Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Hali!
Ilyen távolságokra, meg egyébként is ajánlatos optocsatolós leválasztással megoldani a kommunikációt. (Könnyen 'elszállhat' a port, sőt a PC egyébb áramkörei is) Igény szerint 4 bitet bemenetként is lehet használni, a 8 kimenet mellett. Egy kis ügyességgel akár 1024/2048 be-kimenetet lehet megvalósítani. Ilyen megoldással évek óta használok LPT portot 50-60 méter távolságra. Üdv.
Sziasztok,
Egy 9V-os elemről üzemeltetett eszközt szeretnék kapcsolgatni LPT porton keresztül. LED-et tudtam villogtatni, ezért gondoltam tovább lépek. Olvastam, hogy egy tranzisztor segítségével megoldható a dolog. Ezért vettem egy C547C jelűt, és bekötöttem az alábbi módon: Emitter: ide rákötöttem az LPT GND-jét illetve az vezérlendő eszköz GND-jét Bázis: ide jön az LPT D0 vonala, egy 470Ohm-os előtét ellenállással Kollektor: ide kötöttem a vezérelni kívánt kütyüt A dolog teljesen jól működik, ha adatot vezérlek a D0-ra akkor az eszköz bekapcsol. A gond ott van, hogy míg az eszköz be van kapcsolva, az USB-s egerem meghal. Nem vagyok nagy elektronikai zseni, ezért nem tudom, hogy hol szúrtam a dolgot, de ez így tuti, hogy nem normális. Szerintetek miért hal meg az egerem, mit rontottam el? Köszi G
Szia!
- A 470 ohm egy kicsit kevés bázisellenállásnak, nyugodtan lehet 4k7.. 10k is. - A vezérelt kütyű a led. Kell egy előtét ellenállás oda is, ez lehet 470 ohm .. 1k a 9V -hoz. - A negyfényerejű led optikai úton is zavarhatja az egeredet, irányítsd más felé... A C547C valójának BC547C...
Hali!
Szerintem a nem megfelelő bázis és hiányzó LED előtét ellenállás miatt megterhelted az LPT portot és e-miatt az USB feszültséget, amit úgy reagált le az USB HID hogy egyszerűen nem működött. Ilyen és ehhez hasonló gondok megelőzésére ajánlatos az LPT port galvanikus leválasztása optocsatolóval. Üdv.
Sziasztok,
Kicsit zavarosan írtam, nem LED-et akarok kapcsolgatni, azon már túl vagyok. Most egy 9V elemmel működő elemlámpáról van szó. Kicseréltem a 470? ellenállást 10k?-ra de ugyan úgy megfagy az egerem. Én is arra gondoltam, hogy túlterheli a portot, a kapcsolás. Még nagyobb ellenállással kivédhető a dolog? Hosszútávon tervezek optocsatolót is, 4 lámpát kellene kapcsolnom, ezt a csatolót néztem, szerintetek jó lesz? Köszi G
Hello valaki tudna segíteni? LPT portot akarok vezérelni, akartam csinálni egy c++ os programot amivel az adat bitteket tudnám kapcsolgatni. De valamit elrontottam a compiler szerint és nemtudom hogy mit, a dos.h fejfáljról innen hallottam.
A gond ott van, hogy az outportb-t változónak nézi. Egyébként engem még nem tanitottak programozásra, pseudokódnál tartunk a suliba, de a c++ ból a nehezebb dolgokat nem értem.
A BIOS-ban Normal üzemmódba van a port.
Szerintem az oldalon nem a c++-ról, hanem a sima c-ről beszél, én a programjaimat c#-ban írtam az inpout32.dll-lel, az sokkal egyszerűbb.
Sziasztok!
Fényerőszabályzót szeretnék építeni LPT portra (8 bit), a program meg van, de nem tudom, hogy hogyan építsek hozzá áramkört. Tulajdonképpen a DAC részével van gondom, van ötletetek, hogy hogyan csináljam?
Mihez lesz? Kicsit bővebben fejtsd ki mit is akarsz.
Egy trafós asztali halogén lámpához, DC12V-ra.
Pár perce találtam meg az R/2R létrát és most ezt próbálgatom. A fényerőszabályzó áramkört nem tudom, hogy hogyan csináljam, mostmár inkább abban kellene segítség. Esetleg triakkal lehetne szabályozni a trafót.
A halogén lámpa nem szereti a szabályozást, hamar kiég.
Szia!
Egy dos -os C, C++ fordítónak még volt ilyen állománya. A Windows 95 után már nem lehet ilyen egyszerűen elérni.
Akkor mindegy, nem a halogén lesz, de kb 50-60W-ra (esetleg 230-ra is) milyen áramkör lenne jó? Néztem a fényerőszabályzós topikokban, de mindenfélét írnak és nem tudom melyik lenne a legjobb.
Idézet: „de mindenfélét írnak” Ez így van, mert nem mindegy, hogy egyen, vagy váltóáramra kell, nagy teljesítményű izzóra, vagy kis LED-ekre, vagy netán fénycsőre. Tehát, először tudni kell mit szeretnél, s aztán meglesz rá a megoldás, de az adott topikjában keresd.
Az LPT porthoz optocsatolón keresztül kapcsolódik egy áramköröm. A ledekhez 10mA-re méreteztem ellenállásokat, de így is megterheli a portot, és kb 1V-ot (a LED nyitófeszültségét sem) ér csak el a kimenet.
A port lábain terheletlenül 4,9V és 3,3V feszültségeket mérek -hogy lehet egyes lábakon eltérő? Keresgéltem, de úgy látom, nem szabványos a port terhelhetősége, nem tudom mire kéne vigyáznom. Meg kéne hajtani az opto ledjét is valamilyen DC/DC konverterrel táplált CMOS bemenetű logikai IC-vel? Vagy próbáljam addig növelni a ledek előtét ellenállását, míg ráhibázok arra pontra mikor még kinyit, de már elég kis áramot vesz fel?....
Hali!
Az optocsatoló nem terhelheti a kimenetet. Van a port és az opto.között ellenállás (270-470ohm) ? Kapcsolási rajzot jó lenne látni. Üdv.
Mit akarsz kapcsolni vele? Kellene valami buffer azért oda, vagy pl: ULN2803A.
Valószínű a port kimenetén is van ellenállás, és ezért nem megy.
És valaki tudna segíteni befejezni ezt?
az outportb nem jó ezért valami dll-es megoldás kell amihez még nem értek Úgy szeretném vezérelni, hogy minden adatbit-et kulon tudjak kapcsolni és ha D2-t kapcsolom akkor mondjuk D0 ne kapcsoljon be. Lehetséges? Egyébként az az elvem, hogy állandóan kérjen adatot be és a switchnél lesz 6 eset. A D7,D6, D5 biteket akarom kapcsolni. Azért lenne 6 eset, hogy ki is kapcsoljam őket, azt én megoldom, csak tudjak a portra irni.
io.dll
Ezzel lehet kezelni XP alatt tuti jó, próbáltam. Egyedi bit állítás:
Nekem windows 7 X64 van.
Eddig 2 programmal sikerult mukodesre birni: LPT Port Test Utility x64; wndlpt (winamp plugin); Nemnagyon értek a dll-ekhez, hogy kell meghívni? Gondolom a header-ek kötzelében kell. 0x378 as a portcim.
Hiba: nincs meghíva az io.dll
Mikor ide irtam az előző HSZ-t siettem és azt hittem a kommentekből kifolyólag, hogy a D3 ki az nemmás mint D3 mason adat kiküldés, de suliba menet eszembej jutott, hogy milyen hülye voltam
Most leegyszerűsítettem, pl: a portout-ot a switchen kivül helyeztem el. Csak anyit segítsen még valaki, hogy az io.dll-t meg tudjam hívni, mert másképp a PortOut nem használható, eddig dll-ekkel nem foglalkoztam, de tudom hogy mi az.
Az oldalon fenn az egész egy zip ben.
van c file is benne amiben ott van hogyan kell betölteni a dllt.
Köszi a segítséget de én azért írok ide mert meg akarom tudni mi miért van.
Erre a kódra lefut a compiler meg is lesz belőle az .exe és csakis Administrator engedélyel fut, ami nem gond, de amikor lenyomom az 1-est akkor lefagy az ablak. De nemhiszem hogy a Dll hívásal van gond.
Szerintem az oprendszerrel van baja.
Meg kéne próbálni olyan dll-t ami jó WIN7 x64 re is. Bővebben: Link Esetleg megpróbálhatod ezt is, bár a neve alapján ez is 32 bites rendszerre van, de ott az az egész pack, próbáld ki az exét, ha megy akkor ez alapján el lehet indulni. Igaz ez C#, .NET framework, de ha ismered a C-t nemhiszem h gondot okoz átírni a mintaprogramot.
Köszi de jelenleg van egy ilyen inpout x64.dll es file-om azt akarom betölteni, remélem hogy sikerul. De hova kell másolni a dll-eket? az exe könyvtárába?
Igen, az exe mellé kell.
Megpróbáltad debuggolni a kódot? Kiderült, hogy hol fagy le? Amúgy pont azt az inpoutx64.dll-t linkeltem be én is |
Bejelentkezés
Hirdetés |