Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   180 / 274
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szimmetrikus táphoz alkalmazható ? A zener diódák milyen típusúak legyenek?
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Ezt nem néztem át rendesen most nincs időm. Ezzel a szimetrikus tápot váltanád ki ?
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
A kapcsolás elsődleges célja a földhurok lehetőségének kizárása. Pusztán melléktermék, hogy nem kell középleágazásos szekunder hozzá. Természetesen az igazán profi megoldást a csatornánkénti külön szekunder jelentené.
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szimmetrikus táphoz tudnál ajánlani valami olyan meg oldást amivel tudnám szűrni a zavarokat ? Sokszor elő fordulhat hogy az ember nem jól méretezi a kondikat, akár a puffert vagy a hidegítő kondenzátorokat.
(#) bereczk.jans válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szia! A lebegő testpontos táplálást régen, ill. utoljára 2-3 éve egy STK-s sztereo végfok IC-nél alkalmaztam, fiam akkori angol méregdrága hangsugárzóinak a kipróbálásához - DC veszély miatt. Bekötve a közép megcsapolást "botfülemmel" minőségváltozást szinte nem tapasztaltam. (Pedig egy fórumon az ötletért szinte majdnem megköveztek valakit. Persze néhány IC tápfesz. elnyomási tényezője igen jó,) Kérdezem U(zeener)=Ut/3 alatt mit értessz? A már felezett feszültség 1/3-át, illetve a teljesnek az 1/3-át? Én a+- tápág eltérését a nagy pufferek 10%-ának megfelelő segédpuffereket tettem kiegyenlítésként és elértem a 0,1V-s pontosságot.
(#) bereczk.jans válasza ODU hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Üdv! Miről hajtod a végfokot? Szabvány szerinti kimenetről, vagy pl. mp3-ról a jack fejhallgató kimenetről? Amennyiben ez utóbbiról, akkor a meghajtó eszközöd hangerő szabályozóját tekerd maximumra! (Leszabályozott meghajtó is zavarforrás lehet és okozhat zúgást.)
(#) reloop válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szia! A lebegő testpont, árammentesíti az erősítőben lévő testvezetéket. Ez a mesterséges hidegpont - számomra szokatlan mértékben - eltünteti az erősítő háttárzaját. A zener feszültsége a teljes táp harmada. Egy-egy ellenálláson a táp hatoda esik, így a szimmetria elvándorlása nagyobb áramváltozást okoz, mintha csak sima feszültségosztó lenne benne. Ezekről a zenerekről mellesleg műveleti erősítőt lehet táplálni, például szubszűrőt.
(#) dani9228 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Üdv! Az előbb rákerestem én is a googlén, hogy mekkora kondi kellhet, és az egyik fórumon ezt találtam, nem tudom, hogy jó lehet e:
1,
az erösítöm: 2x120W AB, 2x45V, 2x7A, trafó 300VA): képlet szerint
Cp=Iki/2*f*Ub
Cp=14/2*50*90
Cp=0,0015F=15mF

Tehát egy 2x120W-os erösítöhöz min. 2x7500µF körüli kell.

2,
Számolj csúcsáramot a végfokoknál,és amperenként 1500-2000µF-ot tegyél, valamint a pufferekkel párhuzamosan épits be 1 és 10µF-os jófajta polipropilén kondikat.Túlméretezni felesleges
(#) bereczk.jans válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Én a 2x120W-hoz inkább 1x15000µF-t tennék, a 7500µF igen kevés, persze ha kisebb teljesítménnyel hajtod akkor elég lehet.
(#) dani9228 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Ja, ez nem az enyém csak olvastam, hogy erről beszéltek itt, és rákerestem a googlén. Ez másnak a szerzeménye, csak gondoltam, érdekes lehet.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
A kétszer 45volt ha TDA 2030hoz akarod nem jó. Maximum és ennél többet nem bír el kétszer 18volt. A legjobb a kétszer 15volt azon biztonságosan működik.
(#) ODU válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Laptopról hajtom. Még annyi kérdésem lenne hogy milyen teljesítményű zener-ek kellenek? Vagy itt nagyon ki áramok folynak?
(#) dani9228 hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Üdv! Az a kérdésem lenne, hogy az általam épített kapcsoláshoz, amit mellékeltem, van nekem egy hangszóróvédőm, és a DC figyelő részének mekkora feszültségen oldjon le leoldjon. Egyenlőre kipróbáltam egy ceruza elemmel, tehát már 1,5V-nál már old. Ez jó ennek a kapcsolásnak, vagy módosítsak rajta? Köszi!
(#) cooper85 hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Reloop: ha jól olvastam, most dolgozol egy TDA2030/2050-es kapcsolási rajzon. Az mennyiben fog különbözni attól, amit még nekem alakítottál át aszimmetrikus tápossá?
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Igyekszem mihamarabb lerajzolni, mert jelentősen eltér.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia! Íme a rajz. A mesterséges hidegpontról korábban már írtam. A Boucherot-k a tápra kerültek, hogy ne terheljék(gerjesszék) a testet.
A visszacsatolás az adatlapi. Eldöntendő az R5 ellenállás a C6 melyik lábára csatlakozzon. A rajzon a gyártó ajánlása szerint van. Az invertáló IC kimenetén így kisebb DC hiba várható, viszont elkón keresztül van csatolva a fokozat. Ha nem okoz pár tíz mV-nál nagyobb hibát, akkor a C6 azon pontjára kötném, melyhez az R9 kapcsolódik. A TDA7294-nél ez utóbbi vált be.
Itt is igaz, hogy a C puffert teljesen felesleges túlméretezni, 2200µF vagy max. a duplája.
(#) bereczk.jans válasza ODU hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Tekerd fel a laptop szoftveres virtuális hangerő szabályozóját legalább közepesen vagy max-ra. Utána az erősítőd potiját alap helyzetből hangosítsd fel. (Az nem mindig jön be, hogy az erősítőből kihagyjuk a hangerő szabályozót.) Zeener kérdés: 400mW-s kisebb teljesítményű szerintem elég.
(#) ODU válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Igen, nekem is ez volt a tervem amikor megépítettem az erősítőt. Csak amikor feltekertem a potmétert akkor nagyon búgott. Ha volt bemenő jel, ha nem. Meg fogom csinálni azt a tápot amit ajánlottál. Ha úgy is búg akkor nem tudom mi lesz. Most látom, hogy nem is lesz jó hozzá a jelenlegi erősítő, mert a szimmetrikus táplálású az erősítő. Ahhoz nem tud valaki NYÁK tervet adni?
(#) bereczk.jans válasza ODU hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A fórumon felül jobb oldalon az 5 négyzet közül a O- fénykép ikonra kattintva választhatsz a kapcsolások, nyákok és hivatkozások között. Feltételezem a hangerő poti közel van a végerősítőhöz(néhány centiméterre és a laptop és a poti között árnyékolt kábel van) A poti árnyékolhato -e és az árnyékolás testre kötendő!
A tápot nem én, hanem Reloop mester javasolta a lebegőtestpontosat.
4 Ohmos hangsugárzóval meg azért nem szállt el a hidalásod, mert csak 1x12V a táplálás.(A BSS oldalon legalábbis annyi van feltüntetve. A teljesítményed meg szerintem 20-22W-nál nem több.
(#) reloop válasza ODU hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szia! Hevenyészve készítettem egy tervet, kérlek nézd át, illetve mindenki aki csak megteheti. A rajzhoz képest eltértem, a Boucherot a táphoz kapcsolódik dupla kondival. A biztosíték, egyenirányító, és a két puffer tudatosan nem került a nyákra, mert azoknak a trafó közvetlen közelében van a helyük.
(#) David 3g hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy : adott egy ilyen ic, ennek szeretnék csinálni előfokot Tl074-ből sima aszimetrikus tápra 16V - ra. egy előfoknál mely ellenálásokkal állítom be az erősítést ? pl a visszacsatolás 100K ohm a testhez menő az még kérdés szóval ?
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Ez tranzisztorokkal is működőképes?
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia! Technikai akadályát nem látom. A meglévő nyákoddal egy csatornát (nem híd) próbálj ki.
(#) sportsboypaper válasza dinokal hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
SZiasztok, jo kis "nyári szünetet adtam magamnak, de végre ujra elővettem a témát, és elkezdtem a tápkérdést. Sajnos ugyanazok voltak a jelenségek, vagy a táp, vagy a nyákok adták meg magukat (kis trafónál a trafó égett le, nagy trafónál a nyákon a pálya égett át)
Ugyhogy vettem egy nagy levegőt és kidobtam az egészet és vettem a D-Audionál ezt a tápot, és meg is szünt a probléma. Nem volt a legolcsóbb megoldás, de legalább biztosra mentem
Most minden működik, normál hangerőn alig melegszik, csak kézmeleg minden, (nagy hangerőn nem próbáltam eddig, a szomszédok miatt) majd holnap talán. Ha le van tekerve a hangerő, akkor kis bugas van, de remélhetőleg a kábelek miatt csak.
Amit változtatni szeretnék a végleges szereléshez, azok a következők:
- a csavaros csatlakozókat forrasztásra
- a bemenetválasztót ledekkel beépíteni (erre ott a táp külön ága, csak nem szól már bele)
- méretre vágni a kábeleket
- készül még egy kvázi dokkolóegység (valójában a fülhallgatócsatlakozóval fog csatlakozni)


Van esetleg pár alapvető ötletetek, hogy a paneleket hogyan rendezzem el a lehető legkisebb helyen, de ne zavarják egymást? esetleg valami belső falat tegyek bele, vagy a földet közösítsem mindenhol vagy ilyesmi?
Az biztos, hogy egy U alakú lapra szerelek mindent, ahol az egyik szár a hátfal lesz, az aljára teszek minden panelt, és a másik szár egy belső ál-előlap, amire a ledek és a potik kerülnek. Ezt teszem majd bele egy fadoobozba, amit már feltettem korábban.
Ja és készül majd hozzá hangfal is persze.

P1050124.JPG
    
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia! Az RCA csatlakozók és a hangszín panel közé árnyékolt vezeték párt tennék, aztán lássuk mennyi alapzúgás marad.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
SZia, igen pont ezen agyalok én is. Oda jön majd a Bemenet választó, ami egy forgókapcsoló. Azt gondolod, hogy a RCA csatlakozóktól a kapcsolóig árnyékolt vezeték kellene, valamint a kapcsolótól a panelig szintén?
Gondolom ugyanez az elv a TDA paneltől a hangfal csatlakozóig szintén érvényes... Ott is RCA lesz, csak a teszteleshez hasznalt hangfalam zsinórja csupasz, gondoltam, egyelőre jobb igy, amig minden ideiglenes.
Sajnos az egyenirányító a TDA panelen van, uh nem tudok igazan messze menni tőle, de el tudom forgatni annyira, hogy a trafók és a panelek közt legyen a hűtőborda. Mondjuk akkor is meg kell kerülni az egész panelt. MI a fontosabb, a távolság vagy a rövidebb vezetékek?
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Az árnyékolt vezetékezés egészen a végfok bemenetéig ajánlott. Még a legolcsóbb árnyékolt vezeték is jobb a hangszórókábelnél. Emlékeztetlek arra amint korábban rajzoltam.
A kimenet nem igényel árnyékolást, ott nem változtatnék, viszont a hangsugárzókat ne RCA-val csatlakoztasd, az nem arra való.
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nekem volna egy kérdésem a ki menettel kapcsolatban . A ki meneten én gondolkoztam már arról le árnyékolom a dobozolásban. Szerinted akkor ez fölösleges volna?
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia! A kimenetet nem szokás árnyékolni, feleslegesnek tartom.
(#) ODU válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
2 dolot szeretnék kérdezni. Az egyik az hogy megkaphatom-e az általad tervezett NYÁK tervnek az olyan változatát amiből tudok NYÁK-ot csinálni? (fekete-fehér kép). Illetve hogy a zener diódáknak mi a szerepe?
Következő: »»   180 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem