Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   211 / 581
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

A hármasszuperben az egyencső katód össze van kötve a fűtéssel, külön tekercse van a trafón, úgy hogy bármilyen hasonló egyencső jó bele, csak a fűtőfeszt kell beállítani.
(#) Janó bácsi válasza leberbali hozzászólására (») Feb 27, 2012 / 1

Cseréltem már kristályt hangszedőbe, a Szuprafonban egész egyszerű, csak már kristály nincs, mert nem nagyon gyártják. Régi betétből kivenni halvaszületett vállalkozás, mert a piezzólapok általában 8-10 év alatt tönkremennek, vegyileg felbomlanak, szétesnek. (tisztelet a kivételnek).
(#) teknikus hozzászólása Feb 27, 2012 /

Kedves fórumozók!

Nem tudom emlékszik e valaki még az Orion AT848 televízióm problémáira, röviden az eddigi problémákat megszüntettem a sorkimenő primer tekercs cseréjével.
Egy pár órára úgy is nézett ki a dolog, hogy jó lesz minden, volt kép, hang, néhány KH-t is javítottam, de egyszer csak eltűnt a kép egyik pillanatról a másikra (éppen a híradó közepén). A jelenséget nem kísérte csattanás sem, füstjeleket sem adott, teljesen elsötétült a képernyő, a hang viszont megmaradt! A mellékelt képeken látható, feltekert fényerőnél, hogy vízszintes csíkok vannak csak (minden hullámsávon ugyanez a kép). Csöveket próbáltam mozgatni ill. cserélni, semmi változás nem történt. Előtte annyit tettem, hogy megmértem a buszterfeszültséget, ami 650 V volt a 810-850V helyett. Az R242 1,5M ellenállást kiszereltem, megmértem 3,7M volt, így kicseréltem 1,5-ösre (ezt is csak bontottat találtam, így kicsit meg volt szintén nyúlva 1,7M). Ezután fel tudtam tornázni a fesz. értékét a potival 780V-ra, de így is maximumra ki kellet tekerni, már szinte jó volt a kép széle is (a 650 voltos állapothoz képest!). Jelenleg ez a legfőbb dolog ami izgat, hogy hol keressem a hibát, illetve, mi lehet még rossz.
Még egy idegesítő dolog van, hogy a képkimenő trafója zizeg kb.50-100Hz közötti frekvencián. Amíg volt kép a PCL85-öt megmozgatva amikor megszűnt a zizegés a cső elkezdett kéken világítani, a képen pedig egy erőteljes vízszintes fehér csík volt látható.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) remington válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

okés, megoldható!
(#) frecsko hozzászólása Feb 28, 2012 /

Sziasztok.
ORION-EMG 1921/B, SIGNAL GENERATOR TR-0504 típushoz keresnék műszaki leírást. Ha valakinek van, kérem jelezze.

images.jpg

(#) Puklee válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Gratulálok Janó Bácsi! Szép munka. Gondolom ezekhez a műveletekhez azért kell jócskán türelem meg tapasztalat. Nem tudom hogy az én tapasztalatommal az elektronika ilyen formájú felújítását meg merjem e próbálni? Mert a tökéletességre való törekvésem nem akar szűnni sohasem. Már látom előre hogy a doboz is hasonlóan remekmű lesz!
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Emlékszünk még a 848-as problémáidra, meg arra is, hogy többen mondtuk, hogy a 848-as nem az a készülék, amit üzembiztosra helyre lehetne hozni, mert már új korában is rengeteg probléma volt vele. De félre a tréfával, én nagyon díjazom a kitartásodat amit ebbe a gépbe belefektettél.
Ha a függ. eltérítés végcsövét kibillented, természetes, hogy vizsz. csík lesz, csak ne hagyd sokáig rajta, mert beleég a képcsőbe, A képkimenő trafó mechanikus hangját meg lehet szüntetni, ha összeszorítod satuba, vagy csavarral a vasmagot, esetleg lefújod lakkal.
A mostani hiba is a szerencsétlen hibrid konstrukcióra vezethető vissza, valószínű a videó végfok körében van a hiba, ott kell mérni, szerintem a BF 178 tranzisztor, vagy annak kiegészítő elemei hibásodtak meg. Fontos, hogy a tranzisztoros részben rendben legyenek a feszültségek. A dolog esetleg össze függhet a primér cserével, valószínű nem voltak ellenőrizve a tranzisztoros rész fesz adatai. Hát látatlanban talán ennyi.
(#) oregtamas0202 válasza teknikus hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Üdv !
Janó bácsi mindent elmondott.
Talán még annyi , hogy csak szinkron hibád ne legyen , mert megőszülsz.
Bármi okozhatja ennél a gépnél.
Ha kéken világít a PCL 85 a kibillentés után akkor kicsit tovább billentetted a kelleténél és elrepedt a csöved (lelevegősödött) egy lábnál.
Ha most megnézed , már szép fehér és csere.
Öreg T.
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Kedves Janó bácsi!

Tehát a trafó zizegése csak mechanikai hiba? A csövet nem birizgálom mióta megtaláltam a "helyes pozícióját", de akármikor elmozdítottam, vagy elfáradt, a fényerőt letekertem, hogy ne okozzak kárt a képcsőben! Szerintem a foglalatot ki fogom cserélni! Ha tranzisztort cserélni kell, akkor kapható még ez a típus, vagy egyből helyettesítő példányt keressek?
Üdv! t
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

A trafó zizegés, mechanikai hiba. Kereshetsz egyből valami modernebb helyettesítő tranzisztort, mert a BF 178, nem volt valami jó példány. De sajnos van egy még rosszabb hírem, ha valóban a BF a hibás, akkor előfordulhat, hogy a megnövekedett feszültségek miatt egy-egy pillanatra belül átüt a képcső, és ez okozza a tranzisztor tönkremenetelét. Ezért fontos, hogy a gyári feszültségek mindenhol pontosan legyenek beállítva. Üdv.
(#) Puklee hozzászólása Feb 28, 2012 /

Üdv! Na ilyet látott e már valaki élőben? Nem semmi készülék lehet. Gondolom beszerezhetetlen.
http://www.bertibenis.it/Radiomarelli%20Musagete%201%20E.htm
(#) zolika60 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Beszerezhetetlen, de után építhető. Csak egy jó műbútorasztalos kell, a többit te is megcsinálod.
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

ja * Ebay-en egyetlen Radiomarelli készüléket találtam kb az 50-60 as évekből 72 eurós árban. Egyébként apám fénykorában bútorasztalos volt. Kár hogy nem foglalkozik már a szakmájával vagy 20 éve. Egyébként Szerintem azokat a csöveket sem lenne egyszerű beszerezni.

Eredetit persze nem lehetne építeni, de egy szép hasonlót igen. Gondolom amikor még gyártották sem készült belőle sok tízezer darab.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Például itt van EcoPityu kolléga után építési munkája:Bővebben: Link

Én is így gondolom. A doboza szerintem kézimunka mint ahogy az egész készülék. Amúgy ismerem a cikket majd egyszer én is nekifogok.

Van itt még ritkább is...
http://www.bertibenis.it/Radiomarelli%20Chiliofono%201%20E.htm
Ha a szemem nem csal tán még a lemezjátszó(vagy elektromos gramofon?) tányérja is fából van. Azt sem tartom elképzelhetetlennek hogy ilyen állapotban csak az az egy van belőle. Tele van ez a honlap olyan készülékekkel amikről még sosem hallottam. De azért a Magyar rádiók is ott vannak
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 28, 2012 /

Korábban szóba hoztam a rádió kárpit tisztítás témakört, már vannak tapasztalatok. Ilyen habot vettem, és többször is befújtam vele szegény T328 kárpitját, de csak minimális tisztulást értem el vele. A doboz új lakkozást fog kapni, a gombokat és skálaüveget is szépen tisztára sikerült varázsolni, és a réz díszítésekkel is csodát tett a SIDOL. Ebből a képből már nagyon ki fog lógni a koszos kárpit. Nagyon sok TERTA készülékben használták ezt a kárpitot, nem lehetséges, hogy valahol lehet venni méteráru jelleggel?
(#) Puklee válasza Puklee hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Még annyit a témához hogy kis keresgetés után egy hasonló készüléknél 2000 eurós árat találtam Üdv!
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 28, 2012 /

Hát vannak szép rádiók a világban,csak az a baj velük hogy nem a miénk. Nekem van egy egyedi darab,ez az egy van belőle mivel én csináltam mikor nem volt sokáig javítani való. A múgy nem tud valaki orion ar 511 -gyes rádióhoz egy hullámválasztó gomb.Az enyém elég darabos és hiányos meg porlik.
(#) oregtamas0202 válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Üdv Gergely !
Megnézem , de szerintem van.
Jelentkezek.
Öreg T.
(#) Puklee válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Na így van. Végigböngésztem ezt a radiomarelli menüpontot csupa olyan rádió van mint amiknek a linkjét ide betettem. Egyébként ez a saját építésű rádió már érlelődik bennem jó ideje. Elvileg minden adva van hozzá. Van egy üres sasszim, háló és kimenőtrafó és egy kazal cső. Viszont ha tudnék még venni körmös foglalatot, meg egy jó állapotú körmös végpentódát akkor én visszacsatolt audiont építenék. Régóta akarok egy készüléket ami ilyen kapcsolású (az alapból is jó régi) de egyenlőre még a rossz állapotú is túl drága nekem vaterán. Talán ha végzek a Terta 325-tel akkor lehet belekezdek. Egyébként gratula a saját készülékhez!

Gyönyörű masinák. Persze ami ritka annak ára is van. Abban az időben a Magyar készülékek világszínvonalúak, vagy annál jobbak voltak. Az általad betett oldal sem feledkezik meg erről.
(#) gkari válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Ez a fajta sok ORION gombja volt, nekem is sok gondom volt vele egy AR 301 esetében(vacak polistirolból készültek), az összeset az üreges részekben kitöltöttem ARALDIT-al,de a kikapcsológombot még meg is kellett "patkolni" 2 db. M2 csavarral, és az ellenoldalon 1 db. 1,5mm.-es 2 furatú "anyával". Sajna nem készítettem fényképet.
Az egész hullámváltót emiatt többször szét- és össze kellett rakni.
(#) oregtamas0202 válasza gkari hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Üdv !
A törés oka az öregedés , de a gond a billentő rész kenetlensége.
Nehezen emeli fel a súrlódás miatt a mechanikát és így nagyobb erő hat rá.
Szilikon zsír csodát művel és billentyűt kímél.
Öreg T.
(#) Molnár Gergely válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Üdv.Ahogy az 50 éves pórtól takarítom látom hogy a törött gombnál(szemből nézve a bal szélső)amit mozgat a kis fekete csúszka is hiányzik.Ha tudod és ha megválnál tőle azt is elküldenéd nekem?Előre is köszönöm!
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 29, 2012 /

Üdv mindenkinek. Kész vagyok a Philips Pajtással, már csak a hátlap szárad a présben. A felújítás elég szépre sikerült, de köztünk szólva ilyen ronda rádiót keveset gyártottak Magyarországon. A fa részekkel nem sok dolgom volt, azt a 2 tenyérnyi részt percek alatt lecsiszoltam, és lelakkoztam, a bakelit meg kapott egy kis olajat, persze jól letörölve. Többi a képeken.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ez is a tőled megszokott szép munka, bármilyen "csúnya" is a rádió.
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ez így van. Azok a készülékek amiket ott láttam szerintem mind egytől egyik verik az 1-2ezer eurós árat. Illetve vernék, mert gondolom a gazdája semmilyen összegért nem válik meg tőle. Nem tudom, de nekem ez a régi Barokk stílus meg nem tudom milyen stílus mindig is bejött bútorokban is hát akkor még rádiókban. Persze a mi rádióink is verhetetlenek.
(#) Puklee válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Szép munka.Gratulálok. Mellesleg lehet az én ízlésem van rosszul összetéve, de nekem tetszik ennek a rádiónak a "dizájnja". Követem az itt látott szétszerelős, lefestős felújítási tanácsokat. Már szétszedtem a Terta belsőt. Már csak az a kérdés hogy össze is tudom e majd rakni, de ez más téma. Elismerésem!
Következő: »»   211 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem