Akkor tán több időm lesz a kísérletezésre.
Engem elsősorban a megvalósíthatóság érdekel,mivel több gyári gép is a teljesítményfokozatok soros-párhuzamos üzemével operál. :whatever:
(#) Temela válasza mamba66 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Túl sok időm nem volt még vele dolgozni. Virágtartó csavart(3db) hegesztettem awiban össze- jó lett (haha... az elsőt gáz nélkül- elfelejtettem kinyiti a palack csapját, na izzott is szépen az elektróda)
- szóval nem tudom- ennyiért mindent megvéve, dobozt, szelepet stb nem tudsz építeni, csak ha van egyéb alkatrész forrás, mint a bolt.
A fórumon írták, írtam, hogy más gép is ilyen, így nézki belülről. Én a nebulát mondtam, ami tökre ugyanez- azokat a tulajai nyüstölik és bírják! Szerintem jó! (ettől még macizgatok!, csak még egyiksem készült el teljesen, ezért nincs róluk kép.)

Köszönöm!...palackot +awi kábelt, hol és mennyiért lehet beszerezni?
(#) Temela válasza mamba66 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Palckot régen heg boltban vettem, awi kábelt ebay-ról rendelték nekem (13 e volt) NET-en is van minden. A vásárba is ígérte a román kereskedő, hogy hoz..., de nem nagyon izgatott a dolog.
(#) Temela hozzászólása Aug 31, 2011 /

Neten találtam a rajzot, ha valakit érdekel.

Svark_13.gif

(#) biji hozzászólása Szept 1, 2011 /

Sziasztok!

Átolvastam a topicot, nem volt könnyű olvasmány.Nagy dolgok születtek itt az elmúlt évek során.
Kedvet kaptam egy Nagy Maci megépítéséhez.A nagyja dolgokat meg is vettem hozzá.

A fojtót már meg is tekertem.U60-as ferrit /kékes tv-ből bontva/, 104 X0,5 ös Cuz huzallal tekerve.12 menetet bírtam rátekerni.

A főtrafó 6 pár U57-es ferrit magból lesz, bontottak.4db IGBT lesz benne, HGTG30N60A4.A primer 95X0,3 CuZ, szekunder itt is 104X0,5 CuZ.

Olyan 50KHz környékén szeretném járatni.Szerintetek a bontott ferritek fogják bírni?
Tubi56 ajánlása szerint a menetszámok 16/5 lenne.

Fojtó.JPG

(#) Tubi56 válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Idézet:
„A bekapcsolást pont a fenti optocsatoló végzi”

Szerintem ez nem így van! A fenti optó a leragadásvédelmet produkálja! Átkapcsoláskor co üzemre ez kikapcsolódik, mivel nincs szükség co üzemben a leragadás védelemre. Ugyanis mondjuk 0.8mm huzal nem tud leragadni.
Úgyhogy gondolkodjunk tovább hová kerül a pisztoly kapcsolója

Az s1 átkapcsolásakor a diel 1 relé meghúz és az érintkezői átkapcsolják a P1-P3 potit! MMA vagy MIG üzemmódra! Szerintem ezen a rajzon nincs is meg a co pisztoly kapcsolója, mert co ra való átkapcsoláskor állandó feszültség van a kimeneten úgy mint MMA módban vagyis nincs kapcsolva a vezérlés ki-be. A pisztoly kapcsolója csak a gáz szelepet és az előtoló motort élesíti, ami külön áramkörön van a rajz nem tartalmazza.

Az persze jó lenne, ha a vezérlést is kapcsolná, ami megoldható, hogy a kimeneten ne legyen állandóan feszültség. Persze nem tudom, hogy a gép mit szólna hozzá, ha a vezérlést állandóan ki-be kapcsolnánk főleg sűrű hefteléskor (tűző hegesztés)
(#) Temela válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

... azért jó, ha egy rajzot (,amit jónak mondanak) előbb meg kell fejteni, aztán törni a fejet, hogy működhet-e... - ezért bátorkodtam kinyilatkozni, hogy a szkeptikus hozzállás jó tanácsadó lehet.
-Nos ,azért írok ilyen stílusban,mert keresgélve a neten találkoztam sok olyan fórum hozzászólással, ami szerintem azért mégiscsak hajmeresztő, hogy a hozzászóló még valami komolyat akar építeni és sok dologgal nincs tisztában (-úgy az elejéről)
Na és persze eddig ezt a fórumot találtam leginkább szakmai fórumnak.

Persze van megoldás arra is, hogy a kimeneten co üzemben (pisztolyon) ne legyen állandó feszültség! Csak ehhez kellene egy mágnes kapcsoló, ami elbírja azt a 100 egynéhány ampert 50-60 Volton. Aztán ezt a kapcsolót már kapcsolhatja a pisztoly és a gép sem lesz ki-be kapcsolva.

Én amint korábban írtam már, csináltam CO adaptert Fronius géphez és akkor is mágnes kapcsolót használtam a kimenet leválasztásához. ez egy háromfázisú mágneskapcsoló volt, ami elbírt 3x45 Ampert. Igaz kattanik szép hangosan. A mágnes kapcsolót egy másik relével húzattam meg ami 24V ról működött, de ez kapcsolta a toló motor áramkörét egy késleltetőn keresztül és a mágnes szelepet is.
Végül is egy tök egyszerű megoldás.
De biztosan van másik megoldás is, ezért vagyunk itt!
Következő: »»   225 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem