Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Sziasztok!
Pár hónappal ezelőtt kaptam egy /eléggé szutyok állapotban lévő,félig-meddig működő/EMG-1535 típusú oszcilloszkópot. A hibája,hogy nincs meg a függőleges eltérítés,csak egy pont jelenik meg. Kimértem a "késes kapcsolókat",azok jók. Kimértem hátul a teszt csatlakozási pontokat,azok is vezetnek. Lemértem az ECC85-ök (sorvégerősítő?) anódtápfeszültségeit,azok is megvannak. Kicseréltem ezeket a csöveket,a hiba ugyan az maradt. Ha a vízszintes csillapítót a legelső fokozatra kapcsolom,akkor vízszintesen megjelenik a vonal,feltételezem nem így kéne neki,főleg nem akkor,ha a horizontális erősítőt akarom használni. A további fokozatokon csak a pont jelenik meg. Csatoltam alul a rajzát is.
Akkor legalább a vízszintes végerősítő 2 × PL83 jó. De az eltérítő generátor nem megy, és a függ erősítő sem. A függ erősítőben csereberéld a csöveket, hátulról előre, közben adj valami jelet a rácsokra. (pl. csavarhúzóval megérintve) Ha felélesztetted a függ erősítőt, nekiállhatsz az eltérítő generátornak. Addígra kiderülnek a csövek állapotai is.
Amiket nem tudtam kicserélni,az E4,E6,E7. A többit mind kicseréltem. Gondolod,hogy valamelyik cső lesz az?
Szinkronizációs üzemmódban függőlegesen kéne megjelennie a csíknak,jól gondolom? Az E4 EF 80-at nem is láttam benne! Mintha csak 1 EF80-at emeltem volna ki belőle,lehet,hogy az más típus. Az is érdekes,hogy ECC85 helyett mindenhol E88CC van. Bár ez nem sokat számít.
Alapból, ha az eltérítő generátor szabadon fut, vízszintes csíkot kell látnod. Ha már láttál vízszintes csíkot, az azt jelenti, hogy a vízszintes végfok működik. E6, E7, jó. Az E4 EL86 az eltérítő generátor legfontosabb része, nélküle a fűrész generátor el sem indul. Az ECC -k, csak visszacsatolást, és a szinkronozást befolyásolják, ha nem tökéletesek, akkor még működhet valahogy. Az ECC 88 -ak jók a 85 -ösök helyett.
Ahhoz,hogy ellenőrizni tudjam,hogy megvan-e a fűrészjel,ahhoz még egy szkóp kéne. Így marad a vaktában csőcserélgetés. Sebaj,nem drágák a csövek.
Nézd, ha elindul, fűrészjel lesz belőle. Más nem tud. Jó ha van másik szkóp, de nem létkérdés. Az EF anódfeszültségéből rájöhetsz, hogy működik-e vagy sem. Meg a vízszintes erősítőd is működik.
Esetleg nem tudom mennyire lenne gond,ha az E4-EF80-at EL84-re cserélném. Nem megegyező a lábkiosztásuk,de beletudom aplikálni. Nem tudom,kicserélhetem-e? Anódfeszültségben többet tud.
Az nem megy. Az EL84 végcső, az EF86 kiszajú, kisjelű, nagyerősítésű pentóda. Csöves magnók, erősítők bemeneti fokozataiban találsz ilyet. Még az EF80, 83, 85, 89 se jó ide.
Pedig EF80 van benne eredetileg! Annak azért csak jónak kell lennie bele!
Valamit nem értek.Ha ez a szkóp 1535b, akkor oda a kapcs.rajz szerint EF80 való(ami EF86-al helyettesíthető-az igaz).Ha kell, pár (használtat) én is tudok adni.
Bocs, benéztem, EF 80 kell. Nem egy ritka cső. szélessávú kisjelű pentóda.
Jó lehet helyette, nincs olyan nagy eltérítő freki.
Végül is tök mindegy,szerintem mind2-t lehet kapni Börzén. Én azért EF80-ra fogok menni. De akkor már mind2-t kicserélem benne/mondjuk Én csak egyet láttam benne,de ki tudja mit nem vettem még észre benne./
Miért nem nézitek meg a csőkatalógust? Az EF80 háromszor meredekebb, kétszer akkora teljesítményű cső, mint a 86, és az anódáram is háromszor akkora. Vagyis az összes ellenállást, a rácslevezetőtől kezdve az anódellenállásig cserélni kellene csőváltásnál, de ez a frekiátvitelt is befolyásolná. Az EL csövek árama meg úgy öt-tizszer akkora mint az EF80 anódárama.
Új fejlemény! Ma megnéztem jobban a szkóp belsejét,és valóban két EF80 lenne benne,csak hogy az egyik helyett EF184 van benne. Megpróbáltam felcserélni a kettőt,de ugyan azt csinálja. Valami ötlet?? Azt még észrevettem,hogy E5/A-nak (ECC85) az anódján csak 42V van,és ha növelni próbálom a feszültség értékét,akkor sem megy feljebb 70-72V-nál. Ahogy elnézem az a csőfél diódaként üzemel. Lehet,hogy ez miatt nem fegy feljebb a tápfesze?
Sziasztok!
Kaptam régen egy OML-2 76-os gyártmányú oszcilloszkópot. Elég sokat állt kint a hidegben, és mára már teljesen használhatatlan kb 5khz feletti mérésekre. Szerintem csak felújítás lenne itt, de nem tudom hol kezdjem, felsorolom a hibákat. A tápkondikat biztos, hogy cserélni kell, mert az eredeti van benne és a potikat is. Ezek a hibái: -minél kisebb az idő/osztás, annál jobban instabil, össze vissza hullámzik, nem lehet mérni semmit vele -ha a fényerőt nagyra veszem, akkor a vonal kivastagodik legalább 2 osztásnyira, ami olyan 1 cm körüli -a fókusz is problémás, mert alig lehet élesíteni -mostani hiba, hogy a négyszögjel sarkait lekerekíti íveltre -ha szinusz jelet vizsgálok, akkor nem ívelt lesz, hanem kicsit recés és az fut jobbra a jel körvonalán Nagyjából ennyi, nem tudom megéri-e egyáltalán foglalkozni ezzel. Csatoltam egy OML2-M rádiótechnikás cikket, nagyjából hasonló a kapcsolástechnika.
Szerintem kezd el átkondizni a tápot. Ilyen jellegű problémái az enyémnek is vannak. Valószínű,hogy akkor egy kicsit stabilabb lesz.
De mindenekelőtt takarítsd meg a kapcsolók kontaktusait. Mivel sokat álltak, biztos hogy oxidosak, és van belőlük bőven.
Sziasztok
Tud valaki ajánlani szervizt ahol tudnak javítani tektronix szkópot? Elment a vízszintes eltérítés, és kb 1p után kimegy egész balra. Egy ismerős elvitte a műszertechnikához de nem tudják megcsinálni, 30p et bírt. De hát csak megpróbálnék még mást is. Sajnálnám eldobni nagyon hozzászoktam már.
Sziasztok ! Kerdesem lenne hozzatok. ART-K 652 tipusu CRT -hez nincs valakinek bekotesi rajza ?
Szia!
Ha ez egy Tungsram emblémás cimkén van, akkor ez egy "ágyúcső" néven nevezett mágnesesen árnyékoló cső típusjelzése, vagy legalábbis erősen gyanús. A szkópcsövek jelzése általában D betűvel indul: pl. DG 10-119..... A Tungsram csövekhez volt pl VA-KO xxx (forgatótekercs); ART-K[O] xxxx árnyékolóserleg. Talán van ott valahol Dvel kezdődő szám?
Szia ! Teljesen igazad van. Ez a jelzes az arnyekolo "lemezen" volt. Elnezest. A cso tipusa D7-190GJ/T.
Ez az E-0108 román szkóp . Ebben van az általad keresett cső Gugli szerintBővebben: Link
Mi a velemenyetek, a fenti csovet tudnam hasznalni +- 450V kornyeken, (betaplalva mint lasd a linken) ?
Bővebben: Link
A +- 450 V hogy elég-e, az attól függ, hogy milyen a katódsugár cső. Ezt a típust nem ismerem, ha spec alacsony feszültségű, akkor lehet, de általában 1 kV -nál nagyobb feszültség szükséges. A kevés a feszültség, akkor nem lehet jól fókuszálni, és az asztigmatizmust sem lehet beállítani.
Közben megtaláltam az adatlapját.
Bővebben: Link Ezek szerint elég a feszültséged. (a pdf a linkben) Még sok is. (speciel, ebben van "anód" is)
Elnezest, nem jeleztem elegge hogy melyik csorol van szo. Errol van szo.
Az adatlapban 1000V van, es + feszultsegkent van megadva. Viszont a szkop kapcsolasban ugy latom hogy - feszultseg van. Most akkor hogy is van ez?>>Kapcsolas itt<<
Ez akár rázós téma is lehet, érdemes utánaolvasni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |