Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   227 / 564
(#) Tubi56 válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

OKÉ látom már igazad van bocs!
(#) mpisti válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Teljesen meddő a vita,amit folytattok.
A kapcsolási rajzon egyértelműen fel van tüntetve a start helye. A startot nem a pisztolygomb adja ennek az elektronikának,hanem a tolásvezérlő kártya, optimális esetben beállítható visszaégési idővel. Azaz a tápforrás nem kapcsolhat ki a gomb felengedésekor azonnal, mert akkor a huzal benne marad a hegfürdőben, odaégve. A pisztolygomb felengedésekor először a motor áll meg, majd egy bizonyos(lehetőleg beállítható)idő elteltével az áramforrás kapcsol ki. Így a huzal megállása után a még élő tápforrás le tudja olvasztani a huzalvéget. A szinergikus gépeken ez egy összetett folyamat, de az egyszerű gépeknél is ezt a sorrendet be kell tartani. A gép ki-be kapcsolgatása egyáltalán nem zavarja az elektronikát, hiszen a PWM szabályzó IC másodpercenként akár 25-100 ezerszer teszi meg ezt. Sőt, van olyan gép is,amelyikben a végfok terhelését másodpercenként több százszor módosítja egy elektronika, gondoljunk csak az impulzushegesztésre. Egyébként amit leírtál a kapcsolás lehetséges működéséről az korrekt.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

sőt, még a gáz utánfolyást is lehet némelyik kártyán állítani...
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Igen, némelyiken kívülről is.
(#) hg6dab hozzászólása Szept 4, 2011 /

Sziasztok!
Végigolvastam a topicot (223 x 30 hsz.), én is szeretnék építeni egy Maci szintű gépet. Az építő fórumtársak - erdgab, Tubi és a többiek, mindenkit nem sorolok fel - fogadják legmagasabb elismerésemet! Páratlan ami ebben a fórumban történik! Máshol (külföldi oldalakon is )leginkább a vak vezet világtalant dívik, vagy beszélnek a témáról, de sehol egy építés, vagy konkrét tanácsok. A Maci kialakulása jó példa arra, hogy több ember eggyüttes munkája milyen jól használható terméket tud előállítani. Az időnként fellángoló viták is előre viszik az ügyet, mert azért az elmélettel is tisztában kell lenni.
Az én építésem később lesz csak, mert tartós bérletbe kaptam egy HANA HN180-as inverteres hegesztőt, másrészt kerítéskészítéssel vagyok elfoglalva. Az említett készülék rajzát keresném, ha valakinek meglenne: Neten sajna nem leltem. Az a problémám, hogy a 10-es osztású potméterrel5-ös állásnál túl erős az áram, de ha visszaveszem 3-as 4-es állásba, akkor a leragadásvédelem leszabályoz. Ha sikerül ívet fogni akkor szépen heggeszt. A mellékletben van egy rajz is, erre hasonlít leginkább. Valóban nincs benne lágyindítás, de még bemeneti szűrő sem! Biztos PC tápok gyártásánál megszokták, hogy kihagyják, aki heggeszt az meg ne rádiózzon, nem számít a hálózati zavar.
(#) Elektronboy hozzászólása Szept 4, 2011 /

Sziasztok egy kérdésem lenne érdemes feltenni apróhirdetésbe hegesztőtrafó vasmagot , gondolok itt a régi nagyméretű htrafó e betű alakú vasmagjára pontosabban darabjaira ...ez valami csináld otthon hegesztő volt talán még a csévetestek is megvannak, válaszotokat előre is köszönöm!!!
(#) dara válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szia.Ha valaki olyat akar készíteni,rakd fel.Majd kiderül hogy valakinek kellenek.
(#) erdgab válasza hg6dab hozzászólására (») Szept 5, 2011 / 1

Üdvözöllek és köszönet a Fórum nevében!
Én megpróbálnám visszakeresni a leragadás védő áramkört,ha van led kijelzése az segíthet.A védőáramkör a heg. kimenetről kapja a jelet,az egyik ágába beiktatnák egy 2,2k ellenállást és megnézném mennyit változott a tiltási határ.Jó esetben akár elég is lehet ennyi,esetleg még növelnék az ellenállás értékén.Lehet,hogy van beállító trimmer ellenállása,esetleg elcsúszott,a baj csak az,nem tudni milyen megoldást építettek be a gépbe,rajzom sajna nincs.
(#) Freedomocska válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Én már jelentkezem is . :integet2: Privát keress meg .
(#) dara válasza hg6dab hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Szia.A letapadás védő áramkörnél van a hiba,nem ismerem a gépet,de lehet hogy potival tudod állítani a reakció idejét.Ilyen hibába többször belefutottam,a kimetneti induktivitás,vagy zárlatos,vagy mint mondtam a potin kell állítani,ami vagy csak koszos,és nem érintkezik.Lehet hogy optós,vagy direk,nem tudom végig kell nézni.
(#) vottokar hozzászólása Szept 7, 2011 /

Segítségeteket szeretném kérni. Hozzájutottam vagy 12db DO5 tokozású teljesítménydiódához. Nem sikerült róluk semmilyen adatot sem kideríteni, pedig még google barátomat is bevetettem.
STMicroelectronics gyártmányú ESM3786W a típusszáma. Ha minden igaz, inverterbe voltak.
Ha valakinek lenne róla valamiféle adatlapja, legyen szíves ossza meg velem(ünk), hogy kiderítsem, hogy tudok-e velük valamit kezdeni a későbbiekben.
(#) hg6dab válasza erdgab hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Köszömöm a gyors választ! Nemsokára célegyenesbe kerülök a kerítésfelújítással, aztán tudom szétbogozni a gépet. Majd referálok.
(#) hg6dab válasza dara hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Köszi a választ, majd végig sasolom a dolgokat, csak most még el vagyok havazva.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

István !
Ebben az UTP-ben a fettek a termikus együttfutás miatt vannak olyan közel téve egymáshoz ? Mivel volna hely 280 négyzetcentis bordán szellősebbre rakni. Nagynehezen sikerült fölvenni a kapcsolatot az eredeti tulajjal - nemtud semmi konkrétumot,de valószinű,hogy amatőr javította és ebben is FET-ek voltak és nem bipoláris tranyók-tehát pont olyan mint amit te javítottál .
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Egyébként megvan hozzá minden alkotóelem?
(szabályzókártya;trafó;kimeneti egyenirányító stb...)
Nem a termikus együtt futás miatt(szerintem)hanem mert így képzelte el a tervezője.

Megvan komplett az egész gép - az eladó szerint - "csak" a végfoka van tönkremenve a 2db BYV255V200 van benne az is jó.
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

És valami kapcsolási rajzot már koppintottál a szabályzó kártyáról? Szerintem kirajzolható,csak a TDA 4714-re kell
nagyon vigyázni,mert az már nincs forgalomban.

Sajna idő hiányában még nem rajzoltam-köszi a tanácsot- úgy emlékszem,hogy van még hasonlókorú hegszesztőből vezérlőkártya és abban is TDA 4714 van csak elő kell ásni-ha ebben az van-azt sem néztem.

Itt a vezérlőkártya - sajnos a másikban az öregebb ismeretlen gépben TDA4718-as van:
(#) HDD hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok
Most terveztem a Maci-hoz nyákot
A vezérlés kész van de, nem hiszem hogy jó így
De csak finoman ne szúrjatok le egyből, ha rossz az egész
Köszönöm
(#) mpisti válasza HDD hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Ez egy nagyon pöpec kártya. Nekem tetszik. De, -tudod- a puding próbája az evés.
(#) HDD válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Szia
Ez meg nyugtató
Remélem jó lesz élesben is
(#) kivancsi4 válasza HDD hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Nézd át még egyszer-kétszer. A nyilakkal a lehetséges jövőbeni hibákra utalok (csak kellő nagyításnál látszik és nem is mindegyik pdf megjelenítőben és a vasalásos nyákkészítési módszernél talán nem is jön elő, mivel szétterül a festék), a bekeretezett részeknél már valós a probléma.
(#) HDD válasza kivancsi4 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia
Köszönöm a javítási detektálást
Igen a GND lábakat én is észre vetem de, nem tudtam másként meg oldani
Nekem nincs sok választási lehetőségem, pedig 5.0 verzió

sprint.jpg

(#) hg6dab hozzászólása Szept 11, 2011 /

Mégegyszer köszönöm erdgab és dara fórumtársnak, hogy megpróbáltak segíteni. A vezérlőkártyán van két poti, az egyik a terheletlen feszültséget szabályozza, a másik lehet valamiképpen a leragadás védelem. Csakhogy: ennél a gépnél a kimenetről nincs semmi visszavezetve a vezérlőkártyára! Felteszem a hozzá hasonló, szinte teljesen azonos rajzot amit a nagyáramú részről találtam. Itt látszik, hogy nincs visszacsatolás.
Valamiképpen mégis müködik, mert minimálisat állítva a trimeren megszünt a probléma. Valószínü, hogy a főtrafó áramát figyeli, meg tudja külömböztetni mikor kezdődik a hegesztés és bizonyos ideig nem az árambeállító potméter által beállított értékre szabályoz.
Szóval jobb lett, de az az érzésem, még így sem az igazi. Lehet ennek oka, hogy légmagos a fojtólya?
Gyári készülékhez képest nagyon le van butítva: se bemeneti szürő, se lágyindítás, nincs kimeneti fesz visszacsatolás, légmagos fojtó. Érdemes másik fojtóvt szerkeszteni hozzá?
(#) mpisti válasza hg6dab hozzászólására (») Szept 11, 2011 / 1

Csak óvatosan azokkal a potikkal. Amiről te azt gondolod,hogy a terheletlen feszültséget szabályozza,az a maximális kitöltési tényező beállítására szolgál. Annak a hibás beállításával nagyon könnyen tönkre lehet tenni a gépet.
Ha nincs visszavezetés a szekunder körtől, akkor nincs leragadásvédelem a gépben, de hotstart az lehet benne. A hotstart az a rész,amire gondolsz amikor azt írod hogy nem az áramállító poti által beállított értékkel gyújt az ív.
A második trimmer ennek az áramnak a nagyságát változtatja az áramszabályzón beállított értékhez képest, vagy a startáram időhosszát állítja be. A légmagos fojtó nem ritka, sok gyártó alkalmazza ezt a megoldást. Nem biztos hogy jobban jársz ha kicseréled.
(#) hg6dab válasza mpisti hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Köszönöm a választ. Megnyugtatásképpen a kitöltési tényező trimmert csak anyyira tekertem el -1°ra - hogy megállapítsam a funkcióját, utána visszaállítottam az eredeti beállításra. Egyébként a másik trimmeren is csak minimálisat mozdítottam.
Ha lesz időm, szkóppal is megnézem.
Tehát Hotstart funkcióval dolgozik. Mondjuk gondolhattam vola... Egyébként talán nem csak számomra lenne hasznos egy rövid összefoglaló, talán egy cikk formájában, tőmondatosan a hegesztő inverterek müködéséről, az ide tartozó fogalmakról.
Jól tudom, hiszen átrágtam magam elejétől az összes hozzászóláson (227x30hsz. kellett hozzá néhány hét) szinte minden téma ki lett vesézve, de néha nehéz követni egy infót, amikor jön egy hsz. benne fontos információval, aztán sok hsz. ellenvetés, vita és a végén az ember azt sem tudja melyik letöltött rajzot kell törölni. ha valaki bevállalná ezt, az nagy szolgálatot tenne a fórumnak, hiszen bizonyított, hogy amatőrök képesek odafigyeléssel, gondos munkával külömb gépet készíteni, mint a gyári!
Pl. Maci.
Ja és most jut eszembe: valamilyen leragadádvédelem mégiscsak munkálkodik a gépben, mert a leragadt pálca nem melegedett, letörhető volt.
A későbbiekben, ha lesz időm megpróbálom visszarajzolni a vezérlőpanelt, aztán felteszem, közös elemzésre.
(#) HDD hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok
Ki javítottam remélem így jobb lesz találtam még benne hibát
De a GND kötésekkel nem tudok mit tenni, de vasalással készítem a nyákot így lehetséges, hogy nem jelent gondot
(#) mpisti válasza hg6dab hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

A visszarajzolás jó ötlet,ha van rá lehetőséged és türelmed akkor rajzold vissza. Egyrészt megismered a gépet, másrészt pedig -ha felteszed ide- közkincs lesz. :yes:
(#) HDD hozzászólása Szept 12, 2011 /

Sziasztok
Visszalapoztam és ezt találtam
A készítőjén kívül valaki még elkészítette?
Frappáns megoldásnak látom
Bővebben: Link
Következő: »»   227 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem