Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szinkrongenerátor vezérlése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mpisti hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Szervusztok!
Elégtelen angol tudásomnak köszönhetően nem boldogulok egy fájl letöltésével.
Az alábbi oldalak egyikén találtam meg azt,amit kerestem, emiatt regisztráltam és átutaltam a 3 napos trial használat díját. Az átutalás megtörténte után kaptam egy License key-t e-mail-ben némi kezelési útmutatóval. A használathoz ajánlott fájl-t telepítettem, majd az ajánlott módon használatba vettem. A lényeg: sehogy sem sikerül azt a fránya fájl-t letölteni. Egy sürgős feladathoz lenne szükség arra a kapcsolási rajzra,ami a linkben található
Az ominózus linkek:
http://www.imarksweb.net/book/ac+generator+avr+schematic+diagram/ " target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: LinkBővebben: Link
Kérem, aki jártas e dolgokban segítsen!
(#) cupika97 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Ez nem elektro, ugyhogy tuti hogy be lessz fagyasztva a téma.
(#) sanykaraj válasza mpisti hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
HA a lapon nem boldogulsz használd a cromott abban automatikusan megkérdezi hogy le akarod e fordítani az oldalt Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza mpisti hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Ha lehetek oszinte es pesszimista: nem is fog sikerulni, mert a file vagy nem letezik vagy nem ugyanaz, amit keresel. Szerintem csalas az egesz.
Egeszen veletlenul nem egyezett meg a file neve, amit talalt, azokkal a keresoszokkal, amit megadtal?

Annak idejen egre-foldre kerestem igo8 nepal terkepet a neten. Erdekes modon a fizetos oldalakon ott volt vagy husz peldanyban. CSAK fizetos oldalakon.
A vegen kiderult, hogy egyreszt ami ott van, az nem is az, masreszt az igo nem is adott ki errol az orszagrol terkepet (egyebkent nem is csodalom).
Mondjuk en csak sok-sok raforditott percet buktam a dolgon...legalabb annyira fajdalmas, mintha penzt veszitettem volna.
(#) putr4 hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
hobbiletoltes.hu
(#) zenetom válasza mpisti hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!
Sajnos csalás áldozata lettél.
SOHA nem szabad pénzt utalni. Ha weboldal arra kér, akkor már gyanús, sőt: átverés. A fájl 100%, hogy nincs meg azon a weblapon. Vagy legalábbis nem úgy, ahogy neked kéne.
Szerk.: talán meg lehetne hagyni befagyasztva ezt a témát, tanulságnak, (de "putr4" hozzászólásában egy nem létező weboldal linkje van).
(#) morzsa15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Link alapján valami ilyesmit ac generator avr schematic diagram
(#) mpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Kedves Köbzoli!
Szíves elnézést hogy nem ültem a gép mellett,hogy azonnal tudjak válaszolni,de valamikor dolgozni is kell. A felvetett kérdésnek a hobbielektronikához annyi köze van,hogy a link egy szinkrongenerátor gerjesztésszabályzó elektronikának a kapcsolási rajzára mutat,amit egy ideje már keresek,de eddig még nem sikerült olyant találni ami egy 10 vagy 100kVA generátorhoz megfelelt volna. Lhanzi oldalán ami található,az kisebb generátorokhoz jó,de arra a teljesítményre amire nekem kellene sajna kevés. Tehát ezért bátorkodtam új témát nyitni, bár lehet,hogy a körülírás nem jól sikeredett. De ha valaki az oldalon már találkozott ilyen problémával, és rendelkezik információval, minden infót szívesen veszek, mert már a körmömre ég a gyertya.
(#) mpisti válasza zenetom hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Kedves zenetom!
Nem zárom ki a lehetőségét annak,hogy csalás áldozata lettem, bár óvatos embernek tartom magam. A szervizelektronika területén számtalan oldal van, ahol a szükséges információ csak térítés ellenében, vagy havidíj megfizetése esetén érhető el. Ilyen többek között pl. az eserviceinfo is . Tehát nem példa nélküli dolog az,amivel próbálkoztam. Ha meg is vezettek, hál' Istennek, "csak" 5 eurómba került, persze ettől függetlenül igen csak bosszant a dolog, hiszen nem vagyok már mai fickó, tapasztaltam már egyet-s mást. A legjobban az bosszant, hogy az oly nagyon szükséges kapcsolási rajzot nem sikerült megszereznem, pedig tényleg nagyon kellene. Augusztus végére fel kellene élesztenem egy 10kVA-es szinkrongenerátort, de a beszerezhető gyári szabályzót aranyáron mérik, azon kívül a forgalmazó nem vállal garanciát arra,hogy az adott EVIG típushoz megfelelő. Tehát emiatt gondoltam az építésre, és az említett oldalon ilyen eszközhöz hirdették a kapcsolási rajzot.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Nyugodtan megtarthatod a pontot magadnak, hiszen lehet hogy a címváltoztatás hoz megoldást a problémámra. Tudod, én úgy gondolom, hogy aki segíteni akar,az nem a pontért teszi. Én legalább is így szoktam eljárni,ha valakinek arra az információra volt szüksége amivel én rendelkeztem, szívesen megosztottam bármelyik fórumtársammal. Én ezt viszont is így képzelem el, és csak remélem hogy nem vagyok idealista.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia mit kell tudnia a vezérlőnek?
Hálózatra termel a gép vagy csak sziget üzemben?
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Sziget üzemben dolgozik, áramszünet esetén egy csirkenevelő telepet kell ellátnia árammal. Már építettem egy szabályzót hozzá ezelőtt kb. 20 évvel, az az eddigi igényeket ki is elégítette,mert nem kellett több mint 6 kW. De bővült a telep egy automata fűtőberendezéssel, aminek a villamos teljesítményigénye további 3,8kW, ezt már a régi gerjesztőautomatika nem tudja kezelni, mivel a gerjesztőfeszültséget egy konverter segítségével a hajtómotor 24V-os generátora által termelt feszültségből állította elő. Az elképzelésem az,hogy -mint a normál szinkrongenerátorok- öngerjesztéssel állítsa elő a működéséhez szükséges feszültséget, így a régi gerjesztőautomata lecserélésre kerülhetne. A régi konverter 80V-ig tudta emelni a feszültséget a gerjesztőtekercs kapcsain, de a maximális teljesítményhez 105V és 4,6A kellene. A konverter trafó áttekerése sem hozna megoldást,mert az átfogási tartománya kevés lenne a normális szabályozáshoz. Az üresjáráshoz szükséges szintig nem tudnám leszabályozni.
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Szia,
egy vagy háromfázisú a szinkrongenerátor?
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Természetesen 3 fázisú. Mellékelek egy képet az adattábláról.
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Legegyszerübben és hatékonyan egy 3fázisú 600wos trafóval lehet megoldani,amelyen vannak fázisonként áramvisszacsatoló tekercsek - nő a fogyasztás - nő a gerjesztés is,a mellékelt móricka ábra szerint.Ilyen megoldást gyárilag is alkalmaznak,javítottam is,és egy 75kwos generátorhoz készítettem is.A kép silány,(webkamera),de a llényeg látható.A kondik kb.5-6 mikrosak,a megcsapolásokkal állítjuk be az üresjárási 230 voltot.Az áramvisszacsatoló tekecsek menetszámát addig kell növelni amig a terhelés és a gejesztés párhuzamosodik...
Bővebben: Link
Bővebben a SKYPEn szóbelileg...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Nagyon köszönöm az információt,ezt a megoldást ismerem, de nem akarok ehhez a régifajta megoldáshoz folyamodni(bár lehet hogy jobb lenne mint egy elektronikus) valamint azt szeretném elérni,hogy a feszültséget pontosan tudjam tartani,mivel a fűtés PLC-vezérlésű ,és nem szeretném ha elszállna. 3 fázisra nincs akkora műterhelésem, amivel szimulálni tudnám a trafó szabályozási görbéjét. Skype-m az nincs, de privátban elküldöm a mobilszámomat. Csörgess meg, és visszahívlak.
(#) mpisti hozzászólása Aug 29, 2011 / 1
 
Szervusztok!
A kitartás (talán) meghozta a gyümölcsét, néhány napos intenzív keresgélés után találtam egy leírást,amelyik tartalmaz kapcsolási rajzot is.
Bár nem egy komoly áramkör ,azért remélem beváltja a hozzáfűzött reményeket. Mellékelem a leírást , talán valakinek szüksége lehet még rá.
(#) mpisti hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
A moderátorok várják,hogy valamelyik hozzászólást elfogadjam megoldásnak. Mit tehetek,ha nem kaptam elfogadható megoldást a problémámra? A probléma 100%-os megoldása még várat magára, valószínűleg saját kútfőből kell megoldanom a feladatot, tehát dolgozom a problémán. :nemtudom:
(#) Peter65 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Szia!
A feladat melyik része okoz nehézséget?
Készítettem eddig néhány szinkrongép gerjesztés-szabályzót, illetve elég sokat láttam, de ezek jellemzően tirisztoros áramirányítósak és nem önfelgerjedők voltak
Ha nekem kellene megoldani, tarfóval, diódás egyenirányítóval létrehoznék egy közbenső DC feszt, ebből chopperrel állítanám elő a gerjesztő áramot. A szabályzó körnek kettősnek kell lennie; generátor feszültség szabályzás alárendelt gerjesztőáram-szabályzóval. A szabályzókört műveleti erősítőkkel valósítanám meg, a végére meg valamilyen PWM IC-t kellene tenni.
Ha beleférsz még időben, ha tudok, igyekszem segíteni.
(#) mpisti válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Nagyon köszönöm a választ.
Mivel már amúgy is túlfutottam a határidőn(aug.31.) minden megoldás érdekel. A közbenső előgerjesztő kör nem probléma,mert amivel eddig működött, az a konverter ezt a funkciót ellátja, hiszen a névleges terhelhetőség 65-70%-ig képes a generátor korrekt gerjesztését biztosítani. Ez eddig elég is volt, de most plusz terhelés lépett be induktív fogyasztók(villanymotorok)formájában, és az eddigi gerjesztőáramkör már kevés a fellépő dinamikus lökésekkel szemben, mivel egy 3 kW-os motor percenként kb.6-8 -szor indul 2 s-ra és deltában. A legtöbbet egy olyan komplett kapcsolási rajz segítene,amelyik már működő szinkrongenerátor gerjesztőáramkörét ábrázolja. A lényeg,hogy ne tartalmazzon 15-20kg-os mágneses elven működő kütyüket,mert azok tekercselésének nem szívesen állnék neki. Valamilyen elektronikus megoldás érdekelne, lehet az tirisztoros, de akár PWM szabályozású is. Ha öngerjesztéses megoldásról van valamilyen dokumentációd, az lenne a legjobb. Akkor a régi konverteres gerjesztőrészt megszüntethetném.
(#) Peter65 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Amiket csináltam, nem öngerjesztésesek voltak, hanem a gerjesztőáram-szabályzó külső stabil hálózatról ment (próbatermi szinkrongenerátorokhoz, illetve hálózatról üzemelő szinkron motorokhoz). Tirisztoros áramirányító volt a beavatkozó szerv (Ezek valójában DC hajtásszabályzók, a feladathoz applikálva). Ez viszonylag jó hatásfokú, de egy öngerjesztő rendszerhez nem ajánlom, mert a tirisztorok szokásos gyújtóáramköreit nagyon megzavarja, ha a hálózat frekvenciája, a szinkrongenerátor fordulatszáma ingadozik. Egy szigetüzemű berendezésnél ezzel szerintem számolni kell.
Ezért úgy gondolom, kapcsoló üzemű, PWM elvű beavatkozó szervet kellene használnod.
Komplett rajzom nekem ilyen nincs. Egyik volt kollégám épített ilyet, úgy ahogy korábban vázoltam, de a rajz nem publikus. Ha elkezded megrajzolni, igyekszem segíteni abban, hogy működő képes legyen a végeredmény.
Ha a jelenlegi megoldás rajzát megmutatod, talán tudok arra ötletet adni, hogyan lehetne a gerjesztő teljesítményét megnövelni minél kisebb átalakítással. Lehet hogy ez vezetne leghamarabb eredményre.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Kutakodtam én is a témában de sajnos nem sok minden van a neten ezzel a témával kapcsolatban.
Talán egy részmegoldásom lenne.
A hajtó motorra raknék még egy generátort de vagy 130 voltosra tekercselném vagy egy kis trafóval feltranszformálnám 130 voltra a gerjesztő feszültséget.
Természetesen a diódahid kikerülésével.
Ez csak a konverter kiváltására megoldás.

A másik hogy ki kellene próbálni hogy a generátor hogyan viselkedik a motor indításakor.
Lehet nem fogja bírni a 10 kw -os generátor a sok egymás utáni indítást és nem a gerjesztés hanem maga a generátor is kicsi lessz.
Kisérletnek én kézzel adnék neki gerjesztést ilyen brutál nagy tolópotival állítanám a gerjesztő áramot .
Neked biztos van hegesztőkből.
(#) mpisti válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
A jelenlegi verziót kb. 20 éve építettem,és egy kb. akkori rádiótechnika évkönyvben szereplő 250W-os konverter az alapja. Az eredeti rajz szerint a konverter 12V/220V-os , de én átalakítottam 24V/80V-osra. A 80V-ot pedig egy régi katonai jármű (FUG) generátorának a feszültségszabályzója átalakításával tettem alkalmassá a 10kVA-es EVIG generátor gerjesztésének a szabályozására. Ez egy soros szabályzó volt, 6-7kW-ig kiválóan működött. Mint ahogy korábban írtam,ez eddig jó is volt, de most a megnövekedett teljesítményigényt már nem tudja a generátor kielégíteni, mert kevés a gerjesztéshez az a feszültség amit a konverter előállít. Ezért gondoltam arra,hogy öngerjesztésűvé kellene alakítani, a gerjesztéséhez szükséges feszültséget a kimeneti kapcsairól kapná, mint ahogy minden öngerjesztésű generátor. Azért fordultam segítségért a fórumhoz,mert azt gondoltam,hogy amit már valaki egyszer kitalált,azt nekem ne kelljen újból "kitalálni" , reménykedtem abban,hogy talán lesz aki megosztja velem a rendelkezésére álló információt. Az információért még fizetni is hajlandó lettem volna, mint ahogy a témanyitó hozzászólásomban leírtam OFF(azóta már még a kártyámat is le kellett tiltatni emiatt,mert újból levett 68 Eurót ugyanaz a "cég" amelyiknek először fizettem a fantomrajzért).ON Sajnálom hogy a volt kollégád rajza nem publikus, de tudomásul veszem. Sajnos nagyon kevés az időm, így a kísérletezés eleve ki van zárva. Azt hiszem kénytelen leszek valamilyen gyári szabályzót beszerezni, mielőtt még a tulaj komolyabban rám nem pirít. Nem az a problémám hogy egy PWM szabályzót nem tudnák építeni, hiszen jól ismerem a működésüket, hanem az,hogy egy szinkrongenerátor pontos szabályozásához a kimeneti feszültség és a terhelőáram mérésével egy gyors szabályozást szeretnék megvalósítani. Ehhez szükséges mérőkör kialakításában lett volna szükségem segítségre, lehetőleg komplett rajz formájában. Sajnos ez nem jött össze.
Mindenesetre köszönöm a segítőkészségedet.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Sajnos a manuális megoldás ki van zárva, mivel a terhelés nem statikus hanem dinamikus. Ez a generátor egy csirkefarm vészüzemi áramforrása, és ott az etetőcsigák, ventilátorok, fűtés mind-mind automatikusak, tehát több szabályzó avatkozik be különböző műveletek elvégzésére.
A konverter átalakítása 130V-osra és a terhelhetőségének a megduplázása elégséges lenne, de pont ezt szeretném elkerülni, egy olyan szabályzó beépítésével, mint amilyen a mai 25-100kW-os generátorokon van. Ehhez lett volna szükségem segítségre, kapcsolási rajz formájában.
(#) Peter65 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2011 / 4
 
A szinkron generátor szabályzójának kettő hurkot kell tartalmaznia. A külső szabályzó alapjele az elvárt állórész feszültség, a visszavezetett jel maga a feszültség. Neked elegendő lehet, ha a háromfázisú jelet egyszerűen egyenirányítod, és így képzel visszavezetett jelet. A szabályzó kimeneti jele a gerjesztő áram alapjel. Ezt használja fel a belső szabályzókör. Ennek kimeneti jele a PWM vagy gyújtásszög értéke.
Mind a két szabályzó PI jellegű legyen. A külső szabályzókör időállandója legalább a duplája, de inkább 5-10-szerese legyen a belsőnek a stabilitás érdekében. A belső szabályzót pedig aperiodikus árambeállásra kell optimalizálni.
A terhelő áramot nem figyelték azok a szabályzók, amiket én láttam. Külön védelmi eszköz biztosítja, hogy túlterhelés, zárlat, vagy egyéb hiba esetén leállítási parancsot adjon (gerjesztőáram legyen nulla), vagy esetleg forszolás történjen.
A fentebb vázolt szabályzókör akár 2db műveleti erősítővel megoldható.
Mellékelek egy vázlatot Rácz: Villamos hajtások című könyvéből; ez is szinkrongép gerjesztőáram szabályzó, de motoros üzemben állandó teljesítmény tényezőre szabályoz. Mellékelek még U. Tietze Ch. schenk Analóg és digitális áramkörök című könyvéből (MK. 1990) néhány oldalt a szabályzókról.
(#) mpisti hozzászólása Szept 23, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat. Mivel konkrét megoldás a témában nem érkezett, azt hiszem megkérem a moderátorokat, zárják le a témát.
Köszönettel: mpisti
(#) alex68 hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Sziasztok!Szeretnem a segitsegeteket kerni egy generatoros problemaban:adott egy haromfazisos ongerjesztos(trafos) generator,amelyik nem akar aramot fejleszteni.Van egy 3,7 V nagysagu gerjeszto feszultseg,amit sehogy nem tudok feljebb vinni.A tulaj szerint megallitas utan egyszeruen nem indult el,minden elozetes mas problema nelkul.A generator tipusat sajnos nem tudom,csak azt hogy Honda gx390 tipusu benzines motor hajtja.Amit eddig tudok:tekercsek megszakadva vagy testre zarlatolva nincsenek,szenkefek jok,egyeniranyito diodak jok.Mar csak az a kerdes ,hogy aramot miert nem fejleszt?A segitsegeteket elore is koszonom.
(#) mpisti válasza alex68 hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szia!
Mekkora teljesítményű az aggregát?
Írtad,hogy a tekercsek és a diódák jók. Melyik diódákra gondolsz?Ha szénkefés a forgórészgerjesztés, akkor egyszerűen meg tudod próbálni a generátort:
a forgórész szénkeféire -polaritáshelyesen!!!- rákötsz egy szabályozható tápegységet, és miután a motort beindítottad, folyamatosan emeled a forgórészre jutó feszültséget. Ezzel egy időben az állórész főáramú, és gerjesztőtekercsén is feszültséget mérsz. A gerjesztőfeszültség emelkedésével az állórész tekercseiben a feszültségnek egyenletesen kell emelkedni. Ha a forgórész feszültségének emelkedésével a motor úgy viselkedik mintha terhelve lenne,akkor az állórész valamelyik tekercse zárlatos.
Ha viszont a feszültségek az állórész tekercsekben egyenletesen emelkednek a névleges értékig,akkor a gerjesztésszabályzó elektronika meghibásodott. Ezt viszont csak cserével lehet orvosolni.
(#) alex68 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szia!Sajnos nem tudom mekkora a teljesitmenye a generatornak,a benzinmotor nagysagabol itelve 6-8kw-os lehet.A gerjesztese egy haromfazisos trafoval van megoldva,ennek a feszultsege van egyeniranyitva 6 diodaval,ez gejeszti a forgoreszt.Sajnos folyamatosan szabajozhato tapegysegem nincs,de megprobalom egy akku-toltovel,azzal is ki kellene jojjon valami feszultseg.Mondjuk valamit igy is ad,a problema az ,hogy nem gerjeszti fel magat a nevleges 230/400 voltra,hanem ad nekem 3,8-4 volt gerjesztofeszultseg mellett 8/14 voltot.Holnap megprobalom az akku-toltovel,majd megirom mire jutottam.Addig is koszi asegitseget.
(#) mpisti válasza alex68 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Nincs elektronikus szabályzó a generátorban?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem