Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   226 / 564
(#) Tubi56 válasza Temela hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Egyet értek!
(#) Temela hozzászólása Szept 1, 2011 /

visszatérve a tárgyalt rajzhoz:

- miért kell 22 v táp a vezértrafónak?- eddigi megoldások mind 12 ill. 14 v -ról müködtek, mi a jelentősége?
- az, hogy két poti is van a szabályozásra véleményem szerint az fölösleges, hiszen csak intervallum eltolás a különbség, nemde?
- ha egyszer a két eljárás más karakterisztika szerint és más feszültségen (és esetleg más jelalak vagy frekin - foglamam sincs róla!) müködik, akkor szerintem a poti eltolása arrébb a szabályozási tartományon belül nem nagy változás nemde?

- m_pisti próbája alapján egyértelmű, hogy a varrat szépsége csekély eredmény! - az anyag beolvadása ill. elkeveredése fontosab követelmény- persze sorrendileg mégis van összefüggés, ha jól elkeveredett, összeolvadt az jól is néz ki.
(#) Temela válasza Temela hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

nem ezt akartam felrakni!

Bocs mindenkitől

svar.png

(#) Phile80 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

ja, a másik megoldás, ha az inverter hőkioldójával kötöd sorba a relét...
(#) kralikandras hozzászólása Szept 1, 2011 /

Néhány kép egy UTP-ről:
(#) Pety_ hozzászólása Szept 1, 2011 /

Kis segítség?
Gyári inverteres co könyvében ez az adat van:
270A-on-27,5V
10A-on14,2V
Gondolom közte egyenes arányosság van.
Az áram és feszültség karakterisztikája pedig egyenes nem pedig eső. A szabályzás rajzát nem találtam meg (tuti lenyúlta a főnök).
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Láttad az adattáblán a 100% Bi-hez tartozó áramot?
Valamikor tudtak gépeket csinálni. Ha 180A-es, azt tudja 100% Bi-n. Nézzél meg egy ESAB LKA 180 Co hegesztőt, a maximális áramhoz tartozó Bi. 8% . És milyen drága...
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Szept 1, 2011 / 1

Van minden üzemmód ívfeszültségének meghatározására egy általánosan elfogadott képlet amit szabvány rögzít:
MMA : 20+0,04*Iív
TIG : 10+ 0,04*Iív
MIG/MAG: 15+0,05*Iív

Tehát 100A íváramot feltételezve MMA üzemmódban az ívfeszültség 24V; TIG üzemmódban 14V; MIG/MAG üzemmódban pedig 20V. Ipari gépek validálásakor ezeket az értékeket is szokás ellenőrizni a szabályozási tartomány minimum három pontján.
A gyártók kiadnak egy gépet, majd a leírásban közlik, hogy a minimális és a maximális áramhoz mekkora ívfeszültség értékek tartoznak. Amint látod, a gyártó által megadott érték némileg eltér a képlettel számolttól. Ha az eltérés 5%-on belül van, elfogadott, ha nem ,a gép nem lehet ipari kategória.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Lehet kevertem
VFI:3-270A 14,2-27,5V
BKI:10-270A 20,4-30,8V
AVI:3-270A 10,1-20,8V

De hát leírtad a képletet, így hát felesleges.....
(#) Pety_ válasza mamba66 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

3-nap gar.
(#) Cavalier válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Az így van, valóban a relé kapcsolja a feszültség visszacsatoló komparátor feszültségét szabályzó potikat. De a relét behúzó kapcsoló még mást is csinál, MIG üzemmódban a másik fele rákapcsolja a Stop vonalat a D1-es diódára. (illetve az egyik fele kiiktatja az antistick-et ami jobb alulról a másik komparátortól jön)
A PWM akkor van tiltva, ha a Stop vonal le van húzva testre. Ha a fenti optó tranyója zárva, akkor történik ez.

Ha az opto tranyó kinyit, akkor R3-on közel tápfesz lesz (minusz LED nyitófesz minusz tranyó szaturációs fesz) így D1 nem fog kinyitni, és működik a vezérlés.

Egyébként több más módszerrel is meg lehet oldani a feszültség kapcsolását, itt pl. akár az Isens bemenet felhúzásával is.
Vagy miután a nagyáramú FET-ek is már kb. zsemle árban vannak, azzal is lehene kapcsolgatni nagy mágneskapcsolók helyett.
(#) Cavalier válasza Temela hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

22V azért lehet jobb, mert jobban nyit az IGBT. Mivel FET-ként működik vezérlés szempontból nézve, egy kondenzátort kell tölteni egy ellenálláson keresztül. Nagyobb feszültségnél hamarabb töltődik fel a kondi.
Kapcsolóüzemnél azt kell elérni, hogy minél rövidebb idő alatt végbemenjenek az átmenetek, vagyis a kapcsolóelemek nyitása-zárása. Amíg a köztes állapotban van, addig melegszik. Ha teljesen nyitva van, akkor minimális feszültség esik rajta, hiába folyik át nagy áram, keveset kell, hogy disszipáljon.

Tulajdonképpen a fenti kapcsolásban nem is kéne MMA üzemmódban poti a feszültségnek. Nyugodtan felmehetne üresjárásban addig, amíg bír, a könnyebb ívfogás miatt. Hegesztés közben meg a beállított áramra szabályoz a készülék, ebből majd adódik valamilyen feszültség.
MIG üzemmódban fordítva van, ott a potival állítható a teljesítmény, mivel a feszültségből adódik az áram hegesztés közben. Itt meg az áramszabályzásra nincs szükség, fel lehet tekerni koppra akár.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Ez a gép még eredeti nyugatnémet - nem véletlen őrzöm - egyszer csak összejön egy 20-as a bipoláris tranyóira és 5-ös pálcával húzom az ívet! :smoke:
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Milyen tranyókkal megy?
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

14db BUX98 PI van benne - ami elvan szállva-ez egy valószinűleg átalakított "kispanel"-ismered Te is föltetted egyszer képben-azon smd voltak-ezen si csak ugyanúgy berobbant és átlett variálva hagyományos elenállásokkal - amit még mindég nem rajzoltam visza
(#) kralikandras válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Itt a kispape képei:
(#) biji válasza biji hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Sem megerősítést ,sem cáfolatot nem kaptam. Így maradok az eredeti tervek mellett.

jani
(#) kralikandras válasza biji hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Csak anyit hozzá,hogy nyugodtan vágj bele,ha elakadsz itt biztos kapsz segítséget-megvan itt minden a Macihoz !
(#) biji válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Azon már túl vagyok, a munka elkezdve.Köszi a biztatást.
(#) Tubi56 válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Hát tudod ez gyönyörű és gyári darab! Ha én így dolgoznék eltördelném a karjaimat!
(#) Tubi56 válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Nos én is tudom, hogy sok féle képen tudnánk be ill. ki kapcsolni a vezérlést.
Én inkább attól tartok, hogy COzáskor a sűrű ki-be kapcsolást nem bírná a végfok a vezérlés sem áll meg rögtön és nem indul újra azonnal és az IGBT-k sem tudnának ilyen gyorsan reagálni. Időt vesz igénybe.
Ha tűző hegesztést végzel ami kb. másodpercenként 1 heft. ezalatt a vezérlés nem tud reagálni úgy, hogy leállítsa és újra indítsa a végfokot!
Persze ez csak az én pillanatnyi gondolat menetem!
Nem bíztos ,hogy így van, de én ettől tartok és gondolom a kapcsolás kivitelezőjének is eszébe jutott volna, hogy be-ki kapcsolgassa a vezérlést, mégsem tette vajon miért? Pedig alkotott egy két funkciós gépet. Szerintem ez kísérlet tárgya lesz!
(#) kralikandras válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Gyári darab,de -eredetileg SMD elenállások tönkrementek - átlett buherálva már így került hozzám !
(#) Cavalier válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Dehát épphogy a vezérlést kapcsolgatja, ahogy feljebb írtam, az optón keresztül..
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Igen. Ez nem semmi. A taknyolás magasiskolája ipari szinten... Azt hiszem, erre írta Murphy, hogy ami elromolhat, el is romlik. Szerintem, ebben nem szabad kicserélni a tranyókat, ez az egész egy nagy hulladék. Ha a vezérlés jó, akkor át kell alakítani a meghajtástól kezdve FET-esre, vagy IGBT-sre. De ez, ebben a formában kukaérett és tényleg egy 20-ast ér, de azt rá kell kötözni, hogy valaki elvigye.

Elnézést, elírtam a címzettet: kralikandrásnak szól.
(#) kralikandras válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Olvass visza mpisti véleményét a gépről Ő találkozott ilyennel és vannak képek az előző oldalon az alkatrészeiről.
(#) Tubi56 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Nem nagyon írtad el, nekem is ez a véleményem
(#) Tubi56 válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Én meg azt írtam, hogy nem a vezérlést kapcsolgatja, hanem ez a leragadás védelem MMA módban! Ennek az áramkörnek a bemenete az elektróda kimenetre van kötve +-!! Hogy kapcsolhatná a pisztoly ezt amikor +- bemenete van! Pont azt írtam, hogy szerintem ez mma üzemmódban leragadás védő, MIG üzemben ki van iktatva, mert nincs rá szükség, ugyanis CO drótnál nem kell a leragadás védő a vékony huzal miatt!
(#) Cavalier válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Hát úgy, hogy nem egy az egyben a pisztoly kapcsoló van odakötve, mivel annak amúgyis vezérelnie kell a gázt meg az előtolómotort. A kapcsoló által kapcsolt feszültség van odakötve.
Nézd már át a rajzot, leírtam, hogy mi mit csinál, a leragadásvédő a jobb alul lévő 311-es IC-vel működik, MMA módban.
Erről beszélünk.
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Ez nem gyári darab. Ezt már valaki belebarkácsolta. Sőt, azt is meg merem kockáztatni,hogy eredetileg nem bipoláris tranyók voltak benne,mert amit én javítottam, abban 800V-os FET-ek voltak, mint ahogy a mellékelt képen is látszik. Javítottam én bipoláris tranzisztoros végfokkal készült invertert, Froniust, a bipoláris tranyók meghajtásáról egy külön fokozat gondoskodott, válogatott félvezetőkkel. Csak a meghajtó rész két kártyán foglalt helyet, gondosan felépített emitterkövetős megoldással. Sőt, a kapcsoló tranzisztorok is párba válogatottak lehettek csak. Szerintem annak a kezét kéne egy kicsit kezelésbe venni,aki ezt így elkövette.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Teljesen egyet értek!
Következő: »»   226 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem