Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szinkrongenerátor vezérlése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) alex68 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Nincs.
(#) alex68 hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Ez itt a kapcsolas.

img013.jpg
    
(#) mpisti válasza alex68 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Igen, a jól méretezett trafó...
A trafó paramétereit le tudnád írni?
Érdekel engem ez a megoldás.
A te dolgodra visszatérve:
A trafó utáni kondik mekkora kapacitásúak?
Azt hiszem itt lesz a hiba,azért kérdezem.
(#) alex68 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Nelegesen 0,47 mikrosak,275V valtoaramra,gyakorlatilag 0,31-0,4 mikrosak.A traforol nem sokat tudok mondani,ez egy gyari darab,adataim nincsenek rola,esetleg egy kepet megprobalok kuldeni.
(#) mpisti válasza alex68 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Elképzelhető, hogy a forgórész tartalmaz egy állandómágnest,amely a terheletlen generátort felgerjeszti. Ha ez a mágnes elveszti a mágnesességét, akkor a generátor nem gerjed fel. Mindenképpen kell némi remanencia,ha ez nincs,akkor nincs miből felépülni a gerjesztőáramnak.
(#) V.Cs. válasza mpisti hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
A forgórész maga a mágnes. Ezek mindig a remanens mágnesességből gerjednek fel.
Kollégámmal jártunk így, az apja generátora nem ment.
Adni kell rá egy külső feszültséget, és el fog indulni.
Hogy mitől veszti el a mágnesességét?
Jó kérdés, soha többet nem állt elő ez a hiba...
(#) mpisti válasza V.Cs. hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
A forgórésznek kell rendelkeznie némi remanenciával, de önmagában nem mágnes. Ez a minimális remanencia elég kell legyen arra,hogy a gép felgerjedjen. Mágnessé akkor válik,amikor a keféken keresztül megkapja a gerjesztőfeszültséget, és az amúgy is meglévő remanens mágnesesség olyan erőssé válik hogy a névleges teljesítményig nem lesz számottevő feszültségesés a kimeneti kapcsokon . A jelen témában szereplő generátor egy mágneses erősítőn keresztül van szabályozva,ahol a forgórészre jutó gerjesztőáram nagysága a terhelőáramtól függ. Terheletlen állapotban a gerjesztőáramot a trafó gerjesztőköri tekercseinek soros induktív ellenállása korlátozza. A terhelés növekedésével ez a soros reaktancia változik(csökken) a terhelőáram nagyságának megfelelően, így szabályozva a forgórészre jutó gerjesztést .
(#) alex68 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok.A generator problemaja tisztazodott.Elkovettem ugyanis azt az elemi hibat,hogy a tekercsek szigetelesi ellenallasat egy digitalis multimeterrel mertem meg,ami persze semmi hibat nem mutatott ki.Aztan rakapcsoltam 50V valtoaramot a generator kulso femburkolatara,a masik veget meg a tekercskre( a kondikat lekotottem),es megmertem a koztuk levo feszultseget.Meglepetes!!!Majdnem teljes zarlat.Ezt biztosan nem felejtem el,jo lecke volt.
(#) mpisti válasza alex68 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
A guta megüt, ma már második hsz. tűnik el a net útvesztőin.
No még egyszer: Egyáltalán nem biztos, hogy a testzárlatnak van köze a generátor működésképtelenségéhez. Ha a testzárlat nem párosul menetzárlattal, a generátor vígan működhet - csak munkavédelmi szempontból nem lesz használatra alkalmas. A vastest és a tekercsek közti átvezetés lehetőségét egyébként szigetelésvizsgálóval érdemes végezni, mivel mindenféle nagyohmos parazita vezetések nem zavarják a mérést, mint ahogy a digitális multiméterekkel történő mérések esetén ez igen gyakori. Tehát szerintem először azt kellene valahogy kideríteni, hogy a testzárlat az valóságos-e, ha igen, milyen mértékű. A szigetelési ellenállás egy ilyen idős gépnél akár 100-200 kohmra is leromolhat állás közben. De-mint ahogy az előbb írtam, ez nem folyásolja be a működőképességet.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem