A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
A külső oszlopokra az az ~1,5 T-s gerjesztés erre a vasanyagra túl sok. Nem sokkal bírhat többet, mint az 1,2 T. Sorba kötve meg túl vékony lenne a huzal. Amit írsz +100 meneteket fokozatnak, nem nagyon kapcsolgathatod följebb. A tekercstesten maradt fóliával nem kell foglalkozni. Ha nem alkot menetet, elhanyagolható. Legfeljebb azokon az oldalakon kell "megszaggatni", ahol a lemezek élei vannak.
Amit most is meg korábban is leírtál a szerkezetről, az pontosan a transzduktor (elektromágneses erősítő) leírása. Ezeket még a fejlettebb félvezetők, tirisztor-triac megjelenése előtt alkalmazták teljesítmény szabályzására.
Idézet: „Ha csak az egyik oldali primer működne, és az 1,514 teslával gerjesztené a 18cm^2-es vasmagot, akkor a közepén (36cm^2) 0,757T lenne a gerjesztés?” És kész az erősen eső karakterisztikát mutató hegesztő!
Idézet: „Ha csak az egyik oldali primer működne, és az 1,514 teslával gerjesztené a 18cm^2-es vasmagot, akkor a közepén (36cm^2) 0,757T lenne a gerjesztés?” Ez esetben a középső oszlopban 2/3*0,757 T lenne a gerjesztés, mert a másik külső oszlop elvinne 1/3-ot. Amint elkezdenéd terhelni, az összes erővonal kiszaladna a gerjesztetlen külső oszlopra. Túlságosan eső lenne a karakterisztikád. Csak az egyik külső oszlop szabályzása megoldható, de teljesen magára hagyni nem lehet. Az 1,5 T mindenképpen sok.
Egyik ismerősömmel beszéltem hogy kellene egy jó vas heggolót tekerni, ő erre beszélt a tekercselő ismerősével, és ő adta ezt nekem hegesztőt tekerni. 1,6T-val gerjesztik a mikró sütő trafókat is, aktív hűtés mellett egész jól bírják, és ennek nem 0,7mm-es a plakettvastagsága, hanem 0,5mm. Bár valóban, az lenne az igazi, ha 1,2T-val lenne gerjesztve, és azt akár folyamatos üzembe is bírhatná, de hegesztőt szeretnék építeni, a 60%-os üzemelési idő tökéletes lenne csutkán. A szabályzással meg le lehetne szabályozni 1,2T-ra, és ott akár folyamatosan is mehetne. A +100 menet nem fog felférni, tele van a trafó ablak, úgyhogy fázishasítás lesz. Szerintem a fólia meg nem alkot menetet, de néhol majd még pluszba meg is szaggatom.
Ha meg nem lesz jó hegeszteni, megcsapolással leszedek róla 2x24V-ot és jöhet a 3KW-os végfok építése 2x1600W 2ohm 2x16db tda7294 szerk: akkor nem 2/3*1,5T a közepén?
A mikrotrafókban egész más az anyagminőség. Az aktív hűtés meg nem a vasmagnak, hanem a tekercseknek fontos. Ez a transzduktor legalább 30 éves, de inkább több. Gyanítom, jóval idősebb, mint te. Más dolog a hegesztőtrafók tekercsének !!! időszakos nagyobb terhelése és más a trafóvasmag gerjesztése. A tekercsen csak akkor folyik áram, amikor hegesztesz, a vasnag meg akkor is kapja a gerjesztést, amikor a szekunderen nem folyik áram. Ha meg telítődik, akkor nem sokat számít a fázishasítás. Úgy fognak durrogni a tirisztoraid, mint a pattogatott kukorica.
Régebbi vasmagokra legfeljebb 1,4-1,42-vel tekertem hegesztőt, de így is már azon a határon voltak, hogy erősebb hálózat esetén a legfelső fokozatban bekapcsoláskor le-lecsapkodták az automatát.
Igazad van, a gerjesztéstől állandóan melegedni fog a mag. Fázishasítással már szabályoztam 2db mikró trafót hegesztéshez Elvileg fázishasításnál kisebb lesz a gerjesztés is, nem? Összerakom így, aztán ha nagyon melegszik a vas, bepréselek még pár menetet a primerhez.
Szerk: Már egy napja szárad a szekunder, ha nem kötött meg 100%-osan, hanem néhol még belül nem kőkemény, csak puha a lakk, össze szabad már rakni? (lakkos vödör alján ázott, aztán fél nap kicsorgás, aztán egy nap száradás)
Nehezen érted meg, hogy ez nem mikrotrafó jó minőségű vasmaggal.
A triacos szabályzással a fázisszöget változtatod, de amint felér a szinusz csúcsára a vasmag betelíthet. Legalábbis valószínű. Akkor pedig pukkan a triac, mert nincs semmi áramkorlát. Ezt csak méréssel lehet biztonságosan leellenőrizni. A teljesen összeszerelt trafó meglevő primerjét, mindkét tekercset párhuzamosan kötve, bekötöd a 230 V-ra. Ha levágja az automatát, nem nyert. Ha nem vágja le, megméred az üresjárati áramfelvételt. Ha elfogadható (10 A alatt van) már lehet vele valamit kezdeni. Igazság szerint toroiddal, folyamatosan szabályozható szinuszos bemenőfeszültséggel lehetne bemérni, de a fenti az "elfogadható kompromisszum". Lehetne még cifrázni, másik hegesztőtrafó fokozatairól különböző feszültségekről megtáplálni, előtétellenállást, izzót, rezsót elékötni, stb. Puha lakkal össze lehet szerelni. Utólag is lehet még lakkozni, javítani.
Értem én, hogy nagy a gerjesztés, de ha már kész van minden, csak össze kellene rakni, lemérném. Triakos szabályzás fázisszöget változtat? Azt hittem, hogy az csak kikapcsol minden szinusz-félhullám bizonyos százalékánál. A mikró trafó is túl van gerjesztve, annak is bitangul melegszik a vasmagja, de mégse pukkant el a triak, meg amúgy se pukkanna el a triak, mert leold a biztosíték, nem? De pár óra és összerakom, aztán kiderül az üresjárási áramfelvétel. Az a baj, hogy ez akkor lenne jó, ha 400V-ról menne a két primer sorba kötve, és akkor nem lenne, csak 1,2T körüli gerjesztés, csak 400V kevés helyen van...
Idézet: „Azt hittem, hogy az csak kikapcsol minden szinusz-félhullám bizonyos százalékánál” Éppen fordítva. Bekapcsol. Kikapcsolni csak árammentes állapotban tud. Nem fázisszöget változtat. Rosszul írtam az előbb. A mikrotrafó nincs túlgerjesztve csak a határhoz közel. Üresjárati áramfelvételük 1,1-1,3 A, de már mértem 1 alatt is. Ennél a régi vasmagnál nem tudod, hol a határ.
Hali kolléga ! Egy dologra hagy hívjam fel a figyelmed ! amennyiben hegesztőt akarsz készíteni és magadnak,akkor gondold meg. egy két elektrodát akarsz hegeszteni,vagy használni akarod ? előszőr 50cm2 vasmag de minimum .minnél nagyobb annál jobb.A primer tekercs minimum 2mm 2,2mm átmérő legyen a szekunder minimum 25 mm2 ,ha ebből megtekered.nem lehet gondod.a primer 33o menet de 30 menetenként söntöld meg négyszer .fokozat miatt.a szekondert 66 menet.Ezt tekerheted megoszva de külön külön. DEEEE ha a primerher még tekersz 180 menetet és sorba kötöd akkor 380 voltra is jó .ha kiiktatod 230 voltra jó.ezzel egész nap hegeszthetsz. hali oszkár
Kissé el vagy tévedve. Ez a stílus a (rég)múlt. Ezelőtt 33-35 évvel több hegesztőtrafót tekertem 25-28 cm2 vasmaggal. Többet közülük toroid magra. Igaz, a 2 mm primerhez én is ragaszkodtam, de a menetszámokat magam számolgattam ki. Konkrét menetszámokat nem illik megadni, azokat mindig a vasmag minőségéhez és keresztmetszetéhez kell kiszámolni.
Off: Nem ajánlom, hogy ezt a hozzászólást megmutasd egykori nyelvtantanárodnak.
A volt magyar tanárom 20 éve meghalt .hali
Szerencséd van.
GONDOLOD ,
Összeraktam a felét, és bekötöttem, a vilanyóra 26s alatt fordult egyet, ha jól számolom, az kerek 1A-es üresjárati áram. Mindjárt összerakom a másik felét, és lemérem az üresjárati feszültséget.
Szerk: nem enged .3gp fájt feltölteni? Van amúgy itt egy hegesztő trafóm, d=3mm a primer, 20mm^2 a szekunder, 35cm^2 a vas, 180A és nem nagyon melegszik.
Szek. üresjárati fesz?
A fél primerrel 21,4V. Összeraktam a másik felét, bekapcsoltam, és 10-15s után fehér köd szerű füst jött ki belőle, de én inkább nitro hígító párára tippelnék, mert a szaga nem volt égettess, inkább nitro hígító szagú. Aztán megint csak fél primerrel járattam, és olyan 2 perc alatt semmi, megint vissza két primerre, és megint füst szerű cucc. Amúgy a vasmag nem melegedett egy szemet se. Szerintem a nitrolakk elektrolizál, mert a kábel ami rajta van leblankolt pvc kábel, és papírszalaggal van szigetelve. Ha menetzárlatos lenne, kisebb feszültségen is el kellene kezdjen füstölni... Amúgy kerek 42V jött ki rajta 2 primerrel.
Juhj az a szakszerű primer-230bekötés
A primer vagy a szekunder füstölt?
Közben hőfok a primer és szekunderen?
Szekunder füstölt, a primert nem lakkoztam... A primerek hidegek voltak, a szekunder is hideg volt egy primerrel, aztán két primerrel füstölt, és a külseje egyenletesen 35 fok körül volt (ami az 5 fokos garázsba jól érezhető).
Áruld el légyszi,hogy a primer kötése milyen (soros vagy párhuzamos?itt fontos a fáziszhelyes kötés.
Valószínű felcserélted a prímer menetvégeket(én is rá szoktam hibázní elsőre)!
Biztos, hogy jól kötötted be a primereket, mert különben nem emelkedett volna meg az üresjárati feszültség. Fordított bekötésnél ez pontosan 0 lenne. A felszálló párafelhőcske és a melegedés zárlatot mutat. Alumíniumnál előfordulhat, hogy elfröccsen és megszűnik, de az ellenkezője is. A vasmag ezek szerint nem telítődik. Az üresjárati áramot nem lehet a mérő állásából számolni, mert az valós teljesítményt mér. Annyit tudunk belőle, hogy az üresjárati veszteség 1 oldalon ~230W. Az üresjárati áram akár 5-10 A is lehet.
Ez egy un. nagyhozamú elektróda amit Csepelen, vagy Móron gyártottak régen. Sima szerkezeti acélt hegesztettek vele. A bevonat is vastartalmú, hosszabb varratot lehet vele hegeszteni mint az ugyanolyan átmérőjű elektródákkal. Az áramigénye kb. 30 százalékkal nagyobb, mint a sima társaié/ ua. átmérőnél/. Nagyon jól lehet vele dolgozni, csak az egyfázisú 230V-os készülékek nem nagyon bírják. A legkissebb átmérő amiben gyártották:3,25 mm. Személy szerint én imádtam, sok volt belőle, az áramigénye miatt nem lopták sokan. Úgy kb. 25 éve sok kazánt meghegesztettünk vele. /remélem már elévült )/
Kössz az infót, valóban, sima 230-ról nem igazán akarja az igazságot, ócskavas telepen van kidobva belőle 3 doboz, szétázva, de haza hoztam 2-3 szálat, szárítottam 4-5 napig radiátoron, és egész jól leolvadt, már ameddig nem ragadt le és beleszólt a biztosíték. Lehet elhozom belőle még ami ép, kilója 120Ft tán, annyit megér.
erbe: biztos hogy jól kötöttem be a primereket, az üresjárási feszültség meg normális, hogy megemelkedett, mert dupla lett a keresztmetszet, tehát dupla a feszültség is. Szóval az hogy a primer egyenletesen langyos, és kisebb feszültségen nem történik semmi, nagyobb feszültségen füst szerű izé jön ki belőle az zárlatot mutat? Amúgy direkt felcseréltem a bekötést és akkor 0V volt a primer fesz kralikandras: a primer bekötése párhuzamos
Most ráindítottam a trafóra, olyan 25s után kezdett füstölni, és kb 1/3-1/4 annyi füst jött ki belőle, az üresjárati feszültség pedig emelkedett 0,7V-ot, tehát 42-ről 42,7-re, én arra tippelnék, hogy a lakk száradt, és kevesebb az elektrolízis.
*Amúgy direkt felcseréltem a bekötést és akkor 0V volt a szekunder fesz
Szia, dolgoz meg ezen a kijelentesen, a feszultseg nem lehet a duplaja attol, hogy ha egy vasmagot ketto primertekercsen gerjesztel valtozatlan szekunder menetszamnal.
Itt a képlet, ha Av-t(vasmag keresztmetszet) duplájára növeljük, akkor a voltonkénti menetszám(N1v) a felére csökken, tehát a tekercsben indukált feszültség a duplája lesz.
Csatolok még képet a fizikai megvalósulásról, hogy érthetőbb legyen.
Tetszik amit írtál a mágnes erősítőről ezen elgondolkozhatna AccessDenied. Esetleg szabályzóként használhatná a majdani bőmbölöjébe. Talán még utánna is fog nézni,kérdezni hogy ez mire jó.
Sziasztok! Egy ilyen trafó képes elázástól leégni ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |