Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Mi lenne ha lerajzolnád azt a rajzot amit itt elmeséltél?
Ezután összehasonlítanád azzal amit eddig találkoztál mint detektoros rádiórajzok. Ezt írtad: Idézet: „ rezgőköröm másik végét egy OA1160-as diódán keresztül földeltem.A diódára párhuzamosan rá egy régi telefon hallgatót,és recseg végre ” Ellenben így kellett volna : A hallgatót sorba a diódával. A tekercs egyik végét földre , másik végét az antennához. A dióda szabad végét az antennához kötni ahol a tekerccsel találkozik. A dióda másik vége a hallgatóhoz csatlakozik. A hallgató szabad végét kell a tekercs és a földelés közös pontjához kötni. Ennyi , ezzel már szólnia kell valamiknek. Ha kondenzátort is kötsz párhuzamosan a tekerccsel (antenna föld közé) akkor kissé szelektívebbé válhat rendszer. Sercegni serceghet a diódán már némi energia egyenírányítódott amit a tekercs ohmikus ellenállása korlátoz. Ekkora dróthossznál már akár tekercs nélkül is lehet valami vétel a hallgatóba ha sorba kötöd az antennát a diódával azzal a fejhallgatót és végül földre a fejhallgató másik végét.
Szól a detektorosom!!Örök hálám nektek!!Most egy csapásra megértettem mit akartatok mondani,a tudás hatalom,csak meg kell szerezni,mert nem jön magától.Elnézést kérek tőletek,és meghajlok a tudásotok előtt.Rendkívül halk,de dolgozom rajta.
Ami tele van töltsd ki
Ami üres töltsd tele És ott vakard ahol viszket:-)
Ez a topic végül is a rádiózás alapjairól szól, kérdezz bátran, de olvass is-sokat!
Ha majd nyáron villámlik, nem csap bele a magasantennámba?Amit a padláson közel a tetőhöz tekercseltem.
Az erősítést kellene még megoldanom,vannak régi 3 lábú germánium tranzisztoraim,hova kössem vajon?
De belecsaphat.
Ezért volt anno az ilyen antennákra felszerelve földelő átkapcsoló, szikraközzel. A mellékelt irodalmakban láthatod is őket és az alapján el is készítheted. A lényege az, hogy ha nem használod a rádiót, vagy látod, hogy vihar jön, átkapcsolod vele az antennát a földre és ezzel megóvod a készüléked, életed. Addig nem rádiózol, míg villámveszély van. A tranzisztoros erősítésről is rengeteg rajz van a neten, válogathatsz.
Én azért azt mondanám, hogy először a detektorosból próbáld kihozni a maximumot.
Ha jó emlékszem telefonhallgatóval üzemelsz, így nem csoda, hogy nagyon halk. Azt akár át is lehet tekercselni nagyohmosra. Selejt mikrohullámú sütő forgató motorjából, vagy kapcsolóórájának motorjából kitermelhető a szükséges tekercselőhuzal.
Hát igen, a detektoroshoz kb. 2-4Kohm volna az ideális impedancia. Viszont, ha nem akarod a hallgatót tekercselni, akkor egy kis hálózati trafó is megfelelő impedancia illesztést biztosít. A magam részéről egy tönkrement órásrádió kis trafójával oldottam meg annó a kérdést.
Detektoros 2.0
Még a 2008-as BURABU-n volt szerencsém vásárolni egy 2x2KOhm-os fejhallgatót, azt ehhez a rádióhoz használtam fel: Detektoros vevőm 2008. ősze
Már hozzá van illesztve egy trafó,de nem sokkal erősebb,sőt alig.Az 1nF-os szűrő kondi meg nem ér * se.Egyszerre fogok legaláb 3 román adót,egy németet,meg egy arab szerűséget.A Kossuth nem mindig jön be.Na mindegy kutakodok tovább.Az odmixx-en van egy 6dB-es dupla kijövő teljesítményű kapcsolás,ez lesz a következő detektorosom
A feszültségkétszerező demodulátort, 2db diódával, nem próbáltad még? Ugyanebben a rádióban 2db D9V, orosz germániumdióda van így bekötve, és egész jó hangerőt produkált.
Gondoltam rá,meg is próbálom
cirka 190km
Kapcsoltam plusz tekercset az antenna és a Föld közzé.Ez már élvezhető hangerőt produkált,és sokat javult a szelektivitás is,bár van még mit finomítani.
Most épp a tekercsel szenvedek ,mivel trafóról bontom a hozzá való tekercset és a trafó már annyira régi , hogy amikor venném ki a lemezt beszorul és a lemez úgy elszakad mint egy darab papír.Az a zománcozott réz ami a trafóba van (0,7mm-es vörösréz)jó-e a tekercshez?Vagy fölöslegesen bontottam napokon át.
Mondhatnám ideális anyag egy kicsit nagyobb, de elfogadható jóságú tekercshez.
Ajánlom figyelmedbe a (#1197423) hozzászóláshoz mellékelt kis programot, azzal könnyen lehet méretezni. (Nekem ezzel a huzalátmérővel 50 mm átmérőjű tekercstesten 300 pF-os kondenzátorhoz 80 menet jött ki 540 kHz frekvenciához)
Ha jól értelmezem, párhuzamosan kötöttél az eredeti tekerccsel egy másikat. így csökkent az eredő induktivitásod . Ez olyan, mint ha a földhöz képest kevesebb meneted lenne vagy lentebb lévő leágazásra kapcsolnád a tekercset. Jó kísérletezést!
az erősítő ic-t hova kell kötni? 'mik közzé'?
Írtam email-t
Látom snigebagoly, rá kattantál a rádió építés témára.
No de itt tényleg csak a detektoros rádió a téma. Sokan nem is gondolnák egy ilyen egyszerű szerkezetnek is mennyi fortélya és tanulsága lehet. Lehet nosztalgiából de sokunknak jól esik vissza-vissza térni a "nagy kályhához" mint a tánc iskolában Eszembe jutott egy jó kísérlet. Én sem nagyon szerettem olvasni sulis koromban, de a kezembe akadt egy jó kis rádióépítő könyv a könyvtárban. Erőt vettem magamon meg győzött a kíváncsiság és csak pici falatonként olvastam a detektoros készülékről. Próbáld ki te is ! Naponta csak egy oldalt elolvasni egy ilyen kis könyvből három héten át minden nap. Meg látod, hogy kezded érteni és megszeretni a témát. Üdv.
Megfogadom a tanácsod!
Megosztanám Veletek legújabb projektemet. Két hangolt körös készüléket tervezek "hagyományos" kivitelben. Az első kör az antennát hangolná a venni kívánt adó frekvenciájára. Nem csúszkás megoldást gondolnék, mert annál azért igencsak fennáll a menetzárlat lehetősége. Ehelyett "durva" kb. 10 menetenként kialakított leágazásokkal illetve "finom" , 1-2 menetenkénti leágazásokkal operálnék.
A detektorkört maximális jóságúra tervezem készíteni, néhány leágazással. A csatolást valami egyszerű, pár menetes "tilitoli" variométerrel változtatnám. A mellékelt rajzocska csak vázlat, a részletek valószínűleg ment közben fognak kialakulni. Pl. valami rendes szívókört kell valahová beiktatni a 7,5 km-re lévő helyi adó csillapítására.
OK Zoli!
Meg látod beválik.
Ma lekapcsoltam a (187m) hosszú antennámat a kristályrádiómról és ugyanúgy szól....? Ezt nem vágom,nem az van hogy annál hangosabb minél hosszabb az antenna?
Szerintem sem kellene ugyanúgy szólnia antenna nélkül egy detektoros rádiónak 187 méter antennával mint antenna nélkül. Tehát én sem értem a dolgot
Szerintem a 187m-es antenna megöli a jeleket, ezért nincs különbség.
sziasztok! - Nekem lenne egy nem kimondottan ide való kérdésem a antennaman hez. 4db hurk dipólt kellene össze kötnöm,hogy az impedancia 50 ohm legyen és vertikálisan legyen mind a négy db,és 88-108 mhz ig vég-fogja a sávot.Tudsz e segíteni,vagy valaki.Az antenna adásra kellene.Köszönöm a segítséget.
Ha abban a sávban akarsz adni, akkor elég hamar meggyülik a bajod a hatoságokkal. Ha meg engedélyed van, akkor tudnod kell, hogy milyen antennával adhatsz.
Azért egy ekkora antennának (ha antenna egyáltalán) jelentős vételkészség növekedést kell okoznia.
Több probléma lehet: Nincs az antenna vezetéke szigetelve (porcelán, vagy üveg szigetelővel "dióval") a kikötéseknél. A levezetés rossz helyen van, meg kell keresni a feszültség maximumot, (egy ilyen hosszú antennán már biztos van) és onnan kell a jelet levezetni. Nem jó az antenna és a szelektív kör illesztése, csatolása. |
Bejelentkezés
Hirdetés |