Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1499 / 3993
(#) Rocsli hozzászólása Nov 18, 2011 /

Sziasztok!
Mi a külömbség a két ic között? Vagy ugyanaz a kettő?

CD4060
74HC4060
(#) Sick-Bastard hozzászólása Nov 18, 2011 /

Üdv!

Sikerült megépítenem a linkben található órajel generátort egy kis kiegészítéssel.
Segéd órajel generátor
A bővítésem 3db 74HC393-as számlálót és 1db CD4082 és-kaput tartalmaz. A számláló frekvenciaosztóként üzemel ill. 8. és 16. bit számlálóként az és kapuval közreműködve.

Nagyjából minden szépen működik, csak egy kis zavaró jelenségre kérdeznék rá:
Néha úgy tűnik, mintha az órajel "felgyorsulna". Ez normális?

Egy másik kérdésem, hogy tudna valaki egy kapcsolást linkelni nekem reset signal-nak ami 1->0 vált. A logikai 1-est kb 1-2 órajelig tartsa.

SB
(#) illesoszkar válasza mpisti hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

ebben végül is igazat adok neked mert szerintem is a kézzel kényelmesen elviselhető melegnél melegebb az már nem üzemmeleg.és még egy szerintem ha dobozba tesszük a trafót és nem rácsszerkezet az alja meg legalább az oldal teteje akkor illik ventilátor,üdv oszkár
(#) Mybuster válasza Rocsli hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Hello!

Erre én is kíváncsi lennék szerintem semmi külömbség sincs külmböző gyártóknál külömböző betükkel látják el! Szerintem...ez olyan mint az NE555 helyett LM555 vagy CD4024 és HCF4024
(#) janikukac hozzászólása Nov 18, 2011 /

Sziasztok!
A linken található kapcsoláson, a 18k helyére mit tehetnék? Elfelejtettem megvenni, és minden más megvan... Bővebben: Link
(#) mate_x válasza janikukac hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Szia!

Hogyha ott 18k van, akkor annak biztos meg van az oka, szerezz egy olyan ellenállást. Vagy esetleg ha vannak más értékű ellenállásaid, akkor ha szerencséd van azok soros és párhuzamos kapcsolásainak kombinációival tudsz 18k-t elérni.

Üdv, mate_x
(#) janikukac válasza mate_x hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Rendben, köszönöm !
(#) Mybuster válasza janikukac hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Csak nem kivezérlés jelző lesz Janikukac módra [OFF] Amúgy igen párhuzamosan vagy sorosan összeraksz egy 18k ellenálást!
(#) teodor válasza janikukac hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia, ha jo lattom az egyeniranyito puffer kondijaval parhuzamosan van beepitve, ebben a pozicioban a led sor idoallandojat allitja be, javaslat 22k trimmerpoti.
(#) Gránátalma hozzászólása Nov 19, 2011 /

Szevasztok!
3kondi értékét kéne nekem leolvasni..
Vagyis elmagyarázni hogyan kell ezeket értelmezni.
csatoltam a képet.
Az MKT4 es tetejére még fel van írva, hogy 22uk63
Ez mit takar?

DSCF0502.jpg

(#) mandix hozzászólása Nov 19, 2011 /

Üdv! Van a gyereknek egy játék stihl fűrész, nem ment, apa szétszedte és a vezetékek leszakadtak. Na de honnan? Egy motor 2db kapcsoló egy hangszóró van benne plusz az elem két pólusa. Erre akarnék rájönni a ti segítségetekkel. Arra már rájöttem hogy a vcc a pozitív, de a többire nem.Köszi!
(#) granpa válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Helló Gránátalma!
Sorban: 100nF 100V; 1mikroF 100V; 22mikroF 63V.Amúgy ha az "n", vagy "u"(mikro) után van a szám, tizedes pontként értelmezendő (előtte 0). Ugyanígy "R"nél.(k: M,)
Üdv:Kálmán
(#) granpa válasza mandix hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Helló Mandix!
Nagyító; drót vég, panel megnéz; meglátni. De próba alapján sem csinálsz nagy hibát.
Üdv:Kálmán
(#) mandix válasza granpa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Az is nagy segítség lenne hogy melyik az elem negatívja a panelon, és hogy a motort a panel vezérlelte vagy csak simán a kapcsolóval az elem. Köszi
(#) Gránátalma válasza granpa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Köszi szépen!
(#) janikukac válasza teodor hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Tomi: De !
Teodor:Köszi, megnézem mit tehetek.
(#) David.zsombor hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok egy olyan cuccot szeretnék építeni ami áll egy rádió adóból ( minnél egyszerűbb ) és egy vevőből ami valahogy visszajelzi olyan 30M-es körön belül hogy milyen közel vannak egymáshoz. Tud valaki segíteni?
(#) mico75 hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok!
Lomtalanításkor a padlásomon találtam egy MacAudio autos rádió magnót nem tudom hány éves lehet de biztos veterán. Egy gond van vele hiányzik a hátuljáról a csatlakozó és egy csomó kábel lóg a panelről persze nagy része szürke egyszínű felirat nincs hogy mit hová kell kötni. Ha tud valaki segiteni az nem lenne rossz. Képeket mellékeltem a panelről.
Előre is köszi a segítségeteket.
(#) bzsombix hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok! Most vásároltam egy EvB 4.3-as kittet. A problémam, hogy nem tudom összekötni a számítógéppel. Amire eddig rajottem, hogy ez 2 féleképpen lehetséges: USB-n keresztül és ez az "ISP KANDA" szabvány szerinti porttal (2x5 láb).
USB-n keresztül nem sikerült. És ilyen "ISP" kábelem pedig nincs....

A kérdés: Leget ilyen kábelt (USB->ISP) kábelt csinalni?
(#) vicsys válasza bzsombix hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szerintem ez egy fejlesztő kártya és nem tartalmaz programozó egységet. Az USB, csak egy kommunikációs port. A kommunikációt majd te írod meg a programodban. Az ISP-re megy az AVR programozód.
(#) gyula1990 hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok! Azért nyitottam egy új topikot,mert nem találtam ilyet sehol se.. Egy Nagy kérdésem lenne, meg egyben kérésem is! A kérdés, így hangzik: Lehet, kis amperből, nagy ampert kihozni egy kapcsolással?
Pl: van egy Trafóm, ami kb 10-15 ampert ad le és kell nekem egy olyan kapcsolás, amivel meg sokszorozhatnám,ha lehetséges! találtam egyesmást csak nem tudom, tényleg ez-e vagy,hogy melyik lenne jó nekem...
1.Erősítő áramkör (Földelt kollektoros )
2.Rezgőkör

Várom, válaszaitokat és kapcsolási rajzaitokat!

Üdv:gyula1990
(#) gyula1990 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia! Rendben!
(#) bzsombix válasza vicsys hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Es akkor a kovetkezo videokat mivel magyarazod?

1

2
(#) vicsys válasza bzsombix hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Gondolom az AVR-nél is bootloader...
(#) vicsys válasza gyula1990 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Alapvetően lehet játszani, de a teljesítmény állandó. Leegyszerűsítve, kisebb feszültség mellett, nagyobb áram vehető ki. Esetleg még próbálkozhatsz egy kapcsoló üzemű tápegységgel, de a fizikát megcáfolni nagyon nem lehet. Mivel konkrétumokat nem írtál, el sem tudom képzelni, hogy mit szeretnél...?
(#) gyula1990 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

konkrétan, Hegesztőhöz kellene, házilag építetthez, tudom az egyik módszert trafó készítés,, tekercselés stb.
tehát, azért kérdeztem,hogy egy kisebb trafóból, kilehet-e hozni, nagyobb amper egy kapcsolással
Trafó adatai: 2x35 AC, kb 10-15amper ad le.
(#) vicsys válasza gyula1990 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szerintem ne hagyományosba gondolkozz, hanem nézd meg az inverteres változatot. Itt a HE-n is van topicja.
(#) Lamboo hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok
Meg szeretnék építeni egy áramkört smd-ben, viszont egy kis problémába ütköztem. A kapcsolásban szerepel egy tekercs (4-6 menet 4 mm-es átmérőre 0,3-as rézhuzalból) amit nem tudom hogy oldjak meg. Láttam smd-be tekercseket, viszont nem tudom hogy hány uH az induktivitása ennek amit a zárólejben írtam. Mekkora induktivitású tekerccsel tudnám helyettesíteni?
(#) David.zsombor hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok egy olyan cuccot szeretnék építeni ami áll egy rádió adóból ( minnél egyszerűbb ) és egy vevőből ami valahogy visszajelzi olyan 30M-es körön belül hogy milyen közel vannak egymáshoz. Tud valaki segíteni? Bocsi csak most hátha látja valaki. Köszi.
(#) vicsys válasza David.zsombor hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Nem vagyok jártas benne, de talán egy róka vadász adó-vevővel és térerő mérővel megoldható lenne...
Következő: »»   1499 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem