Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 78
(#) willy0408 hozzászólása Márc 1, 2012 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy DT-9205A típusú multiméterem és a dióda vizsgálónál a kijelzőn mindig 440-et ír ki( persze vizsgálat nélkül). Ez mitől van? Előre is köszönöm a segítségeteket
(#) Axel hozzászólása Márc 20, 2012 /

Sziasztok!
Van egy Metex M4650B-m. Sajna a kijelzője nagyon halovány, még elemcsere után is. Régi már, én nem is nagyon használtam, úgy került hozzám. Van esetleg sejtésetek mi lehet a baja? Mérni úgy látszik mér rendesen csak a digiteket alig látni. Ha egy kommersz kis multi árából javítható akkor még megérné nekem.
Köszi!
(#) jdani hozzászólása Ápr 1, 2012 /

Hali. Van egy MY-68 műszerem. Gond vele:
Az érték mérése a forgógombbal úgy működik, hogy 0foktól 180fokig lehet elkapcsolni, így váltok mértékeket. A kijelzőn mutatja éppen mit mérek. Ha ráteszem V AC-re, akkor kiírja h. egyenáramot mérek. ha egyenáramra teszem, mutatja megint hogy egyenáramot mérek, és azt méri is. Ha továbbteszem Ohm mérőre, megint a Voltot írja.Ha nF mérésre teszem, kiirja h. nF, de ottmarad a V is. És így tovább. Összevissza mutogat minden mértékegységet, és egyiket se méri, kivéve a Voltot. Eredetileg a kapcsolót 0foktól 180fokig lehet kapcsolni, de ah szétszedem, és 180foktól 360 fokig forgatom, akkor a mértékegységek úgy jelennek meg a kijelzőn ahogy kell. (Ha V AC akkor az, ha Ohm akkor az, ha Hz akkor az, és stb) De viszont így se méri egyik értéket se. Most ez akkor mit akar jelenteni, mi a hibás?
(#) mugab válasza jdani hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Szerintem rosszul lett összerakva a kapcsolója, azon belül is az érintkezősávok nem jól lettek betéve.
(#) jdani válasza mugab hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Hát ez nekem is eszembe jutott, de azoknak semmi bajuk. Érdekes hogy visszafelé forgatva, jól mutatja kijelző a mértékegységeket, de nem mér semmit sem.
(#) mugab válasza jdani hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nem kell hogy bajuk legyen. A forgókapcsolót többféleképpen is össze lehet rakni. A tiednél úgy tűnik, hogy legalább az egyik érintkező nem jó helyre lett berakva. Esetleg a kopásnyomokból lehet következtetni, hogy hol volt eredetileg.
(#) jdani válasza mugab hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Lefotózhatom, ha nem hiszed hogy jól van összerakva, de más baja lehet, mert ahogy írtam, ha visszafelé forgatom, és a kijelzőn helyesen írja a mértékegységeket, de attól még nem mér a mérő. Tehát más baj lehet..
(#) Hodinka válasza jdani hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia!
Hogyan alakult ki ez a hibajelenség,valamilyen külső befolyás által,vagy csak úgy egyik percről a másikra romlott el önmagától?
(#) jdani válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Nem tudom, így kaptam készhez, hogy kezdjek vele amit akarok.
(#) Chainsaw hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Sziasztok! Lehet, hogy totális baromság amit kérdezni fogok. Egy digitális multiméter 200V-os méréshatárát szeretném 2000V-ra növelni. Találtam itthon pár 30 megás potmétert amivel úgy néz ki működőképes lenne a dolog (sorbakötve 150V-ot be tudtam állítani 15-re). Szerintetek így működhet a dolog, vagy orbitális baromságot találtam ki? Köszi!
(#) rascal válasza Chainsaw hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Nem biztos, hogy a 30Mohm-os potméter elviseli a kb. 2000V-ot. A lágy indítós témában beszélgettünk, hogy az átlagos ellenállások feszültségtűrése megáll 1-200V körül, ezért a névleges ellenállásából és teljesítményéből számolt feszültséget (nagyobb R értékeknél) véletlenül sem szabad ráadni. Vagy olyan ellenállás kell ami bírja, vagy sok egyformából (15-20 db) lehet összerakni. Finomhangoláshoz pedig csak egy akkora potmétert raknék ami az előtét ellenállás értékének csak pár százaléka. Kérdés, hogy a műszeredből miért spórolták ki, hogy a 230/380 V-ot közvetlenül megmérhesd vele? (Mert gondolom erre van igazából szükséged.) A szigetelése elég jó, nincs megérinthető fémrésze?
(#) Chainsaw hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Igazából oszcilloszkóp csöveket kellene méregetni vele. A műszernek van 1000V-os méréshatára is, engem igazából csak az elgondolás érdekelt, hogy jó-e. Analóg műszereknél tudom h lehet így méréshatárt kiterjeszteni, de digitálisnál nem vagyok egész biztos benne. Ezek a potméterek TV-ből kimentettek, valahonnan a sorkimenő trafó környékéről. Kerámia lapra van felvíve az ellenállás réteg. Nem tudom mekkora teljesítményű. Akkor a te javaslatod a nagy értékű ellenállás és egy kisebb értékű helitrimmer? Köszi!
(#) Hodinka válasza jdani hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Hali!
Sajnos a gond az,hogy a processzor hibájából adódóan szoktak hasonló gondok fellépni,ami egyébként is hihetetlen könnyen tönkre tud menni.Elég ha csak egyszer nem figyel oda az ember kellően a multiméter helyes használatára,és máris megadja magát.És hát végülis más nem is nagyon van benne ami hasonló problémákat okozhatna,szerintem reménytelen eset.
(#) Hodinka válasza Chainsaw hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Szia!
Egy különálló dobozkában rakj össze hozzá egy sima 10/1-hez feszültségosztót,de egyet kell értsek az előttem szólóval,jobb ha több ellenállást kötsz sorba a fesztűrésük miatt.
(#) Chainsaw hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) yagi hozzászólása Máj 17, 2012 /

Sziasztok!

A következő lenne a problémám: adott egy mobiltelefon aminek az egyik tápján ohmikusan mérek föld felé( a teló jó), és a következő értékeket kapom, három különböző multival:

Agilent 34401: 350 ohm
Keithley 2700: 25 kohm
Fluke 117: 25 kohm

A kérdésem az, miért mér az Agilent csak 350-et? A műszer jó, több ugyanilyennel is kipróbáltam, mindegyik ennyit mér.

Egy rossz telefonnál ugyanezen a tápon mérek ugyanezekkel a műszerekkel és a következőt kapom:

Agilent: 350 ohm
Keithley: 350 ohm
Fluke: 25 kohm

Szóval a rossz telefonnál csak a keithley mutatott mást a többi ugyanazt mint a jó készüléknél.
Valaki megtudná ezt nekem magyarázni?
(#) qvasz2 válasza yagi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Nem sok értelme van így méregetni, mivel a táp és a test között sok IC is lehet, és te ezeknek a belső ellenállását akarod mérni. Az eltérések az eltérő mérési eljárásból, és/vagy eltérő mérő-áramból és hasonló bizonytalanságokból adódnak. Attól, hogy te azt mondod a telefonra, hogy jó , vagy rossz, még mérhetsz rajta ugyan annyit, vagy épp teljesen mást is, mivel a rossz, nem jelenti azt, hogy pont azok az IC-k, és pont abban a tápkörben rosszak.
(#) yagi válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Abban nem értek egyet veled hogy nem érdemes így méregetni, ugyanis ha a telefon áramfelvétele nem megfelelő (túl alacsony vagy magas), akkor kimérhető hogy melyik tápon van beterhelés (ha van), azt pedig tudjuk hogy azon a tápon milyen alkatrészek vannak. Több jó telefonon ugyanakkora ellenállások mérhetők az egyes tápfeszeken GND felé.Abban igazad lehet hogy más a mérési eljárás a műszerek között, de mi a különbség közöttük? A Keithley szervíz manuáljában az áll hogy konstans árammal mér, az agilent leírásában semmit nem találtam.
(#) qvasz2 válasza yagi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Az áram felvétel és az ohmikus ellenállás nem feltétlen függ össze egy IC esetében. Egy telefonban pedig sokkal több, mint 1 IC van. Előfordulhat, hogy egy IC tápzárlatos lesz, és akkor azt valóban ohmmérővel is ki tudod mutatni, de gondolom nem ez a jellemző meghibásodás.
Az ellenállást, gondolom áramgenerátorral mérik, de hogy mekkora árammal, az változhat műszerenként (és méréshatáronként is persze)
(#) _vl_ válasza yagi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Idézet:
„de mi a különbség közöttük?”

Teljesen mindegy, mert abban biztos lehetsz, hogy egyik sem pont akkora árammal mér (durva is lenne, ha több amperral mérne a multiméter!), mint amekkorát a tápegység "küldene be" a telefonodba. Innentől kezdve pedig az égvilágon semmi köze a mért eredménynek a tápegység csatlakoztatásakor fellépő eseményekhez.
Lehet, hogy 20uA-nál 153 ohm az ellenállás, míg 2A-nál már csak 1ohm. Vagy fordítva.
(#) pucuka válasza yagi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Multiméterekben áramgenerátoros ellenállásmérést alkalmaznak. Egyszerű, olcsó, és elegendő pontosságú.
Azonban nem lineáris ellenállások mérésénél (félvezetők, izzók, NTC, PTC, stb) nem mindegy hogy mekkora az áramgenerátor árama, mert más munkapontban történik a mérés. Ez az áram, eltérő lehet különböző multiméter konstrukciók esetén.
Ellenállás mérési módszerek: áramgenerátoros, helyettesítéses, híd módszerrel.
(#) yagi válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Természetesen nem azt mondom hogy minden esetben tápzárlatos az IC, az sem biztos hogy az IC zárlatos (lehet az egy kondi is, vagy más). A lényeg azon lenne hogy ugyanazon a telefonon az egyik műszer sokkal nagyobb ellenállást mér mint a másik. Az is több mint valószínű hogy a különböző műszerek különböző árammal mérnek, de attól miért lenne más ugyanazon két pont között az ellenállás? Elképzelhető hogy amelyik nagyobb árammal mér az esetleg ki tud nyitni néhány tranyót az IC-ben? És így már mást mér?
(#) Massawa válasza yagi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

A Fluke ellenásmérésnél ügyel arra, hogy az alkatrészen ne legyen több 0,5V-nál. Ezért mért valos ellenállást (25 kOhm) mig a többi mérte a söntöt is, amit hibás félvezetö okozott.
(#) yagi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Azt hiszem félreértettél, én azt nem állítottam hogy akkora árammal mér mint amekkorát felvesz a tápból a telefon.
(#) yagi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Köszönöm, ebben már lehet valami. Utánanézek.
(#) yagi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Köszi neked is, a nemlinearitás miatt is előfordulhat hogy a különböző áramoknál más-más lesz az ellenállás érték, valóban.

Ha nem akkora árammal mérsz, akkor viszont nem ugyanazt méred. Egy mezei ellenállásnak ugyanakkora az ellenállása 10uA-nál mint 1A-nál. De egy diódának, tranzisztornak, FET-nek attól függ az ellenállása, hogy mekkora feszültség/áram kerül rá. Mivel nem ugyanazzal a feszültséggel/árammal mérsz, teljesen más eredmény fogsz kapni. És mivel nem tudod, hogy mekkorával mérsz, az eredmény teljességgel értelmezhetetlen. Azaz: semmi értelme multiméterrel IC-n ellenállást mérni.

Magának az értéknek valóban nem sok értelme van, de ha ugyanazzal a multival mérek ugyanolyan áramköröket akkor már összehasonlítani lehetséges őket. Ha mind a kettő jól működik akkor nagyjából azonos az ellenállás is. Ha valamelyiknél beterhelés van akkor ott már más lesz az ellenállás is.

Statisztikailag lehet, hogy "szerencséd van", és pont akkor mérsz egyformát, amikor egyformán jók, és akkor mérsz eltérőt, amikor nem, de simán lyukra futhatsz, mivel nincs ilyen összefüggés, mint amire az elgondolásodat alapítod.
Semmi nem garantálja pl. azt, hogy ha egy feszültség/áramszinten egyforma a mérés, akkor más szinteken is pont ugyanazt fogják csinálni az eszközök. Mondjuk 1mV-nál mérsz, egyformán nem nyit a két dióda, de míg az egyik 0.6V-nál nyit, a másik mondjuk 20mV-nál már simán rövidzár lehet.
És fordítva is igaz: simán lehet 5-10x eltérés két lezárt dióda ellenállása között, miközben egyébként rendben működnek. Ez utóbbinak mondjuk kisebb a valószínűsége, de az egyforma eredményből tényleg nem lehet semmilyen következtetést levonni.

Erre csak azt tudom mondani, hogy ez nem az én elgondolásom hanem a gyakorlat. Naponta 40-50 telefont javítok lassan 5 éve (na jó, nem minden nap dolgozok).
Idáig csak agilent-et használtam, most azonban előkerült a másik kettő műszer is azért merült fel bennem ez a kérdés amit itt felvetettem.
Hidd el hogy a teszten passzos telefonok tápjainak ohmikus értékei kb 20%-on belül mozognak (persze ugyanazzal a műszerrel mérve), amelyik tápon beterhelés van az legalább egy nagyságrendel kisebb, de van úgy hogy kettővel is, vagy esetleg csont zárlat van valahol.
Következő: »»   26 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem