Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Mit jelent az a K P? Sajnos sok mindent átnéztem, de még nem találtam olyan kapcsolást, ami szimpatikus lenne
Sziasztok! Kicsit hosszú hallgatás után örömmel jelentem, hogy pár napja gond nélkül elindult a tápom. Mivel trafót azóta sem volt kedvem tekerni, ezért a pufferfeszt jelenleg egy labortáp szolgáltatja. A tesztek alapján úgy tűnik, hogy minden tökéletesen működik. A panelra rátervezett fetes shuntváltó is teszi a dolgát. A műszerekkel még szenvedek egy kicsit, de azok is alakulnak és a dobozolás is halad párhuzamosan. Sziasztok!
Szép Lesz!Gratula!
Nem is fogsz találni. Ezeknek a végfokoknak az élesztéséhez egyébként elég 0,5-0,8A, olyan rajzot pedig már tettem fel ide is, meg még 1-2 topikba is. Kell hozzá 2 FET, 2 poti, 2 pici tranyó és néhány ellenállás, meg a táp ami tud +/-90V-1A-t. Ha 5A-t akarsz az már 1kW, ahhoz fog kelleni 2 marék tranyó ami el tudja fűteni.
Nem jól gondolod, de ha nem vagy tisztában az alapokkal sem, akkor tekerj inkább egy hagyományos trafót. A kapcsolóüzemnek pedig van topikja, olvasgasd.
Sziasztok!
Tudna valaki olyan kapcsolást amelyet 0-50v-ig és 0.6A-ig lehet szabályozni.
szia!
Csak egy halk kerdes. A téma képeinek listazasa menupontot hasznalétad-e kerdesed feltevese elott? Ott lehet valaszt is talaltal volna ra De szolhatok ily modon is: VALOGASS baratom
Akkor végülis abból az alapból meg tudom csinálni, csak komolyabb tranyórakás kell? Azt hiszem, szabályozható toroid lesz a vége... Köszönöm a választ!
Sziasztok! A feszültség és az áram mérése rendben, már csak az éppen beállított áramkorlát kijelzését kell megoldanom. Remélem, hogy napokon belül erre is sor kerül. A táp meg továbbra is tökéletesen működik. Alkotó tápról készült nagyszerű leírásában található képletek segítségével kiszámoltam a határértékekhez (55V és 5A) szükséges ellenállásokat, melyekre hamarosan kicserélem a korábban beépítetteket. Alakulgat közben az előlapom is... Sziasztok!
Üdv!
Megépítettem az Alkotós tápot(2.7.1). A feszültséget szépen tudom szabályozni 0-40-ig.Az áramot nem tudom állítani teljesen nulla.Nem tudja valaki mi lehet a gond?A toroid tápom 38V-os.
Csak egy feltételezés a részemről, hogy esetleg arra gondolsz, az árampoti tekerésére is változni kéne valaminek a műszeren. De erről szó sincs, legalábbis terhelés nélkül.
Terhelned kell ahhoz, hogy áram is legyen a kimeneten, és ennek a maximális értékét tudod szabályozni, ha jól működik minden. Tehát az árampoti "hatását" akkor érzékeled, ha a beállított érték kevesebb mint amit a fogyasztó felvenne, ugyanis ilyenkor elkezdi csökkenteni a feszültséget (ég az áramkorlát LED), amit szintén mutat a műszer.
Terhelést tettem rá egy 24V 50W-os izzót és fel sem villant.Mikor rátettem rögtön nulla lett a feszültség.Akármerre tekergettem a P3 potit nem történt semmi.
A P1 poziciojelu potival probalkozz .
A P3 a Imax beallitasat hivatott elvegezni.
Mikor nullára csökken a kimeneti feszültség terhelés hatására, akkor az áramkorlát LED-je világít?
Igen világít.Meg ha letekerem a P1-es potit nullára akkor is.Nem tudom ez jelent e valamit?
Igen, azt jelenti, hogy a működés megfelelőnek tűnik.
Pl. akkor lehet ilyen, ha az izzód nagyobb áramot venne fel, mint amit maximálisan be tudsz állítani, de nem kellene a feszültségnek nullára esni, csak addig csökkenie, ameddig el nem éri a beálíltott árammaximumot a kimeneti áram. Valahogy azt kellene kideríteni, mekkora áramot tudsz maximálisan beállítani. Azért mondom ilyen bizonytalanul, mert ha a kimenetet rövidrezárod egy árammérővel már meg is van az adat, de ha valami hiba is van a rendszerben, vagy esetleg túl nagy az áram, akkor könnyen költségbe vered magad. Nem tudom mennyire vagy felkészülve, ezért egyenlőre próbáld ki egy kisebb izzóval, amin kisebb áram folyik.
Már próbáltam 24V 5W-os izzóval is, ugyanez a helyzet.
Minden alkatrész új benne.
Hello!
Az áramkorlát úgy működik, hogy összehasonlítja a Shunt ellenálláson eső feszültséget az áramszabályzó potin beállított feszültséggel. Elvileg így, két hiba lehetséges. Vagy a Shunt ellenállásnak nagy az értéke, vagy az áramszabályzó poti nem kap feszültséget az R10-en keresztül a referenciából. Alapvetően feszültségméréssel lehetne eldönteni a dolgot. Mondjuk a letekert áramszabályzó poti mellett, a poti két végén mérni. Valamint áramkorlát belépésekor a Shunt ellenálláson. üdv! proli007
Meg tudná valaki mondani milyen ellenállásokat kell használnom ha a betápom 36V.Én a 50V-5A-es táphoz való ellenállásokat raktam bele.
Akkor az jó. Kérdés mekkora kimenő feszültséget és áramot szeretnél. A váltó 36V-al kb 50V nyers egyenfeszültséged lesz, amit akár 0-45V-ig tudsz szabályozni.
Sziasztok! Főleg Prolitól vagy Alkotótól (vagy bárki mástól, aki segíteni tud) szeretnék kérdezni. Korábban már beszámoltam itt róla, hogy megépítettem az ESz-Proli-v3.0-t, ami tökéletesen működik, és az LT-Proli-v2.0-t, aminek a tápegység része gyönyörűen teszi a dolgát - kiegészítve egy fetes shunt-váltóval -, azonban a hőfigyelős-ventillátoros rész sajnos nem működik. Alkotó hosszabb leírásában látható, 2.3-asként jelölt kapcsolási rajzot vettem alapul. Azt vettem észre, hogy a panel hőfigyelős része és a kapcsolási rajz között két eltérés is van. Az egyik az, hogy az R59-es jelzésű 220K-s ellenállás hiányzik a nyákról, a másik pedig az, hogy az R56-os, szintén 220K-s ellenállás az R53-as ellenállás TL071 kimenete felőli lábára van bekötve, holott a rajzon a T11-es fet gate-je felőli lábára kellene csatlakoznia. Elnézést, ha ezeket már más is jelezte volna. Rémlik is egyébként egy ilyen jellegű hozzászólás a korábbi keresgéléseim kapcsán, de most nagyon nem volt kedvem végignyálazni több 100 hozzászólást. Az a kérdésem, hogy mi a helyes? A nyák vagy a kapcsolási rajz? A hosszú leírásban lévő képeken (és a kapcs. rajzon is) NTC a hőérzékelő, a panelon viszont az általam is beépített shottky. Hogyan tudom működésre bírni a panelnak ezt a részét? Segítségetek előre is köszönöm! Sziasztok!
Hellóztok!
Az Attila féle kapcsolóüzemű tápegységhez szeretnék ismét segítséget kérni. Már jó ideje szenvedek vele, de nem tudok rájönni mi a problémája. A helyzet az, hogy miután elromlott kicseréltem benne a két fetet, azokkal nem lehet gond. Rákapcsolom a segédtápfeszt, ekkor a stab ic-k lábaim mérhető a +-12V és az 5V-is, így a stabok is jók. Ekkor az áramkorlát lednek világítania kéne, de nem világít, és a műszer sem nullát mutat hanem 260mV-ot, ami kinn is van a kimeneten. Ha a kimenetet rövidre zárom, a fesz leesik 0-ra, de van 1,41mA kimeneti áram, és a led akkor sem világít. Ha a rövidzárat leveszem, akkor a fesz ismét visszamegy 260mV-ra. Ha a P3 trimmert tekergetem, akkor a kimeneti fesz 0,26-0,29V között változik. A TL431 R és C lába között a feszültség 3,8V, az R és A lába között pedig 2,49V. Szerintem ez is működik. Ha a multi negatív márőzsinórját a testre, a pozitivat pedig a műveleti erősítő 6-os lábára teszem voltmérő állásban, az áramkorlát led világítani kezd, de a kimeneti feszültség akkor is megmarad 260mV-nak. Akinek van valami ötlete, kérem segítsen, mert sehogy nem haladok.:S Köszönöm előre is!
Hello.
Ugyan ebben a cipőben jártam én is. A kapcsolás a rajz szerint helyes.Én terveztem egy nyák-ot az áramkörnek és akkor vettem észre azt amit mondtál.Kérdeztem Alkotót és mondta, hogy a nyák előbb elkészült az ominózus táphoz,de a hűtés nem úgy üzemelt ahogy azt ö szerette volna.Így a módosításokat a panel alján hajtotta végre.Viszont én már eleve a kapcsolás szerint csináltam a nyákot.Mellékelek egy képet.A kép készültekor hiányzott egy 150K ellenállat,de azt már pótoltam és tökéletesen működik az áramkör.Nekem az Alkotós 1.42-őt hűti.Amit hamarosan be fogok fejezni
Valahogy nem akart a linkelés az előzőhöz összejönni.Bocsánat a kettőzésért.Ez valahogy nem az én napom.Bővebben: Link
Szia(sztok)! Köszi a gyors segítséget. Inkább kétszer, mint egyszer se. Legközelebb csak holnap tudok kísérletezni, mert a panelok egyelőre még a munkahelyemen vannak. Átnéztem, kirajzoltam az általad belinkelt képeket és egy újabb különbséget fedeztem fel. A te panelodon a a hőérzékelőként használt NTC vagy shottky egyik fele rámegy a trimmerre, majd egy 100K-n keresztül a TL071 2-es lábára, ezzel nincs is semmi baj. A hőérzékelő másik fele viszont a panelodon testre megy, (vagyis a BC546 emitterére) míg a rajzon a tranyó bázisára. A logika szerint az utóbbi a helyes, hiszen az érzékelő ellenállás-változása miatt bekövetkező feszültség-változás kell, hogy vezérelje a tranyót. Biztos, ami biztos, újra felteszem a kérdést: a nyákod vagy a kapcsolási rajz a helyes? Elszállhatott a TL071-em amiatt, hogy a 3-as láb és a föld között nem volt bent a 220K? Szia(sztok)!
Üdv.
Hú a fenébe hogy ezt nem vettem észre. Igazad van.A furcsaság az hogy ennek ellenére működik az áramkör.Még nincs kalibrálva, de rendesen bekapcsol egy bizonyos fok felett és szépen gyorsít a ventilátor.Majd a relének szánt kimenet is bekapcsol.A jövőhéten korrigálom és kipróbálom úgy is. Szerintem nem ment tönkre a TL071-ed.Mert 220K hiányában a nem invertáló bemenet az R54 22K ellenálláson a tápra volt felhúzva így nem állt fel az R54 és R59 által képzett feszültség osztó.Emiatt nem volt mit komparálnia a TL071-nek,így alacsony szinten maradt a 6-os láb és zárva maradt a T11.De mint mondom a kapcsolási rajz a helyes, csak a nyák mármint LT-Proli-v2.0 és ESz-Proli-v3.0 nyákja még gondolom egy előbbi változat szerint készült, de nem volt valami megfelelő a hűtés működésében így Alkotó is a módosításokat a panel forrasztási oldalán hajtotta végre a saját példányán.
Sziasztok.
Megépítettem az Alkotós tápot(2.7.1), de van egy kis problémám vele. 1: Ha terhelés nélkül letekerem az áramkorlátot (P1) nullára, akkor világít a led. Ez jó így? 2: Ha, pl. 10 volt 100mA-re beállítom a kimenetet, és leterhelem egy 100ohm 5W ellenállásal, és elkezdem felfele tekerni a feszt, akkor nő az áram is, holott az be van állítva 100mA-re. Ez mitől lehet? A válaszokat előre is köszönöm.
Megoldódott. (Csak dugdosós panelon dobtam össze, és rosszul kötöttem be a söntöt.)
Sziasztok
Megépítettem az alábbi labortápot, beállítottam, kiválóan működött.Késő éjjel végeztem, de még rátettem kíváncsiságból a műszereket.Na ez hiba volt.Elkezdett hülyeségeket mutatni, majd a bemeneten lévő biztit kiverte.Most, ha lekötöm a kimenetet, már akkor is kiveri. Nincs gyakorlatom a javításban, kérem, hogy segítsetek, honnan induljak el, illetve mi okozhat ilyen hibát. Előre is köszönöm a segítséget Üdv: Csupasz |
Bejelentkezés
Hirdetés |