Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi, elsiklottam valahogy felette.
Köszi a választ, bepróbálkozok vele. Most még a műhelybe vagyok, de estig vissza írok mi lett. Üdv.: Jax
Hali! Cooper85 kolléga már leírta a lényeget, egy rajzban összefoglaltam a szükséges módosításokat.
A sustorgás nem gerjedés. Gerjedéskor izzik az IC, meg alig erősít, mert átment oszcillátorba az erősítő.
Ja étem..
Akkor mi lehet? elég zavaró :\ Minden esetre köszi, nagy segítség volt Üdv.: Jax
Igen, értem, köszönöm!
Egy dolog viszont nem tiszta a kapcsolásrajz mdosításaival kapcsolatba. A vissza csatoló 150K Ohm os ellenállás helyett, miért csak 22K van? Nem növelni kellene? :\ Üdv.: Jax
Ha a bemenetet kisebb értékű ellenállás zárja le, csökken az alapzaj (sustorgás). Ha a jelforrásod elbírja, mehet 10k/330ohm -mal is, még csendesebb lesz.
A 22k ellenálláshoz is tartozik egy 680ohm -os!
Ééértem!
Na de most ha nekem nincs más a végfokozatom előtt, csak egy telefon, utánna egy sztereóból monósító kapcsolás (1uF, utánna egy 150K OHM-os ellenállás, és a két oldal, az ellenállások végén találkozik, tehát jelentősen csökkenhet a jel), akkor is érdemes lecsökkentenem a visszacsatolóm értékét, és a neminvertáló lábon az ellenállást? vagy ezesetben mit tegyek? Jelenleg, a saját alkatrészeivel megy, csak a visszacsatolón változtattam, és a kimeneti 1000µF-os kondit cserélem még majd 4700µF-ra. A többihez egyenlőre nem mertem hozzányúlni, most nagyon szépen szól, csak a sustorgás a zavaró. De az csak akkor tűnik fel, ha leveszem a hangerőt a béka segge alá, szinte némára. Attól félek, hogy a Monosító kondik, és ellenállások bekavarnak, és lehúzzák a bemenő jelet, ami által oda kerülök, ahonnan indultam. Na de erőt veszek, reggelig összeépítem, átalakítom, bízok benne, hogy jobb lesz, mint most. Majd írok, mi az eredmény. Köszönöm! Üdv.: Jax
Próbáld úgy, hogy monósító nélkül, csak az egyik oldal jelét kötöd az erősítőre. Így megítélheted, hogy a monósító mennyit csillapít.
És ez működik is?
Mert én is megépítettem de a tranyok nem úgy viselkedtek,hogy kelet volna. és az IC jól működött.
Szia! Megfelel. (Egy TDA2050-nel ugyan ezt eléred tranzisztorok nélkül, és jobban is fog szólni).
Szia!Köszönöm a gyors valaszt de ehez mar megvan a NYÁK, es ilyen tranzisztorok vannak ithon.
Szia! Az R5 6,2k ellenállást cseréld kisebbre, 2,2k-t ajánlok.
Üdv! A minap kipróbáltam még az erősítőmet, és egy 25W-os 4ohm-os hangfalra kötöttem rá. Elvileg ez az erősítő 100W-os, és az volna a kérdésem, hogy hogy nem tette tönkre a 25W-os hangszórót a 100W-os végfok? Figyeltem az áram felvételét és teljes hangerőn sem ment fel 1-1A felé. Talán az IC vagy valamilyen más alkatrész benne leszabályoz, vagy érzékeli a hangszóró teljesítményét? A kapcsolási rajzot mellékeltem.
Köszi!!
Köszönöm a segítséget,most szépen muködik(1,2k)
Szerintem ha már ennyi munkát időt áldoztok, Ic-s erősítő készítésre, inkább építsetek TDA7560 mosfet Car stereo amp. 25lábú cuccal.
Sokkal szebben szól, mint a 2040-es, jobb a mély átvitele, 4x25W-ot 4ohmra, simán leadja szinuszosan, 13,5V tápfeszültségről. A torzítása is elfogadható, 20W/out. nál 1% körül van. A kimeneti csúcsáram 8-9A Nem gerjedékeny. kimenete rövidzár védett. Pár napja cseréltem egy ilyen Ic.t Pioneer autórádió Cd.egységben. A kapcsolása igen egyszerű, nincsenek plussz alkatrészek, csak a bemeneti csatoló kondik szükségesek. Max. hangerőn is alig melegszik, némítás is van rajta, hatalmasat szól. Hqvideo kft nél beszerezhető. kb.2400Ft.
Tökéletesen. Tehát tranyók nélkül szól, csak azokkal nem?
Sziasztok!
Ahogy ígértem, válaszolok, csak kicsit elhúzódott Annyit módosítottam a kapcsoláson, amit a kapcsolások közt találtam, hogy kb. 310K ohm-ot tettem a 150k ohm-os visszacsatoló helyére, és egy 2×1µF/150K ohm-os szűrőn keresztül monósítottam a bemenetet. Ja, és 25v/4700µF-os kondival szűrtem a kimenetet. Gyönyörűen szól, itt döngicsél a doboz előttem. A neve, egy egyedi felirattal, JAXTECH-lett Köszönöm a segítségeket!!! Lehet írok egy topikot, miként készítettem el. Üdv.: Jax
Üdv!
Szeretnék építeni hidalt 2050-ekkel egy sztereó erősítőt, a kapcsolás szerint +/- 18 volton 64 wattod a le 8ohm-on. A kérdésem a következő lenne, elegendő e egy 160VA toroid hozzá? Terhetés nélkül 2x13,3volt ad le. Egyenirányítás után 18,7 terhelés nélkül.
Üdv! Elég lesz hozzá. A 64W-ért nem tenném tűzbe a kezem, de nagyot fog szólni
Üdv!
Köszi, akkor belevágok, 4x10000µF elég lesz puffelnak?
Máig érvényes az amperenkénti 1000µF ökölszabály. Abban az erősítőben nem fog 20A folyni, csak 2x3A. 2x6800µF elegendő, persze a több nem okoz problémát.
Nagyob hangerőn tönkreteheti a 25wattos hangfalat. Nekem a hangszóró szélén lévő szivacs peremet szét vibrálta 4óhmon, mert az is kis teljesítményű hangszóró volt. de azon lehetet cserélni ezt és jó lett.
Üdv! Ez a 25W-os ez 8ohm-os és amikor rátekerem teljesen a basszust azt már tényleg nem bírja. Negyed hangerőn már torzul.
Üdv.Jó estét.Azt szeretném kérdezni ,mivel hogy még nem volt erősítőm így szeretnék csinálni egyet
telefonról működtetni és ha lehet 12V-ról Ha valaki tud valami jót, olcsón kihozhatót akkor az szóljon.Ha lehet akkor TDA2030-al legyen érdekel kapcsolási rajz. Nyákot csinálok,az nem probléma.
Szia!
Ez egy bevált kapcsolás innen az oldalról. Bővebben: Link Pár száz forint, és ha odafigyelsz garantált sikerélmény.
Szia köszönöm a választ,honnan érdemes megrendelni az alkatrészeket??
(neten+posta költs.)
Szia!
Egy tipp. |
Bejelentkezés
Hirdetés |