Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   140 / 400
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Szia! A terhelő impedancia is számít, de komolyabb tartalékok a hangszóró érzékenységében és a doboz hatásfokában vannak.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Idézet:
„Nem, ugyanis a quad 4-8 Ωon is 100w.”

Dehogy-dehogy, ez butaság. Az áramkorlát belép nagyjából 70W körül 4ohm-nál.
(#) Ge Lee válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Sok sikert hozzá!
(#) deadlyroberta válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Elektrón elkeztük
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 18, 2011 /

2x100 wattos quadomat el kezdtem hangosítani egyszer csak fél hangerőn elszállt benne egy biztosíték, kicseréltem a másik is elszállt (táp +- oldalon).Mind a kettö oldalon ugyaúgy 2,5 ös biztit tettem be de most meg nem szól. Hangfalaknak nem lett baja.Elején koppanást se lehet hallani.
(#) Directors válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Szia!

Hát szerintem ha a biztosítékot kicsapta akkor mérj a kimeneten feszültséget illetve a tranyókat méregesd ki.
Valami nagy gubanc van ott. Lehet gerjedt.
(#) deadlyroberta válasza Directors hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Gerjedés mitől jöhet létre?
(#) deadlyroberta válasza Directors hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Tranyókat kiméregettem szigetelőbe mentek át.
(#) Ge Lee válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ha ehhez is segítség kell, akkor a 400W-hoz jóval több segítség fog kelleni. A tápágban lévő megfelelően méretezett biztosíték egy esetben olvad ki, ha valamelyik végtranzisztor zárlatos lesz.
(#) Moszkvai válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

A Quad-ba 4A-os bizti kell! Nézd át a végtranyókat, mert a féltápfesztól valószínű azok is tönkre mentek. Attól függ melyik tápoldal ment el.
(#) deadlyroberta válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

- oldali ment ki.
(#) deadlyroberta válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ebbe anyiból igazad van hogy úgy nem mászunk magas hegyre hogy előtte csak a Gellértre megyek ki. De szerintem meg lehet oldani.És ez azt is jelenti hogy megoldom
(#) soos csaba hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok, tegnap kaptam egy erősítőt javításra, mikor szét szedtem ki derült hogy egy quadnak a végfoka van bele építve egy kicsit meg spékelve. Az alimentálása +-60V-4 darab 25000 mikrofarados/120V-os kondenzátorral ellátva, a finál tranyók azok csak 2N3442-esek, a meghajtás pedig BD 242-esek. Ami az érdekes benne amint a képeken is látszik hogy a végfoknak nem két tekercs van a 6,9 mikró henris-tekercsből hanem 4 darab, és én még ilyen változatot nem láttam, szerintetek milyen verzió lehet ez a típusú Quad? Amúgy szegény szét van égve, az összes finál tranyók zárlatosak, bele értve a meghajtó tranyókat is. Most álok neki a javításának.
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Hát igen. Vannak hozáértök, és akik ugatják. Ez útobiak akik degredálják a szakmát
(#) hangszoros hozzászólása Szept 21, 2011 /

Pl: én ugatom ezt a PC-és dolgokat. Próbáltam kiegésziteni az elöbieket. nem jött át. Valamit el@
Azt azért elmondhatom, hogy Urbán azt se tudta mi az a SOAR ! Mint az ufora nézett rám, mikor mondtam neki, hogy a BD 249 a fórrópontos Mesa teknologiás tranyó karcsú a + -50V-ra.,100V-nál 25Celsiusnál 0.2 Amper !!! Meg kell nézni, és értelmezni a katalogust! Amiikben a maximális, optimális értékek szerepelnek!
A kaphatók még ezt se tudják.
Elképesztő mennyiségű szénné égett hangszóró a bizonyiték.
Na de ez van
(#) hangszoros válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Ebből csak az látszik, hogy halvány lila gözöd nincs a dolgokról
(#) reloop válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szia! Nekem pozitív tapasztalataim vannak az Urbán kittekkel. A csomagban lévő rajz +/-35-45V tápot ad meg, és 2x30VAC trafót kínálnak hozzá (+/-40V). A SOA-val sincs akkora baj, teljes tápon elég a BD-nek a nyugalmi áramot elviselnie. No, ekkor jönnek a "szakemberek" és megkínálják 100V-tal, beterhelik 4 ohm- mal, majd ezek után állítanak ki minősítést az áramkörről.
(#) Doncso válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Jesszus maris,ebbe meg mi történt, lebombázták németek?
(#) hangszoros válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Próbálj utána számolni!
A bekapcsoláskor szokott megnyúvadni a vég. Tehát elrakod jól, és nem érted mi a gubanc, mikor újra használni akarod.
A BD adatlapjából kiderül, hogy 25V -ig izmos, majd a feszültség függvényében átmegy zuhanóbombázóba az igénybevehetőség! Ez nem függ a "C" estetleg ha találsz "F"-el!
Ez a gyártásteknologiából fakad.
A bekapcsoláskor mig fel nem áll ! a teljes fesz, lórügás árammal fellép.! +még a keresztvezetés, is üzemi állapotban. Ez áramköri, illetve félvezetői tulajdonság!
Nézd meg a klippnél mi történik a szinusz hátuljánál! 5-15kHz-nál jobban látod. Rendesen tördeli a hangszoró drótját! Ezért kezdték a balga cégek rézfoliával felvinni a lengő drótot. Nem tudták az -tudják- az okát.
Na de ez hosszú, nem részletezem.
(#) hangszoros válasza Doncso hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Ezt nem értem!
Nem azt akartad irni mint Drezdát? vagy Hirosimát?
Azok nem a németek voltak!
Ennyit illene tudnod!
Olvass utána, hogy képbe leggyél mi az igazi tömeggyilkoság.
(#) Doncso válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Nem is az a lényeg Laci bácsi, hanem, hogy olyan a belseje mint egy 50 éves ház padlástere.
(#) szamóca válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Doncso csak a lepusztult látványvilágára akart utalni a mondatával. Londont nem akarta beletenni, mert azt megszórták anno a Luftwaffe-s friccek.
Te még ismered az epitaxiális planár mesatranzisztor gy.technológiáját, ezt nem sokan tanulták. Általában elmondható, hogy az építők, gyakorlati felhasználók nem mélyednek el ezekben.
(#) ferike123 hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok! Bocsánat,hogy belevágok a témába,de lenne 1 kérdésem.Az urbán féle quad 405-öt szeretném/akarom megépíteni,de nem tudok dűlőre jutni a végtranzisztorok irányában.A választás a bd249A,vagy a bd249C lenne.Nem másolatok és mindegyik fajta párba van válogatva béta alapján,viszont úgy tudom,hogy 249c-vel erősebb lészen, 249a-val pedig minőségibb a hangja.Szóval mit tudtok javasolni,mit válasszak?Köszönöm előrre is.Üdv!
(#) reloop válasza ferike123 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Hangminőségbeni különbségről nem tudok, viszont az említett két tranzisztor feszültségtűrése eltér. Ezt figyelembe vetted?
(#) ferike123 válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Igen figyelembe vettem,és ehez mérten alaklmazkodnék,de sokan mondták nekem hogy a 249c kissebb ideig bírja és minőségben is vannak kivánni valói.A működési idejéről mit tudsz?
(#) reloop válasza ferike123 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Eddig csak a "C"-vel építettem. +/-40V-on nem volt vele bajom.
(#) ferike123 válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szerinted nem hal meg hamarabb?Vagy érdemesebb c-vel építeni,mint a-val?Úgy emlékszem,hogy a C-nek nagyobb a fesz. tűrése.Én is afelé hajlok,csak attól félek,hogy időelőtt elromlik.Bár nem tudom,hogy ez a nem kínai gagyiknál is így van-e(a nem másoltak,mert ugyebár mindent hamisítanak.).Mivel 1 ismerősöm épített ilyet és azt mesélte,hogy szépen elfüstöltek neki a végtranzisztorok,többszöri használat után.

Arról mit tudsz hogy 40v fölé táp fesz.-ben mennyire lehet menni?
(#) reloop válasza ferike123 hozzászólására (») Szept 22, 2011 / 1

Ha a biztonságot és a hangminőséget ennyire szem előtt tartod, akkor inkább használj Toshiba gyártmányú 2SC5200-ast.
Nekem ment a BD249C +/-50V 8 ohm-on. Elég sokat hajtottam minden hiba nélkül, viszont egy baráti kölcsönadásból az egyik csatorna szénné égve jött vissza. Ennyi az összes tapasztalatom.
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Laci azt azért belátod, hogy rosszul teszik.
A BD piszok jó tranyó 25V-ig. Nekem volt olyanom, hogy leolvadt a forrasztás róla! Nem pusztult el, csak átötvözödött. Lett 600as bétája, és 30V-os letörése a "C"-nek.
De! A nagyobb feszültségű alkalmazásnál érdemes a lelkivilágával -adatlap!!!- is foglalkozni.
Hogy mi a francért nem tudom belöni, ezt a HE oldalt?
Megköszönve köbzoli tanácsát sikerült az oriás méretet használhatóvá tenni, de most elakadtam a 2/3-os méretnél. Elég szemet fárasztó
(#) Ge Lee válasza ferike123 hozzászólására (») Szept 22, 2011 / 1

Az "A" típusjelölésű tranzisztorok 60V-osak, azzal még a 40W-os verzió (+/-30V tápfesz) építése is rizikós. Tedd bele a "C"-t és ne menj +/- 47V fölé a tápfesszel.

A régi szép időkben kapható BD-kkel egyébként +/-56V-ról is mentek a QUAD-ok, egyről tudok ami a mai napig is.
Következő: »»   140 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem