Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   156 / 227
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Ha úgy érti, ha nem, ha rés van, akkor meglazulnak a menetek. Gondolkodj geometriában, mekkora a különbség ha egy sima kör kerületét nézed, vagy ha spirál 1 menetét.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Mondjuk ez igaz. Nekem is volt olyan, csak nekem le volt ragasztva, ezért nem lazult meg
(#) Fritzi91 hozzászólása Nov 19, 2011 /
 
Ha ellentétes irányban fut egymással az L1 és az L2 akkor jobb a hatásfok? mert az én 12v-os miniteslámnak úgy csináltam hogy azonos irányba futnak egymással L1 és L2, és úgy is működik.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Ezt nem tudom megérteni, hogy miért van. Volt erről szó, de elvileg nem lehetséges, mert ha tényleg egy irányba mennek, akkor az áramirány ugyanaz mindig, vagyis a te teslád egy egyenáramú trafó. Épp az a lényeg, hogy ki be kapcsolgatjuk az L1-et és L2-őt és így váltakozik az áramirány nagyfrekin. Csinálnál róla képet működés közben? Nekem még az is számított, hogy az L1 és L2-őt felcseréltem.
(#) Fritzi91 válasza pcroland hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Ha lesz rá időm, akkor csinálok majd képet.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Köszi! Collector talán tud valami okosat mondani, hogy mitől történhet ilyen, mert így elvileg elég lenne csak 1 menet és rá 12VDC-t kötni.
(#) Collector válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
A kialakuló mágneses tér a lényeg, egyszer az óra járásával azonos irányban folyjon áram, a következő periódusban meg ellentétesen.
(#) Edm válasza Collector hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
A rézdrótom feszes, ragasztottam kétoldalú ragasztóval, ami urán a ragasztó elfogyott utánna mivel a rézdrótom nem ragadt semmihez össze tudom tolni szépen, ott is csak pár tized mm es rések vannak, de szép feszes
(#) Fritzi91 hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Csináltam paintel egy nagyon egyszerű rajzot hogy hogy néz ki amiről beszélek, ez laposkábelből van egyébként, nem 2 drót összecsavarva.
http://www.kephost.com/images4/2011/11/20/v7ch2mf8edx9eoiq3lmm.jpg

Annyiból érdekes, hogy ha felcserélem L1 és L2 t akkor nincs olyan hogy működik vagy nem működik, hanem akkor tapasztalni ilyet, hogyha megfordítom a kábelt a szekunder körül.
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Hát minden esetre kipróbálom majd úgy is, hogy egymással ellentétesen menjenek, és kiderül hogy van e különbség
(#) ekkold válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Ha ez így van, akkor ez nagyjából azt jelenti, hogy csak az egyik feted működik, (pl. valamelyik alkatrész hibája miatt) vagy nagymértékben eltérőek a két fet paraméterei.
Úgy elkészíteni a primert ahogy az általad csatolt képen van - elvi hiba. Aki így csinálja az nem érti a működés lényegét. Ezért inkább vedd le a képet ha teheted - mielőtt más is így akarná megépíteni (+ hogy ne terjesszünk hibás megoldásokat).
(#) Skori hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Párszor már volt, de hátha oszlatja a ködöt:

Minitesla primer szalagkábelből (rajz)
rajz2
foto
foto2
(#) Marczilla válasza pcroland hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
a szomszédunk macskája, felmászott a bokorra és várta a madarakat, én meg légpuskával a macskát, na mindegy.

mi a jó ebben a tesla tekercsben? annak ellenére hogy agyon rázza az embert?
(#) ekkold válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Marcikám ha az én szomszédom lennél akkora pofont kapnál tőlem, hogy a fal adná a másikat...
Amúgy meg inkább olvass, mielőtt hülyeségeket beszélsz.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Csinálj egy képet, mert ezen a rajzon nem egy irányba mennek, ha nem ellentétesen és szerintem igazából is úgy megy neked, csak nem tudod.
(#) Edm hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Csináltam fotót a készülő tekercsemről, és arról amivel megtekerem Csak meg akartam mutatni nektek meg esetleg a tekercselés könnyítéséhez adhatok ötletet, habár netudom ki hogy oldotta meg, de ez így jó megoldás, gyorsan lehet vele haladni
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Én is hasonlóképpen csináltam a szekundert, elég jól lehet vele haladni.
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Jó lesz szerintem. Az első kettő kép teljesen ugyanaz, a harmadik meg nagyon hasonló A tekercset Conrad-ban vetted?
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Conradban vásároltam meg az alkatrészek javát, kivétel az ellenállások és 1-2 kondi Csak ott találtam lakkozott rézhuzalt és viszonylag elfogadható áron van
(#) Edm hozzászólása Nov 21, 2011 /
 
Olyan kérdésem lenne, hogyha megtekertem az 1500 menetemet ugye a tekercsem egyik vége a panelbe csatlakozik, a mások pedig a tekercsem tetején lévő "tüskébe, vagy golyóba" ez így van? ha igen akkor a golyóba való csatlakozást hogy oldottátok meg? A PVC csövemen fúrjak egy kis lyukat és ott vezessem fel a golyóhoz, esetlegesen egy vastagabb érrel összetoldva? És a tekercsemet parkattalakkal lelakkozhatom? hogy összeragadjon, és patent legyen?
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Lelakkozhatod azzal. Igen, az egyik a panelbe (L3) megy, a másik a teteje. Tegyél a tetejére egy műanyag lemezt, közepébe egy csavarral és két anya közé beszorítod a csavarra tekert huzalt. Nem kell toldjad vastag vezetékkel. A csavarra pedig bármit rá tudsz tenni. Tűtől elkezdve, golyó, forgó-kétágú-tüske, lemezig.
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Ne fúrd meg a csövet azért, hogy átvezesd a drótot! Kívül vezesd fel a vezetéket. De csakis nagy ívben hajlítsd, különben kitörési pontot csinálsz.

Én a tekercs végein rögzítési pontot csináltam, ahova a huzalt forrasztom. Vékony, keskeny, legömbölyített lemez (nálam egy-egy 4mm-es lyukú kettős forrfül) jó, amit vagy felragasztasz, vagy műanyag csavarral rögzíthetsz. Ide forraszthatod a tekercsvéget, szigorúan simára ónozva, semmi csúcs, csak cseppforma. Én a forrfül másik végéről nagyfeszkábel darabbal csatlakoztam a kitörési ponthoz. Ezt az összekötést viasszal is szigetelheted, úgy, hogy rácsöpögteted. Én az oda vezető huzalrészt szilikoncsőbe bújtattam, lakkot kapott az is.
Majd elfeledtem: én ezen a tekercsen 0,6mm-es huzalt használtam. Letekeredés ellen vékony, összetoldott gyorskötözőt vetettem be, szigorúan olyat, amin a rögzítő nyelvecske (belül) is műanyag.

Az én tekercstestem itt papírhenger, ezt felülről késsel bevágtam és a résbe tettem a forrfüet, de át is csavaroztam, szigorúan műanyag csavarral. Utána kapott még lakkot is. A forrasztási pontot ennél nem viaszoltam, hanem simára forrasztottam, és mint látni, egyenesen vezettem a dótokat, nincs törés.
A tekecs végében a "dugó" papírhenger, ez a nagy ragasztószalag hengere, az átmérője a papírcsőhöz igazítva (kivágtam belőle). A teteje kartonlap.
A kitörési pontot tartó idomot egy kerámia alkatrészből csináltam, az R-105-ös rádiónak volt valaha egy érintkező tartója. De hasonló, hőre nem lágyuló, ragasztható-csavarozható darab jó. A kartonhoz ragasztottam, a kitörési pontot (teleszkópos antenna ) csavarozhattam, mert van rajta lyuk.

De beszéljenek a képek.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Ez nagyon kilóg a szekunder síkjából, nem segít rajta a kerekítés, inkább spirálisan kell továbbvezetni 1-2 menetet nagyobb menetemelkedéssel.
(#) pcroland válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Bocsi, de ez nekem nem tetszik Ha lelakkozza, akkor nem fog szikrázni a vezeték. Én ki is próbáltam. Amíg nem kapartam le a zománcot semmi baja nem lett. Még ki is fúrkáltam.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
A fényképen nem látszik, de spirális a vezetése. Kicsit kijjebb vezetődik a henger formájánál, az igaz, de a felső csatlakozás miatt van így. Mivel a kitörési pont tartója ragasztott, tovább se tudom fordítani, csak ha letépem.
Itt, nekem, működik jól, nem kalézulnak el a szikrák
Úgy voltam vele, hogy kipróba és meglát. Bevált, nem piszkáltam tovább, de ha nem lett volna jó, kiigazítom.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Kisebb tesláknál nem gond, de nagyobbaknál nagyon nem mindegy az sem, mekkora menetemelkedéssel vezeted rá a tetőre a huzalt. Megsüti a csévetestet a korona.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
A lakkot, amit valójában zománcnak hívnak, 1us alatt átüti, ne reménykedj abban, hogy te majd leszigeteled a felső meneteket valamilyen vékony rétegű szigeteléssel Csak a geometriának köszönhető, hogy nem szikrázik, nem pedig annak, hogy te hány réteg gyantát teszel rá. Más kérdés, ha fél köbmétert ráöntesz.
(#) _BiG_ válasza pcroland hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Na jó, de én nem Skory tesláját barkácsoltam, hanem egy VTTC-t, ott kicsit nagyobb kakaó dorbézol.
Ez a kialakítás szerelhető, szétszedhető és bírta. Hasonló volt a nagyobb teslámon is, ott is bevált, amikor 30 centiset szikrázott. Ott leviaszoltam az összekötést (a tetőtartó meg ajtóütköző gumiláb volt, oldalról ferdén kifúrva és onnan bevezetve a csatlakozás, ami egy régi villásdugó "lába" volt valaha).

Azért is így csináltam, mert ha módosítani-szétszedni kell, nem a tekercs huzalját nyúzom tovább, az fixen rögzítve van, nem sérül, nem szakad.

Ezt az ötletet a neten találtam, ott SGTC-s tekercsnél is használták.

De ízlések és pofalegyintések eltérhetnek. Ötletet adtam, a kollega meg úgy módosít, ötletel tovább, hogy jólesik.
Ami a lényeg, hogy a huzalt ne vezesse át lyukon, mert ott megtörik.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Mint mondám, ide ennyivel szaladtam neki, ez ekkora teljesítmény mellett elmegy (vidéki teslákhoz, ja )

Amúgy a forrasztás utólag itt nincs leszigetelve, a kialakítást minősíti, hogy itt SOHA nem szikrázott, csak ahol a helye van: a kitörési ponton (oda meg mindenfélét felpakoltam, még kisülési csövet is, ami a szikrát csökkenti, az eltévelyedési esélyt növeli, de még amellett sem volt gond). Ha megtette volna, akkor igazítok még tovább.
(#) pcroland válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Ja értem, nem lenne jó az én megoldásom a te tesládhoz.
Következő: »»   156 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem