Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 139
(#) idlob válasza szitko hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ez a cikk hasonló problémát ír le, megoldásként pedig egy Processing library-t kínál. Hátha.
(#) szitko válasza idlob hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Érdekes, ugyanaz a hiba mint nálam. Rögtön ki is próbálom.
1000 hála és köszönet.
(#) szitko válasza idlob hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Korai volt az öröm. Letöltöttem a könyvtárt, amit írt, de az androidos felületen megy, PC-s felületen állandóan a könyvtárat keresi. Én meg PC-n szeretném fogadni a G2553 által küdött adatokat. Nem értem ezt a bluetooth COM port dolgot.
(#) bedoweb hozzászólása Feb 18, 2012 /

Jelentem tegnap nekem is megjött az új Launchpad-om (most Hollandiából jött DHL-el úgyhogy tovább tartott mint múltkor.... szerintem röhej ) De gy most már indulhat a külső-belső hőmérő projekt..... kívánjatok szerencsét!
(#) szitko hozzászólása Feb 18, 2012 /

Rájöttem a lentebb említett,G2553->bluetooth->Processing PC kapcsolat problémára. Kell vegyek egy "Okos PC-t". Hogy miért? Keresgéltem a neten, és találtam egy-két leírást a Processing bluetooth kapcsolatról, de mind androidos. Találtam egy egyszerű, jól kommentált Spanyol projektet, amit egy kicsit átalakítottam, és beraktam az "Okostelefonomba"(SE Xperia mini), és tökéletesen müködik a kommunikáció, a G2553 és a telefon között, bluetooth-on. De sajnos, arra nem tudok rájönni, hogy hogy kell megcsinálni, hogy a PC-s Processing lássa a HC-05-t.
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Hát sajnos a problémádra nem tudok megoldást, de nekem volna egy kérdésem. Hogyan lehet processing-es programot androidos mobilra rakni? (régebbi mobilra .jar-os progit csináltam már, de ugye azt nem kezeli az android)
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Nem láttam még adroidos mobilt, de minden processing-es program végeredményben egy Java alkalmazás, tehát Java futtatókörnyezet (JRE) kell hozzá.
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Megpróbálom szavakba önteni, de nem lesz egyszerű.
1. Letöltöd az androidos Processing-et innen, nem tudom, hogy mi a különbség, de az 1.5.1-el nem tudtam progit írni androidra.
2. Letöltöd a rendszerednek megfelelő legújabb Java SE-t. Telepíted.
3. Letöltöd az Android SDK-t. Itt célszerű az .exe-t letölteni. Telepíted. Amikor elindul a program (Android SDK) telepíteni kell az összetevőket. Android SDK Tool pipa, Android 2.2(API8) pipa, Google USB dirver ... pipa, klikk install xy pack.. gomb. Az új ablakban jelöld ki az összes megjelenített összetevőt (zöld pipa legyen mind). Ha mindez kész, indísd a Processing-et. Klikk az Androidra, megmutatni neki az SDK könyvtárat, (Prog File\Android\ klikk open), és kész, írhatod a programot. Az AVD-nél tudsz beállítani egy Telcsi emulátort, de ha rögtön a telefonon/táblán akarod kipróbálin, akkor a tel. menüjében kell az usb-hibakeresést bekapcsilni.
(#) idlob válasza szitko hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Érdekes, hiszen neve alapján is asztali géppel való felhasználásra készült, és a leírás is külön tárgyalja linuxot, windowst és MacOS-t.
A library könyvtárban van egy export.txt fájl, amiben talán valami fordítási direktívák vannak (javaban nem vagyok járatos), esetleg nem ott kell valamit módosítani? Vagy "kézzel" importálni a bluetoothDesktop.jar, bluecove-2.0.1.jar-t?

Nem, csak símán be kell másolni a könytárat. De! Azt nem írta le a szerző, hogy hova, és ez okozott problémát, (nem csak nálam). A könyvtár helye, a ..\processing\modes\java\libraries . Most próbálkozom, hogy megtaláljak egy bt eszközt, de eddíg kevés a siker. Viszont a telóval jól eljátszom. Ráraktam a launchpad-re egy lcd-t i2c-n, pár ledet, a bluetooth-t, és a telóval írogatok az lcd-re, meg kapcsolgatom a ledeket. De a célom a PC-vel való kommunikáció bluetooth-on.
(#) idlob válasza szitko hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Csak, hogy tovább bonyolódjon a helyzet: a processing wiki ezen cikke alapján a libek helye (win7 esetén) C:\Users\[[username]]\Documents\Processing\libraries
Ide másolva (is) működik az importálás. Egyébként első körben én is bevágtam a processing lib mappájába.

Idézet:
„C:\Users\[[username]]\Documents\Processing\libraries”
Nálam ide másolva nem működött. Win7 x64-em van.
Jóhír ! Működik ! Megtalálta a HC-05-t. Közben lenne egy kérdésem. A Launchpad HC-05 összekötése, TX->TX, RX->RX, de miért?
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Ha hardveres UART-ot használsz, akkor azon fordított a kimenet a Launhpad kártya jelöléséhez képest. Ha nem , akkor a BT fejlesztője bizonyára úgy gondolkodott, hogy TX-szel azt a kivezetést jelölte, ahová a mikrovezérlő TX lábátt kell kötni. Logikus, csak nekünk szokatlan.

Nekem USB-UART átalakítóim vannak ilyen módon jelölt kivezetésekkel, úgyhogy ismerős a probléma.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszi, csak először "normálisan" keresztbe, kötöttem be, és nem ment. Miután megfordítottam jó lett, de nem értettem, hogy miért. Tuti azért csinálják a gyártók, hogy összekeverjék az embert.
(#) szitko hozzászólása Feb 19, 2012 /

Sziasztok.
Véger sikerült összehoznom, a Launchpad+bluetooth+Processing+PC programot. Viszont lenne egy kérdésem. Sajnos a program (PC felöli), csak egyirányú, mert csak küldeni tud. Miután sikerült életre keltenem a Processingben a bluetoothDesktop-ot (idlob segítségével), a példaprogramokat átbogarászva, öszzeállt a kapcsolat, és az adatküldés. De van egy pár dolog amit nem értek.
1:kiküldök a Pc-röl egy adatot, a LP fogadja, LP visszaküld egy adatot. Ami nálam így néz ki a processingben:
  1. void tx_rx(char b){
  2.   server.write(b);
  3.   server.read(tarolo);
  4.   fill(0,255);
  5.   text("fogadott adat: " + tarolo, 10, 200);
de mivel így ez nem jó, a read-nál, leáll hibával a program. Hogyan tudnám vagy kellene megcsináljam, hogy megvárja míg kiér, és megvárja míg visszaér az adat?
(#) szitko válasza szitko hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Működik !
Bár nem tudom, hogy és mit csináltam, de működik a processingben írt programom. Oda-vissza kommunikál bluetooth-on a Launchpad-al a PC !
  1. void tx_rxbyte(char b){
  2.   server.write(b);
  3.   text("küldés: " + b, 10, 170);
  4.   rx_byte = server.read();
  5.   println("Fogadott: " + rx_byte);

A változtatás csak ennyi volt: rx_byte = server.read();
(#) JOCO10 hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok.
Programok szimulálására használja valaki a Proteus programot?
Az Msp430g2553- as proci helyet mit kell beállítani?
Az IAR programból hogyan lehet hex fáljt menteni?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) icserny válasza JOCO10 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Idézet:
„Programok szimulálására használja valaki a Proteus programot?”
A honlapja szerint nem támogatja az MSP430G2xxx mikrovezérlőket.
Idézet:
„Az IAR programból hogyan lehet hex fáljt menteni?”
A Project/Options/Linker/Output menüpontban és fülön csaknem százféle formátumot lehet választani.
(#) putr4 hozzászólása Feb 20, 2012 /

Üdv!

icserny 2. cikkjében lévő késleltető eljárásnál, mikor alkalmassá tesszük a delay cycles függvényt változók használatára, ott a 100us-es alap késleltetésen lehet változtatni? A "stdint.h" állományban nem sokat találtam erről.
(#) icserny válasza putr4 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Idézet:
„a 100us-es alap késleltetésen lehet változtatni?”

Lehet, hiszen mi definiáljuk a függvényt. Például:
  1. void delay_500us(uint16_t delay_data) {
  2.          while(delay_data--) __delay_cycles(480);
  3. }

Természetesen ez csak egy hozzávetőleges időzítés lesz, s az is meglehetősen durva közelítés, hogy kb. 20 utasításciklust számítok egy-egy while ciklusra.
Idézet:
„A "stdint.h" állományban nem sokat találtam erről.”
Gyakorlatilag nincs köze hozzá. A stdint.h állományt csak azért csatoltam be, hogy az uint16_t változótípust használhassam az "unsigned int" helyett.
(#) putr4 válasza icserny hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Na, hát én ezt a __delay_cycles(80); a példában a függvény előhívás és ciklus rendezés időigényére értettem, így már világos.
(#) 1n4148 hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy esetleg valaki tud-e olyan helyet Budapesten, ahol lehet msp430-ast venni helyben, mert a farnell és a többi ehhez hasonló hely házhoz szállítása egy nagyságrendel többi kerül mint maga az alaktrész és többnyire egy-egy darabokra vona szükségem.

Köszi
(#) gyengus válasza 1n4148 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szia!

A TInál nézted?
(#) bedoweb válasza gyengus hozzászólására (») Feb 20, 2012 / 1

ajánlom én is a gyártó oldalán hiszen 1000forintba kerül a panel és ingyen szállítanak......
(#) colosseum hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!

Meglehetősen új vagyok még launchpad dologban illetve minden ilyenben, rendeletem 2 padot kb 3 nap alatt meg is jött az USAbol a TI-tól rendeltem.
Egy bazáros oldalon vettem hd444780-s kompatibilis lcd kijelzőket azokkal már ugy ahogy megbarátkoztam , viszont a kérdésem a következő lenne.
Ahogy néztem csak char*/ tipust kiván befogadni a kijelző vagy ugye minden karakter hexa "értékét" az ascii táblából én pedig számokat szeretnék kiiratni vele 0-100ig de valahogy a tipus kényszerítés nem akar menni.

"
int i = 0;
for (...){
i =(char*)i;
.....
}

Valaki aki jobban jártas hátha tud nekem valami okosat mondani
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Feb 20, 2012 / 1

A numerikus értéket nem egy karakterré, hanem karaktersorozattá kell alakítani. Például úgy, ahogy ebben a hozzászólásban írtam. Ha a feszültséget millivoltban, vagy a hőmérsékletet tizedfokokban számoljuk ki, akkor a mutatott függvénnyel tizedespontot is írathatunk (meg kell mondani, hogy hány tizedesjegy után jön a tizedespont).
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Fúú nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Még csak a karakterek kiiratásával foglalkozok , a hőmérő később jön, de így úgy látom , hogy ugorhatok is oda.
Mivel még nem nyálaztam át a 38 oldal forumot(ma esti feladat lesz egy sörrel )
így megkérdezem , hogy esetleg valaki tud-e esetleg magyar nyelvű kis "Getting startod"-t.

Másik kérdésem beállítottam az lcdm 1 sor 5*10-s kiírásba, de a karakterek ugyan akkorák maradtak.
Ezen nem lehet változtatni? Én nézegettem a hitachi datasheet-t de nem sok semmit találtam.
(#) Szárnyas válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Mellesleg ahogy nézem már lehet PayPal-lal is fizetni.
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Feb 20, 2012 / 1

valaki tud-e esetleg magyar nyelvű kis "Getting startod"-t.
Ezeket elolvastad már?
Idézet:
„beállítottam az lcdm 1 sor 5*10-s kiírásba, de a karakterek ugyan akkorák maradtak. Ezen nem lehet változtatni?”
Nem vagyok benne 100 %-ig biztos, de úgy tudom, hogy ez csak az 1 soros kijelzőknél hatásos.
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Igen, átbújtam őket

Idézet:
„Nem vagyok benne 100 %-ig biztos, de úgy tudom, hogy ez csak az 1 soros kijelzőknél hatásos.”

Sajnos én is így gondolom. ;/
Következő: »»   38 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem