Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX táp feszültségszintjei

Témaindító: trtk, idő: Júl 25, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) trtk hozzászólása Júl 25, 2007 /

kérdésem hogy egy 350 w-os pc tápnak mennyi az a feszültségértéke ami még elfogadható? mennyi a max és a min?

mind 3,3 ;5;12 volton

köszi
(#) lgyk válasza trtk hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

(#) Prinner válasza trtk hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

(#) Ladoz válasza trtk hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

(#) DRoland válasza trtk hozzászólására (») Júl 26, 2007 / 4

Hello! Lehet ilyasmi érdekel!

+5V (+-5%) at up to tens of amperes for motherboard electronics, disk drives and cards
+12V (+-10%) at several ampreres for disk drives and some cards
+3.3V (+-5%) up to tens of amperes for the majority of modern logic electronics in motherboard
-12V (+-10%) usully less than one ampere for some accessory cards
(#) Tetye hozzászólása Júl 26, 2007 /

üdv!
szerintetek egy 300w-os atx táppal mit lehetne kezdeni hogy 48vdc ről menjen?
(#) Sebi válasza Tetye hozzászólására (») Júl 28, 2007 /

Trafó áttekercselése. Nem egyszerű mutatvány. Én nem bántanám, hanem építenék elé egy fesznövelő kapcsolást vmi egyszerűt, amivel előállítasz neki 320V DC-t.
(#) Parázs Gábor válasza Tetye hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Épitesz olyan invertert amire 48V-ot kötsz és 230V jön ki belöle.
(#) Tetye válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

megoldható lenne én is azon gondolkodtam legvégső esetben mert drágák az inverter trafók... és nekem nem csak 1 ilyet kéne csinálnom a switcheim mennemk 48vdc rol meg a dslmodem is ... de a 2 pc-m nem pedig nekik is kéne mert serverek... egyik csak webserverem a másik a belső háló tartomány vezérlője 2db p3as szemét.... a másik hogy az a megoldás elég veszteséges is ... 230(töltö háló)-48dc-230-3,3 5 ,12..
hát bemenne kb 500W230v ki kb 480W48V onnan a 48v480W bol jönne kb 400VA!!!230v megint a tápok meg 2x250w ami nem igazán lenne jó főleg mire kijön a pcnek a tápfesz... enyi konverterrel kb 2kW -t kéne befektessek hogy minden stabilan menjen..
és völös lenne a több100W ot kibobni elfüteni..
bár télen hasznos
valami marha nagy stabok kellenének amik viszik az alaplapokat.. a vinyok nem vesznek fel tul sokat ahoz 7812,7805 ha meg van fejelve egy tranyoval az is elég... de a deszkának nem tom mennyi kéne meg mi.
(#) potyo válasza Tetye hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Ha 48V-ból 7812-vel állítod elő a tápot, akkor jóval többet elfűtesz, mintha a 48V-ból 230V-ot csinálsz, és arról megy a táp. Használj step-down konvertereket, azok jó hatásfokkal csinálnak a 48V-ból alacsonyabb feszültségeket. Vannak cél ic-k ilyen célra, azokat meg kell fejelni fet-tel, meg tekerni induktivitást hozzájuk, és akkor nem probléma velük megoldani. Az egész nagyjából belefér egy tönkrement táp dobozába. Azokat a feszültségeket és áramokat kellene előállítani, amit a 250W-os tápok is tudnak. Vagy ha van lehetőség, akkor lemérni, hogy mennyit vesz fel a gép az egyes ágakon, és aszerint tervezni.
(#) Tetye válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

hali
tudsz ilyen konvertert? vagy rajzot?
(#) trtk hozzászólása Aug 24, 2007 /

az normális hogy a táp -5voltján -7,71volt van?

hogy lehet javítani
ez mit szabályoz vagy minek kell?

vagy új táp?

thx
(#) Topi válasza trtk hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Terheld le, a kapcstápoknak be kell tartani a minimális terhelésre vonatkozó paramétereit. Csak terhelés alatt tud stabilizálni. A modern PC tápokban már van műterhelés, de nálad lehet hogy kell valami a -5V-os ágra. Tegyél rá egy fenyőizzót, a -5V és a GND közé. Épp csak pislákolni fog, de az már valószínűleg elég lesz a stabilizáláshoz.
(#) Stadi válasza trtk hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Szerintem terheld a +5V-ot is. Hacsak nincs külön stabkocka a -5V-ra (ami egyébként elképzelhető), akkor lehet, hogy a +5V-tal is összefügg a szabályzás.

Amúgy terhelve elvileg 5%-on belül kellene lenni a fesznek, tehát -4.75V és -5.25V között. Ha számítógépet hajtasz a táppal, szerintem ma már nemigen használja semmi a -5V-ot.
(#) Stadi válasza Stadi hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Mellesleg az ATX 2.2-es szabványból már hiányzik a -5V, és üresen van hagyva az a tüske.
(#) potyo válasza Stadi hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

A negatív oldalra nem +-10% van megadva a szabványban? Mintha az lenne...
(#) Stadi válasza potyo hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

A neten keresgéltem, és onnan írtam. Ott a -12V-ra enged csak 10%-ot, minden másra, beleértve a -5-öt is, 5%-ot. AT-nál még lehet, hogy 10% volt, nem tudom, és a Google-lel se lehet normálisan rákeresni, mert az angol "at"-nek (-ban, -ben, -nál, -nél) veszi az AT-t, és szerintem el is dobja, mint a kötőszavakat általában.

Jól emlékeztem, 10% a negatív ágakra:
http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5Catx2_2.pdf
(#) Stadi válasza potyo hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Viccesek ezek a szabványok...

Bővebben: Link

22. oldal, 4.2.2

Innentől kezdve felmerül bennem a kérdés: mit is jelent az a szó, hogy szabvány?

Na ez tényleg érdekes. De a 2.2 az újabb, 2004-es, míg a 2.01 az még 1997-es.
(#) DaeMonS hozzászólása Szept 17, 2007 /

Tudja valaki hogy peldaul ha ket atx tapot kot ossze az ember,az vmi gerjedest ill kart okoz a masiknak? +12 -12 és a másikon a megfelelővel összekötve +12 és -12 a kapcsuzemu tapokon igy kapunk 24V ot, atx- tapokkal meglehet ezt csinalni vkinek van tapasztalata?

koszi

dms
(#) Stadi válasza DaeMonS hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Mi a konkrét célod?

A +12V és -12V összekötése, ha a gyakorlatban működne is, csak annyi áramot biztosítana, amennyit a leggyengébb láncszem, azaz a -12V-os kimenet le tud adni. Ez meg 1A alatt van. Ennyi erővel ugyanazon a tápon is köthetsz fogyasztót a +12V és -12V közé. Csak nekem nem nagyon akart működni, ha a -12V-on keresztül még összeföldeltem más tápról hajtott eszközökkel is.
(#) DaeMonS válasza Stadi hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Van 1 LCD-m Sharp LM320092 320x240 ha jol emlexem es ennek kell -24 volt a mukodeshez,nem a vilagitashoz, hanem a panelnak a vilagitast meg nem neztem.
(#) Stadi válasza DaeMonS hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Sztem erre vmi DC-DC konvertert kellene keresni inkább. Gondolom, nem vesz fel sokat 24V-ból.
(#) RIfleman hozzászólása Júl 13, 2008 /

Hello!

Van egy régi 350W-os noname tápom ami egy kis P3-as gépbe van berakva.
A táp feszültségei:
+12V: +11,89V
-12V: -11,89V
3,3V: 3,00V
5V: 4,54V
Engem az 5V zavar mert semmilyen USB-s ezközt nem akar felismerni és igaze annak 5V szükséges.
A gép tápigénye sem lehet nagy: Proci mag 1,7 V-on van, alaplapi videó és hang,1CD-ROM,1 HDD
Van rá valami modding hogy helyre hozzam a feszültségeket vagy az 5V-ot?
Kösz előre is!
(#) atis88 hozzászólása Aug 13, 2008 /

Sziasztok.

Lehet, sőt tuti nem ide kellene írnom, de nem akartam új témát nyitni ennek, krerseővel meg nem találtam hasonlót, bár valószínű hogy én vagyok a gyökér.

Nahszóval van énnekem egy Régi Pc-ből(aniyra nem régi) kiszerelt tápom (Codegen modell 200C van ráírva). A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen pc táp mennyire szolgáltat stabil 5 illetve stabil 12 voltot, illetve az csak névleges 5 illetve 12 volt, vagy tényleg anniy jön ki a madzagon? Merrtt láttam már olyat hogy 9 volt volt ráírva és inkább 9,5-9,6 V-ot adott ki a táp. Multiméterem nincs itthon(még) szóval lemérni nem tudom.
Előre is köszi a választ.
(#) Gabiorsi hozzászólása Márc 3, 2010 /

Hello!

Kérdésem a következő lenne:
Adott egy rossz táp, nem tudom, mi baja lehet, semmire nem reagál. Ez a táp egy fekvő Compaq gép tápja. Mivel sehol sem találok ilyen tápot, megpróbálok csinálni egyet, egy ATX tápból.
A lényeg: 14 PIN-es a Compaq táp alaplapi csatlakozója, és kell a 4 lábas 2sárga 2fekete alaplapi csati is.
A normál ATX 20 PIN-es, ebből kéne kimazsolázni a kellő szálakat.
A neten megtaláltam a bekötési rajzot, de nem egyértelmű néhány szál, ehhez kéne nekem segítség, remélem sikerül.
Mellékletbe raktam a 2 táp pinjeit.
Ami kérdéses a compaq csatin:
3 fan off special pin
4 pwr on standby
5 +5V aux
6 fan cmd special pin
9 +3,3V aux

Melyik szál lehet a megfelelő ezekhez az ATX tápon? Köszi
Gábor
(#) Moderátor hozzászólása Gabiorsi hozzászólására (») Márc 3, 2010

Olvasd el újra a szabályzatot, különös tekintettel erre:
Idézet:
„XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.”

Szabályzat
(#) Gabiorsi válasza (») Márc 3, 2010 /

Bocsi, nem vagyok idevalósi. Figyelek rá majd.
(#) fbela1990 hozzászólása Márc 22, 2010 /

Üdv!

Probléma lehet-e az ha a táp terheletlenül (csak a zöld és a fekete van összekötve) 3.3 V helyett csak 2.98 V-ot ad le, 12 V helyett meg 11-et?

Kösz előre is!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem