Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A terhelő impedancia is számít, de komolyabb tartalékok a hangszóró érzékenységében és a doboz hatásfokában vannak.
Idézet: „Nem, ugyanis a quad 4-8 Ωon is 100w.” Dehogy-dehogy, ez butaság. Az áramkorlát belép nagyjából 70W körül 4ohm-nál.
Sok sikert hozzá!
Elektrón elkeztük
2x100 wattos quadomat el kezdtem hangosítani egyszer csak fél hangerőn elszállt benne egy biztosíték, kicseréltem a másik is elszállt (táp +- oldalon).Mind a kettö oldalon ugyaúgy 2,5 ös biztit tettem be de most meg nem szól. Hangfalaknak nem lett baja.Elején koppanást se lehet hallani.
Szia!
Hát szerintem ha a biztosítékot kicsapta akkor mérj a kimeneten feszültséget illetve a tranyókat méregesd ki. Valami nagy gubanc van ott. Lehet gerjedt.
Gerjedés mitől jöhet létre?
Tranyókat kiméregettem szigetelőbe mentek át.
Ha ehhez is segítség kell, akkor a 400W-hoz jóval több segítség fog kelleni. A tápágban lévő megfelelően méretezett biztosíték egy esetben olvad ki, ha valamelyik végtranzisztor zárlatos lesz.
A Quad-ba 4A-os bizti kell! Nézd át a végtranyókat, mert a féltápfesztól valószínű azok is tönkre mentek. Attól függ melyik tápoldal ment el.
- oldali ment ki.
Ebbe anyiból igazad van hogy úgy nem mászunk magas hegyre hogy előtte csak a Gellértre megyek ki. De szerintem meg lehet oldani.És ez azt is jelenti hogy megoldom
Sziasztok, tegnap kaptam egy erősítőt javításra, mikor szét szedtem ki derült hogy egy quadnak a végfoka van bele építve egy kicsit meg spékelve. Az alimentálása +-60V-4 darab 25000 mikrofarados/120V-os kondenzátorral ellátva, a finál tranyók azok csak 2N3442-esek, a meghajtás pedig BD 242-esek. Ami az érdekes benne amint a képeken is látszik hogy a végfoknak nem két tekercs van a 6,9 mikró henris-tekercsből hanem 4 darab, és én még ilyen változatot nem láttam, szerintetek milyen verzió lehet ez a típusú Quad? Amúgy szegény szét van égve, az összes finál tranyók zárlatosak, bele értve a meghajtó tranyókat is. Most álok neki a javításának.
Hát igen. Vannak hozáértök, és akik ugatják. Ez útobiak akik degredálják a szakmát
Pl: én ugatom ezt a PC-és dolgokat. Próbáltam kiegésziteni az elöbieket. nem jött át. Valamit el@
Azt azért elmondhatom, hogy Urbán azt se tudta mi az a SOAR ! Mint az ufora nézett rám, mikor mondtam neki, hogy a BD 249 a fórrópontos Mesa teknologiás tranyó karcsú a + -50V-ra.,100V-nál 25Celsiusnál 0.2 Amper !!! Meg kell nézni, és értelmezni a katalogust! Amiikben a maximális, optimális értékek szerepelnek! A kaphatók még ezt se tudják. Elképesztő mennyiségű szénné égett hangszóró a bizonyiték. Na de ez van
Ebből csak az látszik, hogy halvány lila gözöd nincs a dolgokról
Szia! Nekem pozitív tapasztalataim vannak az Urbán kittekkel. A csomagban lévő rajz +/-35-45V tápot ad meg, és 2x30VAC trafót kínálnak hozzá (+/-40V). A SOA-val sincs akkora baj, teljes tápon elég a BD-nek a nyugalmi áramot elviselnie. No, ekkor jönnek a "szakemberek" és megkínálják 100V-tal, beterhelik 4 ohm- mal, majd ezek után állítanak ki minősítést az áramkörről.
Jesszus maris,ebbe meg mi történt, lebombázták németek?
Próbálj utána számolni!
A bekapcsoláskor szokott megnyúvadni a vég. Tehát elrakod jól, és nem érted mi a gubanc, mikor újra használni akarod. A BD adatlapjából kiderül, hogy 25V -ig izmos, majd a feszültség függvényében átmegy zuhanóbombázóba az igénybevehetőség! Ez nem függ a "C" estetleg ha találsz "F"-el! Ez a gyártásteknologiából fakad. A bekapcsoláskor mig fel nem áll ! a teljes fesz, lórügás árammal fellép.! +még a keresztvezetés, is üzemi állapotban. Ez áramköri, illetve félvezetői tulajdonság! Nézd meg a klippnél mi történik a szinusz hátuljánál! 5-15kHz-nál jobban látod. Rendesen tördeli a hangszoró drótját! Ezért kezdték a balga cégek rézfoliával felvinni a lengő drótot. Nem tudták az -tudják- az okát. Na de ez hosszú, nem részletezem.
Ezt nem értem!
Nem azt akartad irni mint Drezdát? vagy Hirosimát? Azok nem a németek voltak! Ennyit illene tudnod! Olvass utána, hogy képbe leggyél mi az igazi tömeggyilkoság.
Nem is az a lényeg Laci bácsi, hanem, hogy olyan a belseje mint egy 50 éves ház padlástere.
Doncso csak a lepusztult látványvilágára akart utalni a mondatával. Londont nem akarta beletenni, mert azt megszórták anno a Luftwaffe-s friccek.
Te még ismered az epitaxiális planár mesatranzisztor gy.technológiáját, ezt nem sokan tanulták. Általában elmondható, hogy az építők, gyakorlati felhasználók nem mélyednek el ezekben.
Sziasztok! Bocsánat,hogy belevágok a témába,de lenne 1 kérdésem.Az urbán féle quad 405-öt szeretném/akarom megépíteni,de nem tudok dűlőre jutni a végtranzisztorok irányában.A választás a bd249A,vagy a bd249C lenne.Nem másolatok és mindegyik fajta párba van válogatva béta alapján,viszont úgy tudom,hogy 249c-vel erősebb lészen, 249a-val pedig minőségibb a hangja.Szóval mit tudtok javasolni,mit válasszak?Köszönöm előrre is.Üdv!
Hangminőségbeni különbségről nem tudok, viszont az említett két tranzisztor feszültségtűrése eltér. Ezt figyelembe vetted?
Igen figyelembe vettem,és ehez mérten alaklmazkodnék,de sokan mondták nekem hogy a 249c kissebb ideig bírja és minőségben is vannak kivánni valói.A működési idejéről mit tudsz?
Eddig csak a "C"-vel építettem. +/-40V-on nem volt vele bajom.
Szerinted nem hal meg hamarabb?Vagy érdemesebb c-vel építeni,mint a-val?Úgy emlékszem,hogy a C-nek nagyobb a fesz. tűrése.Én is afelé hajlok,csak attól félek,hogy időelőtt elromlik.Bár nem tudom,hogy ez a nem kínai gagyiknál is így van-e(a nem másoltak,mert ugyebár mindent hamisítanak.).Mivel 1 ismerősöm épített ilyet és azt mesélte,hogy szépen elfüstöltek neki a végtranzisztorok,többszöri használat után.
Arról mit tudsz hogy 40v fölé táp fesz.-ben mennyire lehet menni?
Ha a biztonságot és a hangminőséget ennyire szem előtt tartod, akkor inkább használj Toshiba gyártmányú 2SC5200-ast.
Nekem ment a BD249C +/-50V 8 ohm-on. Elég sokat hajtottam minden hiba nélkül, viszont egy baráti kölcsönadásból az egyik csatorna szénné égve jött vissza. Ennyi az összes tapasztalatom.
Laci azt azért belátod, hogy rosszul teszik.
A BD piszok jó tranyó 25V-ig. Nekem volt olyanom, hogy leolvadt a forrasztás róla! Nem pusztult el, csak átötvözödött. Lett 600as bétája, és 30V-os letörése a "C"-nek. De! A nagyobb feszültségű alkalmazásnál érdemes a lelkivilágával -adatlap!!!- is foglalkozni. Hogy mi a francért nem tudom belöni, ezt a HE oldalt? Megköszönve köbzoli tanácsát sikerült az oriás méretet használhatóvá tenni, de most elakadtam a 2/3-os méretnél. Elég szemet fárasztó
Az "A" típusjelölésű tranzisztorok 60V-osak, azzal még a 40W-os verzió (+/-30V tápfesz) építése is rizikós. Tedd bele a "C"-t és ne menj +/- 47V fölé a tápfesszel.
A régi szép időkben kapható BD-kkel egyébként +/-56V-ról is mentek a QUAD-ok, egyről tudok ami a mai napig is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |