Fórum témák
» Több friss téma |
Most épp folyamatban van a műveleti erősítő körüli kapcsolási rajz, de akkor azt hagyjam is rá?
akkor a logikai kapuk bemenetét keressem? Ahova a műveleti erősítő kimenete csatlakozik. Szerinted az a láb jó lehet? A HT párost már úgy ismerem mint a tenyerem A csapból is az folyik, az adó vevő modulos topicokban de ha minden igaz, akkor nem ott kell keresgélnem. :\ Akkor körbe nézem először azt a kaput, ahova a műveleti erősítő kimenete megy. Üdv.: Jax
Nnnyah.. A műveleti erősítő A, és D kimenete, (1,14 láb) a C140001-es kapuhoz megy, a C kimenete (8-as láb) csak tovább megy a D, neminvertáló bemenetére (12-es láb) és a B kimenete, a 4011-es NAND kapu 7-es lábára, egy-két kondin keresztül.
melyiket érdemes áttúrnom? a nyákon a NAND kapu van közelebb a sziréna trafójához, a másik C140001-es pedig közvetleül a HT IC mellett csücsül. Mindazok mellett, a 4011-es NAND kapu 3-mas lába irányítja a riasztó izzólámpáját, ami villog, és az a kapu kapcsolgatja a működést jelző ledet, és az villogtatja az aktiválást jelző ledet is.. elvileg még talán a trafóhoz is köze van.
Köszönöm a segítséget Inhouse.
Nézegettem az áramkört, és arra sikerült rájönnöm, hogy a 358-as műv. erősítő, az RF vevő modul része, az erősíti fel a beérkezett jelet Aztán áttértem a 324-esre, és ott, arra a kimenetre, ami a 4011-es NAND kapura megy, rákötöttem az érzékelőt. Tökkéletesen működik Minden fasza, csak az a gond, hogy valamiért nehezen fogadja a távirányító jelét, illetve, ha túl érzékenyre van állítva az érzékelő, akkor amint beriasztott, ki is kapcsol a riasztó, tehát csak csippant egyet szerinted egy diódával ezt kitudom küszöbölni? Mert az érzékelő leírása azt mondja, hogy egy diódával leválasztva kell bekötni, a másik érzékelőhöz. Csak célszerű lenne akkor belekötni egy diódát nem? Meg felel szerinted eg 1N4148-as? Üdv.: Jax
Igen, diódával leválasztva érdemes bekötni és jó az 1N4148.
Az, hogy érzéketlen a vevő, vagy más kehe van, hmmm...az más kérdés. Esetleg nézd meg az antennát, nincs-e elbarmolva... Üdv Inhouse
a vevő baj megoldódott
Akkor majd kötök bele egy dódát Akkor elmúlik az a jelenség is, hogy csak csippant egyet szerinted? Na majd meglátjuk, csak legyen meg a dióda. Jax
Nem ismerem a cuccot, így nem tudom, valószínűleg nem. A dióda az egymásra hatás elkerülésére kell inkább.
Az biztos, hogy a logikai kapuk egyikét billenti a műveleti erősítő, ott kell belenyúlni. Üdv Inhouse
Baj van! :\ Ha a diódát bekötöm, nem működik, nélküle viszont tökéletesen.
Kicseréltem az antennát, így már működött messzebből is. Csak a diódával valamiért nem megy. Megpróbáltam, a műveleti erősítő elé kötni, úgy viszont egyáltalán nem érzékelt, maradt a kimenet. Miért nem jó diódával? Esetleg rosz a dióda? Az nemigazán lehet szerintem, mert rá mértem, és 592-t mutatott a műszer, ahogy a többi 1N4148-ra is. Üdv.: Jax
Nagy valószínűséggel fordítva kötötted be a diódát. Más nem lehet, ha anélkül működött. Egyébként nem csak utólag kellene a dióda, hanem az eredeti kapcsolásba is, így lenne értelme, a diódák közös pontja menne az eredeti cmos bemenetre. A kapcsolástól is függ, kell-e egyáltalán. Az, hogy mást is csinál, amit kellene nehéz diód, hogy mitől van kapcsolás nélkül.
Üdv Inhouse
Minden féle képpen megpróbáltam, először a műveleti erősítő felöl volt a katód, aztán fordítva, de sehogyse működött.
Értem, akkor megnézem, hogy van e Dióda a műveleti erősítő körül, és hogy az mit csinál, ha jó, akkor oda kötöm Heh... igen, a műveleti erősíő kimenetén ott a dióda, a katódja van az erősítőn, az anód, meg a cmos felől. Az anódjára, vagy a katódjára kössem az én diódám? És akkor most az anód, vagy a katód legyen a műv.erősítőfelöl? Üdv Jax
Ha egy műveleti erősítő kimenetéről egy CMOS bemenetre megy egy dióda és katódja van a műveleti felé, akkor testet kell kapcsolni, és a diódák anódjai találkoznak.
Üdv Inhouse
Igen, és testet kell kapcsolni a katódra.
Üdv Inhouse
Éértelek, csak a gond, hogy egy vezetékem van az érzékelőtől, de gondolom csak test van oda kötve, ha már eddig működött a katódon..
Na majd írok, h milett.
Próbáld ki először egy vezetékkel a testről. Aztán meg kellene mérned, hogy ami kapcsolna ott mi található. Ha tápfesz, akkor kell még egy tranzisztor és egy ellenállás...
Üdv Inhouse
Aha. Ha a tápfeszültség kapcsol, akkor a tranyót hogy kössem be meg az ellenállás?
Bocsi, most levagyok lassulva, elész vacak napom volt, úgyhogy ebbe is belekavarodtam cseppet. :\ De azt hiszem tudom mire gondolsz, csak a trnyó nem ugrik be, hogy hogy gondoltad? Üdv.: Jax
Ha testet zársz egy vezetékkel a dióda katódjára, akkor működik szépen? Addig nem kell tranzisztor, amíg ez nem jó.
Üdv Inhouse
Na.. pihi kellett.. leesett miért kell tranyó, ha nem testet küld az érzékelő.
Gondolom akkor a tranyó bázisát kell az érzékelőhözkötnöm, a kollektort a testre, az emittert pedig a diódára. De megnézem, hogy tetet kapcsol-e az érzékelő előbb. Üdv.: Jax
Megnéztem! Sajno az érzékelő kimenetén alap, 8-8,5 V található, az érzékelés pillanatában pedig a tápfeszültség.
Majdnem. A bázis és a kimenet közé kell egy ellenállás, az emitter megy a testre, és a kollektor a kimenet. Mindezt egy NPN tranzisztorral. A tápfesz mennyi, ha alapból 8V van a kimeneten. Hogy néz ki ez a kimenet?
Ha a testvezetékre kapcsol, az legalább már rendben van. Üdv Inhouse
Értem. A tápfeszültség 11-12 volt közt ingadozik, a sziréna igénybevételétőlfüggően.
Utolsó kérdésed, hogy érted? "Hogy néz ki a kimenet" Ha kapcsolási rajzot küüldjek, akkor megcsinálom, vagy elég csak elmondani, hogy mi-mire van kötve, min keresztül? Üdv.:Jax
A kimenet azért érdekel, hogy honnan vetted, mert gyanús az, hogy alapból 8-8,5V és aktívan 12V...
Sziréna kimenet? Üdv Inhouse
A műveleti erősítő kimenete, ami a CMOS-hoz megy.
Az erősítő 14-es lábára mértem, vagyis a dióda katódjára. Nem tudom, lehet, hogy a caesar érzékelő adja ezt a feszültséget? Üdv Jax
Hát, ha te nem tudod, akkor én?
Eljutottunk odáig, hogy az átalakítás nem bántotta az eredeti készüléket, az működik. Került rá egy bemenet diódával leválasztva, amire ha testet kapcsolunk az szintén működik. Van egy másik készüléked, aminek a kimenetét rá kellene kötni ennek az átalakítottnak a bemenetére. Most akkor minek a milye ad, mit? Üdv Inhouse
Fúú azt hiszem mindketten belekavarodtunk. :S
Eddig, az történt, hogy ugye nekem van a fixkódos riasztó készülékem. Vettem hozzá egy caesar érzékelőt, aminek egy kimenete van. Ez a kimenet, ha érzékel, 12v-ot ad a kimenetén. Ha rákötöm, egy sima vezetékkel, a riasztóban lévő műveleti erősítő kimenetén lévő diódának a katódjára, akkor működik szépen, de előfordul, hogy csak csippant egyet, ha közel van az érzékelő a szirénához. Viszont, ha diódát rakok az érzékelő, és a riasztó diódja közé, akkor nem működik. Még azt az egyet nem próbáltam, hogy mi van, ha a riasztó diódájának az anódjára kötök egy másik diódát. Azt majd holnap. A lényeg, hogy amit nem értek, hogy ha testet kapva beriaszt, akkor miért kapcsol, ha az érzékelő pozitív tápfeszt küld neki? Üdv.: Jax
Hát igen, ez az. Mivel a kapcsolás nem ismert, csak tapogatózunk.
Ez a ceaser érzékelő hogy néz ki? Nem valószerű ez a 8V-ról felugrik 12V-ra rész. Üdv Inhouse
Az érzékelő, üvegtörésre (magashang) és légnyomásra (mélyhangok) érzékel, egy mikrofonnal. Még nem bontottam szét a dobozt, de amint tudom, meg nézem. Ezen a héten gyakarlatom van, korán indulok, és elég későn érek haza, ezért írok soká, de próbálok rá időt szakítani.
Hát, nem tudom, ahogy mértem, ezt mutatta a multiméter. A műszer negatívját testre kötöttem, a pozitívot a caesar érzékelő kimenetére, így kaptam meg a folyamatos 8 v-os feszt, ami felugrik a táp szintre, ha jelet küld. (Ez engem is meglepett) Üdv Jax
Általában az autós cuccoknak open collectoros tranzisztoros, vagy relés kimenete van. Adtak hozzá valami bekötési rajzot? Vagy ez nem egy univerzális, hanem spec valamihez való cucc?
Üdv Inhouse
Akkor ez az érzékelő, open collectoros tranzisztoros.
Nem relével működik. Kapcsolási rajz nincs, csak annyi utasítás, hogy: "Bekötésnél, a Caesar CT-022 trigger kimenetét más érzékelő kienetével (pl.:Ütés érzékelő, ajtókapcsoló) diódával leválasztva kell öszzekötni!" És alatta, hogy melyik színű vezeték, micsoda.. (piros táp, kék trigger... De hoppá, most látom, hogy azt írja, zárójelbe mellé, hogy negatív kimenet, és fekete, test) Inkább univerzálisnak ondanám, mert bármivel össze lehet kötni. Üdv Jax
Akkor mindenképpen érdekes a mért érték. Mérj a +12V és a test között, aktív állapotban tápfeszt kell mutasson...
Esetleg kukkants bele, hogy a kimenet mit tartalmaz. Elvileg alapból testet kéne kapcsoljon, úgyhogy működnie kellene minden trükk nélkül...nem értem... Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |