Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   317 / 607
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Dec 20, 2011 /
 
Találtam egy meglehetősen kicsiben megépíthető pwm ventillátorvezérlőt amit még kapni is lehet elvileg: MIC502. Nagyon egyszerű, kevés alkatrész kell hozzá és éppen eleget tud. Próbálta már valaki erősítőhöz? Esetleg a végére N csatornás mosfettel a TIP helyett?

Bővebben: Link
(#) attti hozzászólása Dec 20, 2011 /
 
Sziasztok valaki küld egy nyáktervet?
(#) Szabi1 válasza attti hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Ha tda 7294 hid kell akkor itt van. Ha nem tudod megnyitni akkor Bővebben: Link
(#) attti válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Köszi. Csak a rellop féle kapcsolás-é kéne.
(#) Szabi1 válasza attti hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Szerintem ugyanaz a reloop kapcsolása is csak nincs a trafóról a középkivezetés bekötve a gnd-re. Meg a Stby/Mute máshogy van.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Sziasztok! Lesz nyákterv! Most fejeztem be az egytápos hidalt változatot. Három napig gerjedt a dög mire rájöttem hol szúrtam el
Készítek róla rajzot, hogy véleményezzétek.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
A táp aszimmetriáját egy bontásból származó elkó okozta
(#) emersys válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia.
Elhiszem, hogy az elko komoly fejtőrést okozott,,
A nyáktervet ha feldobod majd lehet én is megépítem, csak legyen rá időm.
Örülök h sikerült velük elérned amin kísérleteztél.
(#) reloop válasza emersys hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia! Még formálódik a terv

Mellékelem az aszimmetrikus táplálású híd rajzát. A táp egy 24V-os trafó, graetz és 4700µF kondi (itt már csak egy darab puffer van). A kondi értéke bőven elég! A tápfeszültség 33/30VDC. 4 ohm terheléssel a fotón lévő bordával venti nélkül sem hevül túl. Ez is teljesen brumm mentes. A teljesítménye "fülre" azonos a +/-30V-os egy IC-ssel. Kipróbálom majd magasabb tápfesszel is.
A C2,C3-mal megszenvedtem: ha a gyári ajánlás szerint nem teszek a visszacsatolásba kondenzátort, akkor több tíz mV DC van a kimeneten. Próbáltam R5,C3-at teljesen elhagyni, leküzdhetetlen gerjedés származott belőle.
A kondikon kívül a változtatás lényege itt is a negatívhoz képest vezérelt némítás.
A híd második felének neminvertáló bemenete jól érzi magát a testen. A standby bemenetek mindkét IC-nél a pozitív tápon, maradok is ennél a megoldásnál. A híd második tagjának mute bemenetét a negatív tápra terveztem, de torzítást eredményezett, így ez is a "+"-ra került.
Kíváncsi vagyok a sztereó változat milyen meglepetéseket tartogat, ha közös tápot kapnak. :hide:
(#) bolondcat hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Hello óngőzmámorban ragadt társaim!

Mindenek előtt boldog ünnepeket.
Cimopata fórum társunk 1.1-es rezonáns tápjával sztereó hiadalt tda7294-et "táplált"-e már valaki?
(Csatornánként egy táp) Valamint az eredeti leírás szerint ETD-34-es vassal van megépítve, nekem 39-esem van és ha ugyanazokkal a menetszámokkal dolgozok akkor nem lessz-e túl gerjesztve a mag, valamint egy hídnak elég-e a 300W-os táp +/-34V mellett 8 ohm-ra. Az eddig kijelölt toroidot akarnám kiváltani vele helyszűke miatt. Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban megköszönném az útba igazítást. Szerintetek hangzás beli különbség lenne-e a táp miatt vagy maradjak inkább sima táp mellett. (Csak esztétikai megfontolás miatt akarnám lecserélni)
(#) storm válasza bolondcat hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Nemrég volt erről szó 1 másik témába, 1 olyan táp is röhögve elhajtaná őket.
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Hello TDA7294 hidról lenne szó. Ha 5A-rel hajtanám akkor jó a + és - tápágba egy-egy 5A biztositék? És +-38v rol lehet tápálni?
(#) Davidd hozzászólása Dec 25, 2011 /
 
Udv mindekinek.Kellemes Karacsonyi Unnepeket kivanok elosszor is mindenkinek!Lenne egy olyan kerdesem,hogy van egy erositom es abban a vegfok resze ellege tropan van nemlehet tudni mert de baszusnal nagyon csunyan tesz stb.A lenyeg hogy +/-30 voltrol megy a szerkezet.Sajnos a tap aligha tobb mint 100watt,kibirna jonagy pufferrel ket db sima tda7294 ? 8 ohmon,vagy akar 4 ohmon,gondolkoztam rajta hogy a trafot hutenem egy kis venntillatorral is hogy nehogy a tulhajtas miatt lene egjen,meglehet ezt oldani?
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Elnezest nem tudtam mar valtoztani a hozzaszolasomat,de pont ebben a temaban talaltam kepet ami pon ugyanolyan erositobol van,itt a mellekletEz az erosito lenne az.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Szia! Viszont kívánom!
Ha az erősítő eddig is elment azzal a trafóval, ezután is el fog. A tápfeszültség és a hangsugárzó impedancia határozza meg az igénybevételt.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
A képen azt látom, hogy elég karcsú a szekunder keresztmetszete. 8 ohm -mal, normál hallgatásra elbírja azért. Bulizáshoz még ventillátorozva sem ajánlom.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Koszonom.Itt a lenyeg.Mivel kicsi maga az erosito,de belefert volna szepen a tda7294 es konnyen lehet szallitani,ezert gondoltam hogy egy kicsi kompakt valamit osszerakni.Pont bulizasra lett volna,van egy trafom de az meg nem fer bele a dobozaba,azert akartam beletenni,mert nemtudok dobozt kesziteni nincsennek meg a megfelelo alapanyagok.Lehet megcsinalom,normal zenehallgatasra,mert a gyari erositom tonkrement es garancia allat Bukarestbe kuldtek,es kitudja mikor kapom vissza.
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 25, 2011 /
 
Na szóval szeretnék a hűtőrendszeremhez egy-két képet mutatni. A hűtőrendszer 3 TDA 7294 Hidhoz kell. A fekete borda menne 1 hidra, a fehér pedig 2 hidra. A fehér hűtőborda 20x10x2,5cm és ezen kivul rá lessz szelve a képen látható 2cm vastag alu lemez. Ezeken kivül jönne még a hűtőtönk. A ventilátorok 8x8x2,5 cm esek, 41CFM 0.22A Zajszint: 34B Forgási sebesség: 3000RPM
A ventilátorokat ugy akarom felhelyezni hogy a dobozon belül cserélődjön a levegő. Elég lesz-e?
(#) lacek29 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
hááát.nemvagyok biztos hogy elég lesz.Nekem ennél komolyabb bordán van 2 híd,mégis sikerült megsütni az egyiket,bár történt egykis baleset .még jó hogy a védelem közbeavatkozott.szóval én azt ajánlom,keress komolyabb bordát,
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Szia! A 2cm-es alu daraboktól csak nehezebb lesz az erősítő, nem fog jobban hűlni. Elhagynám.
A fekete bordára hová szándékozod fogatni az IC-t?
A ventillátor csak akkor hatásos, ha külső levegőt tud beszívni és az akadálytalanul - legalább a beszívásnak megfelelő keresztmetszeten - tud távozni a dobozból.
A fentieket tanácsnak szánom
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
A fekete bordán van hely fogatni az IC-ket. De ha a másik borda vastagabb akkor több hőt képes elnyelni nem? Egyébként holnapután lehet fogok kapni még valami bordákat. A fekete borda elég egy hidnak?
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
A nagyobb tömeggel csak az első felmelegedésig jutsz előnyhöz. A hűtési teljesítményt a levegővel érintkező felület határozza meg, illetve a felmelegített levegő milyen gyorsan tud eltávozni. Úgy emlékszem az alagút hűtést már ajánlottam neked.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Ok,OK csak én sokat variálok
Remélem szerzek valami jó hűtőbordát meg egy jó nagy trafót, mert akkor kész lenne Akkor valahogy igy lenne elrendezve: Az erősitő hátán egy ventilátor, meg a tetején és a két alu lemez helyett hűtőborda. Csak avval lesz gondom hogy a doboz elég kcisi, hátha összejön.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Nekem egy darab híd egy 100x100as bordán van. Vékonyka kis borda az erősítő 2db 3utas hangfalat hajt végre a borda alig lesz langyos. A borda a kaszni hétulján van a külvilágba és egy 80x80as venti van rajta.
A ventiláátor minden képp a bordát közvetlenül hűtse. Sokkal jobb lesz ahatásfok. Én legelőször egy egy ic-re egy egy pc táp bordát raktam. Forró volt. Egy v entillátor szobahőre hűtötte.
(#) Davidd hozzászólása Dec 25, 2011 /
 
Udv.Vegul arra jutottam,hogy csak megepitem azt a ket sima vegfokot ma kiuritettem a dobozt,a trafot az egyeniranyitot es a szurest hagytam benn.Holnap teszek fel kepet milyen borda lenne a ket tdan remelem eleg lesz neki,legabb ha masnem ventillatorral,de addig is valaki atalakitana a mellekelt kapcsolasi rajzot 30 voltosra.
(#) peter1995 válasza Davidd hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Ez 40V-hoz van.

clip led.jpg
    
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Értelek! A doboz magassága megköti a kezedet.

Hűtés.JPG
    
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Szia! Parancsolj.

Clip 07.JPG
    
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Nagyonszepen koszonom.Ha mas nem privatban elmagyarazod hogy mi alapjan kel megvalasztani az ellenalas erteket.Tudom ohmbacsi kepletet,anyit tudok hogy az ellenalassal szabalyozni lehet a tranzisztoron keresztul meno aramerosseget enyit ertek belole tisztan.Megegyszer koszonom.A bc182 helyett hasznalhatok bc171 et,vagy 107 et a beta szamit hogy mekkora?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Szia! Az emitter és a kollektor ellenállás összege adja a led áramát. Az emitter ellenálláson 4-8V közötti feszültség essen. Ez változhat az erősítő topológiájától függően, de nem kényes érték. A bázisra kötött ellenállás feladata, hogy telítésbe vezérelje a tranzisztort és egyúttal a 100µF töltését is szabályozza. A tranzisztortól 200-as erősítést várunk el. A diódáknak záró irányban tűrni kell a teljes tápfeszültséget. PNP tranzisztorral is meg lehet építeni a tükörképét a pozitív tápról, a diódák és kondi értelem szerű polaritásával.
Következő: »»   317 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem