Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hát elég sok kondi van... most cseréljem ki mind ? Arra gondoltam még, a kimenő kondi nem okozhatja ? Itt azután is van egy visszacsatolás. Vagy az biztosan nem ?
Nehéz a kondi hibát megtippelni. Van e láthatóan elváltozott kondi, pl. púpos?
A hiba helyét jelgenerátor-szkóp hiányában úgy szoktam keresni, hogy megérintem a jel útjába eső alkatrészeket és hallgatom a kimeneten a brumm-ot. A két csatorna ilyen összehasonlításával rá lehet bukkanni mi áll a jel útjában.
Nem látni semmi hibás alkatrészt ez az én problémám is. Legalább látszana valami. Az az egy kicsit megégett ellenállás van, ami mint ma rájöttem amúgy a jó oldalon van. Az elkók mind szépek. A több kondi olyan régi fajta fólia. Megpróbálom majd ezt a hagyományos brummogtatós módszert. Ma ezt végfok első tranyójának bázisánál megtettem és a rossz oldalon sokkal halkabb volt a brumm. Ha jól sejtem akkor ez után lesz a hiba...
Idézet: „nagyon halk marad, aztán tovább csavarva nagyon torzan szól” Szakadt félvezetőt, vagy ellenállást keress. Végtranyók körében is lehet kis értékű szakadt ellenállás, általában ezek okoznak ilyen jellegű hibát.
Jó, holnap mostmár alaposabban végignézem. Köszi!
Jó ötlet! A rajzon szereplő 30mV-ot (nyugalmi áramtól függ) ki kéne mérni.
Az egyik oldalon 1,8 mV-ot mértem, a másik oldalon 0,0-t. Akkor most mi ? Az egyik oldal pedig jól szól... Hova lett a nyugalmi áram ? Az 1,85V nyitófesz helyett 1.75V van.
Attól, hogy nincs nyugalmi áram, vagy nagyon kicsi még szólhat. Azt minden esetre alátámasztja, hogy a hibás oldal 22 ohm és ,33 ohm ellenállásaira érdemes rámérni. Valamint a végtranyók BE és BC diódáinak meglétét ellenőrizni. Ugyan is képes a BD tranzisztorok emitter ellenállásán keresztül is szólni, az általad leírt torz hangon.
A javítás végén térjünk vissza a nyugalmi áramra. A rajzon feltüntetett 15mA és 30mV az R321,R323 helyén 1 ohm -os ellenállásokat feltételez.
Szerintem azok 0,33 ohmosak akarnak lenni, csak hibás a rajz pár helyen. Holnap méregetek... köszi a segítséget.
Igen, az gondolom mF -volt csak így lett magyarosítva. A táp puffer is így van.
Lassan készülget az erősítő nagyon boldoggá tett igaz meg rengeteg baj van vele de megéri a fáradtságot ! A hangja lenyűgöző minden tökéletes ! Stereo ST151 et használtam es stereo kivezérlésjelzőt bele ! A legnagyobb köszönetem reloop nak jár ! Nélküle ez most nem lenne !Meg egyszer köszönöm ! Kell hozza meg több kiegészítő is de mar így is használható !
Szia! Nem kell ezt annyira köszöngetni. Szívesen segítettem.
Hosszas fejtörés után is ezt ajánlom a végfok elé. Olvass bele a témába: bővebben link. Találsz nyáktervet, és sok hasznos tapasztalatot.
Sajnos 3 potit terveztem bele de meg tudok bele illeszteni de akkor a hang erőt is innen kell állítani? Vagy az maradhat ahol van?
Amit linkeltem az elmegy 3 potiról is. A balanszra nincs feltétlen szükség, lehet két ellenállással, vagy egy trimmerrel helyettesíteni.
Akkor megveszem az alkatrészeket és elkészítem !
A pontosítás végett: a potik lineárisak legyenek, valamint a tápot 18-19V-ról 7812 stab. IC-vel kell szűrni, illetve potikhoz sem árt stabilizátorról vinni a feszültséget. Kicsit még tanulmányozd a kapcsolást, mikor úgy érzed minden világos akkor indulj alkatrészt venni.
Üdv.
A kedves fórumtársak közül épített már valaki symasym ampot,ha igen mi a véleménye róla?
Az még a kérdésem hogy az alapkapcsolásnál az 1, 8, 7 lábak nincsenek sehova kötve ezeket kössem e valahova? Bővebben: Link
Nem tudom pontosan melyik, szóval az a lényeg, hogy a felfogatási pontnál ugye van a fém része, ami a hűtőbordára csatlakozik és az a része nem-e baj, hogy össze ér, mert egy hűtőbordán van az összes.
De baj. kadarist mondta, hogy a kollektorok vannak a fém füleken, amit bázisnak neveztél. A tranzisztor bázisa az más fogalom, mint a tranzisztor házának (tokozásának) bázisa (alapja). reloop írta, hogy elektromosan el kell szigetelni a hűtőbordától, hővezető szilikonzsírral megkent szigetelő alátétlemezzel, és a csavarnál szigetelő gyűrűvel. Bővebben: Link
A jelzett lábakat nem szükséges bekötni.
Igen igen. Köszönöm, tényleg össze tévesztettem a tranzisztorokkal. Majd megpróbálom beszerezni a szükséges kellékeket.
Szia.
Jó helyette ő is: bc640 , esetleg más 2s xx széria. Attól függ hol kellene helyettesíteni?, pl egy olyan fokozatban ahol nem mindegy a zaj, vagy csak esetleg egy sima kapcsoló tranyóként van jelen.
Köszönöm a választ!
A csatolt kapcsolásról lenne szó. A bc640 a tokozása miatt nem jó. Hűteni kell a tranyót! Eredetileg hűtőcsillagot kellene rátenni, mert a 161-es fémtokozású.
Sziasztok! Én még csak kezdő vagyok és nagyon érdekelnek az erősitők. CSináltam is egyet. A legegyszerűbb HF erősitőt. csak azt nem tudom,hogy hova kell kötni a táp (-) oldalát. Köszi a segitséget előre is.
És ha KRELL mérnökei meglátják? Arra nem gondoltál?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |