Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   128 / 380
(#) Alkotó válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Mindenhová.
(#) pityu_18 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Igazából (NEKEM) az furcsa hogyha a trafó kivezetésekhez csak a piros mérőtüskét teszem oda mutatja az AC feszültséget.Eddig amiket mértem trafókat azokhoz a fekete tüskét is oda kellett érinteni hogy mutasson valami értéket.
(#) Alkotó válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Túlbonyolítod. Ha jól látom, akkor egyértelműen megvan a hálózati csatlakozás helye. Ezt kell csatlakoztatni, és máris mérhető az összes kivezetés. A méréshez mindkét mérőzsinór kelleni fog. Attól hogy már az egyikre is mutat valamit, az még nem biztos, hogy a jó értéket mutatja. A feszültség az mindig potenciálkülönbség, tehát mindig két pont között értelmezhető. Tehát ha csak az egyik mérőzsinórt használod, akkor amit mutat ez egy "ismeretlen" másik ponthoz képesti érték, tehát számodra használhatatlan.
A feszültség egyszerű lesz, de az áram már kicsit macerásabb. Vagy a huzalátmérőt próbálod meghatározni (mintha látszódna a bekötéseknél), vagy ha ez nem járható, akkor az ellenállásokból is lehet bizonyos közelítéssel saccolgatni.
(#) pityu_18 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Értelek.Igazából azt nem tudom melyik lehet az a 2 pont ami között érhetem a feszültséget,mert ennek a trafnak 10 kivezetése van.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 11, 2011 /

Jaj! Éppen azért van a műszer a kezedben, hogy "kitaláld" az egyes tekercsek végei hová vannak kivezetve.
Ha minden tekercs minden vége külön van kihozva, akkor pofonegyszerű a dolog, de ha vannak közös pontok, akkor az már kicsit bekavarhat.
Ismét azt mondom, "szemmel vizsgáld" először, mert így ki fog derülni, ha esetleg két huzalvég is megy egy adott kivezetésre.
kieg.: Megnéztem a fotót. homályos a lényeg, de azért így is látszik amire utaltam. Ráadásul még egy kis panel is van rajta, amiből szintén ki lehet találni sok mindent.
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Szekunder tekercseket ellenállás méréssel sorba kéne válogatni (nem feszültség alatt), így megtudod pontosan hány szekunder tekercs van és melyik kivezetés tartozik egymáshoz. Így már meg lesz ...
Idézet:
„a 2 pont ami között érhetem a feszültsége”
(#) pityu_18 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Méregettem pár dolgot. Mutatok egy táblázatot miféle eredményeket kaptam.

Idézet:
„Szekunder tekercseket ellenállás méréssel sorba kéne válogatni (nem feszültség alatt), így megtudod pontosan hány szekunder tekercs van és melyik kivezetés tartozik egymáshoz. Így már meg lesz ...”

Milyen ellenállás értéket kell látnom mikor megvan egy kivezetés?

Köszi.
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Idézet:
„Milyen ellenállás értéket kell látnom mikor megvan egy kivezetés?”

Ezt nem lehet pontosan megmondani, de nem is érdekes.
Huzal vastagságától és a menetszámtól függ, néhány ohm lehet max. Táblázatod így semmit nem mond, mivel hamis méréseket is tudsz mérni, ha nem az összetartozó kivezetések kapcsain mérsz. Elsőre a kivezetés párokat keresd meg, lehet három kivezetés is ami megcsapolt szekundert jelent..

Nos megmértem ellenállás méréssel a trafó kivezetéseit a helyzet az hogy 1-5 ös kivezetésig mindegy hogyan variálom a mérőtüskék helyét mutat ellenállás értéket.

6-7-8 itt is mindegy hogyan variálom van érték

9-10 van ellenállás érték

trafó.JPG

Találtam trafón írást de nekem nem sokat mond.Hátha ebből valaki meg tudná mondani mennyi szekunder kivezetésem van
Egyébként innen osztotta szét a panelokhoz az áramot
(#) erbe válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Először talán a fejedben kellene rendet tenni, akkor mi is tisztábban látnánk.
Az Excel táblázatban az alábbi sorrendben kellene szerepelni a méréseknek:
1-2
1-3
1-4
1-5
6-7
6-8
9-10
A többi felesleges. A középkivezetésűek feszültsége már ebből kikövetkeztethető.
(#) pityu_18 válasza erbe hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Először is Köszi Mindenkinek aki segít.
Találtam itt a HE-n egy fórumot ahól a tanácsolt mérések pontosan ráillenek az én trafómra.
Bővebben: Trafó föld (0V) meghatározása
Ez alapján az én trafómat ha lehet ilyet mondani 3 fő részre osztanám,de készítettem egy képet,ha lennétek olyan kedvesek megnéznétek hogy jól gondolom e.? Köszönöm.

trafó 2.JPG

(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Ez segíthet, G és az AC pontotok között kellene mérned ellenállást, ohm -ot, pontosan tudnánk mennyi szekunder tekercsed van pontosan.. Az F1/F2 szerintem néhány volt, FL. kijelző fűtése lehetett. A többi tekercs megcsapolt 2x X V AC lehet, ezt mérni kell. Az áram a kivezetett huzal vastagságából könnyen megsaccolható.
(#) erbe válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Ez a mérésed már pontos és minden szükséges információt tartalmaz.
Off: Mi ez a borzalmas rajzolóprogram, amiben csak fekete háttérre lehet rajzolgatni? Legközelebb ha kérhetem, sötétbarna, bordó és sötétzöld szinekkel húzd a csíkokat!
(#) pityu_18 válasza erbe hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Sprint Layoutba csináltam

Akkor ezek szerint jól gondolom a dolgot.

Kérdésem lenne a következő hogy most már tudnom kellene hány Amper lehet az egyes kivezetéseken.
Köszönöm.

Idézet:
„Ez segíthet, G és az AC pontotok között kellene mérned ellenállást, ? -ot, pontosan tudnánk mennyi szekunder tekercsed van pontosan.. Az F1/F2 szerintem néhány volt, FL. kijelző fűtése lehetett. A többi tekercs megcsapolt 2x X V AC lehet, ezt mérni kell.”

Ezt megnézem és írom mik az értékek.
(#) pityu_18 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

G és AC pontok között mértem ellenállást:
0.6 ohm
0.6 ohm
0.3 ohm
0.3 ohm

Igen F1 és F2 között 5V Ac feszültség mérhető.
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Így már egyértelmű 2x2 középkivezetéses +1 szekundered van. Nézd meg a kivezetéseket is, vastagságukat, ez a kivehető áramra is választ ad.
A 0,3 ohm lesz a nagyobb áramú, 2x X V

Rendben értem.Egy valami nem tiszta ez a középkivezetéses dolog tudnál ajánlani valami oldalt ahol
olvashatok róla.
A kép amit belinkeltem jól értelmezem a dolgot.

trafó 2.JPG

Megmértem a kivezetéseket a képen láthatjátok milyen értékeket kaptam,meg tudja valaki mondani hogy az egyes kivezetéseken mekkora a kivehető áram?Köszönöm.

trafó 3.JPG

(#) rascal válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Amit szétbontottál készüléket, azon nem volt rajta egy adatlap feszültség, áram és teljesítmény adattal? A biztosítékok nincsenek meg amiknek a foglalatai látszanak a képen? Esetleg a készüléktípus alapján utána lehetne keresni a neten a pontos adatokért. Pl az Elektrotanyán szerviz kézikönyvek is vannak sok mindenről.
(#) erbe válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Az ellenállásértékekből nem sok mindent lehet megállapítani (legfeljebb, hogy nem szakadt a tekercs). Nem értem, miért mentél el a mérésekkel a trafó számozott kivezetéseiről (a fenébe) azonosíthatatlan pontokra.
Nem mindegy, hogy a 0,3 Ohm az 5 V-os vagy a 80 V-os tekercsvégek között mérhető.
Közben már látom a huzalvastagságokat is. Kétutas egyenirányítás után a 40 V-os kimenet ~4 amperrel terhelhető. A 18 V-os ugyanennyivel, de nem ÉS, hanem VAGY. !!! Illetve közösen összesen ennyivel. A 9 V-os ~1A, az 5 V-os ~150-200 mA.
(#) pityu_18 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Még egy kérdésem lenne (bocs ha kicsit hülye kérdés )
ebből a trafóból egyszerre mennyi feszültséget lehet "nyerni"?
Úgy gondolom hogy lehet egyszer:
- 80V vagy 2*40V vagy lehet 80V és a 2*40 is egy időbe?

Köszi.
(#) phowwad hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok!

Tanácsotokat kérném egy NYÁk trafóval kapcsolatban.
Van egy 2x110V - 2x15V Puskás trafóm (kép), ha jól tudom, a primer tekercset ha sorba kötöm (kép), akkor lesz jó 230V-ra, a szekunder marad az, ami rá van írva.
Én úgy akartam ezt, hogy a szekundert párhuzamosan kötve csak 15V-om legyen. A baj az, hogy mégis 33V-ot mérek, tehát mintha sorba lenne kötve. Hogy van ez???
képek mellékelve

Előre is köszi, ha van valami
(#) phowwad válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Ne haragudj, nem egészen értem, rá tudnád razolni a mellékelt képre hogyan kellene?
(#) phowwad válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Köszönöm, de sajnos félreértetted a képet. Az a primer oldal, ahogy fel is van tüntetve a "P" betűvel.
(#) erbe válasza phowwad hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Az IMG 20111116 183559.jpg jelű képeden pontosan az általad kért bekötés szerepel.
(#) phowwad válasza erbe hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Igen, ezért nem is értem miért mérek mégis 33V-t... Én ezt már nem értem.
(#) phowwad válasza phowwad hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Megtaláltam a problémát. Tönkrement a multiméterem, és minden feszültségből duplát mér, mert pl a páka trafómon is 44 van a 24 helyett... azért mindenkinek köszönöm
(#) concierge hozzászólása Nov 18, 2011 /

Valahol olvastam itt egy jó kis irományt a brummleválasztásról, és ez adta az ötletet.

Hangfrekvenciás leválasztásra van szükségem a saját építésű (TDA2030 kaliberű) erősítőm és a lapostévé fejhallgató-kimenete közé, mint kézenfekvő hangkilopó hely. Így megmaradhat az 1 szem teljes funkciójú távirányító a kézben.

Régi tévékből nem tudok kibányászni, boltban nem találtam, a trafókészítést meg valahol el kell kezdeni, ez pont jó alkalom lenne.

Valaki tudna segíteni?
(#) frank tibor válasza concierge hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Szia

Ilyen trafókat a csöves és a fekete fehér tévékben is használtak. A tekercs osztott kamrás volt a mag ferrit. Régi rádiótechnikákban a tekercsek adatait is közölték.
Beszerezhetők már analóg optikai csatolók abban is érdemes lenne gondolkodni.
Következő: »»   128 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem