Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségmérés AD-vel PC-hez
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Hintalo hozzászólása Aug 7, 2007 /

Üdv mindenkinek!
A segítségeteket kérném:
egy olyan kapcsolást keresnék amellyel feszültséget tudok mérni és az eredményt be tudom jutattni pc-re soros porton. Végülis nem muszály a PIC ha megoldható anélkül.
Előre is köszi.
(#) potyo válasza Hintalo hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Keresel egy olyan PIC-et, aminek van A/D átalakítója, meg soros portja. Pl. 16F690 vagy 18F1320 alkalmas a feladatra. Ennek az egyik analóg bemenetére kötöd a mérendő feszültséget (hogy hogyan, az attól függ, milyen feszültséget akarsz mérni), a soros kimenetére meg egy MAX232 szintillesztőt teszel, és azt a pc soros portjára kötöd.
(#) Medve válasza Hintalo hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Hello, PIC nélkül a soros porton elég problémás, de itt a kapcsolási rajz nem fontos, sokkal problémásabb a PIC-be írandó progi! (Potyo barátunk ezt kifelejtette!) Tudsz programozni PIC-et?

Ragaszkodsz a soros porthoz? Ilyet a párhuzamos porton meg lehet oldani PIC nélkül is, 8 (12) bitig
(#) hezso hozzászólása Aug 7, 2007 /

ha nem túl fontos a pontosság(hőváltozás, kalibrálás), akkor talán meg lehetne játszani soros porton azzal a modszerrel mint ahogy itt a hőmérő működik:
http://www.electronics-lab.com/projects/pc/013/index.html
nincs kedvem leirni, inkabb olvasd el.

ennek a megoldasnak az egyszerusege nekem szimpatikus.

kontrollerrel helyes, mert kesz formaban kuldheti neked akár celsiusfokban számokként soros vonalon.
Párhuzamosra meg ugy ha kotsz egy 8 bites A/D-t, vagy lehet nagyobb is, akkor szoftveresen osszejatszod a biteket, mert paralell porton 8+5+4 pin elerheto, kulon 3 cimen.
(#) kyrk hozzászólása Aug 7, 2007 /

Legegyszerubb ha GamePortra rakotod a feszultseget. Illesztesre, feszultseg szintre ugyelni.

Esetleg egy 8 bit-es A/D a parhuzamos portra.

Lehet menni feljebb az igennyel: SPI A/D paralell portra.
(#) Hintalo hozzászólása Aug 8, 2007 /

Nem ragaszkodom a soros porthoz sem a pic-hez.
Pic programozásban amúgy sem vagyok jártas csak c-ben azt nyomjuk a kollegákkal. A lényeg az lenne hogy van egy vendéglátói progink és az italstandoláshoz szeretnénk egy PC-hez illeszthető digitális mérleget létrehozni. Addig jutottunk hogy ezek a gagyi mérlegek mérő feje feszültség változással működik tehát ezt kéne bejuttatni a többi már a gép dolga lenne.
(#) hezso válasza Hintalo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

elég pontos dolog ez, tehát a kondis ötletem felejtős...
a game port ja... nem gondoltam ra. nagyon egyszeru otlet. nem tom mennyire pontos, lehet tokeletesn megfelel.

ha kell valami A/D átalakító, mindegy h a PIC ben lévőt használod vagy csak egy sima A/D-t.
az elobbi hszel is mondtam h a pic itt arra volna jo h elokesziti az adatot, jelen esetben mondjuk grammokra alakitja, es ugy kuldi a soros vonalon.
ha ehez nem ragaszkodsz akkor sokkal egyszerubb egy sima parhuzamos A/D a printerportra, vagy egy soros kimenetu a soros portra, es minden szamitast szamitogeppel vegzel.

nincs szukseged magas mintavetelezesi frekvenciara sem, tehat már csak azt kéne eldontened h milyen pontos dolgot akarsz osszehozni. ettol fugg h hany bites A/D kell neked.

ki kell mérni a mérleged szenzorának a maximum feszultseget amit kiadhat, ehhez kell referenciafeszultseget valasztanod.
meg az is érdekes kérdés h mennyire lineáris ez a szenzor a súlyhoz viszonyítva.
ha nem az sem gond, végulis szoftveresen korrigálhatod
(#) moris válasza Hintalo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

Üdv!
Nézd meg ezt az oldalt: http://www.belza.cz/pclink/v4k.htm
Ez egy négy-csatornás feszültségmérő. A mérést valójában a program végzi.
Ha valami nem érthető, akkor segítek a fordítással.
(#) Medve válasza Hintalo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

Ha már a tömeggel arányos feszültséged megvan, akkor én egy SPI vagy I2c felületű AD konvertert választanék (nagyon bő a választék!), azt a párhuzamos portra tenném, 3 vezeték....
(#) hezso válasza moris hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

ez valójában ugyanaz a kondenzátoros módszer amit az elején említettem, csak egy cseppet szebben kivitelezve...
(mármint a mérési elv ugyanaz)
nem?
(#) moris válasza hezso hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

Igen az elv valóban ugyanaz, de nem csak szebb, hanem egy kicsit pontosabb is.
(#) skyrangr01 válasza moris hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Helló, engem érdekelne a linken található cucc.
Nekem egy érdekes feladatra kellene. Mégpedig feszültséget kellene mérni, és rögzíteni autóban.
Tehát a mérési tartomány 8-20Vig lenne, soros, párhuzamos, usbs felület lenne jó.
Gábor
(#) Ferkógyerek hozzászólása Dec 12, 2013 /

Sziasztok!
Hosszu távon (1-10óra) kellene feszültségeket mérnem és grafikonon ábrázolnom.
Ismer valaki ilyen logger programot PC-re és hozzá való, lehetőleg USB portos hardvert?
A mintavétel kb 1-10 másodperc kellene legyen 4-5 csatornán egyszerre.
A neten nem találtam megfelelő programot (vagy nem jól kerestem).
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Talán nézz szét az NI (National Instruments) termékei között, annak vannak (voltak) ilyen elvarázsolt dolgokra megoldásaik. Ma már nem tudom, nem kísérem figyelemmel.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Arra gondoltam biztos van ilyen project a neten, csak én nem találom.
Ennél sokkal bonyolultabb elektronika+PC házi megoldásoktól hemzseg a net, ez pedig a számítógépről való relékapcsolgatás után talán a legegyszerűbb téma lenne, bár beismerem ritkán merül fel az igény ilyen mérésre.
Láttalak ma a tévében
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem