Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Véletlenül nem a Gajdán boltból vetted a trafót? Olyan 50-100-at gyártottam neki anno.
sziasztok megépítetem a quad 405 -öst és lene egy olyan problámám hogy az R30 és R31 (510 ohm 3w)os ellenállás hejet 560ohm 5w osakat tetem bele és melegednek az befolyásolhatja a müködést???
Sziasztok!Lenne még egy problémám,a bc 300 as tranzistor és a tl071 ic is melegszik de nagyon.Az probléma???Mert 8 ohmos hangfalal ,hangerö 70-80 százalékánál torzít
A jelzett alkatrészek melegedése indokolatlan.
Valahol hiba van a végfokban és a DC stabilizáló erején felül igénybe van véve. Számtalan hibaforrás lehet, a jel útjába eső alkatrészeken a feszültséget lépésről-lépésre végig kell mérni. Elsőként mérd meg az IC kimeneti feszültségét. Nemrég segítettem egy hasonló problémánál, nekiállok visszakeresni.
Itt az A osztályú erősítő emitter ellenállása hibázott egy nagyságrenddel.
és esetleg az lehet a gond hogy amikor építetem véletlenül tl072 icét tetem bele ,és valami elszált benne vagy valami?
Nagy hiba nem lehet, mert akkor nem szólna. Méregetni kell, abból minden kiderül. Valamelyik ellenállásra gyanakszom.
és van ötleted melyikell kezgyem ??? R 11 es ellenállás 3,3k az csak fél watos az gond ??
Az ötletelésnél egyszerűbb a mérés. Legyen ez a hivatkozási rajz.
Mérd meg mekkora a feszültség az IC 4,6,7 lábain a testhez képest. Abból látható lesz, hogy mi okoza a melegedését.
a 4 esen és a 7 esen 15,8 volt a 6 oson 2volt van
Ettől nem kéne melegednie, teljesen normális értékek. Mekkora a feszültség T2 kollektorán?
Akkor más a hiba mint amire gondoltam.
Építsd be a C15 kondenzátort, mert lehet, hogy egy gerjedés fut a háttérben, ez megmagyarázná a korai torzítást is.
A melegedéshez nincs több ötletem. A BC300 -as így 100mW hőt ad le, attól langyos lehet, de forró semmi esetre sem.
A torzítás után lehetne még nyomozni, korán lép be az áramkorlátozó. Kérlek mérd meg az R32 (0,1 ohm ) ellenálláson eső feszültséget. 5mV alatt kéne lennie.
7 mv-ot mutat,alaphelyzetbe,mikor fentebb huzom akkor felmegy 11-16mv-ig
A 0,1 ohm ellenállásod lehet kicsi nagyobb mint a névleges érték, de 8 ohm terhelésen nem aktivizálja az áramkorlátozót így sem.
Az R30/31 -en kívül van-e forrósodó ellenállás, ha jellel hajtod?
R3,R8,R7.R11,R10,R9,R16,R17 Ezek azok az ellenállások amik nagyon melegek
Az R3-nak jég hidegnek kell lenni! Megmérnéd, hány volt esik rajta? A hangszórót kösd le, mert mérés közben nagyon zúgna.
A mérések alapján semmi hibát nem tudok beazonosítani. Talán másnak szemet szúr valami.
Üdv.: reloop
Sziasztok!
Van egy Quad405-ös panelem, és sajnos sikerült fordítva rákötnöm a tápot(+-50V) :S (nem volt bedugva, csak a kondenzátorok voltak feltöltve). Mikor hozzáérintettem a tápot a csatlakozóhoz, nagy szikra, és szétment a T5-ös tranzisztor, valamint a C7-es kondenzátor. és úgy láttam, hogy az R19-es ellenállás füstölt. Más külső bajok nem látszanak, de kiszedtem a BD244es(242 helyett) és BD249-es(TIP helyett) tranzisztorokat. Multiméterrel megmérve az egyik 249-es ~60as erősítést mutat, a másiknál meg kiakad(1est mutat). 244-es transzitorok közül egyiknél 002-t mutat másiknál meg kiakad. Sajnos nem tudom mit kellene mutatni a multiméternek, de gyanítom hogy akkor a 3 tranzisztornak lőttek!?? Valaki aki ért hozzá meg tudna ebben erősíteni? Valamint mit érdemes még megnézni, hogy nem-e ment tönkre mielőtt újra üzembe helyezem? (Korábban működött rendesen az erősítő) Kapcsolási rajz mellékelve.
Szia! A tranzisztorokat a multimétered dióda-vizsgálójával ellenőrizd. B-E, B-C nyitó és záró irányban is. Csak a gyanúsakat forraszd ki a panelból, a többségük a helyükön is kimérhetők, mivel zárlat/szakadást keresünk első körben.
Megnéztem diódavizsgálóval is és egy 244-es és egy 249-esnél akárhogy nézem mindenhogyan sípol a multiméter. Ezeknél akadt ki az erősítés vizsgálatnál is a multiméter. A másik 244es B-C esetén oda-vissza sípol. A 60as erősítést mutató 249es pedig elvileg jól működik. (Bár nem tudom hogyan kellene jól működnie)
Ha lesz időm lehet szétszedem az egészet és megvizsgálok minden alkatrészt. Ha kicseréltem a hibásnak vélt dolgokat, hogyan érdemes kipróbálni hogy jó-e?
Azt az egy BD249-est meghagyhatod. A többi tranzisztort is ellenőrizni kell, ahogy leírtam.
A próbánál köss 60W-os izzót a primer elé, hogy zárlat esetén az eméssze fel az energiát. Hangszóró ne legyen rajta, elsőként a kimeneti egyenfeszültséget mérd meg.
Ja hogy minden tranzisztort. Az meg lesz, meg szerintem az összes alkatrészt is megnézem, mert az egyik ellenállás sem valami szép.
Köszönöm a segítséget!
Ok. Az izzót ne feledd az újraélesztésnél!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |