Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   189 / 274
(#) cooper85 válasza Jax hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Az én válaszomat olvastad?
(#) Jax válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Bocsi, elsiklottam valahogy felette.
Köszi a választ, bepróbálkozok vele.
Most még a műhelybe vagyok, de estig vissza írok mi lett.

Üdv.: Jax
(#) reloop válasza Jax hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Hali! Cooper85 kolléga már leírta a lényeget, egy rajzban összefoglaltam a szükséges módosításokat.

TDA2030.gif

(#) kadarist válasza Jax hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

A sustorgás nem gerjedés. Gerjedéskor izzik az IC, meg alig erősít, mert átment oszcillátorba az erősítő.
(#) Jax válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Ja étem..
Akkor mi lehet? elég zavaró :\
Minden esetre köszi, nagy segítség volt

(#) Jax válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Igen, értem, köszönöm!
Egy dolog viszont nem tiszta a kapcsolásrajz mdosításaival kapcsolatba. A vissza csatoló 150K Ohm os ellenállás helyett, miért csak 22K van? Nem növelni kellene? :\

(#) reloop válasza Jax hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Ha a bemenetet kisebb értékű ellenállás zárja le, csökken az alapzaj (sustorgás). Ha a jelforrásod elbírja, mehet 10k/330ohm -mal is, még csendesebb lesz.
A 22k ellenálláshoz is tartozik egy 680ohm -os!
(#) Jax válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Ééértem!
Na de most ha nekem nincs más a végfokozatom előtt, csak egy telefon, utánna egy sztereóból monósító kapcsolás (1uF, utánna egy 150K OHM-os ellenállás, és a két oldal, az ellenállások végén találkozik, tehát jelentősen csökkenhet a jel), akkor is érdemes lecsökkentenem a visszacsatolóm értékét, és a neminvertáló lábon az ellenállást?
vagy ezesetben mit tegyek?

Jelenleg, a saját alkatrészeivel megy, csak a visszacsatolón változtattam, és a kimeneti 1000µF-os kondit cserélem még majd 4700µF-ra.
A többihez egyenlőre nem mertem hozzányúlni, most nagyon szépen szól, csak a sustorgás a zavaró. De az csak akkor tűnik fel, ha leveszem a hangerőt a béka segge alá, szinte némára.
Attól félek, hogy a Monosító kondik, és ellenállások bekavarnak, és lehúzzák a bemenő jelet, ami által oda kerülök, ahonnan indultam.

Na de erőt veszek, reggelig összeépítem, átalakítom, bízok benne, hogy jobb lesz, mint most.

Majd írok, mi az eredmény.

Köszönöm!
(#) kadarist válasza Jax hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Próbáld úgy, hogy monósító nélkül, csak az egyik oldal jelét kötöd az erősítőre. Így megítélheted, hogy a monósító mennyit csillapít.
(#) demonherceg válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

És ez működik is?
Mert én is megépítettem de a tranyok nem úgy viselkedtek,hogy kelet volna. és az IC jól működött.
(#) zoli01 hozzászólása Feb 25, 2012 /

Helloo!!
A kérdésem az lenne,ebbe a kapcsolásba megfelel a TIP35,TIP36-os tranzisztor?

erosito2.gif

(#) reloop válasza zoli01 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Szia! Megfelel. (Egy TDA2050-nel ugyan ezt eléred tranzisztorok nélkül, és jobban is fog szólni).
(#) zoli01 válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Szia!Köszönöm a gyors valaszt de ehez mar megvan a NYÁK, es ilyen tranzisztorok vannak ithon.
(#) zoli01 hozzászólása Feb 26, 2012 /

Sziasztok!Megépítettem ezt a kapcsolást TIP35 TIP36-al,szépen szol egy 150w/4ohm-os hangfalal.A gond az hogy elég halk,| szóval nemhiszem hogy lead 40w-ot.Ugyanez tranzisztorok nélkül erosebb.Mi lehet a gond?

erosito2.gif

(#) reloop válasza zoli01 hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Szia! Az R5 6,2k ellenállást cseréld kisebbre, 2,2k-t ajánlok.
(#) dani9228 hozzászólása Feb 26, 2012 /

Üdv! A minap kipróbáltam még az erősítőmet, és egy 25W-os 4ohm-os hangfalra kötöttem rá. Elvileg ez az erősítő 100W-os, és az volna a kérdésem, hogy hogy nem tette tönkre a 25W-os hangszórót a 100W-os végfok? Figyeltem az áram felvételét és teljes hangerőn sem ment fel 1-1A felé. Talán az IC vagy valamilyen más alkatrész benne leszabályoz, vagy érzékeli a hangszóró teljesítményét? A kapcsolási rajzot mellékeltem.
Köszi!!
(#) zoli01 válasza reloop hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Köszönöm a segítséget,most szépen muködik(1,2k)
(#) gaben62 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Szerintem ha már ennyi munkát időt áldoztok, Ic-s erősítő készítésre, inkább építsetek TDA7560 mosfet Car stereo amp. 25lábú cuccal.
Sokkal szebben szól, mint a 2040-es, jobb a mély átvitele, 4x25W-ot 4ohmra, simán leadja szinuszosan, 13,5V tápfeszültségről.
A torzítása is elfogadható, 20W/out. nál 1% körül van.
A kimeneti csúcsáram 8-9A
Nem gerjedékeny.
kimenete rövidzár védett.
Pár napja cseréltem egy ilyen Ic.t Pioneer autórádió Cd.egységben.
A kapcsolása igen egyszerű, nincsenek plussz alkatrészek, csak a bemeneti csatoló kondik szükségesek.
Max. hangerőn is alig melegszik, némítás is van rajta, hatalmasat szól.
Hqvideo kft nél beszerezhető. kb.2400Ft.
(#) cooper85 válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Tökéletesen. Tehát tranyók nélkül szól, csak azokkal nem?
(#) Jax hozzászólása Feb 28, 2012 /

Sziasztok!
Ahogy ígértem, válaszolok, csak kicsit elhúzódott
Annyit módosítottam a kapcsoláson, amit a kapcsolások közt találtam, hogy kb. 310K ohm-ot tettem a 150k ohm-os visszacsatoló helyére, és egy 2×1µF/150K ohm-os szűrőn keresztül monósítottam a bemenetet. Ja, és 25v/4700µF-os kondival szűrtem a kimenetet.
Gyönyörűen szól, itt döngicsél a doboz előttem.
A neve, egy egyedi felirattal, JAXTECH-lett

Köszönöm a segítségeket!!!

Lehet írok egy topikot, miként készítettem el.

(#) gaboca323f hozzászólása Feb 29, 2012 /

Üdv!

Szeretnék építeni hidalt 2050-ekkel egy sztereó erősítőt, a kapcsolás szerint +/- 18 volton 64 wattod a le 8ohm-on.

A kérdésem a következő lenne, elegendő e egy 160VA toroid hozzá? Terhetés nélkül 2x13,3volt ad le. Egyenirányítás után 18,7 terhelés nélkül.
(#) reloop válasza gaboca323f hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Üdv! Elég lesz hozzá. A 64W-ért nem tenném tűzbe a kezem, de nagyot fog szólni
(#) gaboca323f válasza reloop hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Üdv!

Köszi, akkor belevágok, 4x10000µF elég lesz puffelnak?
(#) reloop válasza gaboca323f hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Máig érvényes az amperenkénti 1000µF ökölszabály. Abban az erősítőben nem fog 20A folyni, csak 2x3A. 2x6800µF elegendő, persze a több nem okoz problémát.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Nagyob hangerőn tönkreteheti a 25wattos hangfalat. Nekem a hangszóró szélén lévő szivacs peremet szét vibrálta 4óhmon, mert az is kis teljesítményű hangszóró volt. de azon lehetet cserélni ezt és jó lett.
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Üdv! Ez a 25W-os ez 8ohm-os és amikor rátekerem teljesen a basszust azt már tényleg nem bírja. Negyed hangerőn már torzul.
(#) szaboattila97 hozzászólása Márc 4, 2012 /

Üdv.Jó estét.Azt szeretném kérdezni ,mivel hogy még nem volt erősítőm így szeretnék csinálni egyet
telefonról működtetni és ha lehet 12V-ról
Ha valaki tud valami jót, olcsón kihozhatót akkor az szóljon.Ha lehet akkor TDA2030-al legyen érdekel kapcsolási rajz. Nyákot csinálok,az nem probléma.
(#) Piszkos válasza szaboattila97 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!

Ez egy bevált kapcsolás innen az oldalról. Bővebben: Link Pár száz forint, és ha odafigyelsz garantált sikerélmény.
(#) szaboattila97 válasza Piszkos hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia köszönöm a választ,honnan érdemes megrendelni az alkatrészeket??
(neten+posta költs.)
(#) kadarist válasza szaboattila97 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
Egy tipp.
Következő: »»   189 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem