Fórum témák
» Több friss téma |
Azon gondolkodtunk egy cimborával, hogy az egy dolog, ha kijelezzük a ventire jutó feszt - mondván annak arányában forog.
De mi van, ha megszorul??? Ezért valami olyanon gondolkodtunk - persze csak elvben - hogy a lapátokkal kellene szaggatni egy infra sugarat, és ezt az iformációt kellene feldolgozni, azzal együtt, ha egy kritikus fordulat alá esik, akkor riaszt is az áramkör. Eddig az elmélet, a gyakorlathoz várok ötleteket.
használhatjátok, a venti 3. lábát is, ha van nekie
![]() Az infrás ötletet 3 féle kép lehet megcsinálni... 1. Keresztül világítasz 2. Egyik oldalról világítasz és érzékelsz 3. U.a mint a 2. csak az egyik lapátra fehér szigetelőszalllagot teszöl... az 1. és 2. megoldásnál el kell osztani a kimeneten lévő négyszögjel frekijét a lapátok számával... és ebből számolhatsz RPM-et. a 3. megoldásnál erre nincs szükség mert a fehér sokkal jobban veri vissza a fényt. A dologhoz használhattok foto tranyót és ezt komparálhatod, v. egy PIC analóg bemenetére küldöd és figyeled. Érdemes oszcilloszkópon megnézzni miként is alakul a kijövő jel... ![]()
Ennél van jobb megoldás is. A rendes PC hűtőventiknek van outputja. A sárga derót! Azon egy hall szenzor által előállított 4szögjel van. Ha leáll akkor nincs jel. Ennyi. A BIOS ban mikor látod hogy melyik venti mekkora fordulatszámon megy az is a sárga kis vezetéken szolgáltatott jelből van. Fura, de erre találták ki
![]() ![]()
ezt is írtam ám
![]()
OK, rendicsek, csak én azokra a fatengelyes hűtőkre gondoltam, amelyikeknek nincs ilyen sárga drótjuk, (táphűtők, házhűtők meg ilyenek).
Vagy olcsóbb megoldás egyből olyat venni, amelyiknek van olyan sárga madzagja? Egyáltalán a nagy 8 centisek közt van olyan? Amit meg te mondtál (a procihűtő), az meg valszeg az egész kérdést értelmetlenné teszi, mivel ha van neki fordulatszám-visszajelzője, az alaplap meg alapból szabályozza a fordulatot, akkor ki sem kell jelezni, teszi a dolgát a motherboard+BIOS - sztem.
A régiekben is ott van a hall-elem. Bármelyik kollektorról ki lehet vezetni fordulatarányos frekit...
Mindegyik ventibe van Hall szenzor
![]() mert szerintem az alappján működik, én már kb 100 darabot szedtem szét ![]() Leírás (szerintem): ha szétszeded úgy hogy ne sérüljön a panel, a 2 tekercset leveszed (csak egynek látszik) helyükre LEDet (4 kivezetés van a tekercsből ebből kettő közös oda kell a LED pozitív sarkát kötni a másik kettőhöz a negatívat)raksz egy előtétellenállással és a venti megnesét elkezded forgatni a Hall szenzor előtt egymást váltogatják a LEDek asszem egy körbe 2 vagy 3 szor de megnézem úgy is van ithon bőven venti ![]()
Ácsi!
A PC ventiket egyenáramú kommutátoros motorok hajtják - ha nem tévedek. Vagy igen? Azt mondod, hogy nem állónágnese vagy mágnestekercse van, a forgórész tekercsére meg nem kommutátoron át megy a feszkó? Azt mondjátok, hogy van a forgórészen egy mágnes, az állórészben meg 2 tekercs, aminkek vmi oszcillátor nyomja felváltva a feszkót? Mert akkor valóban van oszcillátor frekvencia, és akkor minden ok. Már csak azon kell agyalni, hogy egyszerűen, olcsón (PIC és egyéb nélkül) hogyan lehet a valós fordulatot figyelembevéve egy kritikusan alacsony fordulat alatt kigyújtani a PC előlapon egy LEDet (mindezt hűtőnként) és esetleg ha bármelyik LED kigyullad, diódával bekapcsolni egy bip-bip cuccot vagy zümmert. Az extrásabb cuccot meg lehetne spékelni egy fordulatszámot illusztráló LEDsorral is.
Én egy igen egyszerű megoldásra gondolok.
A ventillátor kimenetéröl levett jelet diódás-kondenzátoros szűrés után, a "simitott" feszültséggel vagy tranzisztor+LED, vagy feszmérőt :yes ![]() lehetne alkalmazni. Persze ha a programozása megoldott a PIC-IC is szóba jöhet. ![]()
Szerintem jobb lenne PIC-cel és akkor a kjelzés és a fénysáv is megoldható, elképzelés, szerintem akkor a PIC-be be lehet vezetni a ventiből a jelet (egy furcsa dolog hogy akarsz aventi hétoldalára forrasztani mert ahoz ki kell ütni a perselyt csapágyasnál pedig nem megoldható a dolog
![]() ![]() nem tudom hány ventit akarsz rákötni (legalább 3) A PIC négy 7 segmenses kijelzőmn kiírja az értéket(ketőt használ a többi nulla ) a különböző fordulatot egy kapcsoló segítséágéval váltod a fénysort is egyzserű megoldalni, 7 ledes lesz (de az már nem fontos nem lesz elég láb ![]() ![]()
Na akkó szét kő szödjek éggyet.
Mert mostmár fingom sincs, hogy miről brekegtek, de a lényeg az, hogy valahogy fordulatszámnak megfelelő impulzus van. Mint már írtam, nem a elsősorban a design, a tuning a cél, hanem, hogy a barom felhasználónak jelezze valami, hogy nincs rendben a gép, le kell állítani. Erre tökéletesen elegendő egy fordulat-küszöbértéket meghatározni, és az alatt riaszt. Ennyi. Egyébként is utálom a karácsonyfát, ha az nem fenyő.
nem baj én ha építek is egyet a kijelző mellé
![]() ![]()
Sziaztok.
Van egy magyon egyszerű megoldás. Mivel nemtom, hogy a PC-ventillátorod kettő vagy háromvezetékes, ezért feltételezem, hogy háromvezetékes, és igy irom le lehetőleg világosan. Szerintem ennél olcsóbban csak egy LED-del és egy ellenálással lehetne megoldani... Vágjunk bele---------------------------- Adott egy PC-s ventillátor három vezetékkel, PIROS a pozitív tátegységé. SÁRGA a HALL IC jelkimenete. Ezen jönki a motor fordulatával azonos Idézet: jel a pozitiv tápe.hez képest.„négyszög” FEKETE közös rendszerföld, közös negativpont. Az áramkör leírása a következő: A Idézet: pozitív és a „PIROS” Idézet: jelkimenet közé kell forrasztani egy R1 47Kohm-os ellenállást. Ennek a felhúzó ellenállásnak csak jelformálási szerepe van.„SÁRGA” Most a C1 330NF-os jelkicsatoló kendenzátor következik, ami a Idézet: jelkimenetről szivja le az inpulzusokat.„SÁRGA” Tehát a C1 kicsatoló kondenzátor egyik lábát a Idézet: vezeték forrpontjára kell forrasztani. A másik láb két darab 1N4148 diódára lesz forrasztva úgy, hogy a C1 jelkicsatoló kondenzátotnál a D1 dióda Katódja és a D2 dióda Anódja lesz kötve. A D1 dióda Anódját a közös negatív pontra kell csatlakoztatni. „SÁRGA” A D2 dióda katódját egy C2 1MikroF elekter hidegítőkondi pozitív ponjára kell forrasztani, itt fog mejelenni az a jel amelyet felfogunk erősiteni. A C2 negatív pontja a közös negativpontra lesz kötne. A C2 kondenzátoron megjelenő egyenfeszültséget, az R2 10KOhm-os elenállásal kapcsolódik a T1 BC182-es NPN tranzisztor Bázisára, az Emitere közös neg.pontra megy. A felerősitett jel a T1 Collektoráról vehetö le. Az R3 470ohm áramkorlátozó elenállás és a velesorbakapcsolt LED a Collektor és a Pozitiv tápfeszültségre lesz forrasztva. A LED Anódja lesz a pozitív ponton. Röv.leír.: A LED a Idézet: veltillátornál nem világit, mivel a C1-en „álló” kereszül nem injektálódik át az inpulzus és emiatt a T1 nem kap nyitó irányú fesz.-t. Ha a C1-en megjelenik az inpulzus az a D1-D2 -őn keresztül töleni kezdi a C2 szűrőkondenzátor. mint a C2-őn a feszültség meghaladja a T1 nyitó feszülségét az vezetni kezd és a LED világítanifog. Persze ez az áramkör csak a Idézet: vagy „megy nemmegy” Idézet: jelzésre jó. „még éppen megy” Alkatrészigége az áramkörnek: R1: 47Kohm R2: 10Kohm R3: 470 ohm C1: 330nanoFarad C2: 1 MikroFarad 16Volt D2,D2: 1N4148 D3: piros LED (Célszerü Idézet: nagy fényáramút választani)„VIZTISZTA” T1: BC182c Még mindig nemtudom, hogyan lehet a képeket-is mellékelmi... Sok sikert az utánépítéshez, Ha elgépeltem valamit Idézet: . Üdv _jani_„BOCS.” ![]() Ez nemlesz a karácsnfa disze. ![]()
A fent emlitett kapcsolást 3Volt-tól 15Volt-ig teszteltem elfogadható paraméterekkel. Ez a PC-s világban egég jól alkalmazható.
Ha vannak még olyanok akik nemilyednek meg egy kis barkácsolástó azonak alyánlon megépiteni a fent leirt ÁK.-t a két kivezetésű ventillárorhoz. Az áramkörbe az R1-et nem kell beépiteni, a C1 szabaddá vált pontját az eggyik armatúra tekercsre kell forrasztani. Presze, hogy megyikre azt ki-ki keresse meg maga. ![]() :yes: Próbaképpen egy kivénhedt 486 CPU COOLE-ján próbáltam ki, sikerrel... Na CsÁ Már rámfér egy kis alvás... ![]()
Gratula!!!
Pont valami ilyenre gondoltam! Köszönet érte!
tehát ha fordul a venti akkor kiad egy kis áramot egy pillanatra a sárga vezetéken?
Hát áramot azt nem nagyon ad ki, esetleg feszültséget. azt pedig a venti fordulatával arányosan megszaggatva , ha egy ledet kötsz a sárga vezetékre akkor az a fordulat arányában fog villogni,de lehet, hogy folyamatosan fog világítani mert a szemed nem érzékeli a 10-15 hz- nél gyorsabb fényváltozást. , Remélem érthető volt.
![]()
Egy felhúzó ellenállást kell a sárga vezeték és a +UT közé. Értéke 1K-100K. Amikor a hal szenzor "bekapcsol" akkor a felhúzóellenállás feszűltségét földre kalcsolja azaz, a sárga vezetéket, L színtre húzza fordulatonként kétszer. Ezt a jelet lehet egyéb célokra felhasználni... És az alapkapcsolás->
[link=http://www.tacho.atw.hu/]http://www.tacho.atw.hu/[/link]
Itt van 1 kapcsolásom. Tudom eltér az eredeti feladattól, de hátha jóljön még...
Szerintem mások is értékelik a segítőkészségedet!
![]()
Üdv Vicsys! Csak megerősítésként kérdezem, hogy a fent említett terveket úgymond bátran megépíthetem? Szóval működik meg minden? PC ventihez kell nekem.
Szerinted?
![]() Csak olyasmit teszek fel amit megépítettem és működik... (azért nincs fénykép, mert nem volt fényképezőgép kéznél, és azóta szétbontottam)
Elnézést kérek, hogy értetlenkedtem. Köszönöm a választ.
Nos, Vicsys kollega által közreadott LCD-s fordulatszám-kijelző PC-hez beválós dolog
![]() Emellé szeretnék ledekkel egy 10-es skálán visszajelzést kapni, hogy a fordulatszám állítás tartománya hol tart épp (10%-20%..stb..) A venti 7-12V közötti fesz tartományban lenne vezérelhető 0.5V-os lépésekkel (10-állású kapcsoló diódákkal). Erre én az LM3914-es IC-t látom megoldásnak, itt a HE-n található kis kapcsolást több helyen hasznosítottam már, viszont az 0-12V tartományban jelez vissza. Valahogy át lehet buherni, hogy 7-12V-ig tegye ezt, ugyanúgy 10-es skálán? Ha ez nem kivitelezhető, milyen módon lehetne ezt megvalósítani? Köszönöm előre is.
Elnézést kérek, nem tudom pontosan, LM3914, vagy 3915, amelyik lineáris kijelzést biztosít..
Az LM3914 a lineáris.
Az IC azon a fesztartományon jelez ki, amit az Rlo és az Rhi lábaira kötsz. A megoldás tehát, hogy az Rlo-ra kötsz 7V-ot kisimpedanciásan, tehát valami fesz. forrásból (pl. LM317 kisáramú változata), az IC referencia forrását meg belövöd 12V-ra (képlet az adatlapban), és ezt kötöd az Rhi lábra.
Köszönöm a pontos választ, ezekkel az információkkal már boldogulni fogok...
Most megnéztem egy kicsit jobban, és lehet, hogy elég egy ellenállás is az Rlo és a föld közé, és nem kell 7V-os fesz. A kérdés, hogy az Rhi és az Rlo lábak között lehet - e ellenállást mérni. Ha igen, akkor kiszámolható, hogy mekkora az az ellenállás, ami az Rlo szintjét 7V-tal megemeli a földhöz képest. Az Rhi-ra továbbra is 12V kell.
Azt, hogy lehet-e mérni, sajnos én nem tudom megmondani, mert szegénykém úgy be van dobozolva, hogy azt sérülésmentesen megbontani kb fél nap lenne.
![]() Mivel eléggé univerzális ez az IC, úgy gondolom hasonló egyszerűséggel meg lehet ezt oldani, viszont annyi amatőrség van még bennem, hogy ohm törvényén és a teljestményen kívül sokmindent nem tudok elektrofizikából számolni. Ezért is köszönöm, hogy ily körültekintően foglalkozol kérdésemmel. Ha viszont szükséges, hogy megmérjem a két láb közötti ellenállást, akkor ma este, vagy holnap délelőtt átugrok haveromhoz, neki is összeraktam így 0-12V kijelzést, övét szét lehet szedni, ott meg tudom mérni. Rhi maradhat sztem is 12V, mert az pontosan annyi lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |