Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1305 / 2208
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
Ne tessen az Úr aggodalmaskodni, teljesen mindegy, hogy ott 1, vagy 47k Ohm -os potméter van. Egyébiránt nem is értem, mi ihlette a tervezőjét, hogy oda ilyen szokatlanul alacsony értékű potit helyezett el, az általad beépített az inkább a szokásos (a mai dobozos készülékek - tuner, deck, CD-játszó, stb - is ilyesmi impedanciára szoktak dolgozni). Tehát, nem az a baj. Valami parazitakapacitás megszórja a végfokról, pl. Ebben az irányban kéne elindulni, nincs igazán katódkondi nélkül nagy erősítése (10 alatt), nem hiszem, hogy annyira gerjedékeny lenne.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Jan 19, 2012
Ez a távlati cél!
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 19, 2012
Joepapa írásaival nekem csak annyi volt a gondom, hogy a tapasztalatai máshol reprodukálhatatlanok voltak (a "mellékkörülmények" sehol sem egyeznek meg a az általa létrehozottakkal). Ezért azt gondolom, hogy hiábavalóság volt leírni nagyrészt, ha más nem tudja azt kamatoztatni.
Csak halkan jegyzem meg, hogy a csövek anódfeszültség késleltetésén akasztottuk össze a bajuszt. Szerinte nem kell, ennek ellenére sokan készítenek itt is valamilyen elvű késleltetést. Én is ehhez tartom magam, sok baj nem lehet belőle.

Ez a visszacsatolós dolog legfeljebb a triódás (ellen-ütemű) végfokozatokra igaz. A pentódák torzítása sajnos sokkal gyorsabban, és magasabbra emelkedik, és ráadásul kellemetlenebb spektrumú is. Pár W felett már egy ilyen nagy végfok sem fog pont úgy szólni, ahogy szeretnéd.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2012
Értem. Lehet a poti is rossz vagy kontakthibás... át kéne már néznem ezeket az ezer éves alkatrészeket. :S Egyébként van 50k ohm os sztereó potim , egy hasonló kapcsolásban az van elől. Azt hiszem ő lesz az áldozat. Még a "készülék" erősen deszkamodell, többek között nem találtam 100u/63v- os kondikat így 10u-s ment oda arra a célra hogy megmérem mekkora feszültségre kell mert 35v-os a legnagyobb jelenleg itthon. Egyébként az első fokozatnak tényleg nemlehet túl nagy erősítése mert mikor középállásban volt hang akkor gyakorlatilag ugyan azt a hangerőt produkálta mint ha a 2. triódáról hajtom. Nem akarok hülyeséget beszélni, de nem lehet hogy annak az első fokozatnak több az impedancia illesztő szerepe mint az erősítésé? Még valami. Ennyire érzékeny lenne a búgásra hogy 10000u-s kondi kell fűtésszűrésnek? Mert bár életemben ez a 2. működő csöves erősítőm de még ilyennel nem találkoztam.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
Nem impedanciaillesztő, mert ugyanabban az alapkapcsolásban dolgozik, mint a 2. Inkább arról van szó, hogy az ECC82-nek sokkal kisebb az erősítése, mint pl. a 83-asnak, így a pentódát az egy fokozat nem képes kellően kihajtani (főleg nem ilyen erős visszacsatolás mellett! esetleg azon "lazíthatnál", mondjuk az EL84 ábrája feletti 100 Ohm -os ellenállást cserélhetnéd egy nagyobbra, akár 1k Ohm -ig is felmehetsz, ez esetben nem is biztos, hogy szükséges az 1. fokozat). A triódát - szerintem - itt még váltakozófeszültséggel is lehetne fűteni.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
Idézet:
„többek között nem találtam 100u/63v- os kondikat”

A 10 µF - főleg a pentódánál - borzasztóan kevés. Igazából a 100 µF is az. Nem is értem, miért van ez a csöves téveszme, de gyanítom, azokból az időkből maradt ránk, mikor még egy 100 µF -es kondi igen nagy értékűnek számított (és nem is volt nagyon nagyobb). A rádiókban ez elég is volt, hisz nem akartunk 100Hz alá nagyon lejönni az alsó határfrekvenciával. Manapság a nagyobb értékű kapacitások is könnyedén beszerezhetők. A pentódánál ne tegyünk kisebb kondit 470 µF -nél, de az 1000 µF sem problémás, és valamit ér már alacsonyabb frekvencián is. A feszültségtűrésre vonatkozóan is túlzásokba esnek a rajzon (nyilván, ilyen akadt a kezükbe), mindkét helyre megfelel a 16V-os kivitel.
A triódánál persze jó a 100 µF is.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2012
Köszönöm kipróbálom. Most hogy visszaemlékszem az ecl86-hoz is 470-es kellett 16v-os. 470-es meg 1000-es kondi meg van tucatszámra akár 100von felülim is a trióda meg kap akkor 100u-sat. Már csak azt nem értem (nyilván az én tudatlanságom) hogy ugye az ez81 adatlapján kondinak max 50uf-van feltüntetve jelenleg 1db 100u-s van benne a kapcsolás szerinti. Ez nem okoz gondot? Bár kb 10 percet szólt vele gond nélkül.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
A EZ-nek azért van megadva az adatlapján ilyen alacsony érték, mert bekapcsolás után - mikor felfűt a cső - a trafóról érkezik a váltó, miközben a kondenzátorban nincs feszültség. Ilyenkor kívánatos, hogy a kondenzátor feszültsége a lehető leggyorsabban emelkedjen,mert addig csak a trafó tekercsének Ohm -os ellenállása, és a cső belső ellenállása korlátozza az áramot. Ez sokkal nagyobb, mint a névleges áram, rövid időre túlterheli a csövet. Ha túl nagy lenne a kondenzátor, a töltése hosszabbá válna, ezalatt károsodhat a cső. Ezért inkább több kisebb kondenzátort kell alkalmazni, szűrőtagokkal.
(#) sturbi válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 19, 2012
Idézet:
„Én azt nem értem, hogy az APX100 és az AV760/c simán jól működött egy nyamvadt 6n2p csővel, ami egy anódkövető fokozatot és egy katodint alkotott. Nem 775mV ról ghajtotta ki őket, az biztos, de értékelhető eredményt hozott és csővoltmérővel is leadták a 25-28V-ot a hangszóróra.”
Mondasz valamit (bár a 760C azért más tészta kicsit), lehet hogy gerjedés problémád van elsősorban. Meg kellene próbálni beépíteni a katodin rácsa és test közé a BEAG-nál szokásosan használt 47pf+10K soros tagot, biztos nem véletlenül használják a nagyobb kivezérlésű katodinoknál....
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2012
Értem. Akkor így fogok tenni 50u -sból úgyis könnyebben találok (abból van több).Azt hiszem elég infot szereztem így folytatom az építést köszönöm a tippeket!
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Jan 19, 2012
Nem voltam egyértelmű, de igazából az APX esetében (és sok régi EAG 807-es erősítőnél, pl. AV750) a gyári kapcsolás sem erőteljesebb. Az AV760 természetesen egész érdekes meghajtást használt, de mi Gáborral nyáron még az eredeti dobozába beleépítettük az említett 6n2p-s katodint és úgy is jó volt. Arra nem emlékszem viszont, hogy szkóppal mértük-e.
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2012
Tehát akkor 50 µF fölé is lehet menni, csak kell valami "áramlassító" ellenállás ?
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2012
Üdv! Na bejött a dolog kicseréltem a két kondit, a pentóda katód kapott 1000u-t a trióda 100-at, az első fokozat elé 50k ohm os poti és mintha kicserélték volna. Se gerjedés se torzítás se semmi. Megkockáztattam és közvetlen tettem az ez-re 300u-t és a brumm teljesen megszűnt létezni de persze ez nem marad így.
Idézet:
„Ezért inkább több kisebb kondenzátort kell alkalmazni, szűrőtagokkal.”

Erre kérhetnék példát? "raktáron" jelenleg e célra sajnos csak egy 100 és egy 200u-sat találtam, vagy pedig a cső eredeti 50 éves kondija de azt inkább nem kötöm rá.
(#) bakos13gab válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
C-R-C szűrésre kell gondolni, vagy C-L-C-re. Az első puffer legyen 50uF, aztán L vagy R (áramkorlát) és utána mehet a menet.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 19, 2012
Az EZ81-es katódjára egy 47 µF , majd kétfelé ágaztatod (sztereó rendszernél) két ellenállással (fojtóval), majd újabb kondik (ezek már lehetnek akár 220 µF -esek is), és további szűrő ellenállások, kondik a segédrácsnak, előfoknak. Ahogy a rajzon.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Jan 19, 2012
Azért meg kell valahol húzni a határvonalat. Ha túl nagy az anódköri ellenállás, elhúzódik a töltés, és alacsonyabb lesz a feszültség. Ezért nem lehet a kondi értékét megkötések nélkül növelni.
(#) FordPrefect válasza marone hozzászólására (») Jan 20, 2012
Idézet:
„Tehát akkor 50 ľF fölé is lehet menni, csak kell valami "áramlassító" ellenállás ?”

Igen, kell és vegytisztán le vagyon írva a cső adatlapjára. DIREKT nagy impedanciájú szekundert használtak a csöves egyenirányításnál. De az egy régi történet, manapság más szabályok/irányzatok vannak, lehet jobb is, roszabb is, inkább a történet egy hitvitára kezd emlékeztetni.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 20, 2012
Világos. Csak találok bele 47-eset, ideiglenesen megfelel bár úgysem úszom meg és egyszer át kell mennem a szomszéd városba kondikat venni addig megfelel. Gondolom az eredeti (61-ben vagy 2-ben gyártották) kondi kapacitás-szegény, de kapcsolóüzemű tápokban biztos találok. Van egy tucattal. Akkor megcsinálom a rajz szerinti szűrést annyi módosítással, hogy a kapcsolás szerint az ez81-nél 2x100u van, én ide 2x47 et teszek, utána beteszem a 200u-sat úgy megvan a 300u aminél már nem hallatszik brumm.
Az ecl86-os erősítőmbe egy régebbi a csőhöz való graetz van (ez volt a készülékben amiből kaptam) gondolom abba ha beteszek pl 200u-t akkor nem érvényes az az eset mint a csőnél.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 20, 2012
Jobb a szűrés hatásfoka, ha nem egylépcsős, a kondenzátor egyenáramú szempontból szakadás, tehát az nem osztódik le a szűrőláncon [természeten a fogyasztó által mégis esik a szűrőellenálláson feszültség], míg a váltakozókomponensből a kondenzátor impedanciáján esőt kapjuk [ha lehetőség van nagy szűrőellenállást - vagy esetleg induktivitást - használni], ami lényegesen kisebb érték.
A diódahíd még nagy valószínűséggel szelén, elég kis terhelhetőségű szokott lenni (H250K75, pl.), az ilyen jelű mindössze 75mA-t tud. A feszültségesése is jóval nagyobb, mert több sorba kapcsolt szeléncellát alkalmaznak benne. Bár korábban egy leírás méltatta, már nem egy hálózati trafót kellett miatta cserélnem, én nem használnám, a továbbiakban akár 4 db 1N4007-tel is ki lehet váltani, melynek rögvest 1A lesz a terhelhetősége. Kisebb trafók esetén (60-100VA) valóban nem kell semmilyen védőellenállás (bármekkora kondihoz), nagyobb trafó estén már nem árt egy 5-10 Ohm -os a diódahíd elé.
Csak érdekesség, hogy egy 170V 500VA-es trafó után kötött 3300 µF , 350V-os kondi elé már mindenképpen kellett egy korlátozó ellenállás. Kipróbáltam nélküle - borítékolva a végeredményt - a BY238 "eltűnt" a lábairól. Szegény BY133 sem bírta. A nagyobb fajta diódák már eleve egy 6,8 Ohm , 10W-os ellenállással kerültek beépítésre, gond nélkül üzemeltek.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 20, 2012
Hát ha úgy nézzük ez 3 lépcsős lesz. Majd variálgatok óvatosan persze.
A diódahíd valóban az csak H250K100 ha jól emlékszem. Eredetileg a srác úgy adta a hálótrafót hogy az egy velence deluxe trafója volt anno diódával kondival együtt ezért használtam ezt. A trafó szerintem jóval 100va alatt van. Kicserélem benne a hidat 1n4007-re (mikor építettem az erősítőt nem volt kedvem killódni vele) kap ő is kb 300µF-nyi szűrést és meglátjuk. Köszönöm a tippet. Így ma már a brummentesség is meglesz és akkor jöhet a doboz meg a hasonló "pepecs" munka. Egyébként a by-al az nem semmi lehetett!
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Jan 20, 2012
Még régebben János fórumtársunktól kaptam 2 db VT rádiótrafót. Ezek kb. 45VA-esek lehetnek. Erről járt a 6P14P (EL84), és a meghajtócsöve. Ha jól emlékszem, a primerrel sorba kötöttem egy 220 Ohm , 5W-os ellenállást, mert a trafót eredetileg 220V-ra méretezték, és így túlfűtötte a volna a csöveket. A váltókört (a szelénes egyenirányító helyett 1N4007) 180 Ohm 2W-os soros ellenállással építettem ki, és 220 µF volt a főpuffer. 470 Ohm -ot újabb 220 µF követte (innen járt a kimenő), majd egy 4,7k, és 47 µF volt az előfok szűrése. Ez monoblokk felépítésű volt (mindkét csatornának külön hálózati trafó).
(#) bakos13gab válasza Puklee hozzászólására (») Jan 20, 2012
Nekem van két Velence de Lux rádióm. Ezekben viszont EZ80-as egyenirányít.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 20, 2012
Az ECL86-os időkből van ilyen is, meg szelénes is. Értelemszerűen a csöves volt előbb, majd utána - trafó egyszerűsödésével - az egy fűtőtekercses, és nem szimmetrikus anódtekercsű változat.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 20, 2012
Lehet hogy nálunk alacsonyabb a hálózati fesz. egy ugyanolyan 35VA-es rádió trafó elvitt egy csatorna ECL82 PP-t. Fűtőfesz 6,5V anódfesz egyenirányítva nyugalmi árammal terhelve 280V. Nem kellett a trafó elé ellenállás. A trafó még csak nem is melegedett.
(#) dragon073 hozzászólása Jan 21, 2012
Sziasztok , kis segítség kéne ha nem gond itt a sok szakinak . Adott egy kapcsolásom , kérdezném hogy mire jó a párhuzamosan kötött csőfelek és hogy nem e lehetne kiváltani valahogy 6072 öt pl ecc83 vagy 6h8c re , mivel ezek vannak .
Nagyon szépen köszönöm a segítséget !

g807.doc
    
(#) sturbi válasza dragon073 hozzászólására (») Jan 21, 2012
6N8SZ jó helyette. Azért kötik párhuzamosan, hogy kisebb legyen a meghajtó fokozat belső ellenállása.
(#) dragon073 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 21, 2012
Köszi szépen a segítséget , megpróbálkozom ma vele .... lesz ami lesz
(#) frecsko hozzászólása Jan 21, 2012
Sziasztok.
Ma végre elkészült életem első és remélem nem utolsó csöves erősítője. Hát mit mondjak...nem lehet leírni az élményt amit nyújt :rinya:
Köszönöm Imi65 és Puklee segítségét.
Raktam fel két képet a deszka modellről.
(#) Malfox hozzászólása Jan 21, 2012
Egy kis segítség kéne.
A TH150-E és a TK-15 melyik EAG-BEAG erősítő trafói voltak?
(#) saraha hozzászólása Jan 21, 2012
Üdv.
A 6N1P 9-es lába az micsoda?Gondolom az nem a fűtés közepelése mert az adatlapján csak 6.3V-ot írnak.Így tehát akkor a 4.5. láb a fűtés a 9. lábat meg szabadon kell hagyni?
Az Ecc83 6.3V-ról is fűthető,ha a 4.5. lábat párhuzamosítom a másik fele ekkor a 9-es láb igaz?
Következő: »»   1305 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem