Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ohhh...tényleg, most nézem a szerviz könyvét. Akkor nem is tudom sehogy sem begerjeszteni? Max ha építek magamnak egy rövidhullámú adót.
Szia!
Ha mást nem, középhullámon (540kHz, ha jól tévedek) a Kossuthot jó eséllyel be tudod fogni. (Persze csak 21:05-ig, utána lekapcsolják KH-on az adást.)
(#1083524) ebből a hozzászólásból szedtem a gondolatot.
A szervizkönyvében ez van megadva : középhullámú sáv: 575kH - 1349kH. Eszerint a Kossuth nem esik bele a tartományba.
Hömm-hömm. Nos ez sajnálatos dolog, lévén Magyarország teljes területére sugárzó más középhullámú rádióról nem tudok. Most jut csak eszembe, van a katolikus rádió 1200-1350kHz közötti frekire emlékszem. Azért tégy egy próbát, tekerd le egészem 575kHz-ig, hátha hallasz valamit.
Az az 575 khz valami bődületes elírás lehet. A Kossuth benne van a középhullámban!
Ez a két freki inkább hangolási pontok lesznek!
A KH sáv 520 - 1600 kHz. A hangolási pontok a sáv 1/3, 2/3 részénél szoktak lenni, mert a modulátor és oszcillátor kör együttfutási hibája így a legkisebb. Ti, ez a hiba görbe egy púpos görbe, és ha igy végzed a hangolást, akkor a sáv elején és végén a hiba negatív. a közepén pedig pozitív.
Sziasztok! Ha már szóbakerült a középhullámú Kossuth korábbi adászárása: Nem tudom hányan olvastátok az erről szóló közleményt, de én majdnem a falba vertem a fejem, mikor elolvastam, hogy mire hivatkoznak. Az eredeti közleményből:
"A középhullámú sugárzás különlegessége, hogy - fizikai okokból - napközben az egész Kárpát-medencét beteríti, míg az esti-éjszakai órákban már csak nagyjából Magyarország határáig jut el. A határon túli hallgatók 21 óra után a középhullámú adást már eddig sem tudták fogni." Hihetetlen, milyen valótlanságok jöhetnek ki egy hivatalos közleményben... hozzáértés és hülyítés a köbön.
Szia,
Ami a rádióban van, annak rövidebb a tengelye és úgy van megoldva hogy ha teljesen balra tekerem akkor lehet lekapcsolni. Egy tengelye, tekerője van az egésznek. Krisz
Üdv !
Akkor ez . Öreg T.
Egy multiméterrel és egy egy csatornás szkóppal nekiállhatok hangolgatni? Vagy ne is reménykedjek? Én a Kossuthal bőven kiegyeznék, csak sikerülne már rajta valamit behozni.
A szkóp felesleges, legfeljebb a hangfrekvenciás rész torzítását nézheted vele. A multimétert a demodulátor kimenetére kötöd, Kossuthra (bocs MR1 -re) ráhangolsz, a KF et jól be lehet rá hangolni, és miután már érzékenyebb lett, mát találhatsz a hangolási pontok közelében gyengébb állomást. Ha már a Kossuthnál jól szól, akkor az oszcillátor vasmagjával a helyére húzhatod.
Hello,
Igeeen az első a - régi verzió az Krisz
Ezt a gyantás/faggyús lópikulát hogy tudom kiszedni a tekercs közepéből? Nem tudok hozzáférni a vasmaghoz.
A rajzon bejelölnéd mely pontok között kell mérnem?
Érdekes dolog ám a hullámterjedés. Ráadásul nagyon sok mindentől függ a dolog.
Pucuka írhatna róla regényeket Ha már a Kossuth rádióról van szó szó, azért annak is oka van, hogy miért kellett Solton azt a böszme nagy adót telepíteni. Például azért hogy ne kelljen tevereklámokat hallgatni
Megmelegített csavarhúzóval tudod a vasmagot állítani(már ha szükséges), de ezt csak akkor ajánlom ha valami roncson előtte kipróbálod mert nem mindegy, hogy mennyire melegíted meg. A régi rádiókban általában méhviasz az a "ragacs".
Ott van a rajzon, az "X" pont, és a test között. Ez az AGC, ami az első ECH rácsára megy.
Az a ragacs, meg valami viaszféle, ahogy hatvanasjocó írta. Csak óvatosan, nehogy a vasmag eltörjön. Nemigen találsz másikat.
Üdvözletem. Sajnos lekopott a csőröl a felirat, de jól tudom hogy mindkettő csövecske EM4-es? A kopott pirosban zörög ez meg az!
Az a ragacs méhviasz.Én azt tettem, hogy a pákafejre szorosan rátekertem 1,5mm.-es csupasz rézdrótot, a vége cca. 5cm. egyenes szakasz, ezt felfűtve bedugtam a tekercs pont közepébe(akár többszőr is), a viasz kicsorog. Persze nem szabad a műanyagcsévét is megmelegíteni,mert ha deformálódik, annak annyi.
Van, hogy méhviasz, de újabban műviasz. De nem én birkózom vele, sok éve túl vagyok rajta.
Üdv !
A kondi elment. Öreg T.
Nem feltétlenül, lehet hogy a bakelit foglalaton belül van valami ami zörög. Nekem is van egy körmös csövem ami zörög de semmi baja elektromosan. Egyébként a jobb oldali is valószínűleg EM4-es, de ebből a pirosból van olyan is aminek nem 2 "levele" van hanem csak 1 nagy. Azt nem tudom milyen típus.
Valószinü hogy a foglalatba zörög valami, mert nem látok a burán belül semmit aminek nem kéne zörögnie. Igazából az érdekelt volna, hogy helyettesithetem e a képen láthatóval a pirosat.
E-s a cső az biztos mert olyan rádióból maradt, csak hogy 4-es e???
Ahogy a képeket nézem, én biztos, hogy be merném tenni a másik helyére. Én biztosra mondom, hogy EM4-es, ha E-s.
A pirosra vigyázz, törékenyebb a vége az üveg kialakítása miatt.
Lehet EM 1 is, de ezt csak úgy tudod eldönteni, ha vagy kipróbálod, vagy ha belelátsz a csőbe, és megnézed, hogy az eltérítő kések hányan vannak, és hogy vannak összekötve. Az EM 1 csak egyszeres, a 4 kétszeres érzékenységű. A másik, úgy tudom, hogy csak az EM4 készült lapos csővéggel.
Sikerült nagy nehezen kitisztítani a viasztól a tekercseket.
Az "X" pont és a test között -4,67 - -6,05 Volt között mérek ha tekerem a forgókondit. A hangszóró az folyamatosan pattog, mindegy hova tekerem. Eddig egy szösszenetnyi adást sem tudtam behozni rajta |
Bejelentkezés
Hirdetés |