Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, nekem 4Ohmosak ezek a mérések, de nekem "csak" +/-49V-om van terhelve
Hoztak javításra hozzám egy Quadot, amiben kipurcant az egyik csatorna. Most BD249C-k a végfok tranzisztorok. Miután régi készítésű, gyanítom, hogy a 230V-os hálózat miatt (régóta nem használták már) kicsit több a tápfesz, amit ezek a BD-k már nem viselnek el. Cserélném az összes BD249-et (plusz a meghajtókat is valami jobbra) pl. MJ15003-ra, de a fórumot olvasva kicsit tartok a hamis daraboktól. 2 helyen is kapható a közelemben, minkét helyen Onsemi-nek mondják, kb. 800-900 között+áfa. Kérdés, hogy tudtok-e biztos forrást ezekre, illetve a meghajtókat mire cseréljem? Ráadásul 4Ohm-os hangfallal akarják használni, nem nagyon kíméletes körülmények között.
Sziasztok ismét készül egy otthoni iparművészeti kézi készülék Szerintem a készüléket mindenki megismeri, igaz még egy két alkatrész hiányzik, de készül
A tápban 4db Diotech 35A dióda van,a gyorsabb töltögetés érdekében oldalanként 3, 3 igen jó minőségű BHC 4700µF 63V kondi van.
Hali!
4 Ohmra lesz? Mit raksz a végére (tranyók)?
Igazából 8 ohm ra akarom, de szerintem evvel a táppal még 2ohm rol is nyomathatnám, ha birnák a végtranyók.
A végtranyók válogatott MJL3281 lesz már meg vannak rendelve.
Sziasztok!
Elkészült az én QUAD 405 -s erősítőm is. Még hátra van a külső doboz festés, de az előlap már rendben. Még egy kis földhurok keresés is lesz, de ettől független nagyon szépen szól.
Eddig a lomex az egyedüli ahol sosem kaptam még hamisat semmiből. Az MJ 800Ft körüli nettó ára feltételezi hogy eredeti (egyébként fele annyi lenne). Ez persze a nagy és kisker árakra igaz, vidéken minden drágább. Eldöcög a hamis BD-vel is csak lejjebb kell menni a tápfesszel és rendesen kell hűteni.
Amit pedig írtam a tranyókról (2SC5200, 3281, BD249) azt komolyan kell venni. Ezek zöme hamis, a 200V-os tranyók 110-130V-on még néha elmennek, felette füst.
Hali!
Az én erősítőm MJ15003-mal szerelt. Vidéken egyik boltban 1000Ft/db másik boltban 1800Ft/db áron, Pesten egy boltban egyik gyártótól 400Ft/db másik gyártótól 800Ft/db áron kínáltak MJ15003-mas tranzisztort. Megvettem a legcsolóbbat, bízva benne, hogy jó lesz, Meg ha valami rosszul sül el, akkor ne a drága tranzisztorok menjenek tönkre, drága lenne a cseréjük, stb. Azóta +/-50V-os tápfesszel 4 Ohm terheléssel vígan megy! Nem tudom, hogy ez hamisított-e vagy sem, szerencsém van/volt!
Szevasz, elég jól néz ki az eleje, de nem kapnánk egy pár képet a belsejéről is?. Sokakat érdekelne szerintem.
Köszi. Holnap rakok fel a belsejéről is pár képet, bár a kivezérlésjelzőn kívül, minden ismerős lesz számotokra.
Miután gyorsan kellett valamit csinálni vele, így 2 darab MEV BD249C ment bele. Ezek még vagy 15 évvel ezelőtt kerültek hozzám, így eredetinek tekinthetőek. Sajnos viszont a javított csatorna bár működik, de állítólag 50Hz-en zúg. Holnap visszakapom és ránézek. Vezetékezés nem változott, mégis csak a cserélt tranyós oldalnak van baja. Meg kell hallgassam. A próba hangszóróval csak pici zajt hallottam. Meghajtani meg nem volt módom.
Köszönöm a végtranzisztor tippeket mindenkinek. Ge Lee: El ne kiabáld, amit L@mexről írtál... Janika002: Ezeket a típusokat itthon be lehet szerezni mostanság? Bevallom, még nem néztem utánuk.Az áruk sem lenne mindegy.
A kéréses tranzisztorokat itt megtalálod:
http://www.tme.eu/hu/
Ja és még valami (mert én is szívtam vele most):
Janika002 meghajtónak MJ15031-et írt, de ilyen nincs, csak MJE15031. Azt is megtalálod a tme-n.
Szia!
Hol tudtad válogatva megrendelni?
Sziasztok!
Nos itt van pár kép a az erősítő belsejéről. Ha van valakinek ötlete a képek alapján a zavarszűrésre, minden javaslatot szívesen fogadok.
Nekem van rá ötletem , ami a következő lenne teljes mértékű átdrótozás .
Minél átgondoltabb és a lehetőségekhez képest a legrövidebb vezeték hosszok amiket ellehet érni .
Még az is előfordulhatna hogy a belső elrendezésen is kell némi alakítás , ebben a formában ahogyan most van eléggé kesze-kusza és átláthatatlan , az esetleges zaj , brumm innen ered .
Mint látható, hűtőborda jelenleg csak az egyik oldalon van. Az erősítő folyamatosan megy, de csak itthoni használatra, és nem teljes teljesítménnyel, Így még a hűtéssel gondom nem volt. Persze 'csumára" kihajtva így nem bírná. Az áthuzalozással kapcsolatban köszönöm a tanácsot. Igyekszem megfogadni. Üdv... Subi
Bemértem a Quadot. Táp üresen +-33V. Kimenet 18V után megkezdődik a határolás. Tudja a 40 Wattot.
Sziasztok!
Ma felélesztettem halottaiból a 15éves Quad-ot. Egyelőre csak +/- 27-ot kapott, azt is aszimmetrikus AC-ről ( a Weller pákám 180VA-es trafójáról, de a kondik azért tartották a lelket benne. Az eredeti panelt elektronikai boltban, szerelve vettem. Eredetileg is tíz centis vezetékekkel voltak a végek szerelve. Majd most lerövidítem. Teljes félvezetőcserén ment át, és a elkókat is lecseréltem. a T2 és T4 Alkotó után 2n2219 és BC303. A többi BC556B. A végek 2sc5200 és BD244C. Elsőre elindult, kimenet teljesen tiszta. Újra hallhattam azt a hangot, amibe beleszerettem '95-ben. Igaz még nem teljes erejében, de így is nagyot szólt már. Természetesen a képeken látható hűtők csak a próbához vannak, bár ezen a feszültségen ezek is teljesen jók voltak.
Olyan kérdése lenne hogy a képen látható 4db 4700µF 40V-os elkó elég lesz-e nekem a 40W-os Quad-hoz? Hogyan csináljam a tápot vele. Külön graetz a két végfoknak vagy egy graetz és 2-2 kondi párhuzamosan a +- ágakban? Egyébként a kondik jó kondiban vannak. Értékük megvan és kisebb az ESR-jük mint az újnak.
Nincs külön tekercs. Akkor nem jó?
Sziasztok !
Összeraktam a régi Quad másik felét is: Tranyók kicserélve, IC szintén (5534), elkók is cserélve, minden, amit a másik felén is megcsináltam, a végeket most a másik oldaról átraktam, mert csak egy garnitúra van. Szintén elindult, csak ha adok rá hangot, akkor pár wattnyi teljesítmény után torzít, és nem jön ki belőle a hang. A szokásos dolgok melegszenek, de semmi egyéb. Tud valaki esetleg mondani valamit, hogy hová nézzek rá? Ez a fele lett 10 éve széthajtva egy bulin, aztán azóta pihent. Diódák lehetnek rosszak?
Most csak úgy elkezdtem méregetni az ellenállásokat, és az 47 Ohmos (Urbán féle R37, régi rajzon R38) ellenállás szakadást mutat, gondolom ez nem tesz jót. Most keresgélhetek itthon egyet...
Ok. Köszönöm. Utána nézek.
Közben kiderült, földhurok okozta a brummot, az erősítőnek semmi baja. Kábeltévét kötöttek rá, és csak abban az esetben zúgott. (Valószínűleg minkét csatorna, csak azt nem így adták tovább nekem.) Köszönöm a segítségeteket.
Ma tovább vizsgáltam,mert a 47 Ohmos cseréje még nem oldotta meg a problémát. Méregettem tovább az ellenállásokat, és a T10 E-B közötti 22 Ohmos is szakadt volt, mindenféle külsérelmi nyom nélkül. Most 4db 100 Ohmos van helyette, de megjött a hang. Mehetek megint a Lomexbe...
További jó szerelést mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |