Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 313
(#) agressiv válasza szucsip hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Ha a szalagkábel nem sérült és a helyén is van rendesen akkor sajnos agyhalott.
(#) szucsip válasza agressiv hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Hát a szalagkábel sérülésmentességében nem vagyok teljesen biztos. Hogyan tudom kitapogatni, hogy jó-e?

Az agyhalott azt jelenti, hogy a VGA panel a rossz? Mert végülis mikor nyomogatom a gombokat, arra reagál. Fényerőt le-fel állítja, meg olyan gomb is van rajta, mint a TV távirányítón az AV gomb. Mikor azt benyomom, akkor elsötétül a kép.

Ettől még lehet döglött a scaler része, viszont ebben az esetben eléggé esélyes,, hogy magának az LCD panelnak az elektronikája krepált be, de ezt csak úgy lehetne biztosra tudni, ha másik panellal ki lehetne próbálni.
A szalagkábelt ránézésre lehet le csekkolni, ha fizikailag nem sérült akkor valószínüleg jó, mert itt ugye nem mozog, mint például egy optikai meghajtóban, de menet közben meg lehet taperolni, mozgatni, hátha történik valami.
(#) szucsip válasza agressiv hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Oké, köszönöm.

Akkor az áttapogatáson kívül mit tudsz még javasolni? Sajnos másik LCD-m nincs. Egy ilyen monitort mennyiért lehet elpasszolni?
(#) bubuc17 hozzászólása Okt 5, 2011 /

Heló mindenkinek.
Vettem egy használt samsung 940s 19" monitort és sárgás kicsit a képe, tehát nem tiszta fehér.
Lehet vele valamit kezdeni vagy meg kell szokni?
Brightness és a contrast 100 on van.
(#) hinar83 válasza bubuc17 hozzászólására (») Okt 5, 2011 / 1

Egy tipp.
Azthiszem balról a második gomb elöre beállított szín beállításokat tartalmaz. Ha ez sem segít akkor a menüben lehet a piros kék zöld színeket külön is állítani (RGB).
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Még annyit megpróbáltam, hogy áttapogattam az LCD panelt a vezérlővel összekötő kábelt, de semmi reakció. Aztán enyhén nyálas ujjal végigsimogattam a csatlakozósor forrpontjait, de semmi reakció. Utána lehúztam az LCD kábelt, és a kis pontok megmaradtak a képernyőn.

Ha mondjuk a vezérlés a rossz, és valami össze-vissza képet mutat egy -amúgy jó- kijelző, és ekkor húzzuk le a kábelt, akkor a kép benne marad?

Nem marad benne a kép, szerintem az az LCD teljesen döglött. Így hibásan pár ezer forintért lehet eladni.
(#) bubuc17 válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Hogy erre nem gondoltam. (:
visszavettem a színeket 50 ről 30 ra és tökéletes.
Köszönet az ötletért.
(#) hinar83 válasza bubuc17 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Nincsmit.
(#) ycsy válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

nemad hangot! öszes kondi ki lett benne cserélve! most egy pillel tovább ad képet de ugyanaz!
(#) ycsy válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

kondihiba kizárva. ESR-re mértem az összeset, sőt, fölészámoltam...

Az égegyedta földön semmi hangja, próbálkoztam hallgatni én is.

Szakadva nem lehet a szekunder, mert végig tudtam mérni. Gyanús, hogy zárlatban van, mert terhelés nélkül is leold.
(#) hinar83 válasza ycsy hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Gondolom a "terhelés nélkül is leold" alatt a cső nélküli indításra gondoltál, de úgy sem fog működni.
Általában a legtöbb monitor 2 vagy 4 inverter trafóval és ugyan ennyi csővel bír, és ha csak egy is hibát jelez akkor a többit sem engedi működni.
Egyszóval az inverter elektronikája figyeli:
Egyszer a ccfl cső működése általi terhelést, azaz ha valami oknál fogva pl elöregedés, vagy zázlat miatt megnőne az áramfelvétele akkor tilt.
Másodszor a csőn eső feszültséget, azaz ha a trafó szekunder oldala szakadt vagy menetzárlatos, illetve a csőröl esetleg leszakadt a vezeték vagy kontakthiba áll fent, akkor is tilt.
Gondolom 4 csöves a monitorod, próbáld ki azt hogy egyszerre csak egy cső van bedugva és úgy beindítani, igaz szintén csak egy másodpercig fogsz fényt látni de remélhetőleg látható lesz a hiba.
(#) Kicsa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Szia!
Úgy néz ki hogy nem nagyfesz trafó hiba a gond. Kiforrasdztottam őket egyesével,a primer 0.4-0.4 Ohm mindegyiknél (2 tekercses)a secunder pedig 642 ill 645 Ohm.
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Észrevettem egy nagy hibát,ami eddig elkerülte a figyelmem. Eddig azt hittem hogy a cső vagy világít,vagy nem : De most megláttam,az egyik cső egyik vége nem világít. Akkor valószínűleg ez lesz a hiba...az ilyet lehet kapni külön?
(#) szucsip hozzászólása Okt 6, 2011 /

Hogyan lehet azt kideríteni,hogy a fentebb említett Samsung Syncmaster 940N monitornál, hogy a vezérlő a rossz-e vagy az LCD panel? Agressiv írta hogy miként (másik monitoron próbálni), de sajnos nincs még 1 ilyen moncsim.

Ha szétszedem a fém házas LCD-t, akkor láthatok benne valami rendellenest?

Valaki nem tud segíteni egy hasonló monitorral való próbában..?
(#) ycsy válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Már addig visszaszűkítettem a hibát, hogy már tudom; az egyik nagyfesz trafónál van a gond. Vagy a trafó a szar, vagy annak a meghajtója!
(#) agressiv válasza ycsy hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Amelyik alatt barna a nyák, az az esélyes, ez egy bevált tapasztalat. Ha mind a kettő alatt barna anyák, akkor az amelyik barnább.
(#) didyman válasza szucsip hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Az LCD-n lévő panelen van egy biztosító a csati közelében, azt mérd ki. A tökfehér panel jellemzően amiatt van, bár a halvány csíkok némileg gyanúsak. Ha a foltok belül vannak, akkor a panel biztosan volt szétszedve, ami nem jó ómen, ha laikus csinálja, könnyű elszabni..
(#) didyman válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Nézd meg a nem világítós végét, előszeretettel reped le róla a forrasztás. Csövet lehet kapni és ha már szét van szedve, mindet egyszerre illik cserélni, az eltérő korú, típusú csövek fénye és üzemi paraméterei is nagyban eltérnek, nem egészséges dolog.
(#) didyman válasza ycsy hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Mérd ki a trafókat. Szekunderek szoktak szakadni, normális értékük párszáz-2kOhm között alakul. Félvezetőket is ki tudod szedni és mérni.
(#) didyman válasza szucsip hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Ilyet meg ne csinálj máskor, az LVDS meghajtóknak ha eddig nem volt bajuk, egy ilyen manővertől szépen tönkre tudnak menni!
(#) papsajt hozzászólása Okt 8, 2011 /

üdv szakik

Amatőrként kérdem,hogy mi lehet a baj a monitorommal?
Sony sdm-hs73 típus. kb 7-8 éves

Működik ha bemelegszik
(35 éve láttam utoljára ilyet fekete-fehér tv-k idején)
Szóval bekapcsoláskor az alján a power led zöldre vált, majd bejön a kép és szinte azonnal elsötétül a kép, majd megint villanás szerűen megjön a kép, majd sötétség, kb fél órán keresztül így megy de egyre több ideig van kép.
néha vízszintesen szétszedi a képet 8-9 sávra, majd villan és újra tökéletes.
mint mondtam, fél óra múltán tökéletesen működik.
eleinte rövidebb volt a "melegedési idő", de egyre lassabban stabilizálódik.
Mi lehet vele?
(#) agressiv válasza papsajt hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Felrobbantak benne a kondenzátorok.
(#) papsajt válasza agressiv hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

köszönöm.
hol van benne kondi?
mennyire javítható,mennyire költséges?
(#) didyman válasza papsajt hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Párszáz Ft, sima ügy, csak alacsony ESR-ű kondikkal javuljon. Egyébként nem robbannak fel, ez kissé túlzás, rendszerint a túlnyomásszelep-horony mentén felreped és a kondi vízbázisú, hibás recept miatt elbomló elektrolitja immár gázállapotban elszáll. De nagyon sok kondira jellemző a kiszáradás, illetve bármi külsérelmi nyom nélküli tönkremenés (primer pufferre erősen jellemző) Ehhez látni, tudni kéne a monitorban lévő kondkat, azok pontos típusát.
(#) papsajt válasza didyman hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

köszönöm, akkor viszem hétfőn javítani.
kicsit bizonytalan voltam,mert 1 szervizt találtam a közelben,aki úgy hirdeti magát,hogy LCD szerviz.

ezek szerint mehetek a saját megszokott szakimhoz, nincs ördöngősség.
(#) kicsilazy hozzászólása Okt 10, 2011 /

Üdv!

Philips 190S (19inch LCD MONITOR 190S7) Monitoromon rendszertelen időközökben, van hogy 1-2 mpenként, van hogy 5 percenként felugrik a monitor setup osd menü.
Ha valaki tudna segíteni, hogy merre keressem a hiba okát....
Előre is megköszönöm!
(#) Kicsa válasza didyman hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Szia! Köszönöm szépen a tippet,sikerült megcsinálni a monitort. Valóban,a cső végéről volt lejőve a kábel...Köszönöm szépen mindenkinek!
(#) hinar83 válasza kicsilazy hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Hello.
Több mint valószínű hogy mikrokapcsoló csere megoldja a bajod.
Szedd szét a monitort és mérj rá multival a menü gombra, ha mérhető az ellenállása annak ellenére hogy lehüztad róla a szalagkábelt és egy ellenállás sincs a test felé kötve (bár ez kizárt) akkor újat kíván.
Következő: »»   54 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem