Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   123 / 289
(#) GyuszMo válasza mex hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szia!

Annyi a kérdésem, hogy a D2 diódának mi a szerepe az IMG2-1.jpg rajzon?
Kapcsoláskor a Tr által keltett tranziens miatt visszáram ne induljon a táp felé?
(#) Lacika001 válasza GyuszMo hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
A táp fordított bekötése ellen véd.
(#) GyuszMo válasza Lacika001 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ, és akkor még egy kérdés.
Az alábbiakban mellékelt képen a gyújtó tr megfelelően van-e földelve, illet ha találsz benne hibát kérlek szólj.
R1/R7 szoktató és állandó üzemhez.
(#) kila válasza frank tibor hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szia!
Köszi az infót!
Üdv.kila
(#) Longa György hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok.Kollégám megkért, csináljak neki egy egyszerű villanypásztort.Megépítettem 555-os IC-vel.A próbák során tönkre ment.Csináltam tirisztorost.Az ellenállások a tirisztor tűz forrók voltak.Csináltam 2N3055-ös tranzisztorral sorkimenő trafóval.A tranzisztor állandóan tönkre ment.Már felakartam adni, amikor a gázgyújtóba elemet kellett cserélnem.Jött a -szikra-.Miért ne lehetne ezt használni gépkocsi gyújtó trafóval?Az eredeti pici trafó helyett rátettem a gyújtót. A vele sorba kapcsolt 100nanos kondit 2mikrósra cseréltem.Másodpercenként ad 5-6 mm-es szikrát.1,5 voltról órákig szikráztattam.Most már csak dobozolni kell.
(#) dizi válasza Longa György hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Az a baj,hogy a benne lévő tirisztor nem fogja sokáig húzni, hidd el....
(#) nádasi józsef válasza miklosch hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
e
engem is érdekelne a válasz meg egy kapcsolási rajz.
típus ahv 2005
(#) nádasi józsef hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
típus AHV nincs vez. feszültség a trafó primer áramkörén .
van 12 v. valahol szakadt a vez áramkör. valaki segítsen
köszi.
(#) pisti222 válasza Sly hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Nekem elküldhetnéd a rajzot, szívesen megépíteném én is.
(#) Sly válasza pisti222 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia!Pontosabban milyen rajzra is lenne szükséged?
(#) pisti222 válasza Sly hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Arra a nagyon erős villanypásztor kapcsolásra. természetesen csak akkor, ha stabil. Mert ami most nekem van, az állandóan lehal.
(#) dizi válasza pisti222 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Helló
Valószínűleg azért hal le, mert valami nem úgy van benne megépítve.
(#) Sly válasza pisti222 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia!Hát a kapcsolás az egy sima 555-ös astabil plusz bu508-as meghajtás plusz egy "nagy" trafo ojan 30-40 wattosat tettem rá és igy tölti a 16 mikros kondit 5-600 voltra + tirisztor+diak+ a.gy.t. és ebböl adódik az a "nagy" szikra.Egyébként ez a verzió nemigazán a legjobb sőt...Az 555 nem a legstabilabb ic amivel találkoztam mármint a hömérsékletre érzékeny stb.Az a kapcsolás csak kisérleti jellegü volt...Most egy másik kapcsoláson dolgozom amibe egy sg3525+2 fet lesz az inverter meg egy kis ferrit trafo.Plusz lesz egy komparátor ami figyeli a kondi töltötségét és 300-350 volt körül "lelövi" az invertert és amikor kisül a kondi akkor indul az inverter,tölt és ismét leáll és igy tovább...Az sg3525-röl jobb tapasztalataim vannak és egy két hegesztöbe is találkoztam ezzel a tipussal már, és ezért akarom kipróbálni hogy mit is tud ebben a felállásban.Na de majd ha készlesz és érdekel valakit akkor teszek fel kapcsirajzot és megosztom tapsztalataimat is. Lehet hogy az elképzelésem egy kicsit "ágyúval verébre" mert egy félhidas kapcsiüzemü inverter "túl nagy" egy ilyen helyre de szeretem túlméretezni a dolgokat hogy biztos ami biztos kibirja amit kell....Üdv:Sly
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Hálózati villanypásztorra ötlet:
3.5VA /24V trafó 2 db sorbakötött 1.5VA 230/15V kistrafóra dolgozik, tehát a kis feszültségek vannak szembekapcsilva, így tökéletes elválasztás van. A két kis sorbakötött trafó 230-as oldalát is sorbakötve kaptam 230V körüli váltót, ez lett egyenirányítva, és egy pár kOhm-os ellenálláson keresztül tölt 16 µF kondenzátort, tirisztor, 230V-os kisülőcső (230V) indítja és mp-ként 2-3 szikra van autós gyújtótrafóval (12V) természetesen.
Nagyon kevés alkatrész, nagyon kevés munkával - stabil készülék.
(#) Cavalier válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
A szabvány szerint másodpercenként 1 a megengedett impulzusszám. (25% tűréssel ha jól emlékszem)
(#) Orbán József válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Köszönöm, nem tudtam. Megfelelő ellenállás beépítésével természetesen a kívánt időköz beállítható...
(#) DJanosi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A helyzet az hogy ez megközelítőleg 2km drótot kell áram alá helyezzen és elriassza az állatokat! Attol félek hogy meg ezzel a kondival is túl gyenge lesz mikor rá csatlakoztatom a kerítésre.
Üdv:Levente
(#) DJanosi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Már elnézést de ez alaposan be van lakkozva és ez dobozba kerül ott nincs mit tapogatni mikor a hálózatra van csatlakoztatva ! Amúgy mi nem gyúlásveszélyes? Na meg ezt nem egy szénakazal alá akarom betenni!
Azzal tisztában vagyok hogy nem felel meg az érintésvédelmi szabályoknak ! Ja és a a teliföldre nincs is csatlakoztatva föld csak hogy legyen szebb a panel !

Üdv:Levente
(#) DJanosi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Hát igen belakkoztam becsületesen más nem volt mit,tettem távolító csavarokat.Ennyi
Üdv:Levente
(#) karaszbandi válasza DJanosi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 / 1
 
Tudod, az a baj, hogy a primer és a szekunder egy közös teliföld nevű összefüggő fóliával van borítva, ami a betáp 230V csatlakozóit körbefutja és szintén körbefutja a leválasztott kisfeszültségű részeket is, nem kellően széles szigetelési távolságokat tartva!

csupán csak ennyi a szabálytalanság!

De te tudod! Ha valakit agyonver egyszer, akkor majd jusson eszedbe a sitten, ahol max a rács előfeszítéssel kísérletezhetsz!
(#) karaszbandi válasza DJanosi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A másik, hogy még fokozzuk, a betáp mellett levő LED fóliái is igencsak közel mennek a 230V-hoz. A felfogató távtartó (fém) is túl közel van a 230V-hoz. Nézz már meg egy bármilyen 230V-os elektronikai készüléket belűről! Sehol nem találsz ilyet, még a gagyi kínaiban sem!
(#) DJanosi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Nem kell ennyire túlhergelni a dolgokat ! Akinek kicsit forog a bogyója vagy van annyi esze nem tapogassa ott a dolgokat és ha netalán zárlat alakulna ki a teli föld között akkor vannak biztosítékok is ! Nem tudom miről beszélsz a távtartó csavarok közt van egy 2-3 mm es szilikon szigetelő azt ne mond hogy ott is átfog húzni mikor az áramfelvétele az egésznek kisebb mint 200mA ! Rendben elhiszem h te gyakorlatilag profi vagy nekem ennyire futotta! En nem tapogatom a hálózati feszültségen működő műszereket feszültség alatt!
(#) DJanosi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Mellesleg ha az egybefüggő test fólia sehová sincs kötve akkor, egyszerűen leföldelem, így ha valami probléma van a hibaáram (zárlati, vagy kúszó ) áram a földelés felé fog elmenni, ezáltal kiold a biztosító.Természetesen a doboz(ha fém) és az elektronika testfelülete is össze van kötve a fedőföldeléssel, így megvalósul az EPH földelés.
(#) karaszbandi válasza DJanosi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Én nem vitatkozok veled, de életveszélyes a mutatványod! Az 5kV-os szigetelésmérést kiállja? Ja, és nem az áramfelvétel határozza meg azt, hogy áthúz e vagy sem.

Biztos van itt olyan, aki megcáfol ebben, de nem biztos!
(#) DJanosi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Amúgy a levegő átütési szilárdsága kb. 2kV/mm, a védőlakk pedig sokszorosára növeli az átütési szilárdságot. Aztán ha nem hiszed megmérheted
(#) dizi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Attól függ milyen kimenőtrafót használunk.
Az autó gy trafóhoz a 20 mikrós is kevés.
Viszont ha egyszerűen akar jót akkor egy módosított mikrohullámú sütő trafója már egy 6 mikrós kondival képes nagyobb hatásfokot elérni mint egy autó gy trafó 20 mikróval.
A minap javítottam egy készüléket ami 3,9 joule-os
energiát tudott 35 mikrós kondival 450 volton.
Azon kívül még ha nem is tesz bele szikraközt akkor sem ver agyon senkit mert le van választva a hálózatról, ill a gy trafó hamarabb fog a a nyakrésznél áthúzni.
A szikraköz viszont fontos,mert egyrészt az elektronikát is védi.
Szerintem ez a konstrukció így még mindig biztonságosabb mint egy teslatekercs.
(#) DJanosi válasza dizi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Szikraköz van ha jobban megnézzük a gyújtótrafó végén van egy nem licált vastag huzal ami a testöl van húzva ez csak ideiglenes majd készítek egyet!
(#) dizi válasza DJanosi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Helló
Nagyon jó, csak ha nem figyelsz a leválasztást végző trafók kivezetéseire akkor a hálózati oldalon lévő egy idő után megfog égni.
A másik probléma: az autó trafó, zavarja a rádió és tv adást még akkor is ha az távolabb van a híradástechnikai készülékektől,mert a ráakasztott karámvezeték antennaként működik, ami egy idő után nagyon zavaró.
Ha 10 mikrónál nagyobb kondit teszel rá, figyelj a tirisztor típusára és annak adataira.
(#) dizi válasza DJanosi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ajánlom figyelmedbe a végleges szikraköz kialakításánál,hogy azt zárt kivitelűre készítsd el ellenben egy idő után az áramkör oxidálódni kezd.
(#) dizi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Este majd teszek fel képet arról amiben 35 mikrós dolgozik
A másik biztos, hogy működik 1,5 mikrós kondival is sőt szinte bármekkorával is amit az elektronika elbír, de amikor a levegő páratartalma igen magas ( 70-90%)
és ehhez még hozzájön a karámvezeték ellenállása,esetleg rálógó aljnövényzet akkor az 1,5 mikró mondjuk birkák őrzésénél amiknek még a bundájuk is nagy, nagyon karcsú.
Mondjuk én nem tudom, hogy te mit őrzöl vele.

A húsz mikrós kondi nem a feszültséget fogja az egekig emelni hanem a kimenő energiát ami a fent említett tényezőket szem előtt tartva igen fontos,
amúgy meg a beépített szikraközt 5-8 mm-re be állítva nem lehet probléma.
Mielőtt leszavaznál, előtte hallgassunk meg más hozzáértőt is, mondjuk én sem most kezdtem kb 15 éve és ezalatt egy párat legyártottam és javítottam,mind gyárit mind kisiparit.
Következő: »»   123 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem