Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket kérném: egy olyan kapcsolást keresnék amellyel feszültséget tudok mérni és az eredményt be tudom jutattni pc-re soros porton. Végülis nem muszály a PIC ha megoldható anélkül. Előre is köszi.
Keresel egy olyan PIC-et, aminek van A/D átalakítója, meg soros portja. Pl. 16F690 vagy 18F1320 alkalmas a feladatra. Ennek az egyik analóg bemenetére kötöd a mérendő feszültséget (hogy hogyan, az attól függ, milyen feszültséget akarsz mérni), a soros kimenetére meg egy MAX232 szintillesztőt teszel, és azt a pc soros portjára kötöd.
Hello, PIC nélkül a soros porton elég problémás, de itt a kapcsolási rajz nem fontos, sokkal problémásabb a PIC-be írandó progi! (Potyo barátunk ezt kifelejtette!) Tudsz programozni PIC-et?
Ragaszkodsz a soros porthoz? Ilyet a párhuzamos porton meg lehet oldani PIC nélkül is, 8 (12) bitig
ha nem túl fontos a pontosság(hőváltozás, kalibrálás), akkor talán meg lehetne játszani soros porton azzal a modszerrel mint ahogy itt a hőmérő működik:
http://www.electronics-lab.com/projects/pc/013/index.html nincs kedvem leirni, inkabb olvasd el. ennek a megoldasnak az egyszerusege nekem szimpatikus. kontrollerrel helyes, mert kesz formaban kuldheti neked akár celsiusfokban számokként soros vonalon. Párhuzamosra meg ugy ha kotsz egy 8 bites A/D-t, vagy lehet nagyobb is, akkor szoftveresen osszejatszod a biteket, mert paralell porton 8+5+4 pin elerheto, kulon 3 cimen.
Legegyszerubb ha GamePortra rakotod a feszultseget. Illesztesre, feszultseg szintre ugyelni.
Esetleg egy 8 bit-es A/D a parhuzamos portra. Lehet menni feljebb az igennyel: SPI A/D paralell portra.
Nem ragaszkodom a soros porthoz sem a pic-hez.
Pic programozásban amúgy sem vagyok jártas csak c-ben azt nyomjuk a kollegákkal. A lényeg az lenne hogy van egy vendéglátói progink és az italstandoláshoz szeretnénk egy PC-hez illeszthető digitális mérleget létrehozni. Addig jutottunk hogy ezek a gagyi mérlegek mérő feje feszültség változással működik tehát ezt kéne bejuttatni a többi már a gép dolga lenne.
elég pontos dolog ez, tehát a kondis ötletem felejtős...
a game port ja... nem gondoltam ra. nagyon egyszeru otlet. nem tom mennyire pontos, lehet tokeletesn megfelel. ha kell valami A/D átalakító, mindegy h a PIC ben lévőt használod vagy csak egy sima A/D-t. az elobbi hszel is mondtam h a pic itt arra volna jo h elokesziti az adatot, jelen esetben mondjuk grammokra alakitja, es ugy kuldi a soros vonalon. ha ehez nem ragaszkodsz akkor sokkal egyszerubb egy sima parhuzamos A/D a printerportra, vagy egy soros kimenetu a soros portra, es minden szamitast szamitogeppel vegzel. nincs szukseged magas mintavetelezesi frekvenciara sem, tehat már csak azt kéne eldontened h milyen pontos dolgot akarsz osszehozni. ettol fugg h hany bites A/D kell neked. ki kell mérni a mérleged szenzorának a maximum feszultseget amit kiadhat, ehhez kell referenciafeszultseget valasztanod. meg az is érdekes kérdés h mennyire lineáris ez a szenzor a súlyhoz viszonyítva. ha nem az sem gond, végulis szoftveresen korrigálhatod
Üdv!
Nézd meg ezt az oldalt: http://www.belza.cz/pclink/v4k.htm Ez egy négy-csatornás feszültségmérő. A mérést valójában a program végzi. Ha valami nem érthető, akkor segítek a fordítással.
Ha már a tömeggel arányos feszültséged megvan, akkor én egy SPI vagy I2c felületű AD konvertert választanék (nagyon bő a választék!), azt a párhuzamos portra tenném, 3 vezeték....
ez valójában ugyanaz a kondenzátoros módszer amit az elején említettem, csak egy cseppet szebben kivitelezve...
(mármint a mérési elv ugyanaz) nem?
Igen az elv valóban ugyanaz, de nem csak szebb, hanem egy kicsit pontosabb is.
Helló, engem érdekelne a linken található cucc.
Nekem egy érdekes feladatra kellene. Mégpedig feszültséget kellene mérni, és rögzíteni autóban. Tehát a mérési tartomány 8-20Vig lenne, soros, párhuzamos, usbs felület lenne jó. Gábor
Sziasztok!
Hosszu távon (1-10óra) kellene feszültségeket mérnem és grafikonon ábrázolnom. Ismer valaki ilyen logger programot PC-re és hozzá való, lehetőleg USB portos hardvert? A mintavétel kb 1-10 másodperc kellene legyen 4-5 csatornán egyszerre. A neten nem találtam megfelelő programot (vagy nem jól kerestem).
Talán nézz szét az NI (National Instruments) termékei között, annak vannak (voltak) ilyen elvarázsolt dolgokra megoldásaik. Ma már nem tudom, nem kísérem figyelemmel.
Arra gondoltam biztos van ilyen project a neten, csak én nem találom.
Ennél sokkal bonyolultabb elektronika+PC házi megoldásoktól hemzseg a net, ez pedig a számítógépről való relékapcsolgatás után talán a legegyszerűbb téma lenne, bár beismerem ritkán merül fel az igény ilyen mérésre. Láttalak ma a tévében |
Bejelentkezés
Hirdetés |