Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia!
Én ezzel kezdtem, nem rossz, de szerintem visszacsatolás és katódkondi nélkül sokkal szebb a hangja. Nem kell hozzát 2db ecc81, elég egy is.
Helló! Köszi a gyors választ tehát akkor elég nekem egy darab ECC81 is segítenél nekem az építésében?? a kimenő trafó meg lesz nem sokára egy darab van és még egy kel hozzá ugyebár 2db egyenlőre megépítem Monóba és ha itt lesz a másik kimenő akkor a másikat hozzá!!
ECC81 helyett Plachtovics György az Rt hasábjain ajánlja az ECC85-öt, ill. az Orosz 6N1P-t. Ezek sokkal könnyebben beszerezhetők, szerintem.
Sziasztok,elkészült a pcl86 em80 as erősítőm nagyon szépen szól és köszönöm a rengeteg segítséget mindenkitől....
Valószínűleg mindhárom típusból rendelkezem legalább 1 példánnyal, de ezzel itt a csövesen sokan vagyunk így.
Azt látom a "bilétádon", hogy a Puskás Börzére nem fogsz feljönni pár cső kedvéért (csak megjegyzésképpen: Az EL84 Orosz megfelelője a 6P14P), ezért valóban egyszerűbb lehet, ha valakitől kérsz ilyet (a csere csöveid nem annyira "népszerűek" a fórumon), a 6P14P jelenlegi "börzés ára" 1000 Ft, míg a 6N1P 300 Ft körül szokott gazdát cserélni.
Hát nem fogok el menni a börzére majd egyszer ha sikerül megépíteni eszt az erősítőt majd utána lehet hogy elfogok menni mert az az igazság hogy csöves erősítőket akarok építeni!!
Ha komolyan gondolod, akkor itt a fényes alkalom. Itt láthatod, hogy november 6.-án Nosztalgiabörze lesz, ez évben utoljára. Lesz látnivaló, és jól bevásárolhatsz. Nem utolsósorban a fórum tagjai közül sokan ott lesznek, akikkel személyesen is megismerkedhetsz.
Helló !
A tapasztalt erősítőépítőket kérdezném, hogy tudnának-e olyan előfokcsövet mondani, aminek karakteres hangja van. Pl.: Az EF80 olyan hangot ad, mintha egy teremben szólna a zene. Szóval ilyesmire gondolok. (nem hifihez kellene) Kösz !
EF80 eléggé mikrofóniás cső, elképzelhető, hogy emiatt hallod úgy, mintha egy teremben szólna a zene.
Kocogasd meg a búráját üzem közben.
Ha egy cső mindenre jó lenne, akkor csak egy cső lenne a világon. De nem így van, minden feladatra a megfelelő, arra a feladatra tervezett csövet kell alkalmazni. Az EF 80 egy általánosan használható pentóda, szélessávú lineáris üzemre készült, 10 - 20 MHz sávszélességű erősítőbe. Ha kis jelek erősítésére van szükséged, akkor alkalmazz EF86 -ot, speciálisan hangfrekvenciás erősítők bemeneti fokozatába tervezték.
Úgy értem az EF80 az jó.
Valami ilyesmik kellenének ami, "sötétíti", vagy "fényesíti" vagy "lágyítja-keményíti" a hangot, vagy mitt'om... Szóval karakteres legyen, gitárba lenne, ott meg nem biztos hogy a hifi hangzás a cél.
Ma végeztem egy csöves erősítő felújításával. Ime a képek:
Gratulálok! Igazán jól néz ki az a potisapka!
Nekem is van egy ilyen erősítőm, a nyáron tettem működőképessé. Jól eltalált kis erősítő, nagyot és szépen szól.
Sziaztotok,
Lenne egy kérdésem talán tudtok valamit mondani rá. Szóval van 1 marshal Dsl 100W-os full csöves fejel(4x12Ax7 4XEL34) a gond az hogy ha bemelegszik akkor (hát nem tudom máshogy megfogalmazni) olyan mintha fújna benn e a szél, viszont se teljesítmény csökkenés se hangminőség romlás nincs. csak ha épp nem játszok rajta csak úgy van magában akkor van ez a fura zaj. Esetleg van valakinek ötlete? Köszi
Sziasztok, szerintetek használhatnék V1 pozícióban ECC82 ill. V2 meghajtónak 6N6P-t? Köszi.
Úgy általában kérdezném, hogy ismeri valaki Dénes Pétert? A vaterán rendszeresen látok tőle erősítőket és más fórumokon is elő-elő kerül a neve. Volt már itt valakinek dolga általa épített csövessel?
Nem tudom, milyen évjáratú az a Marshall, van a későbbi kivitelen egy kis módpsítás, az első trióda anó-katód össze van kötve egy 100p-os kondival, ha jól emlékszem. Gondolom gerjedésgátlás céljából. Ha nincs benne, próbáld ki.
Helló,
Köszi majd megnézem hogy van e benne kondi, de nem gerjedésről van szó, hanem inkább olyan mintha fognál 1 mikrofont és kiraknád az udvarra és a olyasmi szélzaj jön ki a ládából, próbáltam már másik ládával, kábellel gitárral stb. Csak a csöveket nem cseréltem még mert az kicsit húzós lenne..
Esetleg nem mikrofónia? Nekem is volt olyan gitárerősítőm, amiben hasonlóakat tapasztaltam, de az egyik előfokcsövet kicseréltem és megszűnt.
Én is gondoltam erre, van esetleg valami bevált módszer hogy melyik cső okozza, esetleg vegyem ki 1essével és rázzam meg hogy nem e valamely jobban "csörög" a megszokotnál??, a csöveken kívül még mi okozhat mikrofóniát? esetleg a kimenőtrafó?
Áttettem jpeg-be.
Én úgy jöttem rá, hogy melyikkel van gond, hogy megkocogtattam egy csavarhúzóval a csöveket és amelyik mikrofóniás volt, annál nagyon hallatszott a hangszóróban a kocogtatás, illetve a zaj.
Azért ez a csavarhúzó elég brutálisan hangzik. Én a legtöbb csőből hallom ilyen esetben a kocogást, de lehet, hogy csak a fülem viccel meg. Azért van olyan 6N8S-em is, ami nem cicereg, hanem rendesen recseg erőteljesebb kocogtatásra, amúgy nem volt jelentősebb hangja, de azért persze kicseréltem.
Sziasztok!
GU50 es csőhöz félvezetős tápegység rajzot tudnátok feltenni esetleg? Nem találtam google el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |