Fórum témák
» Több friss téma |
Még egy dolog, ha a hangszórónak elvileg csak az átmérője kell a tölcsér számításához, akkor lemásolva egy CerwinVega ládát - mindenféle számolás nélkül - más, de jó minőségű 18" hangszóróval is esélyes, hogy jól fog szólni?
Inkább TL doboz lenne jó neked , de az érzékenységen az sem javít ,viszont lesz mélye.
Szia!
Ugyanúgy ismeretlen terület számomra, mint a tölcséres, de utánanézek, köszi az ötletet
Igen úgy valahogy! Ha Elektromosan hasonló értékű a hangszóró akkor biztosan. Rezonancia frekvencia egy fő tényező meg még persze jó pár dolog,de hasonló jó hangszóróval a füled nem sokat fog észrevenni!
Pl nekem 30-as gumis sal-al a w tölcsérem 1db nyomott olyat hogy egy 30nm es szobából nyílt a padlásfeljáró ami pozdorja volt,na azt a mélynél felnyitotta és remegtette úgy hogy a nap besütött egy kis résen mikor zenei mély hang volt.Ezen most gondolkozok hogy hogyan történhetett pedig voltak szemtanúk nem mítosz. A tölcsér hangnyomásban és megfelelő méretben biztosan a legtöbbet hozza ki a hangszóróból ez fix! Érdekes mód hogy már mindenhol figyelnek az energia takarékosságra a tölcsért itt pedig mégis kevesen említik. Pedig nem mind1 sztem azért hogy 2x800w vagy 2x200w. Pedig régen amég kis teljesítményű erősítők voltak szinte csak akkor felkapott dolog volt a tölcséres rendszer. Nem hiába nagy hangerő akkor is volt! Ahogy fateromék emlékeznek most 55-évesen emlegetik,hogy mikor a vörösmacskába jártak akkor a disco közelébe érezték magukon a basszust.
A 30-as sal-od milyen tervek alapján készült? Vagy saját magad tervezted? Esetleg egy doboztervet tudnál hozzá mutatni? (Gondolom más 30-as hangszórókhoz is jó lehet)
Sziasztok!
Szeretném megépíteni EZT A TÖLCSÉRT ami állítólag 22Hz-ig tud sugározni. Az lenne a kérdésem hogy esetleg 18 as bútorlapból is lehetne ezt csinálni vagy mindenképpen a 20-as kell legalább? És esetleg valaki már megépítette közületek ezt a ládát esetleg valami tapasztalatot megtudnátok osztani? Előre is köszi!
Többféle anyagból is el lehet készíteni , de azt tudni kell ,hogy ez nem pici. Csak úgy viszonyításképp mondanám ,hogy egy normál bejárati ajtón ezt már nehezen viszed be , azt is ketten. Ez egy szekrény.
Ezeknél az a lényeg ,hogy igazából egy összehajtogatott tölcsér. Arra kell figyelni ,hogy ne térj el a tölcsér kezdő és végméreteitől. Ha kihajtogatva is lerajzolnád akkor lehet látni ,hogy milyen szögben kell a tölcsérnek tágulnia. Persze ez nem egyenes vonalú hanem , pl exponenciálisan tágul ,de vannak vám tölcsér formák is.
VAn 20mm-es bútorlap is? Nem csak 18mm-es van?
Igen van. Ha le van fóliázva akkor is kb annyi.
Tudom mekkora kb vannak igaz az ennél kisseb tölcséreim de azok se férnek normálisan be az ajtón. Amúgy ez tényleg elég nagy hatásfokú tölcsér igaz hogy olyan mélyre letud menni?
Idézet: „esetleg valami tapasztalatot megtudnátok osztani?” A tapasztalatom az, hogy ilyen méretű ládát már senki sem épít/használ. Ezek 20-40 évvel ez előtt voltak divatban, amikor még kis erősítő teljesítménnyekkel kellett gazdálkodni. Ehhez jó hatásfokú hagsugárzó kellett. A hatásfok volt az elsődleges szempont, alá rendeltek minden egyéb tulajdonságot. MA már inkább meg tízszerezik a teljesítményt, töredék árból, mint ami költséget egy ilyen láda jelent... Tehát ez (beat-)zenekari hangosításra való! Nagyon csodálkoznék rajta, ha valóban megépítenéd... Ha mégis, egy képet rakjál fel róla!
Az igaz, hogy ilyen ládát csak fanatikusok építenek. De nem azért mert drága, hanem mert hatalmas, nehezen mozgatható. Egyébként öcsém épített ilyet az apjával, de mivel nem élünk együtt sosem láttam/hallottam szólni. Puding fórumtársunk is épített óriási tölcsért ha nem is ezt..
A mostani mélyládák általában reflex, vagy band-pass rendszerűek, ugyan nem adnak akkora hatásfokot mint a tölcsér, de sokkal kisebbek. És a szállíthatóság igen fontos ebben a szakmában.
Lehet fanatikus vagyok vagy nem tudom de szerintem 80% hogy ezt a ládát megépítem ha lesz pénzem anyagra. Meg nem tudom ki hogy van vele de nekem nagyon tetszik a tölcsérek hangja de nagyon kíváncsi vagyok milyet szólhat egy ilyen elég jó véleménnyel vannak róla.
nemcsak esélyes, de ténylegesen jól szól majd. A tölcséres ládák egy valamire bizonyosan (és kis lakásban is!!) jók: egyszerűbb, keményfelfüggesztésű (nem szivacs-lágy szélű) hangszórókat is jól feljavít, hangzásában, és dinamikájában. AZ általad említett márka nálam favorit és nagyon bevált utánzat ládák készítéséhez.
Ennél sokkal kisebb és dinamikájában nagyban (90%-ban) hasonló tölcsért, jóval kisebb méretben tudok ajánlani, egy Cerwin-Vega láda rajza alapján.
Az érdekelne ha lehetséges eltudnád küldeni vagy feltenni a tervet?
Köszi!
igen, bár most processzorhiányos gépemen található, de amint elérhető adom. Érdekessége, hogy akár szobai kishangfalak méretéig is lekicsinyíthető méretarányosan, és ugyanúgy exponenciális marad a tölcsér, vagyis: SZuper lesz az átvitele.
Idézet: „Érdekessége, hogy akár szobai kishangfalak méretéig is lekicsinyíthető méretarányosan, és ugyanúgy exponenciális marad a tölcsér, vagyis: SZuper lesz az átvitele.” Ezt ugye nem gondoltad komolyan??
Idézet: „mint ami költséget egy ilyen láda jelent...” Ez alatt nem csak az előállítás költségét értettem, hanem a "járulékos" költségeket is. Szállítás, raktározás, helyszíni installáció.
20cm-es hangszóróval szerelve 83dB 1m-ről megfelel? öööö....válaszodat nem kommentálnám.
No, urak,...ha tölcsérest szeretne valaki hely és tömegtakarékosan építeni, akkor ezt ajánlom. Komplett méretezési méretekkel, műszaki rajz szinten. Nyugodtan meg lehet vele azt is csinálni (a C-V csinál is ilyet), hogy kétszeres szélessségre veszed a ládát, és két hangszóróval szereled. De emelett ezt a ládát kicsinyítheted is bátran, mert simán összevethető kis méretben is a hangja egy bandpass-sub dobozzal is, ha nagy lengésű, lágy felfüggesztésű (zártüreggel) hangszóróval szereled. Kiváló alapdoboz méretarányosan a Videoton 25-31cm-es lágy hangszóróihoz is, de ép-tettem ezt 16-20cm-es Videotonhoz is, IGEN KIVÁLÓ hangminőséggel!
Rajzok, fotók: MEnTSÉTEK, érdemes! - Bővebben: Link - Bővebben: Link Linket a link gomb alá .. javítva !
Értem köszi a rajzot bár szerintem ez nagyon nagyon különbözik a "nagyágyútól" szerintem az egész karakterisztikája nagyon nem hasonlít hozzá nemhogy 90%-ban. És kétlem hogy ez a tölcsér 40-45 Hz alá is letudna menni. ( Amúgy a képen szereplő hangfal meg a rajzon szereplő terv nem ugyanazok)
Azért köszi.
Idézet: „83dB 1m-ről” Ez így nem elég, tudni kellene mekkora villamos teljesítmény hatására adja ezt. Ja és az sem mind1 hogy milyen frekvencián !! 90dB/1m/1W az jónak mondható érték (de nem tölcsérnél ) zárt, reflex ládáknál. Még az én érzéketlen autós (mély)ládám (zárt) is tud 102dB-t ~150 wattal (f<80Hz). A frekvenciamenet (hatásfok) erősen függ a tölcsérszáj méretétől ! Ha csökkentjük minden paraméter romlik. Aki nem hiszi járjon utána!!
Ez úgy van ahogy írtad! A tölcsér hossza is és mérete ,méretezése fontos a jó végeredményhez. A mellékelt kép szemlélteti is milyen befolyása van a hossznak ill méretnek. Rövid cső nem megy mélyre, a kis tölcsérszáj egyeletlen átvitelt eredményez!
Szerintem a tölcséreknél, és ez HALLÁS utáni tapasztalat, (szándékosan írtam nagy betűkkel, mert a papíron számított értékek nagy általánosságban KÖSZÖNŐ VISZONYBAN SINCSENEK a szubjektív, hallás-teszt eredményével ! A számított értékek jó támpontot adnak, a tervezéshez, de van, amikor a szabályok kis értékű módosítása nagy hangzásjavulással jár. Ezt már '91 óta jópárszor tapasztaltam, különféle tölcséres rendszereknél.
Zitzakinak: Ez a tölcsér amit linkeltem Neked, (úgy nézem feleslegesen) gyári értéken , 38-46 közötti hangszóróval szerelve 35Hz-től indul, hogy valóban így van-e, még nem tudtam műszeresen meggyőződni róla, de jópár komoly klubban a mai naopig használják, magyarországon is, mert egyszerűen nincs jobb. Az általad érdeklődött nagytölcsérrel (a nagy méret ellenére) csak max. 5-8 dB hangnyomás többletet fogsz tudni produkálni, de cserébe lesz egy kb. 80-100Kg-os dobozod, amit 4 ember (kerekekkel és foganytúkkal jó súlyponttal is min. 2 ember!!!) fog tudni mozgatni. Ennyit, nem tudom, hogy megér-e pár dB. Nekem régebben volt helyem ilyen nagy ládák tárolására, próbájára, és amikor 2 különféle ládát összevetettem, hangnyomásmérőzés után elvetettem a nagy ládákat, mert nem nyertem "szinte" semmit. De nem akarlak meggyőzni, csak a tapasztalatimból idéztem Neked, Nektek. A nagytölcsérrel anno én is szemeztem, volt is rá anyag, de más, tölcsérhosszban egyező, mégis kisebb láda mellett döntöttem, utóbb igazolódva, helyesen. Ahojjj, polacsek!! dB Thundernek: a hivatkozott kicsinyített Cerwin-Vega tölcsér, 20cm-es, 50W RMS teljesítményű Videoton hangszóróval jött le. Vagy a gyári, félprofi hangnyomás mérő volt szar, vagy tényleg ennyi volt, mindenesetre, sokan megcsodálták anno a hangját. Azóta a kis szobai hangfalakba is tölcséres mélyszekciót építek, kizárólagosan.
Amúgy én csak kíváncsiságból szeretném megépíteni azt a nagy ládát mert érdekelne mit mutat és mástem a mühelybe zenehalgatásra tökéletes lesz amugy vannak nekem is kissebb jól bevált tölcséres ládáim amit hangosítani meg bulikba szoktam magammal vinni. Ő LENNE AZ
Elvileg a láda lemásolásával, jó hangszóróval az eredeti ár töredékéért hozzá lehetne jutni, ebben nem kételkedem. Amit írtál, hogy a CV ládát arányosan lekicsinyítve egy pl. 20 cm hangszórónak, hasonlóan jó láda építhető, csak mondjuk kisebb lesz a hatásfok. Én csak azt tartanám furcsának, ha az alsó határfreki a tölcsér arányos lecsökkentésével nem menne fel mondjuk 100 Hz-re, ami ugye nem nevezhető igazi mélyhangnak. Legalább is, szerintem adott freki megkövetel bizonyos méretet, függetlenül a kisebb hangszórótól.
Én a tölcsér kicsinyítést mondjuk úgy tudnám elképzelni hogy csak a szélességét csökkenteni arányosan és akkor kb megmarad a tölcsér karakterisztikája tehát csak annyi hogy szemből szűkebb lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |