Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   95 / 244
(#) zoka válasza voodoo hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Látod ez is igaz...Egyenlőre 1db 30 centis teszi a dolgát. 9m2-en bőven elég
Viszont nem lesz ez mindig így, és az erősítőt meg nem 2 évre készítem, úgyhogy előrelátóan kell tervezgetnem.
(#) drhati hozzászólása Szept 17, 2011 /

Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy usb hangkártyát. Találtam is egyet, de sajnos csak MAC rendszereken működik a gyártó szerint. Nagyon jó dolgokat írnak róla. Ő lenne az: Bővebben: Link
Nem tudtok valami hasonló tudású külső hangkártyát Windows alá?
(#) deadlyroberta válasza drhati hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

10ezerért néztem ugyanilyen tudásút.
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 24, 2011 /

Most terveztem egy tda 7293as erősítőt kiegészítve 2 bd tranyóval, hídba és parellba kötve ahoz tudnátok ajánlani hangszóró(ka)t?
(#) hangszoros válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Konkrétan ?
(#) drhati hozzászólása Szept 27, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék nagyobb teljesítményű hangfalakat építeni.
Érdekelne hogy a hangszórókat hogyan érdemes teljesítményarányban egymáshoz válogatni? Tehát pl van egy 400W RMS teljesítményű mély sugárzóm, akkor ahhoz teljesítményben milyen magas sugárzót érdemes választani? Van erre valami általános szabály? Illetve magas sugárzónak ring, vagy inkább driver+tölcsér ajánlott? Érdemes többet költeni egy 3 utas hangfalra, vagy bőven megfelel egy 2 utas is (teljes sávú hangfalat szeretnék)?
A másik dolog a hangváltókkal kapcsolatos? Nemrég láttam, hogy egy 450W RMS hangfalba olyan hangváltót tettek, ami gyári adat szerint 200W csúcs teljesítményt visel el, és gond nélkül ment vele 400W RMS-nél is. Akkor most hangváltót hogyan is kell megválasztani teljesítmény szempontjából?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) ptesza válasza drhati hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Nem wattokat kell nézni elsődlegesen hanem érzékenységet. Van itt egy cikk a He-n ami elég jól tisztába teszi a dolgokat keress rá és olvasd el.

A hangváltókat általában nem szinusz hangra tervezik ,mert nem is azzal fogják hallgatni. (Jó esetben...
)
(#) drhati válasza ptesza hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Olvastam már ezer féle cikket ezzel kapcsolatban, de mind mást ír, sőt múlt héten találtam valami könyvet is, de ez is megint mást írt a témával kapcsolatban.

Akkor a hangszórókat érzékenység szerint kell válogatni? Szóval mondok egy példát, csakhogy jól értem-e: Van egy mély sugárzó 150W RMS, 92dB/W/m, ha mellé berakok egy drivert, ami 40W RMS és 100dB/W/m az érzékenysége, akkor az ilyen hangfalat nyugodtan hajthatom mondjuk 120W RMS végfokkal teljes kivezérlésen, a 40W RMS magas sugárzó akkor sem megy tönkre?

A hanváltóval kapcsolatban pedig 200W csúcs teljesítmény volt megadva. A hanfal amibe betették, az pedig 600W csúcsteljesítményű és 400W RMS. Az RMS nem a szinuszra vonatkozik, hanem a zenei jelre, a TRMS a tisztán szinuszos jelre vonatkozik.
(#) Piszkos válasza drhati hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Szia!
Bár elég kezdő vagyok de szerintem úgy kell válogatni a hangszórókat, hogy hangnyomásra azonos CSÚCS-ot tudjon. Ha olvastad a cikket itt a watt/decibel témában, akkor ugye ott le volt írva, hogy 3dB hangnyomás növekedéshez meg kell duplázni a bevitt teljesítményt. Példán keresztül: Van egy 64W-os 96dB alapérzékenységű magas hangszóró. Ez kihajtva 64W-on kb 114dB lesz. Van mellé egy mély hangszóró 256 W terhelhetőséggel 90dB érzékenységgel. Ez teljesen kihajtva 256 W-al ugyan úgy 114 decibeles maximális hangnyomást tud fogni. Így, ha a hangszóróknak az átvitelébe nincsenek nagy kiemelések esések, és jól van összeváltva, a mély és magas egyensúlyba lesz hangerőre.
(#) ptesza válasza drhati hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Itt jól van leírva.

Ha jól belegondolsz akkor azt a 100dB magas sugárzót vissza kell venni 8 dB-el hogy együtt fusson a mélyközéppel. Ebből indulj ki.

Szóval a hangnyomás minden teljesítmény duplázásra 3 dB-el nő.

A mélyközép hangszóród 92dB -es .128W teljesítményre 112 dB hangos lesz. a 100 dB érzékeny magas ezt már 12 W -ról tudja. Remélem érthető amit leírtam , de ez csak matek.
(#) drhati válasza Piszkos hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Oké-oké, de az általad említett példában ha meghajtom ezt a hangfalat egy 200W-os erőlködővel, akkor nem megy tönkre a magas?
(#) hangszoros válasza Piszkos hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

De szép is lenne, ha ilyen egyszerű lenne!
Pl azt a 64Wattos magasugárzot megnézném, meg azt a mélysugárzót aminek lineárisan nővekszik a hangnyomása a ráadott Wattal
400W RMS mélysugárzó nincs sok a világban, ami alkalmas kétutazni. Magas se sok!
(#) Piszkos válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Igen, tapasztalom, hogy a hangtechnika nagyon is bonyolult. Mit tudnál ajánlani, mi lenne a jó megközelítés a hangszórók összeválogatására?
(#) Action2K hozzászólása Szept 28, 2011 /

Abban a cikkben (WATT vagy DECIBEL?) egyáltalán nem magas és mély hangszóró van összepárosítva, hanem két tök egyforma valahány-utas, csak eltérő érzékenységű és teljesítményű.
Élő példa ez arra, hogy egy szakmai cikket nem csak elolvasni, de megérteni is tudni kell, amihez kell valamiféle alapismeret.
Ráadásul a cikk nem azt mutatja meg, hogy hogyan kell két hangszórót párosítani, hanem arra szeretne rámutatni, hogy nem a (giga)wattokon múlik a hangerő, s a sok watt-őrült (van rá szebb szó is, csak az nem szalonképes itt ) mániáját hivatott lelohasztani.
(#) sound.man válasza Action2K hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Viszont részben szerintem kapcsolódik ehhez a témához, mert általába a mély vagy középmély hangszóró nem olyan érzékeny mint a magas, ezért csillapítani kell rajta. Ezért jó tudni mi, hogy van a dB-ekkel és a wattokkal.
(#) ptesza válasza sound.man hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Az igazi kérdés az volt miért nem ég le a magas.
(#) bajtaig válasza ptesza hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

sound.man az előbb megválaszolta.
(#) bajtaig válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

No hogy segítsek is.
Itt van két hangszóró,ezek kb. összeillenek 1,6KHz-en váltva,12 dB/oktáv meredeken,és 9 dB-t csillapítva a magas,valamint ellenfázisba kötve.
(#) Piszkos hozzászólása Szept 28, 2011 /

Érdekelne, hogy az elöbbi alap elgondolásom végülis kezdésnek jó? Mármint csak abból a szempontból, hogy hangnyomásra megegyezzenek. Persze vannak plusz szempontok, amik még befolyásolják, mi mennyire hangos, pl nagy teljesítményeken a teljesítmény kompresszió, vagy hogy is hívják, és a baffle step is beleszólhat, helység kiemelései, én egyelőre ennyiről tudok. És az, hogy melyik hangszórókat hol lehet és érdemes váltani, az megint egy jó téma.
(#) ptesza válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Egy kicsit visszaolvasol akkor láthatod ,hogy ezek már le lettek írva , és meg is lettek indokolva. Kár ismételgetnünk egymás írásait.
(#) bajtaig válasza ptesza hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Mi lett leírva?
(#) hangszoros válasza Piszkos hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Istenbizony érdemben válaszolnák ha tudnák.
Jól látod a kérdést " a hangteknika túl bonyolult" ezért nehéz válaszolni.
Látni -hallani- kel a dolgokat. Pl ágyteszt
(#) djcrash hozzászólása Okt 2, 2011 /

(#) ozpecs válasza djcrash hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

A legjobb uton haladsz a sok pénz költése felé ha az én cuccomon igy tolná a diszkós azonnal le is kapcsolnám. Kivezérlésjelző szinte folyamatosan a pirosban van ez alapveltétele a cucc gyors tönkretételének. Az az egy erősítő kevés ennyi ládának.stb stb....
(#) bajtaig válasza djcrash hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Ecsém,"profi" vagy!
(#) djcrash válasza bajtaig hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

kossz, amugy meg "ozpecs"az az 1 erosito nem gyenge a cucchoz 2x800W a 4 dr 1850 es horn ban a hangszorok 200W darabja... meg sok is nekik....
(#) Action2K válasza djcrash hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Hány ohm-on 800W, az a 800W? Hány ohm-osak azok a hangszórók? Hogy vannak kötve? ...
(#) sound.man válasza Action2K hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Az tuti nem RMS az a 800w.
(#) djcrash válasza sound.man hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

400W RMS
Következő: »»   95 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem