Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 132
(#) Lamboo válasza (») Okt 1, 2011 /
 
köszi köbzoli
Nos akkor felvilágosultam, kéne egy dc-dc konverter ami 3V-ból 9V-ot csinál. Épített már valaki ilyet? Vagy látott már hasonló kapcsirajzot?
(#) foxi63 válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 1, 2011 / 2
 
Szia!
Bár illene némi más adat is, pl áramerősség ,de azért van itt egy ügyes kis IC : TS 34063
(#) Lamboo válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Meglesem az IC-t, de én inkább valamilyen IC-mentes kapcsolást szeretnék. Amúgy 1A terhelhetőség kellene kb.
(#) peter1995 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Átnétem azt a topikot viszont az a baj hogy nekem 2x+!!12V-ból kellene a +-40V.
(#) Lamboo hozzászólása Okt 2, 2011 /
 
Na találtam egy aránylag egyszerű kapcsolást, a gond viszont annyi, hogy ez 1,5V-ból csinál 3V-ot, nekem pedig 3V-ból kellene 9V-ot csináljon. Milyen alkatrészeket kell ehez lecserélni?
Itt a kapcsirajz
(#) mex válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 2, 2011 /
 
Ezt a kapcsolást ne építsd meg, mert szabályozatlan, terhelésfüggő a kimenő feszültsége.
Maradj az előzőekben ajánlott ic-nél, bár még azt is külső tranyóval lehetne csak 9V 1A teljesítményre használni. Gondoltál már rá, hogy 3V tápfeszültségnél több mint 3A áramfelvételt igényel a cumó?
(#) soskajoska hozzászólása Okt 2, 2011 /
 
Azt hiszem megtaláltam a tökéletes (Na jó! Majdnem...) kapcsolást az igényeimhez. Az Onsemi egyik ajánlásában (AND8138/D) találtam ezt a SEPIC invertert, ami 8-20V bemenő fesz. mellett 3-10 db 1W-os PowerLED-et tud meghajtani. Ráadásul ha C6-ot rövidzárral helyettesítem és L2-t elhagyom, akkor egy sima step-up konvertert kapok. Ez nekem megfelel, mivel 12V-ról szeretném a 7 LED-et működtetni. Most már csak az R7-R8 környékén kéne egy kicsit variálni, mivel 2,5V*0,35A=0,875W veszteség. Ami az esetemben több mint 10% hatásfokcsökkenéshez vezet.
(#) Suncorgo hozzászólása Okt 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy vannak ezek a step-up dc-dc konverterek és mitől függ a:
- kimeneti áram terhelhetőség? (talán az induktivitáson lévő huzal keresztmetszete?)
- Milyen ferrit mag jó hozzá? (légréses, légrés nélküli, esetleg valami a pc tápból? Van ez a sárga színű meg találni benne kis zöldet, aminek már nagyon nagyra nő az induktivitása egy pár menettől is. Melyik a jó?)

Üdv:
Suncorgo
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
A porvasmagok alkalmasak vagy a légréses ferritek.

A kimenő áram terhelhetősége függ az induktivitás értékétől. Egy bizonyos terhelés felett már nem fog nőni az áram. Akkor amikor az áram vezetés szaggatottá válik.
(#) gammabuta hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Sziasztok,

Kezembe került egy olcsó kínai szivargyújtó adapter, ami elvileg stabil 9voltot generál (9,3Voltot mérek a kimeneten, ha rádugom egy stabilizálatlan 12v hálózati adapterre), szétszedtem és az egyetlen tranzistor ami benne van 8772 illetve alatta 24 felirattal rendelkezik.

Segítenétek beazonosítani, hogy ez akkor egy hatékony kapcsoló üzemű DC-DC konverter lenne-e?

Talán ez a tranzisztor lenne: 3CA8772.
Sajnos eddig bármi PDF-et találok az acrobat reader nem tudja rendesen megnyitni, de számomra érthető leírást sem találoka webes verziókhoz amiben leírják mi a tipikus felhasználása.
Az áramkör áll a tranzsisztoron kívül egy álló tekercsből ami akkora mint a nagyobbik kondi egy 470µF és egy 47µF elkóból, két kisebb kondiból, három diódából, 8 ellenállásból és egy kis állapotjezlő led-ből, most éppnem tudtam lefotózni.
Nekem 14-10 voltot kellene hatékonyan 9voltra stabilizálni azért érdekelne erre jó-e ez vagy készítsek egy saját DC-DC konverert.
A diódákat nem néztem milyenek, lehet Si diódák, ha Schottky-ra cserélném őket akkor gondolom nőhet a hatékonyság a kisebb feszültségesés miatt.
(#) ABU hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Üdv!

Szükségem lenne egy dc-dc konverterre, ami 12V-ból csinál 24V-ot. Egy kis kompresszorhoz kellene, ami az autó szivargyújtójáról üzemelne. 24V-on 3A-t fogyaszt. Arra gondoltam, hogy 555-el készítenék egy oszcillátort és a kimenetre tenném a lentebb csatolt áramkört. Jó ez így? A szerkentyű nem nekem kell, más megoldás is érdekel, csak legyen egyszerű.
(#) lazsi válasza ABU hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szia!

Az elv jó, arra figyelj, hogy a dióda, a tranzisztor és a tekercs bírja az áramot. 12V-ből 6A-t (plusz a veszteségek) vesz fel. A dióda schottky legyen. A tranzisztornak érdemesebb MOSFET-et választani, azok jobbak ilyen célra, mint a bipolárisak.

És szerintem nagyon fontos, hogy legyen visszacsatolásod! A kompresszor fogyasztása is és a bemenőfeszültség (10-14V) is jelentősen változhat. Tehát a kimenőfeszültséget leosztva befolyásold az 555 működését (frekvenciáját/kitöltési tényezőjét).
(#) ABU válasza lazsi hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Rendben. Találtam még egy kapcsolást.
(#) seventeen hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
üdv.
adott egy urh-s mikrofon amibe 9-os elem kell.
némelyik elem megy 9-10 órát, valamelyik csak 5percet.
Ni-Mh aksival (7,2v) kb 10 percet megy.
Miután lemeültnek jelzi az elemet még az aksi tele van feszültséggel, de nem lahat kihasználni, kb 70%-a bent marad.

Nem tudtam milyen címszóval keressek. (ha van ötlet mondjátok)

Cél.: egy smd-s (minél kisebb) kapcsolás ami egy pár volttal megemeli a feszültséget, tudom így több ampert eszik, de az nem baj.

6,5V-ről - fesz. emelés-> 9-10V-ra

köszi minden segítő hozzászólást
(#) kyrk hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Step up konverternek hivjak.
(#) Syn7h37ic válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Olcsó, egyszerű megoldások.
A a fesz. szinteket könnyű ezeken a rajzokon belőni.
(#) seventeen hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
az ötlet jó, csak helyhiányom van.
tl317 nem lenne jó?
(#) djhans válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Nem mert ez egy sima feszültség stabilizátor. Nagyobb feszből csinál kisebbet.
(#) kila válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Szia!
Itt nézz szét.Rengeteg példakapcsolás, neked jól méretezve szinte bármelyik jó.
Üdv.kila
(#) seventeen hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
(#) abcdabcd válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Esetleg, ha nem gond, az eredeti eszközt magát átalakítani, akkor a jelenlegi feszültségstabilizátorát(ha van benne) lehetne kicserélni kis feszültségesésű (LDO) típusra, ezek az adott stabilizált feszültséget úgy is elő tudják állítani, ha a bemenetükön lévő feszültség alig nagyobb a célfeszültségnél... típusfüggő, hogy melyiknek mennyi plusz feszültség kell... meg attól is függ, mekkora áramot vesz fel a táplálandó berendezés, maga a plusz feszültség nagysága is ettől függ egyébként, láthatod is ezt ha magnézel egy valamilyen stabilizátor adatlapot, a legtöbben van erre diagram, vagy ha más nem fix áramértékekre leírják mennyi "drop" kell neki
(#) seventeen válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A probléma az, hogy az eredeti kütyübe nem szabad belenyúlnom, mert egy eléggé drágaságról van szó.
(#) abcdabcd válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Akkor viszont tényleg marad valamilyen kapcsolóüzemű megoldás, kérdés az, hogy sikerül-e megvalósítani olyan kicsiben, hogy a 9V elem mellé beférjen... de lehet ez így nem járható út ilyen egyszerűen, mert lehet a berendezés nem sokkal visel el többet, mint 9V, ezt meg kéne tudni, hogy mennyi a max feszültség, ami lehet a bemenetén...
Esetleg még az lehet jó, ha van külső tápcsatlakozója, és akkor így egy kis dobozban el lehetne készíteni a szerkezetet egy csatlakozóval, amit csak oda kéne bedugni, és akkor persze ebben a külső dobozban lenne az elem/akku is..., sőt akkor ha külső doboz, akkor már lehetne ceruzaelemekről is működtetni, azok állítólag sokkal tovább bírják, mint egy 9V-os elem...
(#) seventeen hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
külső táp kilőve: vezetéknélküli, nem akarom újra vezetékessé tenni.
cerka elemre gondoltam, de van tölthető 9v-os elem és annak a mérete is jó.
valamennyi helyet feltudok szabadítani, de jó lenne minél egyszerűbb.
tudom, h. fontos tudni mennyit ír, de megölni nem akarom a tesztelésel, eztért gondoltam, h. 10 voltot még elbír.
szerintem a fönti kapcsolás a legjobb ami egy RC4193IC re alapul, de azt nem lehet megkapni sehol....
alternatíva??
(#) abcdabcd válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Alternatíva a 34063-as ic... ez kapható sokféle gyártótól, és olcsó is... ehhez se kell sok alkatrész, és a neten létezik hozzá alkatrész-érték kalkulátort is: Bővebben: Link
Beadod, hogy hány voltból szeretnél hány voltot milyen kapcsolási frekvencián, és kiszámolja neked, az ic adatlapjában is megadott kapcsoláshoz a paramétereidnek megfelelő alkatrészértékeket... Ezekután már nincs más hátra, minthogy megépíted a kapcsolást...

Ja még az előzőekben volt egy gondolatom amit nem fejeztem be, hogy szóval a növelés nem biztos, hogy megoldás, így lehetne azt, hogy 2 ilyen ic ből (vagy más típusúból) felépített fokozatot egymás után kapcsolni, az elsőt olyan üzemmódban, hogy növelje a feszültséget mondjuk stabil 12V-ra, a másikat meg fesz csökkentőként, hogy az meg stab 9V-ot állítson elő, ez menne majd az eszközödre...
Előnye, hogy ha az elem feszültsége kicsit nagyobb mint 9V mondjuk 9,4 akkor is működik és az eszközöd 9V-ot kap, valamint, ha az elem feszültsége kevesebb, mint 9V akkor is az eszközöd pont 9V-ot kap...
(#) kokozo válasza seventeen hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Szia! igazából a kimenő feszt egy smd 9,1v-os zenerrel le lehet limitálni ami 9,1 nél nem enged át többet, smd 555-ös ic kb 50 forint és 6*5 mm, 2 smd tranyó pár smd ellenállás smd kondi és kész.. igazából össze lehet dobni akkorába mint amekkora az elem csatlakozója tehát ha az elem felett van még kb 5 mm akkor bele is férne..de ha tudnánk az áramot ami kell lehet még a tranyók se kellenek és akkor még egyszerűbb lenne..
(#) abcdabcd válasza kokozo hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Az az 555-ös ic-s kapcsolás nekem csak azért érdekes, hogy mi simítja benne a négyszögjelet? Nincs induktivitás a kimeneten... szerintem az oda is kellene... anélkül hogy lesz a kapcsolóüzemben előállított pwm-es feszültségből, egyenfesz? Legalábbis a jobboldali kapcsolásból ez valamiért lemaradt, a bal oldali is 555, és ott kimenő tranzisztor kollektorán ott az induktivitás... szerintem a másikhoz is kéne... vagy esetleg valamit én nem értek? (meglehet amúgy simán)
(#) kokozo válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A kondi simítja.. Mivel ezeknek a kütyüknek elég kicsi áram kell így szerintem elég jól fel tudja tölteni a kondit a rendszer.. Minél nagyobb a freki annál jobban tudja tartani a kimenő fesz szintjét
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Illetve attól, hogy ez a cucc egy külső dobozban van, nem lenne "vezetékes", én csak a bemenet felől érdeklődtem, mondjuk azt esetleg úgy is meg lehet csinálni, hogy a 9V elem csatlakozóját "hosszabbítjuk" ki a házon kívülre egy toldókábellel, és az elemtartó fedél is rámehet attól, és mondjuk ezt a plusz dobozt, amiben az elemek lennének, a készülék dobozához egy műanyag gyorsszorítóval hozzákötve, nem is lenne 2 doboz csak "egy nagyobb" végül... persze megfelelően lapos doboz kell a kiegészítő áramkörnek, hogy esetleg még esztétikus meg kellően kis méretű maradjon a "végeredmény"...
(#) abcdabcd válasza kokozo hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ja végülis tényleg, ott van egy kondi a kimeneten... azt mondjuk még mindig nem tudjuk mennyit fogyaszt a cucc... mondjuk talán nem sokat, mert csak elemes üzemre tervezték... persze egy fojtó azért akkor se baj ha van a kimeneten, szóval nekem a bal oldali rajz a fent linkeltek közül ilyenformán szimpatikusabb...
Következő: »»   41 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem