Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Van egy Videoton R4900-as készülékem, amit korábban már javítottam, de most ismét a műtőasztalra került. A gondom a következő: - 1, a középhullámú sávon, ha pl. a Kossuth rádiót behangolom, néhány perc után "elmegy" az adó utána kell hangolni. Ez vajon minek a hibájára utalhat? - 2, áthangolnám az URH sávot nyugatira, mi a teendőm? Utóbbi feladatra egy szájbarágós magyarázatot szeretnék kérni tőletek, lehetőleg a típusra alkalmazva, mert még sose csináltam ilyesmit. Köszönöm szépen!
Ha RH-n is ugyanúgy elmászik, akkor szerintem elsősorban KF (és egyéb kerámia) kondi(-k) hibája, esetleg a hangolómag elmászkál, de lehet, hogy gázos az ECH cső is, vagy az EAF; ha csak KH-n, akkor inkább a modulátorkőr kondijai(pl. a trimmerkondi) lehetnek ludasak. Az URH áthangolás elég kemény dió, már csak azért is, mert az OIRT sáv sokkal szűkebb(volt), mint a CCIR. Jobban jársz, ha a vakerán megveszed az ott állandóan hirdetett adaptert (1600.-Ft), a hátlaphoz beépítve (táp a fűtőfesz.-ből) nagyon jól működik(Pacsirtába én már megcsináltam-korábbi hsz.-emben láthatod). Ha mégis ragaszkodsz az áthangoláshoz, akkor tanulmányozd át az OIRT-CCIR (vagy fordítva) topicot!
Üdv, és BÚÉK:gkari
Igazán nincs mit, ha kérdés van, csak nyugodtan.
A sorkimenő egy érdekes kérdés, én pl. minden hagyományos 50Hz-es képcsöves TV sorkimenőjét hallom. De ezeknek a régieknek sem igazán hangosabb szerintem a többinél. Ami miatt most esetleg jobban hallható, az az, hogy a család többi tagja már aludt a felvétel készítésekor, emiatt elég halkra tekertem csak fel a hangerőt. Digitalizáláskor viszont a hangsáv kapott egy 300%-os erősítést, emiatt aztán minden apró zaj, vagy zavar is hangosabb lett. (az elején pl. egy autó túráztatása is belehallatszik...) A sorkimenő hangját két helyen érdemes megfigyelni: amikor elmegy az adás, ill. közvelten kikapcsolás után fütyül egy szépet. Nem tudom ilyen sípolásra gondoltál-e vagy egy másik érdekes időnkénti visítás-szerű hangra, ami viszont valami zavar és a hangszóróból jött. Énszerintem semmi rendellenes hang nem jött ki magából a TV-ből. A robbanásokról: üzem közbeni robbanásról nem hallottam még, kivéve a Videoton Colorstar-okat, de a mendemondával ellentétben ezek is csak kigyulladtak. Ez is amiatt volt, mert javításkor nem megfelelő alkatrész lett beépítve (eredeti nem volt), így a megnövekedett feszültséget a szigetelések nem mindenhol bírták. Ezek a régi fekete-fehér csövek meg leginkább szervizelés és szállítás közben voltak sérülékenyek. A cső előtt mindegyik ilyen régi készüléken van egy védőplexi is, hogy esetleges baleset esetén az üvegszilánkok a TV-n belül maradjanak. Olyan esetről nem tudok, hogy üzem közben összeroppant volna ilyen cső, de ha az idősebb szakik hozzá tudnak ehhez fűzni még, azt én is szívesen veszem! @Janó bácsi: Komolyan, egyre hihetetlenebb dolgokat keltesz életre, nagyon csodálom amiket összehozol! Csak gratulálni tudok, nameg örülni annak, hogy ilyen remekműveket és igazi példát mutatsz, hogy is kell ezt csinálni!
Szóval képcső: A robbanással kapcsolatos félelmek az 50-es 60-as években abból indultak ki, hogy egy 43 cm-es vákumolt képcső felületére kb 10 tonna nyomás nehezedik, és ha ez beszakad, berobban, a szétrepülő üvegszilánkok nagy károkat tehetnek. Ezt a kezdeti időkben nagyon komolyan vették, a GELKÁ-nál külön balesetvédelmi oktatásokon kellett rész venni, a képcső cseréket elkülönített fülkében kellett végezni, illetve vastag bőrkötényt, kesztyűt és és plexi álarcot kellett felvenni. Aztán lassan abba maradt a pánik, mivel rengeteg volt a képcső csere, (nálunk a baranyai központi nagyszervizben, napi 2,3, db) és soha sehol nem volt robbanás. Többször letörött a képcső nyaka, de akkor sem robbant szét. Később forgalomba kerültek a peremén acélkerettel ellátott úgynevezett robbanásmentes csövek, akkor meg végleg abbamaradt a félelem. Sőt utóbb előírás lett, hogy a cserélt képcső nyakát eleve le kellett törni, nehogy balesetet okozzon. A robbanásról szóló mendemondák csak ténylegesen a Color Star-oknál terjedtek el de az sem felrobbant, hanem kigyulladt, ahogy mondtad. Én egy képcső robbanásra azért emlékszem, egy Komlói bányász kidobta a Tavasz TV-t a 2. emeleti ablakból tokostól az üvegen keresztül, mert nézte a meccset és kikapott a csapat.
De üvegszilánk akkor sem jött ki a dobozból. Aztán behozták a TV-t hozzánk, hogy meg tudnánk-e javítani. Sokáig röhögött a történeten a szakma, meg ki volt állítva a gép elrettentő példaként. Köszönöm az elismeréseket. Janó(bá)
Tiszteletem mindenkinek!
Csak nemrég akadtam a topikra amit végig is olvastam s látom,az itt jelenlévők milyen gyönyörű munkát végeznek mindent beleadva.Nekem is van két régi rádióm,valaha szerettem volna felújítani őket,de már sajnos nem áll módomban,nem tudom mit kezdjek velük.Gondoltam,megmutatom őket,hátha érdekel valakit.
Ez lenne a másik készülék és néhány régebbi alkatrész.
Van még egy Univeka műszerem is,működőképes,bár biztosan újra kellene kalibrálni,a teteje kissé sérült oldalt sajnos.
Üdvözlet Erdgab !
Érdekel a készűlék . Tisztelettel :Öreg T.
Köszönöm szépen, akkor körülnézek benne (a pormacskáktól már megszabadítottam). Lehet, hogy akkor átalakító lesz belőle, bár szerettem volna fenntartani az eredeti állapotot (még semmi sem modern alkatrész benne), de ez végülis nem jelent beleszólást az eredeti lelkivilágába.
Ez a 230A egy nagyon szép darab! Mit kérsz érte?
Köszönöm a kiegészítést Janó bácsi! Ezen a Tavaszos történeten jót nevettem!
Szia!
Kondikat átmértem, ott minden rendben. EBF89-et cseréltem, ECH81 nem volt itthon (84-esből bezzeg van egy adag...). A forrasztásokat is nagyjából átnéztem-átforrasztottam, hátha. Ezt követően a hiba javult de nem szűnt meg egészen, és nem tudom, melyik lépés volt, ami javított a helyzeten. ECH81-et is megpróbálom majd cserélni, ha hozzájutok. Ellenben jelentkezett egy új tünet. Ebben a típusban két hangszóró van, egy mélyközép és egy magas. A mélyközép nem szól, holott, a kábelek rendben, a hangszóró ellenállása is oké, még recseg is mérés közben. Annyi változott az eredeti felálláshoz képest, hogy a szétszedésnél a hangszórókábeleket leforrasztottam, s azután vissza. Hol lehet a kutya elásva? Köszönöm szépen és nagyon boldog újévet!
Akkor biza gyanús lehet a tápegység(pl. a szeléneir, szivárgó pufferelkó)-(tápfeszmérés!) . Ha a magashsz. szól, akkor csakis a mély lehet hibás(vagy annak bekötése), próbáld ki egy külső hsz.-val a csatlakozónál bekötve!
Köszönöm! A táp már rendben van, kondicsere történt. A hangszóró javult, a külső hangszóró aljzata volt gubancos, kicseréltem. ECH81-et is cseréltem végre valahára. Ennek ellenére még mindig elhangolódik az adóról egy idő után (már nem teljesen, mint kezdetben, csak kissé). Hol, mit lehetne még mérni?
BUÉK mindenkinek!
Ünnepek alatt volt időm bütykölgetni. Elővettem az Orion 844-et hisz fél éve megvan, de még csak szemrevételezés történt. Alapból kicseréltem az elektrolit kondikat, visszaforrasztottam a leszakadt vezetékeket, két kondit még kicseréltem és a gramofon bemenetről csoda szépen szólt. A rádió frekis részen viszont elakadtam. Semelyik sávban nem akar megszólalni, de még sistergés búgás sincs. Több próbálkozás után már a végén a szignál generátorról (ami sajnos bedögölve nem lehet frekit állítani) a tekercskészletet levéve adtam neki jelet, és a modulátor részen kis hangerővel (gramofon bemenethez viszonyítva max hangerővel nézve) de hallható jelet adott az oszillátornál viszont alig volt hallható. Tekercsek nélkül a modulátor részt érintve volt búgás visszatéve a tekercseket már nem reagált az érintésre. Sáv átkapcsolásnál kattan-recseg egy kicsit, de semmi többet nem lehet hallani. Merre keressem a hibát?
Üdv. Módszeresen kell hibát keresni, ha a hangfreki jó, akkor a 2. KF körben kell körülnézni, lehet rossz az ECH, vagy nem jók rajta a feszültségek. A heptóda rácsra kell tenni a szignált és ha onnan nem megy, akkor a cső, vagy a 2. KF hibás. Ki kell venni, fel kell peremezni, és ki kell cserélni benne a 200 Pf-es kondikat. Aztán lehet előrébb menni a mod. rácsra, és a módszer ugyanaz. Ha a feszültségek rendben vannak a csöveken, és jók az ECH-k akkor a legvalószínübb, hogy a KF kondik hibásak. Persze minden lépésnél újra kell hangolni a KF-eket. Üdv.
Üdvözlet Mester! ECH működő rádióban tesztelve, kifogástalanok. Ha a rácsra teszem a szignált csak akkor van hallható jel, ha a tekercskészletet eltávolítom, egyébként lehúzza a jelet. Ez természetes jelenség? Hétvégén lesz időm vele foglalkozni akkor még egyszer átnézem különösen a tekercskészletet mert arra tippelek hogy valamelyik tekercs zárlatos, bár akkor még valamelyik sávban attól még szólni kellene!? Illetve van két rajzom, az egyiken van egy 100mikroF kondi a másikon meg nincs. Kell oda vagy nem? Remélem nem csináltam hülyeséget, mert beraktam?
Bővebben: Link
Csak ismételni tudom, hogy az ECH-k heptóda rácsára tedd a szignált, és 473 Khz en a második csőröl gyengébb, a mod rácsról pedig erős jelet kell kapni. Ha ez stimmel, akkor középhullámú állásban hagyva meg kell nézni, hogy működik-e az oszcillátor, legkönnyebben szkóppal, ha az is jó akkor szakadt a mod. tekercs, vagy valami zárlat van a dobon. De az is lehet, hogy csak annyira szét van hangolódva, hogy azért nem találsz állomást. Módszer az is, hogy a szignált teljes kimenettel rádugod az antennára és addig tekered a frekit, míg valahol nem jön jel, és akkor lehet következtetni odébb csavarással, hogy megy-e az oszci, illetve hogy egyáltalán merre jár a készülék hangolása. Hát látatlanban ennyit tudtam segíteni. Üdv.
Üdv! Na vége az ünnepeknek (ezúton is boldog új évet mindenkinek) így folytatom a vtrgy szimfónia felújítását a készülék a madárfészkes pókhálós stb állapotból eljutott oda hogy középhullámon már működik a Kossuth és még 1-2 adó bejön. Most jön az hogy az el84 helyett visszaalakítom ebl21 re és ehhez kérnék segítséget. Ha valaki esetleg tud kapcsolást az átalakított verzióhoz szívesen fogadnám mivel mint az alábbi képeken is látszik elég nagy a kavalkád. A másik: a fémsasszit érdemes e valahogy újrafényezni akár trafókkal együtt valamint skálahúr helyett mit lehet használni? Még annyi hogy a velencéhez a politúron felül használtak e valami pácot, vagy csak a sellakot?
Skálahúr helyett nagyon jó a vastag sebész cérna.
Disznósajthoz is Csak nehéz hozzájutni...
Hali! Én is csináltam már pár szimfoniát (kisebb nagyobb változatokban) ha gondolod keress rá itt a topic-ban! A végcső visszaalakításánál jól jön a gyári kapcs. rajz, ami szerint leellenőrizheted az alkatrészeket, meg a csőfej bekötését, mert a demodulátor az eredeti felállásban a végcsőben foglal helyet, nálad lehet valami plusz dióda beépítve erre a célra! A sasszit ha nem korrodált elég megpucolni vmilyen fémtisztítóval, fölösleges szntem festeni, a trafót lehet, csak előtte rozsdamarózd le, mer ledobja a festéket egy idő után! Hozzá lehet férni anélkül is hogy ki kéne szerelni. Skálahúr helyett (sajnos ennél a típusnál) a mutató mozgatásához vékony erős fonalat tudsz használni, a vastag nem megy át a pici likon sajnos, de nincs rajta terhelés, így nem valószínű, hogy elszakad! A hangolóforgó mozgatásához vékony reluxazsinórt kell szerezni, az 99%-ban úgy néz ki mint a skálahúr ! A kőművesek által használt jelölő zsinór (perpillanat nemtom mi a neve) is megteszi, az bika erős, csak ronda sárga színű. A velencéhez szerintem csak akkor használj sellakot, ha van türelmed fáig lecsiszolgatni az egészet, mert javításra nem alkalmas. A legegyszerűbb módszer: lekaparni, csiszolni azt a részt, ahol könnyen lejön a lakk, majd ezeken a részeken pácolni hasonló színűre (itt valszeg keverni kell több színből, ajánlom a palisander+cseresznye kombinációt). Aztán az egészet vagy lefújod valamilyen akril lakkal, az nem fogja bántani az eredeti fényezést, vagy lekened valamilyen univerzális fényes lakkal, majd össze kell csiszolni és végül kipolírozni! Remélem segítettem valamit! Üdv! t
Inkább a szobafestők használják és kicsapó zsinórnak hívják.
Üdv! jól jönnek ezek a tippek segítettek sokat. Benne van a dióda egy sima szerintem oa1160 v 61-es üvegdióda ennek az első fele ami az eredeti vezetéken van az megy a csövön az első diódára a test a másodikra. Jobban csak az a gondom hogy fele alkatrész a sasszi alatt van fele a kimenőn de megoldom. A készülék rajzát nyomtató hiányában átrajzoltam a3-as lapra hullámváltó-bekötéssel és tekercskészlet-leírással, trafóértékekkel együtt és ki van téve szembe velem a falra mint egy poszter. Fél napba telt de úgy is szeretek ilyesmivel is foglalkozni... Húrnak mindhárom tanácsot megfogadom barátnőm édesanyja kórházban dolgozik. Nem tudom van e sebészcérnája, vagy nézek reluxazsinórt, vagy egyszerűen szétkapom a kicsapót úgyse drága. Csak ki kell tisztítanom a zsinórt. Jövőhéten megérkezik a másik doboz is így szerintem egy hét és kész lesz csak varázsszemet nem találok sehol mert az nincs benne... A Velencénél meg megfontolom a tanácsot illetve utánanézek áraknak bár annál a legjobban a Velence feliratot sajnálom hogy hiányos. Köszönöm a segítséget!
Tudok küldeni 1m.-es eredeti skálahúrt-címet írd privátban!Ha a doboz politúros, akkor ezt előszőr kromofággal marasd le, bármit csak ezután tanácsolok(l. pl. Janó bátyánk korábbi hsz.-eit!)
Egy skálahúr beszerzési helyet én is tudok ajánlani, vannak az országban, szerintem minden nagyobb városban úgynevezett juta boltok, ahol kötelet, zsákot, zsákvásznakat kenderből készült dolgokat árulnak. Én ilyen helyen vettem körszövött! juta zsinórt, egy egész spulni, kb 200m 800 ft körül volt.
Üdvözlöm!Azt megköszönném akkor ezzel maradéktalanul sikerülne a tervem hogy szinte az utolsó csavarig minden az eredeti felépítéshez hasonlítson. Nem muszáj feltétlen "szalon" állapotúnak lennie a célom az eredetiség. Írom a privátot!.
Janó bácsi jólenne ha itt lenne bármi is de ez a szolnok és környéke ahol lakom ilyen téren nagyon kihalt itt még soha semmit nem tudtam szerezni mert nemnagyon foglalkozik senki ilyen dolgokkal sajnos az egyetlen ember aki bár 30 évvel volt idősebb nálam ő meg már nem él nyár óta pedig jó mesterem volt sűrűn jártam át hozzá kész kincsesbánya volt az a hely.
Hát azért csak nézz körül, és ne becsüld le a környéket. Én az ősszel Karcagon jártam átutazóban, és egy eldugott kis maradék méterárú boltban olyan hangszóró selymeket, vásznakat vettem, hogy azóta is csodájára jár az ismerős retrós baráti kör. Egy részüket már el is kunyerálták tőlem. Némelyiküknek elsőre azt mondtam, hogy Olaszországból hoztam, és el is hitték. KERESNI KELL!!!
Értem. Mondjuk méteráru bolt az akad. Jelenleg régi készülékekre (60as évektől visszafelé) és régi csövekre(rimlocktól visszafelé) vadászom. Végül is nem is tudom még ha meg is lesnék de érdemes lenne a helyi faliújságra kitenni hirdetést? Inkább megveszem csak ne dobják ki. Minap láttam egy házat egy idősebb ember lakik ott teli van az udvar mindenféle lim-lommal esküszöm megér annyit hogy holnap elmegyek valamennyire ismerem is. Kitudja mi porosodik a padláson vagy bárhol az udvarán.
A Puskás börze jan 28-án lesz, ott is érdemes körülnézni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |