Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   26 / 106
(#) reloop válasza kadarist hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Sokkal jobb, de lehet elfogult vagyok. Lényegében U1B.
(#) kadarist válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Kicsit átalakítottad a neminvertáló alapkapcsolást az egytápos verzióra, de ha működik, akkor jó.
(#) reloop válasza kadarist hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Köszönöm! Teljesen nem nyugodtam meg, mert az ST következetesen így ad rajzot hídkapcsoláshoz. Bővebben: Link Az alacsony lezáró ellenállás befolyásolhatja a (műveleti)erősítő működését?
(#) szkrep hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Egy akkutöltőt építek, és az áramgenerátorban egy műveleti erősítő kitartóan gerjed benne, bármit csinálok. Mellékeltem a kapcsolás ide tartozó részét, és néhány képet a mérhető jelalakokról. A tápfeszültség teljesen sima.
Próbáltam a visszacsatolásban a 100r ellenállást növelni, a 100p kondit növelni, de nem segített.
"IC4C" bemenetéről lefelejtettem egy ellenállást, ez okozhatja a bajt? Pont "IC4B" visszacsatolását terhelheti. Mielőtt elkezdem vagdosni a panelt, érdekel más véleménye is.
(#) poros válasza szkrep hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Szia.A kapcsolási rajzot linkeld be újra mert nem látni semmit.
(#) szkrep válasza poros hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Valami miatt nekem sem jeleníti meg itt. JPEG formátumban mellékelve ugyanazok a képek.
(#) szkrep válasza szkrep hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
További infó, hogy ha akku helyett ellenállást teszek be, nem gerjed. Tehát az akku kapacitása zavarja meg. Ennek a kiküszöbölésére van esetleg ötlet?
(#) proli007 válasza szkrep hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Hello!
Az R41-et növeld meg kb. 1kohm-ra, R44-et 4,7kohm-ra, C14 nem jó helyen van, azt az IC4b kimenete (7) és az invertáló (6) lába közé kösd. Értékét növeld meg 1..10nF-ra.
üdv! proli007
(#) szkrep válasza proli007 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Valóban a kimenet és az invertáló bemenet közti kondi lett a megoldás, szűk 10 perccel a hozzászólás előtt ugrott be nekem is Így a visszacsatolásban rögtön megjelenik a kimenet változása, nem próbál túlszabályozni, nem leng be. Már megy is próbatöltés egy leharcolt akkupakkon.
(#) Axel hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ebben a kapcsolásban miért szükséges a pozitív visszacsatolás RC taggal és mi történne ha elhagynánk?
Köszi
(#) reloop válasza Axel hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia! Ettől a visszacsatolástól átbillen az IC. A relé meghúzása, elengedése határozottabb lesz.
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ha elhagyjuk, akkor viszont komparátorként üzemelne az IC. Az RC tagos megoldás határozottabb ennél, mert van egy kezdeti erősítés, ami egy idő után közel végtelenbe megy át?
(#) vilmosd válasza Axel hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Alapvetoen azert "jo" mert a billenes kornyeken atmegy oszcillatorba. Mar ki lett targyalva valamelyik topikban, hogy nem jo megoldas. A kollega hetekig szivoagon volt emiatt a kapcsolas miatt. A kondi rovidre zarasaval, es a visszacsatolo ellenallas megnovelesevel normalis komparatort kapunk, aminek a jellemzojei kezben tarthatoak.
(#) Axel hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Esetleg Schmitt-triggerrel megoldani a stabil átmenetet "pazarlás" lenne vagy érdemes?
(#) pucuka válasza Axel hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nem is lehet másképp. Erre lett kitalálva, pontosabban lehet, de az könnyebben lesz instabil az átbillenés helye.
(#) Axel válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Hello!
Akkor lehet, hogy már egyszerűbb lesz ha veszek egy LM311-et aminek tranzisztoros kimenete van és ott gondolom megoldott a diszkrét állapotváltás is.
(#) pucuka válasza Axel hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Hát igen. Cipőt a cipőboltból.
(#) mate_x hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Érdekelne, hogy az alap nem invertáló műveleti erősítő kapcsolásnál( Bővebben: Link )mi a korrekt módszer a zavarszűrésre, ha a bemenetére hosszabb dróton keresztül érkezik a jel? Kondenzátorra gondoltam, de mi van akkor, ha a jel feszültsége hirtelen lecsökken, ekkor a kondenzátor tartaná a magasabb feszültséget és hibás lenne a kimenő feszültség.
A választ előre is köszi.

Üdv, Máté
(#) blackdog válasza mate_x hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Én sem vagyok profi a témában, de pF esetleg 1-10 nF kondival szűrnék. És ezt is tettem eddig.
Attól, hogy egy kondi 50V az még nem jelenti azt, hogy ez is fogja "visszaadni".
Ha csak 100 mV ment rá akkor csak 100 mV lesz benne.
(#) mate_x válasza blackdog hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szia!

Köszi a választ!
Tudom, hogy mit jelent a kondenzátor feszültsége( a max feszültséget, ahol még nem üt át), csak próbálok a tökéletesre törekedni, hátha van a kondenzátoroson kívül valamilyen más, jobb módszer is.
(#) pucuka válasza mate_x hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szimmetrikus bemenetet kell alkalmazni, a vonalmeghajtó vevő áramköröknél találhatsz példát. Igaz az digitális jelekre van, de analóg esetben is hasonló a dolog.
A kondenzátoros megoldás nem biztos hogy jó, mert nem lehet tudni a keletkező zavar jellegét, és hogy ezért egyáltalán kiszűrhető-e. Inkább szimmetrikus sodrott vezeték használatát javaslom, ha zavart környezeten keresztül kell a jelet vinned.
(#) mate_x válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Köszi, keresgélek.
(#) Axel hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Hogyan kellene módosítanom ezt az áramkört ahhoz, hogy a bemeneti jeltartományát 5 esetleg 12V-ig szélesítve a kimenet árama szintén a 4-20 mA-es tartományban változzék? Elvileg ebben a formában csak a 0-1 V tartományban működik. (Még nem építettem meg de szükségem volna rá.)
(#) proli007 válasza Axel hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Hello!
5V esetén, pld. a visszcsatolásban szereplő két 100kohm-ot az ötödére, a P1 potit az ötszörösére választod.
üdv! proli007
(#) Axel válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Köszönöm szépen! Abban bízom, hogy távadóként használva az áramjel sokkal kevésbé lenne zavarérzékeny nagyobb távolságok esetén.
(#) proli007 válasza Axel hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Hello!
Ez így van, főleg ha a távadód galvanikusan elválasztott. Vagy is maximum a fogadó bemenetnél van testelve. De az áramhurok legfőbb erénye, hogy bárhol megbontva azonos értékű áram folyik. Vagy is a kábel ellenállás okozta hiba kiesik. Élőnullás huroknál (4..20mA) megkülönböztethető a hurok szakadása a 0mA értéktől.
üdv! proli007
(#) amitech hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: van egy Usb hangkártyám, amiben egy LM358 op.amp van, természetesen smd tokozásban. Ennek a helyére betehetek egy OPA1662-t? A lábkiosztás stimmel mindkettőnél és az USB feszültsége is a működési tartományon belül van bőven. Másik kérdés, hogy várhatok-e jelentősebb minőségjavulást a cserétől, egy Sennheiser HD202- fejhallgatóval?
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Hello!
Elvileg beteheted helyette. De hogy mekkora minőség javulást fogsz elérni vele, az nagymértékben függhet a lánc többi elemének minőségétől..
üdv! proli007
(#) subi hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek. Mérni akarok kis feszültségeket (1mV - 500mV) és áramokat (1mA - 500mA) 12 bites PIC A/D átalakítóval, amihez 10-szeres erősítést szeretnék megvalósítani a bemenethez képest. A mellékelt áramkört próbálgattam, és a problémám, hogy nem lineáris az erősítés. Ha kis feszültséghez kalibrálok, akkor nagyobbnál nem pontos, és fordítva. Vissza nézve a topicot, nem igazán találtam (vagy nem vettem észre) megoldást. Szívesen venném ha valaki segítene hogyan módosítsam a kapcsolásomat, illetve egy működő kapcsolást bemutatna. Köszi....

erosito.JPG
    
(#) kadarist válasza subi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia!
Használj chopper-stabilizált műveleti erősítőt erre a célra, vagy speciális offszetkiegyenlítő opamp-ot, például a MCP6V01-et.
Következő: »»   26 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem