Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   64 / 1319
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

Idézet:
„Egyedüli gond, hogy 40 lábú ic-t csak úgy tud írni, hogy valami tördelhető foglalatba kel rakni, a 18 meg a 8 lábút én beforrasztottam, de lehet hogy veszek egy dobozt, és karos tokot teszek a tetejére”

Én inkább az ICSP felé tennék határozott lépéseket. 5 vezetéken keresztül bármilyen PIC-et be lehet programozni, foglalatozni nincs semmi értelme!
ICSP pontok GND,Vdd, Vpp, PGD, PGC. Ha még is áramkörön kívül kell progizni, akkor kell egy kábel, melynek a végén van 5 (ill. 7-amelyik PIC-nek több Vss,Vdd-je van) tördelhető IC foglalatláb, csak azt kell tudni, melyiket hova kell dugni, ami azért nem egy nagy feladat!
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Idézet:
„Én inkább az ICSP felé tennék határozott lépéseket.”

Egyetértek! Nekem elsőre működött az ICD2 égetőm, mindenféle hardver és szoftver "bütykölés" nélkül, semmi extra, semmi élesztgetés... (Igaz, drágább, mint a Bojan Dobajféle égető, de no szívás, áramkörön belül programoz, azonnali tesztelés lehetősége, hadd ne soroljam.)
Idézet:
„Ha még is áramkörön kívül kell progizni, akkor kell egy kábel, melynek a végén van 5 (ill. 7-amelyik PIC-nek több Vss,Vdd-je van) tördelhető IC foglalatláb, csak azt kell tudni, melyiket hova kell dugni, ami azért nem egy nagy feladat!”

Vagy dugdosós próbapanelba kell tenni a PIC-et, és oda bedugdosni a kábelvégeket.
(#) watt válasza Frankye hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Csak kiegészítenélek, hogy minden égetőt lehet ICSP módon használni, mert mindegyikben megtalálható a fent említett 5 pont! Az ICD2 még debuggolni is tud, ez csak hab a tortán!
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

No de micsoda hab! :yes:
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Én meg mint abszolut laikus kérdezném, hogy... igaz hogy minden égetőn megtalálhatóak ezek a programozáshoz kellő pontok, de akkor miért nem tudtam a gyári Picstart + al ICSP módon gond nélkül programozni? Még úgy sem hogy kreáltam hozzá egy DIP / tüskesor átalakítót,(először kb 30 cm kábellel, aztán 10 el, aztán a DIP foglalatra rá volt ragasztva közvetlenül a tüskesor és 1 cm kábellel volt össze huzalozva ) és nem tudtam programozni csak akkor ha a PIC et közvetlenül a égető foglalatába helyeztem! (ahogy ugye gyárilag kitalálták) kb 100 X ellenőriztem le hogy helyesen van e bekötve az 5 láb, minden jó volt. Úgyhogy rövidrezárva ezt az idegesítő problémát ma vettem egy PICkit 2 őt, a PS + ot pedig jó mélyen elraktam a fiókba Szerintetek ez miért lehetett?
(#) m.joco válasza Braf hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Hello
Nem tudnád elküldeni, vagy ide betenni annak a pic égetőnek a nyákrajzát, amiről írtad, hogy nemrég építetted meg?
Előre is köszi
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Ezt a történetet nem is olvastam, érdekes és egyben megmagyarázhatatlan, főleg az 1cm-es kábeles próba sikertelensége. Nem tudok rá válaszolni, de azok az égetők, amikben valami TTL kapu van, biztosan használhatóak. Az áramkörön belüli programozáskor egyébként figyelni kell a puffer kondira, ami az áramkörben van, mert gondot okozhat. Ilyenkor érdemes a Vdd-t(5V) fixen bekapcsolva hagyni és így "ráégetni" az áramkörre. Én egyébként legtöbbször így röptében égetek, még nem volt baj, de azért körültekintőnek kell lenni, mert az áramkörben esetleg gondot okozhat a megszakítás. Az igazság az, hogy ez a rész már elektrotechnikai kérdés, csak odafigyeléssel és szakértelemmel lehet az egyedi megoldásoknál megtalálni a helyes utat. Itt elektronikailag kell megfeleljenek a dolgok, nem égetés ügyileg, ha érted mire gondolok.
(#) Braf válasza m.joco hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Nyákrajz az itt van, de beültetési rajzom értékekkel az nincs. Szerintem kitalálható mi hova kerül nem olyan bonyolult ez
(#) eSDi hozzászólása Aug 16, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Rátaláltam egy remek kis programra, ami segít kikalkulálni a PIC-ekhez egy pár dolgot. (Timer-ek, PWM, USART, EUSART, ADC, komparátorok regiszter értékei...) ITT letölthető!!! Szerintem hasznos program... ajánlom mindenkinek!
(#) Frankye válasza eSDi hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

Tényleg ügyes kis progi! Kösz a linket!
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Azért nem olvastad mert a szívásnak ezt a részét már nem "raktam ki a kirakatba". Gondoltam nem sokakat érdekel a nyűgöm. Valaki egyébként írta is hogy nem szerencsés megoldás hogy ICSP progizásra használom a PICstart + t. A pufferkondis problémába meg én futottam bele kb 3 hete, meg az égetőn nem volt meg az 5 V...stb Valószínűleg erre emlékszel. Abban is igazad van hogy csak akkor volt sikeres az égetés ha a programozandó áramkör is tápon volt az égetéskor. Ha csak az égető volt rajta akkor azt írta az MPLAB hogy a kód és eeprom védelem be van kapcsolva ezért nem lehetséges az égetés.

Jelenleg a PICKkit 2 vel kínlódom, mert az MPLAB pl a PIC16F628A esetében nem is kínálja fel a PICkit 2 őt az kiválasztható égetők között. Lehetséges hogy azt nem tudja kezelni...? Vagy frissíteni kellene az égatő szoftverjét...? Meg nem nagyon tudom mi is az a piros gomb rajta...(tudom ott a leírás csak "kicsit" döcög az angol tudásom)
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Köszönöm, ez elég jó infó, sorry hogy nem emlékeztem rá pedig olvastam már ezt a hozzászólást. A PICkit 2 nél és az MPLAB 7.62 nél is szerepel a 16F628A, ezek szerint tehát tudnom kéne programozni. Valószínűleg le kell cserélnem az 7.50 es MPLAB ot a frissebb 7.62 es verzióra mert a PICkit 2 höz csak 7.50 es verziójút kaptam.

Köszi az infót
(#) user hozzászólása Aug 17, 2007 /

Hi!

Egy PIC16F877-est szeretnék vezérelni VisualC++ MFC dialogus ablakból,hasonló működés elvén mint ahogy az RSCheck teszi.
Tudna valaki segíteni ennek a programnak a megírásában ?
A soros portra kellene küldeni egy bináris egyest,de nem tudom hol fogjak neki.
(#) nemo válasza user hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Az effélék ITT kezdődnek

A találatok pedig ITT

A 2. vagy 3. már jó is lesz sztem.
(#) maTaKee hozzászólása Aug 17, 2007 /

A lábkiosztást jól csináltam?
Ez a kapcsolás csak PIC16C84 -el használható?

ez.JPG

(#) Braf válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Ez soros portra van és nem párhuzamosra!
(vagy ha te a régifajta soros portra gondoltál...)

ja és ez
(#) maTaKee válasza Braf hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Aham, köszönöm! Tehát akkor ugyan ezzel a bekötéssel (soros portra nem párh. -ra) másik PIC -t is tudok programozni?!
(#) Braf válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Előző hozzászólásomban volt egy link megnézted?

"ja és ez"
(#) Braf hozzászólása Aug 17, 2007 /

Ha arra lenne szükségem hogy egy időre elmentsem a status regiszter Z bitjét akkor ugy átmásolom a statust tartalmát egy átmeneti regiszterbe. És amikor vissza kell másolni visszamásolom. De a MOVF xxx, 0 nem változtatja meg a Z bit értékét?
(#) potyo válasza Braf hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

0 helyett W-t használj

Megváltoztatja, ezért kell a SWAPF utasítást használni ilyen célra.
(#) Braf válasza potyo hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Nem értem mire akarsz rámutatni a SWAPF parancsal :miaz:
Ez a parancs ugye felcseréli az alsó 4 és a felső 4 bitet egy regiszterben és ha d=1 akkor vissza kerül a regiszterbe ha d=0 akkor a w be kerül az eredmény.
Most akkor 2x forgassam meg és utánna movwf el vissza a status ba?
(#) watt válasza Braf hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Mivel mentésre használják, van második forgatás is ugyebár!

Ha egyébre akarod használni STATUS zargatása nélkül, akkor is kétszer használod...

SWAPF STATUS,W
MOVWF STATUS_TEMP

majd

SWAPF STATUS_TEMP,W
MOVWF STATUS

A MOVWF sem változtat a STATUS-on.
(#) Braf válasza watt hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Ok mostmár megvan

Save:
MOVWF W_TEMP
SWAPF STATUS, 0
MOVWF STATUS_TEMP

Load:
SWAPF STATUS_TEMP, 0
MOVWF STATUS
MOVFW W_TEMP

Topi hibázott volna? Mert ezt írta a cikkjében:
"Egy segéd regiszterbe elmentjük a következőket:
- W regiszter (akku, work)
- STATUS regiszter (benne a BANK, ZERO és egyéb más)"
És ezt használta:
MOVWF W_SAVE ;Először a Work regisztert
MOVFW STATUS ;STATUS-t bele a már lementett Workbe
MOVWF STATUS_SAVE ;Status_save-be beletölti a Worköt

(#) watt válasza Braf hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Idézet:
„Topi hibázott volna?”

A legjobbakkal is megesik! Velem nem szokott, mert nem én vagyok a legjobb!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Csak elfelejtette kijavítani, én már említettem neki.
(#) potyo válasza Braf hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Használd már a W-t a 0 helyett!

Nézd meg watt hozzászólásában a kódot. Nem jobban olvasható, ha 0 helyett W szerepel?
(#) Doncso hozzászólása Aug 18, 2007 /

Sziasztok!
Nekem az volna a kérdésem ,hogy láttam a fórumban egy PIC-es oszcilloszkópot pc-re kell csatlakoztatni és amit szeretnék tudni hogy ha én ezt megépítem akkor a PIC-et fel kell programozni, vagy az tudja a dolgát??
(#) dpeti válasza Doncso hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

szerencsétlen szerinted honnan tudná?

ha picit olvasol fórumot, akkor rájössz, hogy nemhiába beszél mindenki itt programozó készülékekről...

a PIC magában egy eszméletlenül buta szilíciumhalom, ami semmi mást nem tud alapesetben, csak úgy van magának...
nem kommunikál semmit, nem figyel semmit...

ahhoz hogy értelmet nyerjen szegény élete, programot kell írni hozzá, és bele kell égetni
(#) Topi válasza dpeti hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Idézet:
„a PIC magában egy eszméletlenül buta szilíciumhalom, ami semmi mást nem tud alapesetben, csak úgy van magának...
nem kommunikál semmit, nem figyel semmit...

ahhoz hogy értelmet nyerjen szegény élete, programot kell írni hozzá, és bele kell égetni”

Ez kegyetlen jó
Következő: »»   64 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem