Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Köszönöm. Csak azért jeleztem a hibát, nehogy valaki valóban úgy próbálja megépíteni.
Ebből a két fajtából sikerült vásárolni. A jobb oldali két darab elég jónak tűnik. A baloldali jóval gyengébb és elég gyanús is.
Jogos észrevétel, mindössze kiutat kerestem az alacsony bétájú végtranzisztorok problémájából. Sima darlington - félek - rosszabb eredményt hozna.
El kell keserítselek, de a fényképen a bal okdali egy hamisítvány, azaz utángyártott tranzisztor! A középső, és a jobb oldali, az hibátlan, eredeti!Bővebben: Link Itt olvass utána!
Gondolom valami tömeg tranyó, amit olyanná feliratoznak amilyenre éppen szükség van.
Ez úgy működik, hogy amelyik típusból sok fogy azt elkezdik hamisítani (mert azt megéri, amiből keveset vesznek azt nem éri meg). Ezért pl. a BD249, 2SC3281, 2SC5200, 2N3773 kerülendő. Persze 100W feletti végfokot nem is érdemes tranyóval csinálni, de szobahangerőre a hamis tranyó is jó lehet.
A poén csak annyi, hogy a tranzformátor mintegy fele olyan nehéz lett, mintha réz huzallal készítettem volna el. A másik dolog, hogy a panelon is ugyanez a helyzet. Könnyebb, ragasztott tekercset készítettem. Szerintem szebben is szól. Ennyi. Szubjektív megítélésem az elsődleges.
Persze 100W feletti végfokot nem is érdemes tranyóval csinálni
Mégis mivel érdemes akkor?
Fettel. Egy normális 200V-os tranyó minimum 2x annyiba kerül mint egy hasonló tudású FET. Illetve a FET sokkal strapabíróbb is. De 200W felett már a pwm a jobb megoldás, és olcsóbb is.
Hát ez az!
Azt hittem valami IGBT-s fun-ba botlottam.
Ami szintén tranyó (szigetelt kapujú bipoláris tranzisztor).
Sziasztok. Egy apró kérdésem lenne, mi van akkor, ha 2SC2751-es tranzisztort használnék a végére?
Mikkel kellene számolnom?
A hivatkozott tranzisztor, ha jól látom egy kapcsolási feladatokra kifejlesztett példány! Egyenáramúlag stimmel minden, de a bétája roppant alacsony! 500 V-os feszültségtűrésre nincs szükség ennél az erősítőnél, 16 Ampert, meg sok más típus teljesít/túlteljesít! Ha ingyen adják, próbáld ki a Quadot ezzel a végtranzisztorral.
Konkrétan ezekből van itthon, és elég szűk a keret mostanság, ezért kérdeztem. Látom én, hogy kapcsiüzemre van, ez kitünt az adatlapból, a kérdés inkább arra irányult, hogy mi van ha ezt használom, tehát mik lehetnek a buktatói, ha kapcsoló tranyó fittyen bele?
2N3442 vagy BD249C?
Mindkét fajtából van itthon pont 8-8db tehát már csak az a kérdés melyiket tegyem bele a gépbe...? Javaslatok és ellenjavaslatok?
Ha mindkettőből van, és feltételezem, hogy eredetiek, akkor egyértelműen a 3442-est! Erősebb tranyó.
Szia! Válaszd a nagyobb erősítésűt. Ha egyformák, a TO-3 tokra szavazok. Nekem meggyűlt a bajom a BD-k hűtésével.
Nekem MJ15003-makkal pörögnek a Quadjaim, igen jók velük-
Köszi a válaszokat. Én is arra szavaztam volna és igen,mindegyik eredeti.
Nekem is MJ15003-ak vannak a Quadokban, elég jó hangja van velük
Sziasztok, az volna a kérdésem hogy EZ a toroid trafó elegendő egy Ludvig féle sztereó Quad meghajtására, vagy elegendő egy kisebb is?. Üdv.
Ha ki akarod venni belőle a 2x100watt-ot, akkor nem tennék bele kisebbet.
Sziasztok!Ti melyik mjl jelű tranzisztort ajánlanátok a megépítéshez?A fentebb említett is egy megoldás,úgy emlékszem,hogy van még nem is egy ebből a típusból.Egyébként bd 249c-vel akartam,de láttam néhány helyen és ismerősöm javasolta,hogy inkább mjl legyen.Kérdés,hogy melyik a jó?Ár nem lényeg.Ja annyit még,ha a végtranyó mjl lesz akkor meghajtót is kell cserélni (bd242c) vagy maradjon?Ha kell javasoljatok már valamit.4 db nyákot szeretnék megépíteni kedves ismerősöm adott 4 db-ot ő bd-vel építette meg!Nekem is ez van itthon,de ha az mjl jobb akkor egye fene,ennyit megér ez a végfok!Szóval köszönöm előre is a segítséget!Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Sziasztok!A quad405-ös erősitőm elé szeretnék csinálni egy előfokot, hangszinszabályzót ami jól illeszkedik hozzá, és még szebb hangzást ad a quadnak. Valami olyasmi érdekel amivel szép mélyhangokat tudok kicsalni a quadbol, szép lágy, dinamikus hangzást. De azért ne legyen nagyon bonyolult alkatrésztemető sem. Tudom hogy a legjobb a csoves előfok lenne, de eszméletlenül sokba kerül a megépitése. Van valakinek valami bevált rajza?
Ha igazán szép hangzást akarsz, akkor elfelejted a hangszínszabályzót, attól csak rosszabb lesz. Ha már szabályozni kell a hangszínt, hogy jól szóljon, akkor ott valami nem ok. Szerezz valami Lossless zenét, és azzal hallgasd meg, ne MP3-al.
Nekem egy ilyen van:Bővebben: Link de csak a bemenetválasztó miatt használom.
Kösz a választ, mindenképp azt veszem meg hozzá.
Szevasz Ferenc, ITT van ez a rajz, és ez mindent tud ami neked kell. Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |