Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Hangszórót gyártasz? Kemény fába vágtad a fejszédet!
Ha egyforma a faszültség, és a bemenő jel, akkor egyformán kell szólniuk. Hány voltról hajtod a végfokot? Hány voltrol megy az 5.1 sub erősitő része?
Az 5.1es csak 0-18V-os traforol van hajtva.
Az általam legyátrott tda erösitö meg 0-20V os traforol van hajtva. Kadarist: Nem gyártok hangszorot (egy 200W os subwooferre, ami nekivalo ládába van beépitve, s ezze volt kötve, a proba alatt)
Magasabb feszültségről nagyobb teljesítményt kell leadnia az erősítőnek, és azonos hangszórón ennek kell hangosabbnak lennie.
Néhány öltet: ha asszimetrikus táplálású, akkor elég nagy a kimenő kondenzátorod? A mélyhangokat markánsan befolyásolhatja. Ugyan így, a táp pufferelése is sarkalatos lehet. Egyforma nagyságú a két erősítő erősítése? Ha nem, lehet, hogy hiába azonos a bemenő jel nagysága, az egyiket könnyebb kivezérelni.
1:1 ben lemásoltam az 5.1eséböl, csak az 5.1ben lévö aluláteresztöt nem tudtam megoldani, me valami csincsáng icvel volt megoldva, semmi infoval, igy az itt megtalálhato 1ic-s szüröt csináltam.
Talán a szüröbe lenne a kutya elásva?
Szerintem azért halkabb amit te csináltál, mert az 5.1es szürője nagyobb jeled nyom ki, ezért hangosabb a gyári. (mellesleg megjegyzem, hogy karácsony környékén, énis megépitettem azt az aluláteresztő szürőt ami itt is fent van a kapcsolások közt, tényleg jól müködik, csak az volt vele a problémám, hogy nagyon gyenge jelet adott, de megoldottam: az egyik kondenzátort kicseréltem más értéküre, sokat kisérleteztem vele és igy már szuper.)
Szevasztok kollégák!
Tegnap este kipróbáltam az egyik panelemet TDA2030-assal. Aszimetrikus a tápom 18V Dc-röl hajtom. Első élesztésnél, miután mindent bekötöttem, mivel nem hallottam semmi hangot belölle, lemértem a kimenetet es 17v AC jött le róla. Ezt nem értem! Számtalanszor átnéztem mindent, a kapcsolás hibátlan ugyanolyan mint ami az adatlapjában szerepel, mindent alkatrészt átnézetem, minden jó. Nem tudom h mi lehet vele, szerintem megdöglött az IC, de azt sem értem, hogy hogyan, mert biztosan jó volt amikor a boltban vettem én meg soha nem használtam nem volt hogy mikor elromoljon. Mi a véleményetek, valaki eszlelt már ilyet?
Erröl csak annyit tudok mondani, hogy egy idöben egy jo marékkal én is vettem aminek több mint fele gyárilag halott volt. Nem tudom hogyan kerültek az üzletbe. S még mindig van belöle amit nem használtam fel, de nem is lehet.
Értem én, de én egy olyan helyről vettem, ahol garantálják, hogy eredeti minden és nincs vele gond, és ezért, mert mindenből a legjobb minőségüt árulják, minden nagyon drága.
Én 3db TDA2030 és 2db2050 2500ft-;rt vettem. Biztosra mentem, hogy véletlenül sem legyen gond vele, és mégis lett. Szerinted is az ic hibás?
Szia! 18VDC-ből egy ilyen kapcsolás nem tud 17VAC-t csinálni. Nem lehet, hogy egyenfeszültséget mértél az IC kimenetén?
Dc-t is mértem a kimeneten, de nem mutatott semmit a müszerem, csak 16,6v ac-t.
A mérés a 4-es lábon történt, vagy a csatoló kondenzátor után?
A kondenzátor után.
A másik mérőcsúcs nem a szekunderen volt véletlenül? Esetleg a 18VDC-n nincs pufferkondi? Valami fatális dolog kell a 16,6VAC megjelenéséhez.
Sziasztok.Már végignyálaztam az egész topikot,de sehol nem találom a 14V + - föld- táp kapcsolási rajzát,de főleg az ic számát.Tudniilik van egy ACOUSTIK SOLUTIONS házimozi erősitőm TDA2030-as ic-vel szerelve,de elfüstölt a tráptranyója....Valaki segitsen mert már az őrület határát surolom
Csak simán az asztalon volt(lett volna) tesztelve, nincs még dobozba épitve. A Puffer csak a greatz után van két darab 4700mikrofarados kondi.
Üdv! Ma a suliban megmértem az erősítőt és terhelés nélkül minden rendben, de amikor terhelés került rá kiderült, hogy a jobb fele gyengébb mint a bal. A bal 52W-körüli teljesítményt adott le 4ohm-nál, a jobb fele viszont csak 14W-ot. A tranzisztorok munkapontja terhelés nélkül és nyugalmi állapotban megegyezik. Mind a két oldal alsó határ frekvenciája 5Hz, és a felső 133KHz. Kiszedtem a végtranyókat és csak az IC-k maradtak benn, így mértem meg a kimeneti feszültséget terheléssel és kiderült, hogy a jobb oldala pártized volttal, de kisebb. Szerintetek mi lehet a probléma?
Szia! A két csatorna mérése azonos nagyságú jellel történt, vagy a korábban fellépő torzítás okozta a különbséget?
Üdv! Azonos bemenetű nagyságú jellel történt. Oszcilloszkópon néztem, de nem volt torzulás.
Ezek szerint az egyik csatornának kisebb a jelerősítése, jól értelek?
Az IC-k kimenetéhez kapcsolódó 100k ellenállások, és az őket soros 10µF-dal összekötő 3,3k határozza meg a jelerősítést. A két csatornában hasonlítsd össze méréssel az említett ellenállásokat. Ha a megfogalmazás, nem egyértelmű, akkor bejelölhetem a rajzon is
Az ellenállások közül valamelyik nem olyan értékű mint szeretnéd
Úgy lett volna pontos: minkét csatornában mérd meg az említett ellenállások értékét. Szükség esetén rajzolok.
A bal oldali 99,4K; a jobb oldali 96,5K; a másik pedig 3K.
Mind a hat ellenállást mérted? A 100k névlegesből 2-2 van (a híd mindkét IC-jének 4-es lábán).
Bejelölnéd a rajzon mert nem igazán értem, hogy mire gondolsz.
A kapcsolási és a beültetési rajzon is bekarikáztam. Közülük valamelyik nem az előírt érték. Ez legalábbis megmagyarázná az eltérést.
Ezt jól benéztem :lama: bocsánat. Eddig sztereó erősítő két csatornájában gondolkodtam, most esik le, hogy neked a híd két oldalával van bajod.
Nézd meg az 1,5nF kondenzátort. Olyan mintha zárlatos lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |